Last news in Fakti

1 Октомври, 2021 09:00 2 277 8

Спорове в САЩ за инфраструктурния план за 1 трилион долара

  • белия дом-
  • сащ-
  • конгрес-
  • сенат-
  • джо байдън-
  • демократи-
  • републиканци-
  • инфраструктура-
  • пари

Прогресивното крило на партията иска първо да бъде приет по-общ социален пакет

Спорове в САЩ за инфраструктурния план за 1 трилион долара - 1
Снимка: Shutterstock

Лидерите на демократите в Камарата на представителите в САЩ отложиха насроченото за вчера гласуване инфраструктурния план за 1 трилион долара заради възраженията на прогресивното крило на партията, което иска първо да бъде приет по-общ социален пакет, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Председателката на долната камара на Конгреса Нанси Пелоси и президентът Джо Байдън, и двамата демократи, се стремят да изгладят различията между левите представители, които искат 3,5 трилиона долара за социални разходи паралелно с инфраструктурния план, и умерените им колеги, които са за по-малък пакет. Отлагането на гласуването осигурява време на Байдън и лидерите на демократите да се опитат да съберат подкрепа за ключови елементи от предложенията.

"Тази седмица бе постигнат голям напредък и сме по-близо до споразумение от когато и да било", каза говорителката на Белия дом Джен Саки. Тя обаче призна, че все още няма сделка "и ще имаме нужда от известно допълнително време, за да свършим работата, като започнем (в петък) сутринта". По-рано вчера - последния ден от финансовата 2021 г., - САЩ успяха да избегнат парализа на федералното правителство. Сенатът и Камарата на представителите одобриха съответния закон, който удължава неговото финансиране до 3 декември, а президентът мярката и тя влезе в сила. Някои прогресивни демократи дадоха да се разбере, че няма да подкрепят плана за инвестиране на пари в пътища, мостове и друга инфраструктура, тъй като са гневни, че още не е постигнато споразумение по съпътстващ закон за финансиране на социални услуги и борбата с климатичните промени.

Освен това демократите и републиканците в Конгреса на САЩ продължават да спорят дали да разрешат на министерството на финансите да тегли кредити над сега установения максимален лимит от 28,4 трилиона долара. Според изчисления на финансовата министърка Джанет Йелън страната може да изпадне в неплатежоспособност около 18 октомври, ако законодателите не предприемат действия. Републиканците не искат таванът на дълга да се вдига. Демократите от своя страна отбелязват, че около 5 трилиона долара задължения произтичат от данъчни намаления и държавни разходи при управлението на предишния президент на САЩ - републиканеца Доналд Тръмп.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хмм

    9 1 Отговор
    "Cпoрeд изчиcлeния нa финaнcoвaтa миниcтъркa Джaнeт Йeлън cтрaнaтa мoжe дa изпaднe в нeплaтeжocпocoбнocт oкoлo 18 oктoмври, aкo зaкoнoдaтeлитe нe прeдприeмaт дeйcтвия."
    Къде е Стив Ханке? Няма ли валутен борд за тези!?
  • 2 Я па ги тия

    15 1 Отговор
    Абе да пуснат печатницата по-бързо да печати зелените тапети-кво се правят на умни и загрижени...И без това икономиката им е затънала до ушите в дългове-а като прибавим и държавният дълг...-оправия няма-ама хич няма...
  • 3 въпросче

    12 1 Отговор
    На България няма ли да отпуснат малко пари от този трилион с долари? Или ни стига и Херо Мустафа?

    Коментиран от #4

  • 4 Сандо

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "въпросче":

    На България ще и разрешат да сключи нови сделки,без значение за какво,като си плати предварително.
  • 5 лицемери

    13 0 Отговор
    вече 75 г едно и също лицемерие. всяка година като свършат парите се събират да узаконят новия печат, а споровете не са дали да се печата, а как да се разпределят по щати, сенатори и занонни лобистки групи Когато друга държава по света започне да печата я нападат мвф и сб с инфлация и недемократични ценности... сащ са зло
  • 6 Анонимен

    8 0 Отговор
    До преди няколко години рядко можеше да чуеш подобни суми да се обсъждат ( трилиони) . Сега вече са нещо нормално . Това показва че има нещо изначално сбъркано с печатницата на пари . Колкото и нови да напечатат ако няма и съответното увеличение в стоките и услугите общото благосъстояние не само не се увеличава ами дори намалява .

    Коментиран от #8

  • 7 От страни

    2 0 Отговор
    Кво има толкова да спорят - те си печатят парите като взбесен принтър, и другите държави поемат инфлацията им - ще напечатат колко требва -
    милиард
    триллион (18 нули)
    триллиард (21 нула)
    квадриллион ( 24 нули)
    квадриллиард (27 нули)
    квинтиллион (30 нули)
    квинтиллиард (33 нули)
    Давай газ....
  • 8 От страни

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    Така са ни учили някога - паричната маса М1 трябва да отговаря на количеството на произведени стока и направени услуги, а те поне смятат целия свят за свой пазар печатат пари които отговарят на чужди стоки и услуги затова си печатят трилиони а инфлацията отива в други държави - ще ни затръкат.