Last news in Fakti

3 Октомври, 2021 15:46 1 430 2

Стартира първият общоевропейски консорциум по медицински радиоизотопи

  • радиоизотопи-
  • изотопи-
  • консорциум-
  • медицина-
  • европа

Проектът ще продължи до пролетта на 2025 година

Стартира първият общоевропейски консорциум по медицински радиоизотопи - 1
Снимка: Shutterstock

Международният консорциум PRISMAP, който обединява 23 европейски академични и изследователски центрове от различни страни за проучвания и производство на медицински радиоизотопи, започна работа.

Координатор на PRISMAP е Европейският център за ядрени изследвания (ЦЕРН), като в него влизат партньори от Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Италия, Латвия, Норвегия, Полша, Португалия, Франция, Швеция и Швейцария. Бюджетът на проекта PRISMAP, който ще продължи до пролетта на 2025 година, е 5 милиона евро.

В рамките на консорциума ще се разработват технологии за разширяване на производството на нови радиоизотопи, както и нови инсталации за производството им. Сред тях са реактор „Жул Хоровиц“ във френския град Кадараш, новият ускорителен комплекс SPES в Легнарно, Италия, ускорителната инсталация FAIR в центъра за тежки йони в Германия, която е в процес на изграждане и други.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Студент

    3 0 Отговор
    Пишат, че в ковид ваксите се съдържа радиоизотопа въглерод 14, като структура на решетката на графеновия оксид. Така ги разпознавали по границите. Слаб радиоизотоп е, с много дълъг полуразпад, като цяло безопасен.
  • 2 Гоуст

    2 0 Отговор
    Че немците наука нямат къде са тръгнали