ФАКТИ.БГ
  • ек-
  • ес-
  • доклад-
  • урсула фон дер лaйен-
  • демокрация-
  • върховенство на закона

ЕС: Наблюдаваме както никога досега развитието на демокрацията и върховенството на закона

Комисията наблюдава както никога досега развитието на демокрацията, върховенството на закона и основните права в рамките на Европейския съюз

Публикувана: 11 Септември, 2021 11:20
45 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2529
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.7 от 22 гласа.

В навечерието на речта на председателя Урсула фон дер Лайен за състоянието на Съюза на 15 септември, Европейската комисия представя преглед на нейната работа и успехите ѝ през годината. Комисията наблюдава както никога досега развитието на демокрацията, върховенството на закона и основните права в рамките на Европейския съюз, се посочва в документа.

След като пандемията превърна 2020 г. в една от най-тежките години в историята на Европа, днес гледаме напред към бъдещето с възстановено доверие. Пандемията от есента на 2020 г. ни порази даже по-тежко от пандемията от пролетта на 2020 г. Европа отново бе в кризисен режим, напълно съсредоточена върху ограничаването на разпространението на вируса. Европейският съюз удвои усилията си. Той работеше за осигуряването на ваксини, увеличаването на тяхното производство, засилването на международното сътрудничество срещу пандемията и извеждането на Европа от икономическата криза с помощта на NextGenerationEU. Междувременно целият Европейски съюз се мобилизира, за да реализира нашия план за възстановяване — NextGenerationEU. Европа все още не е излязла от трудното положение, но до края на 2022 г. производството на всички държави членки би трябвало да достигне равнищата отпреди пандемията. Същевременно си поставихме амбициозни цели относно трансформацията на нашата икономика, така че да я направим поекологосъобразна, по-цифровизирана и по-справедлива. Благодарение на тези цели и на инвестициите по линия на NextGenerationEU даваме нов облик на нашия континент за идните десетилетия. В центъра на вниманието на Европа отново е бъдещето.

На първо място, стратегията на Комисията за колективно снабдяване с ваксини, изграждане на широк портфейл и диверсифициране на доставчиците на ваксини в Европа се оказа успешна. След по-бавен от очакваното старт поради производствени проблеми, ваксинационната кампания на ЕС бързо набра скорост. До средата на април бяха поставени 100 милиона дози ваксини срещу COVID-19 на граждани на ЕС. До края на август 2021 г. 70 % от възрастното население на ЕС бе напълно ваксинирано, като така изпълнихме обещанието си да постигнем тази цел „до края на лятото“. Междувременно Комисията сключи два допълнителни договора с фармацевтични компании за осигуряване на повече ваксини срещу COVID-19 — за нашите младежи, за нашите международни партньори, за усилващи дози и за предпазване от нови варианти. ЕС се стреми да изпревари кривата на заразяването и по този начин да изгради бъдещето ни след пандемията.

На второ място, Европейската комисия засили работата си за спиране на пандемията на другите континенти, като си сътрудничи с държавите от ЕС като „Екип Европа“. През май 2020 г. Комисията организира два кръга на поемане на ангажименти за глобални действия във връзка с коронавируса. Комисията беше водещ основател и спонсор на COVAX — глобалния механизъм за доставка на ваксини за държавите с ниски и средни доходи, който също така осигурява ваксини за най-уязвимите. Досега, благодарение отчасти на финансиране от страна на ЕС, в рамките на COVAX са доставени повече от 200 милиона дози ваксини в 138 държави. През май 2021 г. председателят Урсула фон дер Лайен беше домакин заедно с италианския министърпредседател Драги на първата световна среща на високо равнище по въпросите на здравето, на която световните лидери подписаха Римската декларация относно подготовката и предотвратяването на бъдещи пандемии.

