Last news in Fakti

20 Септември, 2021 19:23 8 185 48

Германец в София: "Тук отношението към коронавируса е различно"

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • локдаун

Масово тестване на учениците, каквото е имало в ръководената от него гимназия във Франкфурт, тук е немислимо

Германец в София: "Тук отношението към коронавируса е различно" - 1
Снимка: БГНЕС

Бернхард Милес е германец. От няколко седмици живее в София, където работи като директор на Немското училище. Какви са първите му впечатления от България? "Тук отношението към коронавируса е друго", казва той пред ФАЦ.

“Като цяло се чувствам много добре в училището, в града, в държавата”, казва Бернхард Милес в интервю за “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” (ФАЦ). Но признава: “Тук отношението към коронавируса е различно”. Милес, който доскоро е ръководил гимназия във Франкфурт, споделя пред ФАЦ, че все още не е много ясно какви правила трябва да се спазват. Освен това масово тестване на учениците, каквото е имало в ръководената от него гимназия във Франкфурт, е тук немислимо, защото, както обяснява Милес, “съществува определена скептичност спрямо тестовете. Ако 90 процента от родителите в един клас се съгласят, може да се тества. Но както моите добре запознати колеги ме увериха, такъв дял е илюзорен”.

"Много българи имат изключително позитивно отношение към Германия"

Пред ФАЦ Милес разказва, че Немското училище в София е “съвсем различен свят” в сравнение с франкфуртската гимназия - най-малкото защото става дума за учебно заведение, което включва всички фази на средното образование: от предучилищна до 12 клас. “Когато в някое от междучастията”, разказва Милес, “се разходя из двора, ще срещна 5-годишни, 10-годишни и 19-годишни”. Освен това училището е смесено: 85 процента от децата идват от български семейства, останалите - от германски. В Немското училище в София работят 51 учители, а учениците са 380.

На въпроса защо толкова много българи решават да запишат децата си в Немското училище, Милес отговаря така: “Първите ми впечатления са, че много българи имат изключително позитивно отношение към Германия. Те искат да предоставят на децата си възможност да се докоснат до германската култура. А и добрите познания по немски език, които придобиват тук, им отварят вратите към немскоезичните университети”, казва Милес и дава конкретен пример: “Тези дни имахме среща със завършили възпитаници на Немското училище. То съществува едва от 2008 година и затова все още няма толкова много завършили. Но всички млади хора, с които разговарях на тази среща, учат днес в Берлин, Мюнхен или Франкфурт и се чувстват много добре подготвени”.

Какво разбуди любопитството ми

Що се отнася до онези 15 процента от учениците, които идват от германски семейства, директорът обяснява, че повечето от тях са деца на дипломати или на служители на германски компании в България. “От няколко години се завръщат и немалко българи, които дълго време са живели в Германия, но желаят да продължат професионалния си път тук. Те изпращат при нас децата си, които са родени в Германия и са посещавали там детска градина. В повечето случаи тези деца говорят добре български, но не могат да пишат на кирилица”, обяснява директорът.

На въпроса защо е избрал да кандидатства за позиция точно в София, Милес отговаря, че той и съпругата му през последните години силно се интересуват от Източна Европа. “Любопитството ми разбуди и един познат от Франкфурт, който беше учител тук шест години. Разказа ми колко много харесва града и колко добре се е чувствал. Това окончателно ме подтикна да кандидатствам за позицията.”


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да не дава акъл

    67 56 Отговор
    Арбайт махт фрей и да си ходи в Дойчланд.
  • 2 Последния Софиянец

    73 32 Отговор
    Благодарение на 460 дни протести България е още свободна.

    Коментиран от #8, #16

  • 3 Ааааа

    121 17 Отговор
    Има грешка в превода -"Тук отношението към коронавируса е различно"
    Вероятно е казал "нормално", но от гледна точка на конюнктурата е бил леееко редактиран.
  • 4 антрашпиц

    110 26 Отговор
    Да господин дойчланд импекс.Тук отношението към короната е различно.Ние не сме толкоз тъпи кат вас и да вярваме във всичко.А и не сме такива меки китки като вас да се страхуваме от всичко.Сто пъти сме по-мъжкари от вас.

    Коментиран от #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 У нас всичко е БАМ БАШКА !

