Last news in Fakti

24 Септември, 2021 15:00 3 128 29

Конгресът отпуска на Израел 1 млрд. долара за системата „Железен купол“

  • израел-
  • ракети-
  • хамас-
  • железен купол

Подпомагането на израелската противоракетна отбрана беше подкрепено с мнозинство от 420 конгресмени, "против" гласуваха осем демократи и един републиканец

Конгресът отпуска на Израел 1 млрд. долара за системата „Железен купол“ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри законопроект за предоставяне на 1 милиард долара на Израел за обновяване на системата за противоракетна отбрана "Железен купол", съобщи VoA. Това стана след като представители на т. нар. прогресивно крило на Демократическата партия през седмицата принудиха останалите конгресмени да изключат от закона за федералния бюджет текста за отпускането на тези средства за израелската страна.

Подпомагането на израелската противоракетна отбрана беше подкрепено с мнозинство от 420 конгресмени, "против" гласуваха осем демократи и един републиканец.

След гласуването в долната камара документът беше предаден в за разглеждане в Сената. Засега не е известно кога той ще бъде гласуван от сенаторите.

Във вторник Камарата на представителите прие законопроекта за бюджетните разходи, от който беше изключено финансирането на отбраната на Израел. Това породи недоволство сред умерените демократи и позволи на републиканците да обвинят Демократическата партия в антиизраелски настроения, въпреки че и двете партии неизменно подкрепят Израел.

Лидерите на демократите незабавно обявиха, че внасят отделен законопроект за финансиране на модернизацията на системата "Железен купол".

Премиерът на Израел - Нафтали Бенет, благодари на двете партии в Камарата на представителите за подкрепата им. "Тези, които се опитаха да оспорят тази подкрепа, днес получиха подобаващ отговор." - заяви Бенет.

Няколкото "прогресивни" демократи, които оспориха помощта за Израел, обвиниха Тел Авив, че нарушава човешките права, като заявиха, че е причинил жертви сред палестинското население при въздушния удар, който нанесе в отговор на масираните ракетни атаки срещу израелското население, извършени през месец май от терористичната групировка "Хамас" от палестинска територия.

Преди дни отново имаше размяна на удари, започната от палестинската страна.

Ракетите са били изстреляни близо до границата на Израел с ивицата Газа късно в петък, малко след като полицията залови двама души от ислямската групировка "Ислямски джихад" в Газа, които избягаха от строго охраняван израелски затвор по-рано тази седмица.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    19 7 Отговор
    Остарялата система нали вече се сещате, на кого ше пробутаме за 2 млрд гущера. Баце, носи куфарите..
  • 2 гадно

    20 5 Отговор
    Май купола се е пропукал та ще го кърпят.

    Коментиран от #19, #23

  • 3 Мойше

    20 3 Отговор
    Пак ще се краде яко

    Коментиран от #26

  • 4 ПППП

    27 8 Отговор
    Конгреса отпуска поредните безвъзмездни пари на евреите за тази година, но трябва да Ви кажа, че в САЩ обикновения БЯЛ американец живее по зле и от обикновения българин в България!! Не преувеличавам, на ннегритте се дават почти всички професии без кой знае каква квалификация, а белия обикновен американец го държат на дребни помощи и са ги превърнали почти в клошари!

    Коментиран от #10, #27, #28

  • 5 Настопроценти

    23 4 Отговор
    Парите за нашите платени изтребители ще идат под Купол-а.
  • 6 Българин

    20 5 Отговор
    А бойко българоубиеца и гербавите гласуваха 2.2 милиарда за 8 дърти хвърчила...
  • 7 БАЙ Х@Й‼

    23 4 Отговор
    Страната чийто външен дълг е 3 с 13 нули раздава милиарди 🤔🤔🤔

    Коментиран от #11

  • 8 хъх

    24 2 Отговор
    Евреите управляват САЩ.
  • 9 Алкохолий Стайков

    13 2 Отговор
    Кой конгрес бе аланколоу само един конгрес ли има на тоя свят, или за вас безродниците всичко освен хамериканското е нищо?!
  • 10 Гггггггг

    7 6 Отговор

    До коментар #4 от "ПППП":

    Абсолютни глупости пишеш.Изкарал съм две бригади в САЩ и имам сумати познати там ,както българи така и американци и това което пишеш няма нищо общо с истината.В САЩ все още си има индиректен расизъм особено в работните класове и особено ако трябва да се издигаш в дадена сфера.Лично съм бил свидетел на подобно нещо.Откъде си я набавяш тази "информация" ?
  • 11 Гггггггг

    5 7 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й‼":

    Дългът им няма значение.

