Last news in Fakti

4 Октомври, 2021 15:18 2 426 17

Скандалните досиета "Пандора": Как се укриват милиони

  • пандора-
  • корупция-
  • pandora papers-
  • доминик строс-кан-
  • офшорни сметки

Разследващите журналисти са проследили банковите сметки в данъчни оазиси на общо 330 водещи политици и държавни служители от над 90 държави

Скандалните досиета "Пандора": Как се укриват милиони - 1
Снимка: DW

Разследването на "Pandora Papers" разкри скандалните финансови тайни и машинации на политици, милиардери и известни лица, укривали огромни суми в данъчни оазиси. Сред тях има и двама българи.

Двама български политици има в списъците на "Pandora Papers", където фигурират цели 35 настоящи или бивши правителствени и държавни ръководители от цял свят. Разследващите журналисти са проследили банковите сметки в данъчни оазиси на общо 330 водещи политици и държавни служители от над 90 държави.

Но в списъка на хората, които масивно укриват данъци, попадат още милиардери, спортни звезди и представители на шоу-бизнеса. Всички те използват офшорни банкови сметки, за да укриват големи суми и да не ги облагат с полагащите се данъци.

Кои са най-известните имена

Прави впечатление, че сред хората с офшорни сметки са и финансисти с важни позиции: финансовите министри на Пакистан, Бразилия и Нидерландия, бивши финансови министри на Франция и Малта, включително и скандално известният бивш шеф на МВФ Доминик Строс-Кан.

Сред най-известните имена, които са попаднали в мрежата на разследващите журналисти, фигурират още някогашният британски премиер Тони Блеър (който навреме уж водеше решителни битки срещу укриването на данъци) и сегашният премиер на Чехия Андрей Бабиш, който пък скоро отива на избори. Преди изборите, които спечели, връзки с офшорни фирми е имал и украинският президент Володимир Зеленски.

Президентът на Кения Ухуру Кениата също на думи се бори срещу корупцията, но заедно с майка си е основал фондация в Панама. Сред държавните глави с офшорни сметки се появиха и имената на йорданския крал Абдула Втори и емира на Катар Тамим бин Хамад ал-Тани. В списъка са още принцесата на Мароко Лала Хасна и премиерът на ОАЕ Мохамед бин Рашид ал-Мактум.

Очевидно е, че става дума все за хора с големи финансови възможности. Извън сферата на политиката това вече е съвсем очевидно: в досиетата „Пандора“ фигурират имената на 130 милиардери от Турция, Русия, Индия, САЩ, Мексико, Чехия и още няколко държави.

Близо 12 милиона документа

В Турция офшорни сметки е поддържал например големият строителен предприемач Ерман Илиджак, прославил се с един много оспорван строителен проект: президентския дворец на Ердоган, в който има цели 1150 стаи. Други известни лица от региона са президентът на Черна Гора Мило Джуканович и сръбският министър на финансите Синиша Мали.

Огромно медийно внимание привлича и колумбийската певица Шакира, която също присъства в списъците на знаменитости от цял свят, поддържащи сметки в данъчни оазиси.

В сегашното амбициозно журналистическо разследване участват 150 медии от цял свят, сред които и ДВ. Близо 600 журналисти са обработили информационен масив, съдържащ близо 12 милиона поверителни досиета. Разследването е продължило цели две години.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    26 0 Отговор
    Тъчпеш по чекмеджетата и спинкаш сладко!
  • 2 истина е

    30 0 Отговор
    А нашите бандити дори не ги и укриват .Показват ги направо от шкафовете !!!
  • 3 Небесен

    24 0 Отговор
    Според документите 110% от световния елит управляващ хората в всички държави е за разтрел, общо взето показва че България е на дъното на корупцията а във всички западни държави където уж нямало корупция изпреварва България в пъти
  • 4 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    27 0 Отговор
    Научаваме имената на всякакви други, но не и на българските политици с авоари там!
    Срам и позор!
    112 място е малко за мисирките, още може да потънем!
  • 5 подмяната

    28 0 Отговор
    Напишете ги кои са тези наши тукашници, какво ги криете.
  • 6 БОЛШЕВИК 🌟

    13 0 Отговор
    Имало и български политици и бандити, да видим кига нашите мисирки ще съобщат и имената на тия къде ни ограбиха парите и влоговете?!
  • 7 Механик

    13 0 Отговор
    Дойчевеле, нали не мислите, че вашият куратор Сорос не укрива милиарди?
    Или на него му е позволено?
  • 8 Тома

    10 0 Отговор
    При нас да се съобщи име е топ секрет защото тук крадците се пазят от каскета.Нещо за 37-те магистрати и политици да чухте
  • 9 БОЛШЕВИК 🌟

    8 0 Отговор
    Хубаво ги погват да ги покаказват, но трябва да има и последствия и наказания, конфискации, а в някои държави и разстрел в името на народа!
  • 10 ДаЗдраПерМа

    7 0 Отговор
    не е забранено да исползваш офшорка за оптимизация на данъци, дейноста им е законна и едва ли на някого ще му поискат отговорност, най много ако се докаже финансиране на тероризъм или наркотици. Офшорките са под калпака на щатите и докато си удобен ти е позволено да ги исползваш. Проблема не е в офшорките а в източниците на средствата, откъде и как са получени, там трябва да се копае.
  • 11 Един

    8 0 Отговор
    ВСИЧКИ ИМЕНА СЕ ЗНАЯТ КАКВО ЧАКАТ ЗА ДА ГИ СЪОБЩЯТ
  • 12 Pietro

    0 5 Отговор
    Вчера се опитах да напиша за тези документи, но администраторът на Факти.бг ме изтри. Като гледам резултатите от допитването за президентските избори, ми става щсно, че и тук играят руски пари.
  • 13 Досиета Рашков

    1 4 Отговор
    Е някои не ги и крият като Рашков и 19 апартамента! Сега сигурно са станали 25.
  • 14 Павел Пенев

    3 1 Отговор
    Дайте имената на нашите бандити,стига сте дрънкали за другите.
  • 15 Павел Пенев

    2 2 Отговор
    Дайте имената на нашите бандити,стига сте дрънкали за другите. Общо признато е че България е най корумпираната и бандитска държава в Европа. Няма как в списъците да има само двама души.Аз се сещам за съдия Пенчев,Цацаров,Пеевски,Бисеров,Борисов,Доган и още много други. Защо мисирките ги укриват?

    Коментиран от #16

  • 16 Ето ви ги

    0 6 Отговор

    До коментар #15 от "Павел Пенев":

    Единият е Радев, другата е Деса.
  • 17 Марин

    3 0 Отговор
    ТВ плюс Алтернатива.Единия е Борисов, а другия е Пеевски.