Last news in Fakti

30 Септември, 2021 17:10 4 717 15

Как е бил изпепелен "греховният" Содом

  • содом и гомор-
  • грях-
  • религия-
  • история-
  • содом-
  • изпепелен-
  • метеорит-
  • археология-
  • мъртво море-
  • бронзова епоха-
  • катастрофа

Содом е бил богат и внушителен град

Как е бил изпепелен "греховният" Содом - 1
Снимка: Shutterstock

От 2005 година насам археолози копаят в района на Тал ел-Хамам в близост до Мъртво море в Йордания. Те вярват, че са открили библейския град Содом, а хипотезата им удивително се вписва в библейската версия за изпепеляването на Содом и Гомора.

Содом е бил богат и внушителен град

Напълно разрушеният град е едно време сред най-внушителните метрополиси на изток от река Йордан - пет до десети пъти по-голям от други градове в региона. Разположен е на един от най-важните търговски маршрути, защитен е от високи стени и порти и е обграден от плодородна и добре напоена земя. Но преди около 3600 години този могъщ град изведнъж е разрушен, а с него е пометена и една от цъфтящите цивилизации на Бронзовата епоха. Крахът на града е травматизиращо събитие, което е отразено както в Стария и Новия завет на Библията, така и в Корана. В Библията например е описано, че Божият гняв е погребал Содом под дъжд от огън и сяра.

Метеорит е унищожил легендарния град?

В мащабно изследване учени от цял ​​свят представят нови доказателства, според които откритият край Тал ел-Хамам град по всяка вероятност е бил унищожен от метеорит, експлодирал над него. Следователно „огненият и серен дъжд“ може всъщност да представлява парченца от метеорита. Международният екип от учени открива керамични парчета, чиято повърхност се е разтопила до стъкло. Открити са и човешки останки, включително череп, чийто оранжев цвят показва, че е бил изложен на температури над 200 градуса по Целзий, се казва още в изследването. В него се посочва също така, че мощният взрив може да е предизвиквал и рухването на стените на библейския град Йерихон, разположен на около 22 километра западно от Тал ел-Хамам. Според Стария завет стените на града са рухнали от звука на тръбите на завоевателите.

Над 2000 градуса

Метеоритът експлодира на няколко километра над града. В резултат той е напълно разрушен. “Намерихме доказателства за температури от над 2000 градуса по Целзий”, казва Джеймс Кенет, един от авторите на изследването. “Смятам, че едно от най-важните открития е намереният шоков кварц”, обяснява той. За възникването на т.нар. шоков кварц е необходим сериозен взрив. Такъв кварц е открит след подземни изпитания с атомни бомби. Може да бъде намерен и в кратери, възникнали при удар на метеорит. Изследователите са открили и диамоноиди. Това са малки молекули, които са твърди като диамант. Свързват ги с удари на метеорити.

Според международния екип от изследователи това са “индикации за високотемпературно събитие", което според тях е “по-силно от експлозията на т.нар. Тунгуски метеорит в Сибир през 1908 година и много по-горещо от всичко, което тогавашните технологии са можели да произведат”. За т.нар. Тунгуски метеорит се твърди, че е бил с размери между 56 и 60 метра и през 1908 е предизвикал експлозия, която се е равнявала на 185 атомни бомби като тази, хвърлена над Хирошима. Опустошенията са се простирали в радиус от около 50 километра. Според учените при експлозията на метеорита над днешния Тал ел-Хамам мощните ударни вълни са "разхвърляли" огромни количества сол. Горещата сол от Мъртво море е паднала като един вид дъжд над някогашната плодородна земя, която впоследствие се превърнала в безплодна пустиня. Според изследването именно това може да е причинило „вакуума в късната Бронзова епоха“. След това събитие хората напуснали долната част на Йорданската долина, защото нищо вече не растяло на някогашната плодородна почва.

Преданията за катастрофата

И тук изследователите виждат възможни препратки към Библията. Малко преди градът да бъде разрушен, ангелите предупредили Лот да напусне бързо града и да не поглежда назад. Но съпругата на Лот не послушала ангелите - погледнала назад към града и начаса се превърнала в солен стълб. Разказът за това драматично природно бедствие вероятно се е предавал от поколение на поколение и така в крайна сметка е станал източник за писменото описание на изпепеляването на Содом в Библията, пишат учените в своето изследване.

Автор: Александър Фройнд


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЛШЕВИК 🌟

    50 4 Отговор
    Содом и Гомор ще има и за нашите богаташи и политици ограбили народа за тия 31 години.

    Коментиран от #4, #10

  • 2 DW - пропаганден машинен

    54 10 Отговор
    DW, пропуснали сте да кажете, че са изпепелени, щот не са били ваксинирани или да го подразбираме по дифолт, я ??

    Коментиран от #5

  • 3 Ангелкова

    30 8 Отговор
    А какво пише в библията за тунгуския метеорит? Животните в гората сигурно са били много грешни.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Човека Коза

    24 6 Отговор

    До коментар #2 от "DW - пропаганден машинен":

    ... и по всяка вероятност Путин го е организирал...

    Коментиран от #12

  • 6 Кимчо

    14 0 Отговор
    Е това бяха първите ми опити!
  • 7 Греховен

    13 5 Отговор
    ДВ защо греховният в кавички? Или искате на греховното да кажете свято?

    Коментиран от #8

  • 8 Грульо

    13 4 Отговор

    До коментар #7 от "Греховен":

    Е, па ти... неудобно е да кажат ценностно-евроатлантическо, щото още го е нямало по онова време, затва греховно е в кавички. :D
  • 9 Дойче ВеЦе

    23 5 Отговор
    За толкова години за първи път ми се случва да прочета полезна статия от дойче ВеЦе, без ръжи, без опити за вмешаване на вина, манипулации и т.н. Естествено, защото темата не засяга нищо от съвремието или бризкото минало.
  • 10 Някой си

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Ами бе..да не верваш. Докато не дойдат с вилите, няма да има оправия.
  • 11 содомито

    0 5 Отговор
    московито
  • 12 Виталия Ражнатович

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Човека Коза":

    Той е българин, роден в България. Това, което виждате, за съжаление, е двойник. Истинският е убит 1985. Бил е Командос участник във войната 1979 в Афганистан. Ако метеорит е унищожил Содом и Гомор изобщо не се намират там, където са археологическите разкопки. На друго място са били. Знакът беше даден 13 срещу 14.02.2017! Един метеорит щеше да падне на едно място. Намерете си инфо къде?
  • 13 наблюдател

    8 3 Отговор
    В Библията е описано точно какво се е случило със Содом и Гомор.
  • 14 Иван

    2 0 Отговор
    Много Мишел Обамовци, Навалници и Епшайници е имало, затова.
  • 15 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    ИМА ИЛИ НЯМА ТАКИВА ГРАДОВЕ В ДРЕВНОСТТА .
    ОТКРИВАМ КОНСТАТАЦИЯТА НА ЕЗИЧНИЦИТЕ :
    " СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ГИ МОРИ ..."
    Е , ПРИ ТАКАВА ВИСОКА СМЪРТНОСТ И РАЗДЕЛЕНИЕ НА БОЕСТВЕНАТА НАЦИЯ , МАЙКАТА МУ Е ДА ОЗАПТИМ ЗАКОНИТЕ .