    30 12 Отговор
    Затуй всичко е КИРПИЧ БЕТОН 500 ! Тюрлю ГЮВЕЧ , Еб/н Баялдъ , Миш Маш и Прав П/каш !
  • 7 Механик

    90 11 Отговор
    Дойчовеца да не се чуди. Ние тук не сме облъчени гугутки, каквито са те там. И няма смисъл да ми дава доводи, защото като гледам в каква кочина се е превърнала Германия (преди седмица бяха там по работа), по-добре е да си замълчи. Дори в близост до центъра на ГОЛЯМ немски град е ужас от найлони, употебени маски, спринцовки (наркомански). Покрай жилищните блокове спят надрусани келеметори. Брадясали АСТРО ФИЗИЦИ от бл. Изток се разхождат с кръвясяли очи.
    И какво ли не още.
  • 8 Механик

    67 5 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Свободна е защото все още няма избрано/изПрано правителство. Само да сложат такова и гледай какво става! Всичкото това, дето сега се стяга за избори е все про-глобалистка сган. Просто още нямат власт и за това си траят.
    И не ми хвали никой от тия, дето се стягат за изборна победа. Хора завърши намкъдеси, служили в намкоя си банка и всичкото тва, там некъде зад хоризонта.. всичкото това е глобалиситическа марионетка.
    Който и да избере, все ще ви сложи инжекциите и маските.
    Кофтито е, че това ще последва и за нас. Тия, дето виждаме от къде духа вятъра.
    А ти с твоите протести, дето се пърчиш всеки ден, ти си едно нищичко и от не зависи НИЩИЧКО.

    Коментиран от #11, #13

  • 9 Наблюдение

    45 2 Отговор
    Няма да е за пръв път за последните 1300 години, независимо от... облъчването.

    Но България май, лека-полека, отново се превръща в... убежище за другомислещи.

    Да, германецът се ограничава с неутралното "с короната тука е... друго". Приучен е да не плюе срещу властта, че не е "правилно". Ще се отучи с времето...

    Нека го приветстваме. Такива ни трябват!
  • 10 Сатана

    44 2 Отговор
    Абе,не знам как е в Дойчланд но в БГ източиха всичките пари от Здравната каса заради корона вируса.Наистина е различно,спор няма.
  • 11 Така е

    63 6 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Така е. В Белгия, където е лелеяният БРЮКСЕЛ, изкараха 2 г. на служебно правителство.

    Тука, има ли редовно, сме свършени. Раданчо квичи ЕС да ни "наложи" ваксинация. Канадецът и той се изходи по темата.

    Боже, пази България! И дано нямаме редовно правителство поне още година... Че иначе ще ни наденат хомота като стойте та гледайте...
  • 12 Centyrion

    26 21 Отговор

    До коментар #4 от "антрашпиц":

    Булгар,Булгар,ние сме страшни мъже,500 г сме го доказали,а днес мъжеството се изразява в псуване пред телевизора,и пиене на Ракия!Големи мъжкари ,наведени за съхранят жалкият си животец,иначе на думи страшилища!!!
    ма

    Коментиран от #15

  • 13 ⚜️Просветен⚜️

    25 3 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Теорията ти за изборите и мерките е логична ! Не разбирам обаче защо се дърлиш с ресторантьора? И той е прав! Само това че сме с натегнати пружинки и веднага се вдига врява ни спасява до момента ! Дори е възможно да ни спаси и после! Истина е че редовното правителство ще действа по остро , но и правителството на Жан беше редовно , а видя как свърши ! Истината е че ние сме различни от другите и има редица безумни неща, които търпим , но е истина също че когато избушим кочината няма правителство , което да устои! Кво? Ще пуснат танковете ли? Че България е една педя земя с една шепа хора! Всеки познава всеки! Не става да насъскат униформи от далечна провинция срещу тълпата и така да държат всички мирно ! Ще се наложи комшия с униформа да млати другите комшии на площада , а това няма да стане! Тъй че и двамата сте прави !!!

    Коментиран от #23, #46

  • 14 Антитъпанар

    8 42 Отговор
    Затова и толкова а много тейпънари умряха в Мангъристан.

    Коментиран от #17, #40

  • 15 антрашпиц

    48 4 Отговор

    До коментар #12 от "Centyrion":

    Къде има най-много гейове,джендъри еднополови бракове и тем подобни?Отговарям ти-Германия,Холандия,Белгия и други богати презадоволени нации...Там ли са мъжете?И между другото,да жуля ракия всяка вечер,незнам дали съм минал короната(семейството ми го мина ,жена ми го повтори),обаче съм убеден ,че алкохолът помага(предпазва от корона и други вируси)И да,булгар съм,ама не съм страхлив гейзер.