    Коментиран от #12, #14

  • 12 БАЙ Х@Й‼

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "Гггггггг":

    Защото те никога не са мислили да го изплащат ли ❓
  • 13 Аз съм

    13 4 Отговор
    САЩ и Израел са една държава на две територии? Вярно ли е, че финансовия и политически елит на USA са евреи? Израел ядрена държава ли е? Войните срещу "ислямските терористи" провеждани от целия "демократичен свят" в интерес на коя държава са? В двете кули на световния търговски център на 11.11.2001 г как така е нямало загинали американци от еврейски произход? Много ми е трудно да намеря отговори?
  • 14 Бзнзн

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гггггггг":

    Към кой им е дълга?

    Коментиран от #16, #29

  • 15 оня с коня

    5 1 Отговор
    И ние ще си купим такъв Купол - бат Бойко обеща,нека само да минат изборите.
  • 16 Ама си тъп

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "Бзнзн":

    Към целия свят, защото почти всички държави притежават американски ценни книжа.

    Коментиран от #17

  • 17 Йдндн

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Ама си тъп":

    Значи имат дълг към България и Монголия също ?
  • 18 Хахахаха

    5 4 Отговор
    милиард долара заобновяване на противоракетно система срещу допотопни ракте сглобени в палестинско укритие.Де е Киро на кирия се вика в момента. Прословутия купол за милиарди се пропука като стъкло от допотопни ракети,а какво ще е ако се използват нови и модерни такива.
  • 19 Ерец

    5 10 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    Виж сега , за близо 10 годишната си експлоатация “Железен купол “ е прихванал и са били унищожени повече от 2000 ракети изстреляни от Газа и няколко от Ливан , насочени към населени райони в Израел.Спасени са много човешки животи и са избегнати материални щети за десетки милиарди $ .Де факто този купол е спасил и много палестинци , тъй като неговата роля е ръководила израелското командване какви да бъдат по мащаб съответните контра удари . Или просто казано свежда до минимум вероятността от започване на широкомащабни военни операции с авиация ,артилерия и танкове , което от своя страна би довело до голяма трагедия .А новият “Железен купол” разработен от Elbit Systems е съвсем нова невиждана до сега система за противовъздушна отбрана. АМ ИСРАЕЛ ХАЙ !

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Кука

    4 1 Отговор
    а за нас железни хвърчила,ама платени вече
  • 22 Ха хо

    14 3 Отговор

    До коментар #19 от "Ерец":

    Освен гаражно сглобени ракети изстреляни от ЖП релси поставени в някой пикап и НУРС-ове от миналия век "Демир похлупак" не се е сборил с нищо друго! Преди два месеца масирано пускане на такива реактивни снаряди, летящи като неориентирани електрони направиха Купола на швейцарско сирене! Защо мислиш са тези милиарди?

    Коментиран от #24

  • 23 Кую

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    Защото ги цакаха със 50 годишни ракети с200, което си е резил за богопомазаните.
  • 24 Видял

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ха хо":

    Истина е написаното от Ерец.Истина е и това ,което си написал ти.Проблема на купола са малките ракети изтреляни от близко и постоянно променяшото се място на пусковата установка.Очевидно са измислили как да решат и това.Макар да се чудя как на практика ще прехванеш Катюша.
  • 25 5иция

    3 1 Отговор
    Да му мисли американския данъкоплатец.
  • 26 ⒶⓇⒼⓄⓃ

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Мойше":

    Абсолютно точно.
    Еврейските мошета моментално ще си поделят парите на американските данъкоплатци. Тези милиарди Израел никога не връща, защото американският юдейски конгрес им ги опрощава всяка година.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ⒶⓇⒼⓄⓃ

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "ПППП":

    Така е. Ннегрите имат повече привилегии за сметка на белите. За всеки назначен ннегър шефът получава по $5000 долара, а за ннегърка - по $8000. Лесно може да се провери. Освен това 97% от ннегрите никога не са работили, а са с поколения на социални помощи.
  • 29 ⒶⓇⒼⓄⓃ

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Бзнзн":

    Дългът им е към частната централна банка на еврейската династия Ротшилд - т.н. "Федерален резервен фонд".