6 Септември, 2021 18:04 1 514 16

Джоузеф Ву призовава за включване на Тайван в ООН

  • тайван-
  • китай-
  • оон-
  • резолюция-
  • ес-
  • covid-19-
  • пандемия-
  • цели за устойчиво развитие-
  • въглеродни емисии-
  • изменение на климата-
  • вериги за доставки-
  • съюзниципартньори-
  • резолюция 2758-
  • общото събрание на оон-
  • един китай

Под натиска на Китай тайванското участие в международни организации бива възпрепятствано от години насам

Министърът на външните работи на Тайван Джоузеф Ву призовава за по-устойчива система на ООН, включвайки Тайван, който има възможността да допринесе със своя опит. Той направи свое изявление, в което посочва защо китайският натиск не бива да оказва влияние, когато става дума за неща отвъд политическите пристрастия.

"След повече от 200 милиона заразени и над 4 милиона смъртни случаи, пандемията, причинена от Covid-19, продължава да се разраства по целия свят. Тя има силно опустошително въздействие в социално-икономически план върху международната общност и на практика не пощади нито една държава. Пандемията наруши световната търговия, доведе до разрастване на бедността, повлия негативно върху образованието и равенството между половете, като страни със средни до ниски доходи понесоха по-голямата тежест.

На фона на поредната вълна, предизвикана от силно заразния Делта вариант, и опитите на държавите да се справят с нея, светът очаква от ООН да концентрира своите усилия за преодоляване на кризата и по-бързо и стабилно възстановяване. Това е трудна задача, която изисква участието на всички. Време е международната организация да посрещне Тайван в ролята му на ценен и достоен партньор, който е готов да подаде ръка за помощ.

През последните няколко месеца Тайван, както и много други страни, се сблъскват с нарастване на случаите на Covid-19 след почти година успех в овладяване на вируса. И все пак той се справи със ситуацията и се оказа още по-подготвен да работи със съюзници и партньори за преодоляване на препятствията. Ефективният отговор на Тайван срещу пандемията, бързото разширяване на капацитета с цел задоволяване на търсенето по глобалните вериги за доставки и съществената му помощ към партньорски държави по целия свят говорят за факта, че не липсват убедителни причини Тайван да играе конструктивна роля в системата на ООН.

Въпреки това, под натиска на Китайската народна република, ООН и нейните специализирани агенции продължават да отхвърлят Тайван, като се позовават на Резолюция 2758 на Общото събрание на ООН от 1971 г. като правно основание за това изключване. Но Резолюцията е кристално ясна: тя единствено разглежда въпроса за китайското представяне в ООН; не се споменава претенцията на Китай за суверенитет над Тайван, нито се оправомощава Китай да представлява Тайван в системата на ООН. Факт е, че КНР никога не е управлявала Тайван. Това е реалността и статуквото от двете страни на Тайванския проток. Тайванският народ може да бъде представян на международната сцена само от народно избраното си правителство. Докато се поставя знак за равенство между Резолюцията и китайския принцип „Един Китай“, КНР произволно налага своите политически възгледи над ООН.

Абсурдът не спира дотук. Изключването на страната уязвява и тайванското гражданско общество. Притежателите на тайвански паспорти нямат достъп до сградите и помещенията на ООН, както за обиколка, така и за провеждане на срещи, като в същото време тайванските журналисти не могат да получат акредитация за отразяване на събития на ООН. Единствената причина за това дискриминационно отношение се базира на тяхната националност. Изключването на членовете на тайванското гражданско общество от ООН противоречи на идеала за многостранност, на основните принципи на ООН за насърчаване на зачитането на правата на човека и основните свободи и възпрепятства цялостните усилия на ООН.

В продължение на шест десетилетия Тайван оказва помощ на своите партньори по света. След приемането на Програмата на ООН до 2030 г., тя се фокусира върху подпомагането на партньорите в постигането на целите за устойчиво развитие, а наскоро се ангажира с антиепидемичния отговор и постпандемичното възстановяване. Междувременно, у дома, Тайван е изпълнил своите цели за постигане на равенство между половете, чиста вода, добро обществено здраве и благополучие. Нашите иновативни решения използват публично-частните партньорства в полза на обществото.