    Коментиран от #20, #21, #25

  • 16 явертъу

    25 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    свободна ???? В грешка си . Това , че всеки прави каквото си иска , не означава ,че сме свободни . Просто има страх у кандидат депутатите да не кажат нещо погрешно и да изгубят някой глас . Състави ли се редовно правителство , много неща ще се променят . Както сме се убедили вече над 30 години , предизборното говорене няма нищо общо с управлението
  • 17 Тъй тъй

    26 5 Отговор

    До коментар #14 от "Антитъпанар":

    Тъй, тъй... А ся хващай сертификатчето под мишка и тичкай към Италия.

    Там са безсмъртни, като тебе...

    Опа... Ама ти всъщност не си се набол. Нищо де, тичкай натам, ще те набодат.

    Аман от ненабодени про-ваксъри като тебе.
  • 18 Pompev

    21 2 Отговор
    Бернхард,два пъти бяхме съюзници с вас,и двата пъти губите войната, Verstehst Sie?

    Коментиран от #24

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ⚜️Просветен⚜️

    31 3 Отговор

    До коментар #15 от "антрашпиц":

    Прочети за Вселена25 ! Там другарю ще откриеш и разбереш защо богатите общества са в това социално състояние и как ще свършат! Остани горд , че си Булгар ! Не обръщай внимание на родоотстъпници , които хулят България! Това са слаби , комплексирани и нереализирани индивиди , които мразят всички тук , защото не са като тях ! България над всичко !!!

    Коментиран от #22

  • 21 Pompev

    20 1 Отговор

    До коментар #15 от "антрашпиц":

    Е, много ясно че ракията помага, всички дезифектанти са от спирт направени, + OT MeH
  • 22 Pompe

    1 6 Отговор

    До коментар #20 от "⚜️Просветен⚜️":

    Кой тва Вселена 25 е колега?

    Коментиран от #27

  • 23 Механик

    18 2 Отговор

    До коментар #13 от "⚜️Просветен⚜️":

    Аз не се "дърлям" на софиянеца, а искам да му обясня, че е облъчено шиле, което си мисли, че понеже е ходил на протести и нещо е направил. Нищо не е направил и това е видно. Никой от тия, дето щяха да ги "изчегъртват" не е осъден или следствен. Аз помня как софиянеца разправяше, че подготвили сисък и като дойде Кювеши ще и го дадат и намквоси чудо щяло да стане. И това го твърдеше уверено. А оная дойде с една раничка, присмя им се на "протестиращите" и си замина, щото и тя е в глобалистката игра. Дразни ме когато някой си мисли, че има заслуги, понеже е ОБЛЪЧЕН и не може да смята 2+2. За това му се "дърлям" и ще го правя, за да може на хората да им светне, че такива като тоя са само ВРЕДНИ. Защото те бяха УПОТРЕБЕНИ и нанесоха вреди. Те повярваха в поредните АПОСТОЛИ, а не обърнаха внимание, че тия апостоли са или еврей-адвокати или соросоидални дегенерати!
    Схвана ли сега какво искам да кажа?
    Когато стреляш, цели се в главата, а не чакай АПОСТОЛИ да ти насочват ръката!
  • 24 Разбрал го е

    18 1 Отговор

    До коментар #18 от "Pompev":

    Разбрал го е. Ферщеен-нал го е.

    И затова, идва тук. Където...

    "българи, орловци
    кат лъвове тичат по страшний редут,
    не сещат ни жега, ни жажда, ни труд.
    Щурмът е отчаян, отпорът е лют."

    Коментиран от #26

  • 25 Механик

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "антрашпиц":

    Точен коментар! Споделям всяка една дума в него!
  • 26 Pompe

    5 6 Отговор

    До коментар #24 от "Разбрал го е":

    От богата държава,германците да загубят войната,и Чърчил ни е дал на Сталин,гърците по намазват,не им натрисат комунизма

    Коментиран от #29

  • 27 Масон

    11 1 Отговор

    До коментар #22 от "Pompe":

    Експеримент е това! Напиши го в търсачката и чети, колега!!!

    Коментиран от #28, #32

  • 28 Pompev

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Масон":

    Ок мерси
  • 29 Немците

    10 1 Отговор

    До коментар #26 от "Pompe":

    Немците две световни започват... И двете ги губят - политика.

