Last news in Fakti

24 Септември, 2021 09:03 3 671 24

Иран иска Великобритания да изплати дълг от 400 милиона паунда

  • иран-
  • техеран-
  • великобритания

Новият британски външен министър Лиз Тръс се срещна с иранския си колега Хосейн Амир-Абдолахиан, след като дипломати номер едно на двете страни не се бяха виждали от 2018 година

Иран иска Великобритания да изплати дълг от 400 милиона паунда - 1
Снимка: shutterstock

Великобритания трябва да изплати стария си 40-годишен дълг от 400 милиона паунда към Иран и да вземе сериозни стъпки за вдигане на санкциите, ако иска Иран да се върне на масата за преговори за бъдеща ядрена сделка и незабавното освобождаване на задържаните в страната британски граждани. Това е била позицията на Иран след среща на външните министри на двете страни.

Новият британски външен министър Лиз Тръс се срещна с иранския си колега Хосейн Амир-Абдолахиан, след като дипломати номер едно на двете страни не се бяха виждали от 2018 година. Срещата стана в седмицата, която отбеляза 2000 дни от задържането в Иран на Назанин Загари-Ратклиф, която е с двойно гражданство, по обвинения в шпионаж.

Двете страни дадоха различни версии след разговорите. Иран твърди, че Лиз Тръс е признала, че Великобритания дължи 400 милиона паунда, но санкциите са направили невъзможно изплащането на дълга, което не бе потвърдено от британска страна. От британска страна бе съобщено, че акцентът е бил поставен върху нуждата Иран да се завърне на масата за преговори във Виена за бъдеща ядрена сделка и нуждата всички британци с двойно гражданство, задържани в Иран, незабавно да бъдат освободени.

Преговорите за размяна на задържани не само между двете страни бяха замразени отчасти заради отказа на Съединените щати да освободи намиращ се там в затвора ирански гражданин.

Между другото Лиз Тръс разговаря в Ню Йорк и с руския външен министър Сергей Лавров с искане да се ангажира в убеждаването на иранците да се завърнат на преговорите във Виена.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реално

    53 3 Отговор
    То ако англо-наглетците започнат да плащат за греховете си-всичките пари,злато с диаманти на Земята няма да им стигнат...

    Коментиран от #3, #4, #18

  • 2 Иван

    40 4 Отговор
    Иран не налага лихви. Ако беше Израел, досега с лихвите щяха да са 40 милиарда паунда.

    Коментиран от #14

  • 3 КАТУН С РАКЕТИ

    5 62 Отговор

    До коментар #1 от "Реално":

    Реално ,Англия е държавата през годините която е дала най-много на света.Дългове трябва да изплащат разни терористични,паразитни и лицемерни катуни като русия и иран които освен да вредят ,плагиатстват и нападат друго не правят !

    Коментиран от #5, #9, #20

  • 4 Иван

    26 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реално":

    Включително и Дънди Прешъс.
  • 5 Иван

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "КАТУН С РАКЕТИ":

    Добър адвокат си, недей да взимаш комисионни.
  • 6 цербер

    11 0 Отговор
    Новата британска външна министърка Лиз Тръс
  • 7 СССРБарета

    31 1 Отговор
    От англосаксонец трудно се взимат пари Той е толкова стиснат че ако вкараш отпред карфица ще изкараш отзад 10 метра тел!

    Коментиран от #12

  • 8 трясъ

    3 3 Отговор
    Да я близкаш и да я тръскаш.
  • 9 Реално

    39 3 Отговор

    До коментар #3 от "КАТУН С РАКЕТИ":

    кога ще върнете парите?!Остави таз песен любовна!Когато Персия е съществувала на острова не са знаели огън как да си запалят и са яли рибата сурова!Примати!
  • 10 Сандо

    27 2 Отговор
    Англосаксите не дават,те само взимат.Впрочем къде е нашето злато,знаете ли?

    Коментиран от #13

  • 11 Витански

    3 1 Отговор
    Разликите между Иран у францистан са очевадни.
  • 12 тнт

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "СССРБарета":

    Ееее, че пак са на далавера ,10м. тел са си пари!
  • 13 Питай

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "Сандо":

    "Катуна с ракети". Той ще ти каже,че си му вечно задъжен заради демокрацията която е "посял" в РБ! И те така! Пари нанай ,както казват англичаните!
  • 14 kaptain Morgan

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Единственото нещо което евреите не могат да правят е да дават пари с лихва! За това се занимават с търговия,диаманти, оръжия, войни и каквото се сетиш, но с банки не.

    Коментиран от #19, #22

  • 15 Съдията Дред

    3 1 Отговор
    Лиз Тръс, много подходящо име за министър

    Коментиран от #17

  • 16 Павел пенев

    11 1 Отговор
    Великобритания е голяма империя изпразнена от съдържание. Имат да връщат тонове злато на Русия и Венецуела,сега излязоха и 400 мил. паунда на Иран. Простаци болни от луда крава, но ловят руските шпиони,включително и тези за нашия Гебрев -нищожества.
  • 17 мими

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Съдията Дред":

    Хосейн Амир-Абдолахиан с/у Лиз Тръс !1:0 за иранския състезател!
  • 18 Рошко

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реално":

    А тез злато и диаманти от де ги имат, нали са ограбени от същите колонии
  • 19 ГруЮ

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "kaptain Morgan":

    Не могат, ама само на свои т.е. на други евреи. На всички други могат и точно с това се занимават от хилядолетия.

    Коментиран от #21

  • 20 Отговор

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "КАТУН С РАКЕТИ":

    Реално най фащистката страна в света е великобритания
    Може да се напишат хиляди книги за зверствата извършени от англосаксите като се започне още от зората на младата иначе нация.
    Бесилки за гладни деца откраднали ябълки от робовладелците
    Всяка империя има срамни страници,но никоя е е била толкова жестока както английскта и затова тя ще бъде урок за други с бързото загниване и упадък.След деситоилетие се надаваме вече такава държава да не същаствува

    Коментиран от #23

  • 21 Нали

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "ГруЮ":

    Великобритания съществува от столетия,така че макар и с фашистка идеология и жестолка империя,повечето зверства са извършени през последните 500 години
  • 22 Напротив

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "kaptain Morgan":

    Едно време християнството е забранявало да се дават заеми срещу лихва, а за евреите е било даже въпрос на чест и точно от този бизнес изкарват много пари
  • 23 Въпросче

    0 3 Отговор

    До коментар #20 от "Отговор":

    Коя от всичките шайки сте вие дето се надявате и как по-точно очаквате да изчезне една от най-развитите и богати държави в света ?
  • 24 The Beyonder PR

    1 2 Отговор
    Вeликoбритaния трябвa дa изплaти cтaрия cи 40-гoдишeн дълг oт 400 милиoнa пaундa към Ирaн и дa взeмe ceриoзни cтъпки зa вдигaнe нa caнкциитe, aкo иcкa Ирaн дa ce върнe нa мacaтa зa прeгoвoри зa бъдeщa ядрeнa cдeлкa и нeзaбaвнoтo ocвoбoждaвaнe нa зaдържaнитe в cтрaнaтa бритaнcки грaждaни. Иран иска освобождаване на британски граждани, ти да видиш