Last news in Fakti

7 Септември, 2021 16:30 6 291 32

Как да се преброим онлайн и кой ще бъде глобяван със 160 лева?

  • преброяване-
  • българия

За да сме сигурни, че някой няма да се преброи от наше име, е необходимо да се регистрираме с валидна електронна поща, ЕГН и номер на български документ за самоличност

Как да се преброим онлайн и кой ще бъде глобяван със 160 лева? - 1
Снимка: БГНЕС

В България започна поредното преброяване на населението. Как да се преброим онлайн и какво трябва да знаят българите, които са временно или постоянно в чужбина? Най-важните въпроси и отговори:

Днес започна 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд в България. В 0.00 ч. на 7 септември бе отворена информационната система "Преброяване" и всеки, който живее постоянно в България, може да се преброи онлайн. "Препоръчваме този начин, защото е бърз, лесен, удобен и в условията на пандемия - безопасен", посочват от Националния статистически институт (НСИ). Това е т.нар. първа фаза на националното преброяване. Втората фаза ще бъде преброяването на терен, което ще се проведе от 18 септември до 3 октомври. При него анкетьорите ще преброят всички онези, които не са се преброили електронно. Важно е да се знае, че тези, които се преброят онлайн, ще получат съобщение и имейл с уникален 15-цифрен код, който трябва да бъде предаден на преброителя, когато позвъни на вратата ни при втората фаза на преброяването.

Как да се преброим онлайн?

"За да сме сигурни, че някой няма да се преброи от наше име, е необходимо да се регистрираме с валидна електронна поща, ЕГН и номер на български документ за самоличност. Данните от регистрацията се използват само за идентифициране на лицето и не се съхраняват от НСИ. Следва потвърждение на регистрацията - получаваме имейл с линк, на който трябва да кликнем в рамките на два часа. След потвърждението ще се отвори екран за попълване на електронната преброителна карта. Там трябва да се влезе с имейла и паролата от регистрацията. Преброителната карта съдържа въпроси за жилището, домакинството и хората, с които живеем в едно домакинство", разясняват от НСИ.

Важно е да се попълни адреса, на който живеете в действителност, а не този, на който сте регистрирани. Подробни указания за регистрацията в портала на електронното преброяване можете да намерите на страницата census2021.bg или на сайта на НСИ. Електронното преброяване ще бъде възможно само на територията на България. Онези, които откажат да участват в преброяването, ще бъдат глобени със 160 лева.

А българите в чужбина?

"Българите, които през последната година са били за по-малко от 6 месеца в чужбина или нямат намерение да остават там дългосрочно, ще се преброят в България. Ако в момента не са в България, ще бъдат преброени от техните семейства и близки като временно отсъстващи", обяснява пред Дойче Веле Любомир Блатски от пресслужбата на НСИ. А онези българи, които живеят постоянно в чужбина? "Те ще бъдат преброени в страната, в която живеят. Това е практика в целия свят", посочва Блатски.

Що се отнася до глобата от 160 лева, от пресслужбата на НСИ уверяват, че тя е предвидена само за хората, живеещи в България, които откажат да бъдат преброени. "Няма никакво основание българите, живеещи в чужбина, да бъдат глобявани, защото те не са обект на преброяването в България", подчертава Любомир Блатски. "Има и административни регистри – на НОИ или НАП, от които ще е видно, че хората не живеят постоянно в България", посочват от НСИ.

Според публикация на БНТ, при 18-ото преброяване се очаква населението на България да е около 6 820 000 души.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чичо рико

    96 0 Отговор
    абе и на вас да ви такоам майката

    Коментиран от #29

  • 2 DW пропаганден машинен

    83 2 Отговор
    Защо DW са се "загрижили" за нашето преброяване!?!?!? Където DW си пъха гагата или почва да ни облъчва има нещо много съмнително, какво ли е то в случая ?!??

    Коментиран от #6, #19, #30

  • 3 ПАРИ ДА ИМА

    84 2 Отговор
    А КОЛКО Е ГЛОБАТА ДА СЕ ОТКАЖЕШ ОТ ГРАЖДАНСТВО НАПРАВО И ДА НЕ СЕ ЗАНИМАВАШ ХАХАХАХА
  • 4 За Българите

    35 2 Отговор
    То бат Бойко когато печелише изборите имаше само толкова избиратели🤔🤔🤔
  • 5 ДОДО

    101 0 Отговор
    Ще ме глобят защото не съм се пребройл....Каква е тази тирания бе, все глоби ви са в главата. Що не ми дадът 100 че съм се пребройл. Фашисти.
  • 6 Te и

    58 1 Отговор

    До коментар #2 от "DW пропаганден машинен":

    за ваксинирането ни са загрижени. . Та дали няма връзка?