На трето място, ресурсите по NextGenerationEU — нашият исторически план за възстановяване — започнаха да навлизат в икономиката. Това стана възможно, тъй като цяла Европа се мобилизира за постигане на тази цел. В края на 2020 г. Европейският парламент и Съветът приеха предложението на Комисията за създаване на NextGenerationEU. Всички ние бяхме съгласни, че NextGenerationEU следва да се използва не само за извеждане на Европа от кризата, но и за преобразяване на икономиката на Европа, за да стане тя по-екологосъобразна, по-цифровизирана, по-устойчива и по-справедлива. През следващите месеци Комисията сътрудничи на държавите членки при изготвянето на техните национални планове за възстановяване и устойчивост с инвестиции и реформи за всяка от тях. До лятото бяха одобрени осемнадесет плана за възстановяване. През лятото на 2021 г. първите средства, взети от Комисията под формата на заеми на капиталовите пазари, започнаха да достигат до държавите членки.

Възстановяването след пандемията е поколенческа възможност за оформяне на бъдещето на Европа. За да извлече максимална полза от предстоящите инвестиции и реформи, ЕС има ясен курс на действие и ясни цели за измерване на успеха. Само това, което може да бъде измерено, бива постигнато. Комисията определи три набора от цели за 2030 г. Предложението за европейски законодателен акт за климата бе прието през юни 2021 г. В него се утвърждават целите за неутралност на ЕС по отношение на климата до 2050 г. и за намаляване на емисиите на CO2 с поне 55 % до 2030 г. През март 2021 г. Комисията представи своята визия за цифровото десетилетие на Европа с ясни цели за цифровата инфраструктура и умения и цифровизацията на предприятията и публичните услуги. Накрая през май 2021 г. на социалната среща на върха в Порто лидерите на ЕС подкрепиха предложението на Комисията за набор от социални цели, които да бъдат постигнати до 2030 г. Тези три набора от цели са планът за изграждане на по-добра Европа — Съюз, с който всички можем да се гордеем. Погледът на Европа сега е насочен към бъдещето.

Комисията наблюдава както никога досега развитието на демокрацията, върховенството на закона и основните права в рамките на Европейския съюз. За по-малко от година Комисията изготви два доклада за върховенството на закона, включващи глави за всяка една от 27-те държави членки. От началото на мандата си Комисията започна около 40 производства за установяване на нарушения, свързани със защитата на върховенството на закона и други ценности на Съюза, посочени в член 2 от Договора за Европейския съюз. Върховенството на закона защитава хората от произвола на силните на деня. Европейската комисия продължи да работи с националните органи за намирането на решения, за да гарантира ежедневните права и свободи на хората.

Благодарение на стратегията на ЕС за ваксините Комисията осигури до 4,6 милиарда дози ваксини срещу COVID-19 — повече от достатъчно за цялото население на ЕС и голяма част от нуждаещите се по света. Комисията сключи предварителни споразумения за закупуване с отделни производители на ваксини от името на държавите членки. В замяна на правото да закупи определен брой дози ваксини в рамките на определен период и на определена цена Комисията финансира част от първоначалните разходи на производителите на ваксини по линия на Инструмента за спешна подкрепа в размер на 2,7 милиарда евро. По този начин Комисията допринесе за разработването на безопасни и ефективни ваксини в рекордно кратки срокове и за ускоряване на тяхното производство. Понастоящем в ЕС са разрешени за употреба четири ваксини срещу COVID-19, след като бяха подложени на някои от най-строгите клинични изпитвания в света и получиха положителни научни препоръки от Европейската агенция по лекарствата.

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.7 от 22 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Пич
1 Отговор
Еех , къде е сега Коритаров , да направи едно предаване за ползата от ваксините...

Коментиран от #42


Оценка:
-1 +44

Мислещ
2 Отговор
Ама то такива не останаха, бе. Все едно аз да наблюдавам популацията на мамутите.

Оценка:
-1 +35

Абе
3 Отговор
Сладури ?
Демокрация ? Стига бе ....Под мотото остани си вкъщи , уволнен или подпиши “декларирано съгласие и се боцни “?
Имали ПЛАН ? Ми имате , а НИЕ хората как се вписваме в него ?
Мафия !

Оценка:
-2 +60

Роко
4 Отговор
Брутално жалки са от ЕС ако наистина са написали тази глупост!