Докладът за световното щастие за 2021 г. класира Тайван на първо място в Източна Азия и на 24-то място в света. Класацията показва как хората в дадена държава се отнасят към социалната подкрепа, която получават, и отразява до голяма степен изпълнението на целите за устойчиво развитие. Тайван е готов да предаде своя опит и да работи с международни партньори, за да изгради по-добро и устойчиво бъдеще за всички.

Във време, когато светът дава ясен призив за действия в областта на климата и за постигане на нулеви нива на въглеродни емисии до 2050 г., Тайван активно чертае пътна карта към постигане на целта и е изготвил специално законодателство, което да улесни този процес. Изменението на климата не познава граници и съгласуваните усилия са задължителни, ако искаме устойчиво бъдеще. Тайван знае това и търси най-добрите начини за превръщане на предизвикателствата за намаляване на въглерода в нови възможности.

По време на полагане на клетвата си през юни тази година генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подчерта, че пандемията от Covid-19 разкри нашата обща уязвимост. Той каза, че ООН, както държавите и хората, на които тя служи, могат само да се възползват от привличането на другите .

Отхвърлянето на партньори, които имат възможността да допринесат, е морална и материална загуба за света, доколкото всички се стремим да постигнем по-стабилно възстановяване заедно. Тайван е сила на доброто. Сега е моментът да поканим Тайван на масата и да му позволим да помогне."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За сведение

    3 2 Отговор
    Преведено от китайски това звучи така: "Искам световна война"
  • 2 Гост

    5 2 Отговор
    Ву се бори за смъртна присъда в Китай, и ще я постигне с глупавата си глава.
  • 3 Тайван

    5 2 Отговор
    Макар и временно със свое правителство е част от Китай. Питай Нали има пет ставителство международните организации и дори е член на съвета за сигурност. Следователно и Тайван е представен в ООН
  • 4 Миро

    2 3 Отговор
    Според изтекли коментари на генерали от КНР, военната инвазия на Тайван, ще е най-скъпото и безмислено упражнение.

    Защото държави като САЩ и Япония е много вероятно да окажат военна помощ на Тайван.
    А много други държави да наложат санкции на Китай. Така, че спокойно война няма да има.

    Това което Китай, ще се пробва да направи е да проникне отвътре, чрез политически и икономически проекти. Колко ще успеят, е друг въпрос.

    Коментиран от #8

  • 5 Тайван

    3 1 Отговор
    Макар и временно със свое правителство е част от Китай. Китай Нали има представителство вмеждународните организации и дори е член на съвета за сигурност. Следователно и Тайван е представен в ООН
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Поднебесен е тайван

    4 1 Отговор
    Ръчкат, ръгат, чудят се къде да разбутат и разбият живота на хората. И платените ни медии трябва да изработят центовете си.
  • 8 Бой

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Миро":

    Имиджът е най-скъпата стока, а кой управлява, дори в кучешката глутница, е умението да пазиш своето. Много се заблуждавате, ако мислите, че Китай ще преглътне.

    Коментиран от #9

  • 9 Миро

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бой":

    Ще преглътне и още как. Алтернативата е разруха и бедност.
    Никой няма да остави Китай, да прави каквото си иска в Южнокитайско море, твърде много търговия минава през там.

    Коментиран от #10

  • 10 Кой е този

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Миро":

    Никой който няма да позволи на Китай да защитава интересите си?
  • 11 На този господин

    1 0 Отговор
    ВУ. Много му е американско името ДЖОУЗЕФ

    Коментиран от #16

  • 12 грух

    0 0 Отговор
    Айде, бързо го включвайте, че да поседи в ООН три дена, щот Китай си го прибира !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 4745

    0 0 Отговор
    Едните са КНР, другите РК. Къде ги видяха тия тайванци?!:)
  • 15 Съдията Дред

    0 0 Отговор
    Всъщност, до средата на 70 - те години, правителството в Тайпе представляваше Китай в ООН, а правителството на континентален Китай не бе представено. Благодарение на това, че Никсън разигра "китайската карта" , това беше променено. А това, дето са го решили, няма как да стане. Да се благодарят, че Китай не им е организирал търговско ембарго.
  • 16 100

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "На този господин":

    Адаш на Байдън.