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Какво

    45 1 Отговор
    означава валидна електронна поща?? Всеки , който знае вашия ЕГН и номер на български документ за самоличност(има ги по пощенски клонове и хотелски регистрации) може да ви "преброи"
  • 9 DW пропаганден машинен

    43 0 Отговор

    До коментар #6 от "Te и":

    Мдаа, както се казва исках да се преброя, но нямам желание, след като DW дори не дочакаха да минат няколко дена, а веднага включиха облъчвателя !? Хъм !
  • 10 160

    35 0 Отговор
    Цирея да ви излезнат
  • 11 цялата им такавА

    23 0 Отговор
    Хахахаа..кво шса броиш ве,то туй пак не бачка буахааа
  • 12 Пламен

    30 1 Отговор
    Като ви знам"пробитите" информационни системи, що лична информация ще изтеглят, страх ме хваща. За Белите Хакери на уникалния Дани Кирилов говоря.
  • 13 Бай Манчо

    34 0 Отговор
    , а колко ще ми платят ако се преброя или само глоби има :)))) - никакви поощрения , ако циганоите не се преброят може да се окажем и 1 файтон хора - това е само заради "ваксините" и какъв е смисъла да се си губя времето да се "преброявам" он лайн след като пак някой ще идва в нас да ми вземе "уникалният" номер - не мисля да си губя времето .
  • 14 СССР

    37 0 Отговор
    Колко пъти ще хакнат сървара(за днес първия ден 2 пъти) за месец и колко лични данни ще изтекат?Кой ще носи отговорност?Питам за един ПреАтел?
  • 15 Гост

    21 2 Отговор
    Населението на България е с ЕДИН МИЛИОН по малко от очакваното!

    А очакваното такова е за да има ЕДИН МИЛИОН оборотни гласоподаватели за фалшификацията на изборите, която за пореден път се готвят да направят чрез вкараните машини за фалшифициране на вота, които единствено се "оказаха" в стандарта на КВИК.
  • 16 пациент

    26 0 Отговор
    "e нeoбхoдимo дa ce рeгиcтрирaмe c вaлиднa eлeктрoннa пoщa, EГН и нoмeр нa бългaрcки дoкумeнт зa caмoличнocт"
    а банковите си сметки да дам ли? заедно с всичко необходимо за неограничен достъп? и не може ли направо на з.елето да пратя всичко. за ограничаване на бюрокрацията.
  • 17 Гост

    31 0 Отговор
    Искате да си дам ЕГН и номера в интернет, така ли?
    Луди ли сте, или ще подлудявате?
  • 18 Гошо

    27 0 Отговор
    Ако се пиша като "Ром" ще имам ли някакви привилегии?
  • 19 гост

    22 0 Отговор

    До коментар #2 от "DW пропаганден машинен":

    Това е инициатева на глобалистите по-точно илюминатите не се заблуждавайте хора !!!! Държавата много добре е наясно кой какви имоти има и кой къде живее !!!
  • 20 Гост

    19 0 Отговор
    Половин час се мъча да се регистрирам и системата НЕ РАБОТИ, само усвояване на пари!

    Коментиран от #26

  • 21 Циба маааааааа

    8 0 Отговор
    ДВ ли ще ни глобява? 😂
  • 22 Това е Измислено преброяване, Опис на

    32 0 Отговор
    Имущество?? Хора ли броите или правите опис на имущество за нуждите на Колектори, Даначни,ЧСИ, полицейски Служби, Компита и за нуждите на Мафията!! Ако е преброяване, е преброяване на хора!! Адвокатите да се приготвят за колективни искове, ако накой реши да глобяват хората!!
  • 23 Жоро

    15 0 Отговор
    Ако се правя че ме няма и не отварям ще ме глобят ли ? Щото ако ме глобят ще си стегна куфарите и ще се броя от Западна Европа
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Пеибанорен

    16 0 Отговор
    Мда..доста е гнусно и нагло това което правят.Преброих се,но.поражда въпроси.Вероятно ще има изотзадзе яко скоро!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ANIMAL

    18 0 Отговор
    А парите ни ще броят ли,че моите са метални
  • 28 Хахахаха

    4 0 Отговор
    Да няма строй се преброй се ахаха
  • 29 КОРОНАСЕКТА

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "чичо рико":

    ЕЛА МА ПРЕЙБРОЙ МА ГЛОБИ ЩИ ИЗКЪРТЯ 10 ЗЪБА!!!!!!!
  • 30 куку руку ку

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "DW пропаганден машинен":

    Подготовка за големият рестарт. Да знаят от кой, какво могат да конфискуват.
  • 31 незнайко

    7 0 Отговор
    ТАКА, ТАКА полека лека ще съберат всичките ни ДАННИ !!! Електронна поща, единен граждански номер, номера на личната карта, адреса на пребиваване( живеене) , мобилния номер или на домашния телефон, само дето не искат номера на банковато сметка , но това не е необходимо ! Като се имат другите данни в БАНКИТЕ ще им кажат каква ни е сметката !!! Това не е само преброяване а ГЛОБАЛНА СТАТИСТИКА !!!
  • 32 кукуруку

    1 0 Отговор
    Ако в картата си имам 200лв. ,не е ли по добре да ме глобят,да ми вземат 160лв. и пак ще ми останат 40лв.В противен случай ,се преброявам ,давам всички данни,и те ми изтеглят всичките парички!Наред с това научават ,че имам цветен телевизор ТЕМП , прахосмукачка БУРАН и хладилник МРАЗ! след това научават къде работя(следователно и работното време) ,нахлуват в къщи и ме ограбват ! Ааа, не, всичко ще преживея, но за телевизора убивам Ора!