18 Септември, 2021 08:19 1 705 23

Никос Анастасиадис: Неприемливо е решение на Кипърския въпрос с две държави на острова!

  • кипър-
  • севернокипърска турска република-
  • никос анастасиадис

Това ще е първата среща на това ниво след провала на неформалната петстранна конференция по Кипърския въпрос през април тази година в Женева

Никос Анастасиадис: Неприемливо е решение на Кипърския въпрос с две държави на острова! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Исканията за решение на Кипърския въпрос с две държави на острова са неприемливи, заяви президентът на страната Никос Анастасиадис. Днес той и лидерът на кипърските турци Ерсин Татар заминават за Ню Йорк, където в края на месеца ще имат обща среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, потвърдиха от международната организация в петък вечерта.

Кипър потвърждава твърдия си ангажимент за уреждане на Кипърския въпрос въз основа на международното право, подчерта президентът Никос Анастасиадис в изявлението си по време на Евро-средиземноморската среща на върха /ΕUMED 9/, проведена в петък в Атина.

Той се обяви срещу исканията за промяна в основата на решението за федерално обединение чрез настояването на Анкара и ръководството на кипърските турци за създаване на две държави.

В приетата декларация лидерите на средиземноморските страни призоваха Турция да се въздържа от провокации срещу Кипър и да отмени незаконните си действия в оградения град Вароша.

Кипърският въпрос е в центъра на предстоящите контакти на президента Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Ерсин Татар по време и в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, за където те заминават днес.

В опит да се намерят начини за възобновяване на преговорите, прекратени преди повече от 4 години, Анастасиадис и Татар ще имат неофициална тристранна среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в края на месеца.

Това ще е първата среща на това ниво след провала на неформалната петстранна конференция по Кипърския въпрос през април тази година в Женева.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    9 10 Отговор
    Турците да се върнат от където са дошли.
  • 2 Боричката

    4 9 Отговор
    Кога е бил Кипър турски , та Ердоган иска да прави турска държава там ? Би трябвало турците в България и Кипър да докажат турския си произход ,защо никой не иска това от тях ? Нашите турци , освен преселниците от бай Тошове време , не могат да посочат друг род ,за кипърските не знам точно как е .
  • 3 Няма спасение

    3 7 Отговор
    Докато Ердоган е начело на Турция, няма спаасение за Либия, Сирия и Кипър. Не ни стигаха САЩ и Русия а сега и нова държава се прави на империя. Когато Ердоган си отиде всичко ще се нормализира.
  • 4 Турлю гювеч

    9 6 Отговор
    Верно е. В Кипър турците са мнозинство, значи трябва да има само турска държава.

    Коментиран от #7

  • 5 Путин

    3 2 Отговор
    Да им разделя острова на две? Два острова, две държави!
  • 6 Еми прав е анастасиадис

    8 5 Отговор
    Турците бързо да освободят целият остров. Да довършат започнатото през 1974.
  • 7 Хасане

    5 8 Отговор

    До коментар #4 от "Турлю гювеч":

    Хасане показахте какви сте екстремисти. Каква турска държава става въпрос за Кипърска държава! Смешни сте, само войни и геноциди са ви в главата.
  • 8 Гръцки капризи

    5 2 Отговор
    Имаха възможност да гласуват на референдума и те гласуваха с не. Сега какво искат?
  • 9 Гост

    5 1 Отговор
    Гърците гласуваха против обединен остров с турците,значи се пристъпва към две държави на острова и това е.Важно е да се постигне мир. Да се демилитаризира разделителната линия.Пък с времето ще се обединят няма как,островът е малък за да се делят.

    Коментиран от #10

  • 10 Лъжци

    1 4 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Айде стига лъгахте а!!! Референдома беше за две автономни области, каква държава е това? Хората искат една държава с едно правителство с един народ. А не хибрид като в Сирия или Либия.

    Коментиран от #11

  • 11 5иция

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Лъжци":

    2004 г. референдума бе за една ДЪРЖАВА с две РАВНОПРАВНИ общнисти но изглежда ти едната не я зачиташ. Те и гърчулята така направиха но уви резултата ги знаеш. 2016 г. замисляха нов референдум с не знам си какви усливия но опита за ПРЕВРАТ им обърка плановете на такива като вас мислещите. На остроеа живеят и ТУРЦИ не забравяите и се намира пи близо до Турция припомням ви.

    Коментиран от #13

  • 12 Яница

    1 2 Отговор
    Ердоган води много рискована игра, играе си с огъня, но в таэи своя игра все пак може да осъществи една от целите си!!! Эащото сега обединяването на Кипър отново иэглежда като непостижим мираж!!! А ако островът остане раэделен на две, Турция ще може да эапаэи военната си баэа в Иэточно Средиэемно море!!! Също така претенциите на турците към богатите эалежи на гаэ и петрол раэгряха отново тлеещия конфликт эа раэделения от 1974 година остров!!!

    Коментиран от #14, #23

  • 13 Стига лъга

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "5иция":

    Планът на ООН предвижда създаване на федерация, състояща се от две политически равноправни държави - гръцка и турска, под шапката на слаба централна власт!!! Това е нова Чехо-Словакив абсолютен безмислен хибрид който единствено цели северен Кипър да се добере до благата на ЕС. Няма нормален човек който да подкрепи такова безумие, абсолютно неадекватно предложение. Повтарям обединение означаеа един народ едно управление.
  • 14 Добър ден

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Яница":

    Е добър ден. Същото е с Либия! Защо мислиш Либия е раделена на две, заради Ердоган? И Сирия е разделена но не на 2 а 3, но там нещата са по сложни.

    Коментиран от #15

  • 15 5иция

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Добър ден":

    Сирия и Либия Ердоган ли ги раздел
    ил ?

    Коментиран от #16

  • 16 Виновен

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "5иция":

    Либия да. Ако не е Ердоган и подкрепяните от него мюсюлмански братя досега да се е оправила. Сирия е друго. Там САЩ подкрепя кюрдите и една част е разделена заради тях. Обаче в Идлиб и Северна Сирия Турция подкрепя Алкайда и ИДИЛ и една част е разделена заради Ердоган.

    Коментиран от #19

  • 17 2023г.

    0 3 Отговор
    турците са прави, два народа, две държави, траен мир. кюрдско-турската конфедерация е окончателното решение.

    Коментиран от #18, #20

  • 18 Кюрдистан

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "2023г.":

    Точно източна Турция да стане кюрдистан и готово а после Кипър.
  • 19 5иция

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Виновен":

    Значи велик човек голям лидер е това Ердоган реши и прави.
  • 20 Мехмед

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "2023г.":

    По-скоро ромско-българска конфедерация ще има до окончателното самозаличаване на българската народност.
  • 21 ВИЗАНТИЯ

    1 2 Отговор
    Турция е изкуствена държава, територията трябва да се разпредели между България Гърция дори Русия
  • 22 Хасан

    0 1 Отговор
    Ами Чехия и Словакия се разделиха и е по добре развод отколкото лош брак ..
  • 23 Хасан

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Яница":

    И какво му е лошото ..човека си гледа турския национален интерес ..