Last news in Fakti

3 Септември, 2021 16:32 1 881 10

Затоплянето в Арктика е причина за ледената вълна в САЩ

  • северен полюс-
  • арктика

Климатолозите все още обсъждат как и дали глобалното затопляне засяга студените вълни - те знаят, че затоплянето намалява общия брой студени дни, но все още се опитват да установят дали то води до по-дълбоки студове

Затоплянето в Арктика е причина за ледената вълна в САЩ - 1
Снимка: shutterstock

Затоплянето в Арктика в резултат на климатичните промени е увеличило броя на полярните вихри и така студен въздух от север нахлува в централните и източни щати на САЩ в ледена вълна, сочат резултати от изследване, цитирано от Асошиейтед прес и АФП, съобщи БТА.

Те бяха публикувани в сп. "Сайънс" и за първи път показват връзка между промените в климата в полярния район и ледената вълна в средата на февруари, която доведе до срив в електрозахранването в Тексас, уби повече от 170 души и причини щети за поне 20 милиарда долара.

Полярните вихри обикновено задържат ледения въздух в арктическия район. Но по-топлото време ги отслабва и им позволява да се разширяват и да се придвижват на юг. Броят на отслабването на силата им годишно се е увеличил повече от два пъти от началото на 80-те години досега, каза ръководителят на изследването Джуда Коен, експерт по зимните бури в американската компания "Атмосферик инвайронментал рисърч".

Той отбеляза, че е поуката от анализа на резултатите е, че от глобалното затопляне може да се очаква неочакваното, точно както бързо затоплящата се Арктика води до екстремни студове толкова на юг, чак до Тексас.

Климатолозите все още обсъждат как и дали глобалното затопляне засяга студените вълни - те знаят, че затоплянето намалява общия брой студени дни, но все още се опитват да установят дали то води до по-дълбоки студове.

Изследването на Коен е първото, което използва измервания на промените в атмосферата, за да обясни феномен, който климатичните модели отдавна опитват да разгадаят.

То дава "потенциално по-проста интерпретация на случващото се", каза климатологът Майкъл Ман от университета на Пенсилвания, който не участва в изследването.

Когато районите северно от Англия и около Скандинавския полуостров се затоплят повече, отколкото зоните около Сибир, това премества полярните вихри на изток и студеният въздух се движи от Сибир на север към полярния район и след това на юг към централните и източни щати на САЩ.

Според климатоложката Дженифър Франсис от Центъра за изследване на климата "Уудуел" в Кейп Код, ледената вълна в Тексас през февруари 2021 г. е пример за връзката между промените в Арктика и студените фронтове на юг.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Наска

    5 19 Отговор
    Нелепици. Като ми се разстопи ледът в чашата водочка, нивото на течността не се увеличава. Земята е ПЛОСКА, всичко останало е Пунтамара.

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Гошолошо

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кака Наска":

    Селтаците сте неизброими и непобедими.
  • 3 треска

    14 1 Отговор
    И аз това очаквах, Путин е виновен!!!
  • 4 11112222

    5 0 Отговор
    Разбира се, всеки знае че затоплянето води до студове.

    Коментиран от #7

  • 5 45666666

    5 0 Отговор
    Всеки знае че черното е бяло и обратното.
    Вече няма глобално затолляне , а климатични промени
  • 6 един от стадото

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кака Наска":

    даже намалява. Ледът се разширява и затова пука тръбите. Може да е с малко, но достатъчно да направи белята. Иначе, що на плоската Ти земя има лед. Нали е равна като тепсия. Аа, забравих кво ще кажеш; ами върховете..Ами леда в океаните
  • 7 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "11112222":

    Е така де след лято идва зима
  • 8 Гошо

    5 0 Отговор
    Ама така не бях се смял отдавна
    " тoвa прeмecтвa пoлярнитe вихри нa изтoк и cтудeният въздух ce движи oт Cибир нa ceвeр към пoлярния рaйoн и cлeд тoвa нa юг към цeнтрaлнитe и изтoчни щaти нa CAЩ."
    То ясно че Путин ги прай тия работи ама що така завъртяно го изкарвате А да ви питам от Сиби ли идва тоя студ само или някой път се вклучват разни предатели от Аляска и Канада
  • 9 От климата

    2 0 Отговор
    правят пари краварите,голяма търговия с квотите за въглеродни емисии и познайте кой плаща накрая...крайният потребител, т.е ние.
  • 10 Чикаго Харварда

    0 0 Отговор
    Това за нестабилния полярен вихър го зная от години в Чикаго. Много е неприятно когато полярният вихър ни оближе с нахлуване на студен въздух от Канада. Това води до много студено време през зимата и липса на истинска пролет в Чикаго.