    А наглосаксонците че ни "подаряват" на Сталин - е... въпросното стихотворение, откъдето е откъса... Чий кораби прехвърлят войската, която се опитва да превземе върха? Жокер - не са японски, още по-малко китайски ;)

    И поне един образован немец се е зачудил - добре де, когато избухне войната - а тя вече се води по цял свят, засега с игли и сълзотворен газ - кой е наш съюзник, кой ще удържи фронта, кой няма никога да се предаде?
  • 30 Българите да давали много жертви

    2 4 Отговор
    През войните защото не са мисли каски като германците И в лазерите не е имало дезинфекция и германците и руснаците въвеждат медицинските стандарти във военнополевите болници затова и Пирогов е водещо лечебно заведение и България се е възстановявала заради високата раждаемост на българките Сега положението е същото
  • 31 Така така

    2 1 Отговор
    Да каже и каква е таксата на година....
  • 32 Pompey

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Масон":

    Четох тоя експеримент,е то е номално поведение,няма да се изяждат я
  • 33 90%

    2 21 Отговор
    булгар- булгар тюфлеци, жулещи ракийца, много смели у нета, а после квичащи женички в Ковида. Да не съм видял, да не казвам…но вс ден го виждам. Айде почвайте с минусите, че утре пак ще гледам булгаропитеци, наср..ни от страх като им се случи.

    Коментиран от #35, #36

  • 34 Сандо

    8 2 Отговор
    Ще стане човек човекът,накрая и ще се побългари и няма да се върне в бившата добре уредена и европейска Германия.
  • 35 100Про

    9 2 Отговор

    До коментар #33 от "90%":

    Сега разбрахме ли, що Алеко са го отстреляли?

    Щото се е изгаврил с... Българите.

    Булгар-булгар? Напълвай багажника на колата, и хващай шосето - на запад, на изток, на север - и на юг. Там БУЛГАР няма.

    Коментиран от #38

  • 36 Pompei

    9 2 Отговор

    До коментар #33 от "90%":

    Виж ся,Клисура и Бяла черква(дн.Сопот)се разбрали да вдигнат въстание в определена нощ(Априлското въстание)Тaй ама,Клисура се дига а Сопот,не.В резултат на това клисурци биват избити заради предателството на сопотчани(от "Под игото",иван Вазов)
  • 37 Бяла Слатина

    2 7 Отговор
    Най важното правило в България е да нарушаваш правилата
  • 38 90%

    2 10 Отговор

    До коментар #35 от "100Про":

    Не ме мисли. Шосето отдавна съм го хванал, 6 месеца на Запад, 6 месеца в Бг. Тук съм бяла мафия, убиец и крадец, там съм просто/или прост/ лекар, който си върши работата.

    Коментиран от #39

  • 39 Лекар или

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "90%":

    Лекар или доктор?

    Разликата е много сериозна.

    Ако си лекар - безвъзвратна загуба за Нас. А ако си доктор - халал да си им, там такива са нужни ;)

    Коментиран от #41

  • 40 Зрител

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "Антитъпанар":

    Те умряха само по телевизията. Нищо страшно. Това с коронавируса е като американски филм онова, което се случва на екрана си остава там. Друг е проблема, че някои мислят, че героите са истински. Това си остава за тяхна сметка.
  • 41 90%

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Лекар или":

    прост лекар

    Коментиран от #42

  • 42 Жалко

    6 1 Отговор

    До коментар #41 от "90%":

    Жалко за Нас, тогава... Лекари ни трябват - такива, дето... лекуват.

    Доктори и професори - бол. Бяла мафия да искаш...

    Дерзай по света, най-добро ти пожелавам, лекувай хората, това ти е призванието... И... не ни забравяй. Винаги ще имаш място, където да се върнеш, дано не ти потрябва - но ако потрябва, Тук ще е - докле я има България!
  • 43 ФАКТ

    4 1 Отговор
    ...така е Дойчо...от България по-хубаво няма!
  • 44 Номер едно

    1 6 Отговор
    Ама в българия отношението към всякакво здравеопазване е различно. Тъпчат се като прасета със захар и после обвиняват "ГМО храните" за първото място по диабет, сърдечни, и рак.

    Коментиран от #45

  • 45 Номер две

    9 2 Отговор

    До коментар #44 от "Номер едно":

    Това беше преди К-19, сега вече - ни диабет, ни рак, абе прост грип вече няма. Само две дози Шмайзер и една МодеРНА и вече сме безсмъртни по статистика.

    Коментиран от #47

  • 46 Жалко но факт

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "⚜️Просветен⚜️":

    За това създават европейска армия.
  • 47 Разбрах,

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "Номер две":

    че в щатите няма да се прилагат вече писиарите, защото не разграничавали грип от корона. На тази мисъл ги навел фактът, че от грип и неговите усложнения миналата година са починали десетки пъти по-малко хора. Започват да прилагат друг вид тест, с който можело да се направи разлика между грип и корона.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.