Оценка:
-2 +58

ПСР
5 Отговор
По отношение на"Върховенството на Закона",България е първенец!Цели 12 години,преядохме от демокрация и закон.Заслугата е иззяло на най-видният евродемократ от ЕНП,др.Бойко Борисов,доктор на демократическите науки.
Някои хора,даже ядоха най-законовия бой,гарниран с законови мятания,хвърляния и шутове пред/зад Министерски съвет.Фон дер Лайен не го забеляза Колкото Фон дем Бах,забеляза 200 хил.,цивилни жертви във Варшава през 1944 г.Демократически,законни традиции.

Оценка:
-1 +39

Факт
6 Отговор
НИКАКВО РАЗВИТИЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА И ВЪРХОВЕНСТО НА ЗАКОНА НЯМА В ЕС !!! ЕС в момента е в най мрачния си мракобесен ТОТАЛИТАРЕН режим непознат никога до сега . По времето на хитлер и Мусолини МЕЕЗ националсоциализма Европа беше в своя подем възход баланс самосъхранение - културно финансово демократично истинско. В момента ЕС е разградена еврейско масонска комунистическа ционистка ко-:чина с диктат за унищожение на кръвта ДНК то гена културното наследство и финансовото състояние на всеки бял европейски гражданин . Евреите управляват ЕС и го унищожават с диктат за ваксини полит коректност финансови кризи морален упадък културен погром и физическо унищожение на бялата европейска раса . Тскс че тази миризлива еврейска пропаганда си е наврете в за-дни-ците

Оценка:
-2 +39

666
7 Отговор
Развитието на демокрацията и върховенството на закона ли е това да превърнете ЕС в Ковид концлагер? Липсва само наприса над портала: "Ваксината ще ви направи свободни"!

Оценка:
-2 +44

Левски Карлово
8 Отговор
Демокрация???

Оценка:
-2 +28

8967
9 Отговор
Тази статия е нагла подигравка с всички граждани на ЕС. Не знаех, че отнемането на основни граждански права се нарича "развитие на демокрацията".

Оценка:
-1 +43

Centyrion
10 Отговор
Смешници,само наблюдавате,наблюдавате и знаете как ни тровят от въздуха пръскайки вируси.Нито птичият грип,нито лудата крава,АСЧ по свинете,Ковид и други грипове,нямат случаен и естествен характер и произход!Вие това добре го знаете и мълчите,ставате съучастници,в грандиозни престъпления.Е С ,жалки същества.

Оценка:
-1 +33

тъй тъй
11 Отговор
Оно само с наблюдаване не става , вашите ора от ЕНП , наблюдавате ли ги какви ги вършат с бандита Тулупчев ? Наблюдавайте , наблюдавайте , некои от вашите бюрократи милиони гушкат от крупцийка бидейки наблюдавани.

Оценка:
-1 +26

🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️
12 Отговор
Цензурирате както никога до сега неудобните, това правите!
Ако се съблюдаваше закона всички до сега да сте в затвора!

Оценка:
-1 +29

Госあ
13 Отговор
Аве, а кога ще стане обществено достояние пълният договор на ес с трите корпорации за ваксините ? М ?

Коментиран от #14


Оценка:
-2 +27

бюрокрацията
14 Отговор

До коментар #13 от "Госあ":


Ееее , ние наблюдаваме де , сега и вие ли искате да наблюдавате , е не може то така.

Оценка:
-0 +12

ТаУмВзе
15 Отговор
Има само един лек проблем, демокрацийка Никога не е съществувала. Камо в светче, което медицинският нацизъм, дели хората на ваксинирани и Неваксинирани. Пак се бълнува в будна кома.

