Last news in Fakti

2 Октомври, 2021 08:15 1 671 2

Основната интрига на днешните избори

  • грузия-
  • избори-
  • местна власт

Грузинците гласуват по пропорционална и мажоритарна система за местна власт

Основната интрига на днешните избори - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

До 20.00 ч. местно време ще продължи гласуването за местна власт в днешния изборен ден в Грузия. Гражданите ще избират ръководители на градски и регионални асамблеи, както и кметове на 64 общини, включително в Тбилиси. Градските и областните асамблеи в Грузия разполагат със смесена система - пропорционална и мажоритарна. Прагът за влизане в Общинския съвет на Тбилиси е 2,5%, за останалите общини - 3%. В изборите участват общо 43 партии.

Една от основните интриги на тези избори ще бъде съперничеството за поста кмет на Тбилиси. За тази позиция кандидатстват 16 души. Фаворитите на надпреварата са действащият кмет на грузинската столица от управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия" Каха Каладзе, заместник-председател на опозиционната партия Обединено национално движение Ника Мелия и бивш министър -председател на Грузия, лидер на парти "За Грузия" Георги Гахария.

Над 3700 избирателни секции ще работят в цялата страна. Изборите ще се считат за валидни независимо от избирателната активност. Първите предварителни резултати от гласуването ще станат известни няколко минути след затварянето на избирателните секции. Телевизионният канал Imedi ще публикува резултатите от екзит половете. ЦИК се очаква да обяви първите резултати до полунощ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акура Курастава

    2 0 Отговор
    За кмет на Тбилиси ще спечели Накурамисе Нанидзе.
  • 2 Точен

    0 0 Отговор
    Наакашвили откри ли си вратовръзката в отходните канали?