Оценка:
-1 +20

Оффф
16 Отговор
Каква демокрация бе.Станахме по зле от комунизма.Само гейовете и траверсите са в полза от европейската ви демокрация.Банките се превърнаха от пазители на пари на грабители.Тровите хората със вируси и ваксини.От свободни хора ни превърнаха във слуги на някаква паранормална система.Всичко нормално вече е дигитално.Остава само бебета да избираме по каталог и да ни ги доставяте пакетирани.Хранителните ресурси намаляват,защото няма кой да работи.Всичко по офиси и пред компютри иска да работи.Такъв глад се задава,че вий бедна фантазията

Оценка:
-0 +29

Убиват хора в България
17 Отговор
В България Пернишки ислямисти режат ръце,полицията и местната прокуратура не реагират,дори напротив.....

Оценка:
-0 +7

Чудо !
18 Отговор
Само прочетох заглавието и ми стана едно такова "демократично",че няма да спя три дни от радост !

Оценка:
-0 +26

Уши Ушева
19 Отговор
Браво на демокрасито! Ще празнуваме !

Оценка:
-1 +10

Ван дер Говнен
20 Отговор
Буахахахаааа...ОЧЕВАДНО Е ДРОГАРКО ЛАЙНЕН!!!

Оценка:
-1 +14

Антитрол
21 Отговор
"Комисията наблюдава както никога досега развитието на демокрацията, върховенството на закона и основните права в рамките на Европейския съюз."

Голямо зачитане на човешките права пада с ваксинационните паспорти и боя на протестиращи. Върховенството на закона направо е върхът когато оправдавахте чалмите за изнасилените германки защото видиш ли напънал ги нагона.

Да не говорим пък за защитата на нашата мутра от ХДС, ЕНП и ЕК въпреки протестите срещу него въпреки снимките с пачките и кюлчетата и въпреки побоя над протестиращите.

Направо много се е развила тази демокрация и няма кой да я завие. Демагогия и лъжи само от ЕС.

Оценка:
-0 +14

шебеци
22 Отговор
Еврокомисар Стела Кириакиду и мъжа и наблюдавате ли ги да не прекаляват със " заемите " .

Оценка:
-0 +7

Истински герой
23 Отговор
Лъжи, лъжи. лъжи...

Оценка:
-3 +13

некой си
24 Отговор
ЕВРОДЖЕНДИРИЯ +ПРОПАГАНДА ОТ ЕВРЕЙСКАТА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ=ЕЮ КОЧИНА

Оценка:
-2 +11

25
Този коментар е премахнат от модератор.
Номер 1
26 Отговор
Ние сме номер1! Вкарахме олигарси в парламента, това хаджи, бабик, манол, донч,иванов,и др представители на дубай, белград, прокопи, бобоко, и чакаме благоденствие. Е, уецо ще е голам този път.

Коментиран от #27


Оценка:
-2 +5

Тоа па
27 Отговор

До коментар #26 от "Номер 1":


Прокопиев и Маджо наливат пари в тая умрела формация на пинокио.Ядец !

Оценка:
-2 +4

Фашисти
28 Отговор
ЕС е едно ракообразно фашистко образование!

Оценка:
-2 +10

Аватар
29 Отговор
Икономиката на Европа да стане по- екологосъобразна и по - цифровизирана не я прави по- устойчива и по- справедлива.Цитираната Римска декларация относно подготовката и предотвратяването на бъдещи пандемия обещава още много от същото,на което сме свидетели от март 2020 г.

Оценка:
-1 +8

Конаре
30 Отговор
Ами ето, целите на ваксинирането в ЕС са изпълнени.
Значи който е останал е време да го оставят намира.

Щом ваксинирането не те спира да заразиш друг, значи вече не е въпрос на социална солидарност а на личен избор като пушене, пържено, къркане, сноуборд и подобни. Да, може да е е опасно, и не, не е повод за гулаг.

Оценка:
-2 +6

77777
31 Отговор
ТИЯ СА НА ПРИНЦИПА: ЕДНА ЛЪЖА ПОВТОРЕНА СТО ПЪТИ, СТАВА ИСТИНА! АМА НАДАЛИ!

Оценка:
-2 +14

дежавю
32 Отговор
Това е копната реч на бай Тодор, от преди 1989.
Само са сменили НРБ на ЕС, а БКП на ЕК.
(поне тока беше 1.5ст при него)

Оценка:
-3 +8

Оня
33 Отговор
За 30 коментара два минуса,странна работа

Оценка:
-2 +1

Глупостта не прощава
34 Отговор
Ех глупост българска! За това си на такова дередже!

Оценка:
-3 +4

Бай Иван
35 Отговор
Наблюдавайте си...както и до сега, на никого не пречите.

Оценка:
-3 +4

36
Този коментар е премахнат от модератор.
Олга
37 Отговор
Изказването на “Фон Дер Гинеконожка” абсолютно карикатурно на фона на недъзите на клатещото се ЕС, които трудно се броят.
Какво е демократия за нея, за тях? Както каза много точно един политолог: демократията за тях е ПОРТАЛ ЗА ВЛИЗАНЕ в чужди държави под благовидния предлог за да ги обсебят,поставят под своя контрол и да пролеят там кръв.
Трябва да загубиш съвест и чувство на реалност да говориш за ЗАКОН, когато умират хора в Либия,Сирия, Ирак, Афганистан, Йемен под знамето на демократия,когато запушват устата на честни журналисти и ги дават на съд,когато упражняват цензура, когато извършват преврати и убийства на знакови чиновници в чужди държави, когато поддържаш нацисткия режим,когато извършваш информационни диверсии, ако не можеш да хвърлиш демократични бомби като в Югославия и т.н. и н.т.
Гинеколожката да вземе да дойде на себе си и после да произнася речи.

Оценка:
-1 +7

Наблюдател
38 Отговор
Най-скъпо платените "наблюдатели" и автори на доклади в Света....

Оценка:
-0 +6

гневна
39 Отговор
Достатъчно е да ПРЕМАХНЕМ следните президенти и министър председатели: Макрон, Трюдо, Меркел, Путин, Джонсън и ПЛАНдемията и мераците за поробване на населението на Земята ПРИКЛЮЧВАТ В ТОЗИ ЧАС! Сатанистите - глобалисти, които ИЗФАБРИКУВАХА всичко това, са абсолютно БЕЗПОМОЩНИ без МАРИОНЕТКИТЕ СИ /тия, дето ги изброих/. Достатъчно е да ги ЛИКВИДИРАМЕ ТЯХ, и проблемите ни приключват !

Коментиран от #41


Оценка:
-1 +3

Аватар
40 Отговор
Глобалният супер капитализъм е установил контрол върху голяма част от процесите в света.Тази жена,която се явява говорител на същият глобален супер капитализъм, бълва лозунги,като се стреми да сугестира населението на ЕС.Това население живее в друга реалност,не в нейната.

Оценка:
-0 +7

Аватар
41 Отговор

До коментар #39 от "гневна":


Винаги ще се намерят нови и зависими от глобалистите хора.Техни са банките,хранителната,енергийната ,фармацевтичната и химическата промишлености.Старите големи пари са натрупани чрез измама и лихварство.Насърчаването на свръх консумация,животът на кредит,разрушаване на морала и образованието са част от арсенала на глобалистите.ЕС е проект на Рокфелер.

Оценка:
-0 +5

НАГЛОСТ
42 Отговор

До коментар #1 от "Пич":


КАКВА НАГЛОСТ ДИКАТАТУРАТА БИВА НАРИЧАНА ДЕМОКРАЦИЯ КАКВА ПОДЛОСТ !

Оценка:
-0 +6

Руснак
43 Отговор
Чета и се чудя, и как днешния ЕС се различава от СССР? Докладите на ЦК на КПСС от докладите на фрау фон дер Лайен? Така скоро българите ще излязат на демонстрация със знамена за здравето на ЕС и лично на другаря Урсула фон дер Лайен.

Оценка:
-0 +7

ами
44 Отговор
наблюдавайте, "наблюдаването" го правите най-добре, какво друго можете да правите като хората?

Оценка:
-0 +5

45
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Проф. Милан Миланов
Председателят на Централната етична комисия към Българския лекарски съюз коментира парите за здравеопазване
Нашият бюджет прилича на чорапогащника на магистрална уличница"

Още бисери