Last news in Fakti

5 Октомври, 2021 18:45 3 881 47

Ново проучване: Ефективността на COVID ваксината на Pfizer намалява 6 месеца след втората доза

  • ваксина-
  • пфайзер-
  • коронавирус-
  • пандемия

Представените в Lancet данни също така показват, че спадът се дължи на намаляваща ефикасност на ваксината, а не на по-заразни варианти, казват изследователите, участвали в проучването

Ново проучване: Ефективността на COVID ваксината на Pfizer намалява 6 месеца след втората доза - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ефективността на ваксината на Pfizer и BioNTech за предотвратяване на инфекция с коронавирус спада до 47% от 88% шест месеца след поставяне на втората доза, показват публикувани в понеделник, които са били взети предвид от американските здравни агенции при определяне на решението за необходимост от бустерна ваксинационна доза, съобщава Ройтерс.

Данните бяха публикувани в медицинското списание Lancet.

Анализът показа, че ефективността на Covid ваксината за предотвратяване на хоспитализация и смърт остава висока - на ниво от 90% в продължение на поне шест месеца, дори срещу силно заразния Делта вариант на коронавируса.

Представените в Lancet данни също така показват, че спадът се дължи на намаляваща ефикасност на ваксината, а не на по-заразни варианти на Covid-19, казват изследователите, участвали в проучването.

Изследователи от Pfizer и организацията с нестопанска цел Kaiser Permanente са проучили електронни здравни досиета на приблизително 3,4 милиона души, които са били членове на Kaiser Permanente в Южна Калифорния между декември 2020 г. - когато ваксината стана достъпна за първи път - и август 2021 г.

"Нашият специфичен за варианта анализ ясно показва, че ваксината на Pfizer/BioNTech е ефективна срещу всички настоящи варианти, будещи безпокойство, включително Делта варианта", каза Луис Джодар, старши вицепрезидент и главен медицински директор по ваксините на компанията Pfizer.

Потенциално ограничение на проучването е липсата на данни за придържане към указанията за носене на предпазни маски и по отношение на професиите в изследваната популация, което би могло да повлияе на честотата на тестване и вероятността от излагане на коронавируса.

Ефективността на ваксината на Pfizer срещу Делта варианта е 93% след първия месец след поставената втора доза, като намалява до 53% след четвъртия месец. Спрямо други варианти на коронавируса, ефикасността спада до 67% от 97%.

"За нас това предполага, че Делта вариант не е щам, който напълно избягва защитата с ваксината", каза ръководителят на изследването Сара Тартоф от отдела за изследвания и оценка на Kaiser Permanente Southern California.

"Ако беше така, вероятно нямаше да видим висока защита след ваксинацията, защото в този случай ваксинацията нямаше да работи", посочи тя.

Тестването на Covid вариантите е по-вероятно да не успее при ваксинирани индивиди, което може да доведе до надценяване на специфичната за варианта ефективност в изследването, предупреждават авторите.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) разреши използването на бустерна доза от ваксината на Pfizer/BioNTech за възрастни хора и за някои американци с висок риск от заразяване.

Междувременно учените призовават за повече данни дали трябва да се препоръчват бустерна доза за всички вече имунизирани.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    47 0 Отговор
    Боцкай‼️
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    69 2 Отговор
    Пролет, лете, есен , зима , боцкане да има ‼️ Първо без пари , после живия ще си плати ‼️

    Коментиран от #21

  • 3 Майна

    68 0 Отговор
    Двама учени работили в изработването на генната терапия ПФАЙЗЕР публично признават , че естествения имунитет след преболедуване е по-дълго траен и висок от ТАЗИ ,,ВАКСИНА,..
    НЕЩО ДА КАЖЕ, КАЦАРОВ

    Коментиран от #13

  • 4 Горски

    47 0 Отговор
    О! - Изненада!

    Коментиран от #8

  • 5 Майна

    31 6 Отговор
    Д-р Зандре Бота показа новите си открития, след като е проучила ковсините под микроскоп с най-голямото увеличение досега. Съдържат нано дискове, които се самосглобяват.

    Коментиран от #24, #27, #36

  • 6 Ваксинираните

    40 0 Отговор
    също умират , но изглеждат почти като живи !
  • 7 Иван

    31 1 Отговор
    малко е тябва 102 пъти да се ваксинираме .
    До тук оето разбрах за ваксините .Те много приличат не електроните игри . Нашият герой ходи и се бие с лошите , в резултат на което получава щети и съответно скалата на живот му пада . И тук идва разликата от електронните игри . Там героят се храни и съиответно скалата на живот му се покачва . В реалния живот колкото повече ваксини си слага съответният индивид , толкова по мощен става и непобедим . Останах с впечтление , че човек с 2 ваксини е на ниво 2 , но друг с 3 ваксини е на ниво 3 и съответно този от по ниско ниво само може да завижда
  • 8 Хайл

    38 0 Отговор

    До коментар #4 от "Горски":

    Изненада я,тези 41%дето се губят,наистина са изгубени от близки и роднини...както беше казал другаря Сталин-"смъртта на един човек е трагедия,смъртта на хиляди е статистика"...статистиката на фармацефтичната мафия

    Коментиран от #14

  • 9 Така си и знаех

    37 0 Отговор
    Тепъреа ще се изслвдва ефективността и въздействието на ваксините върху хората, а ваксинираните са участници в най-големия медицински експвримент.
    Иначе всички са сигурни в безопастността на ваксините, но за всеки случай трябва да подписваме информирано съгласие. Ето това е причината много хора да не желаят да се ваксинират и това е съвсем нормално.

    Коментиран от #11

  • 10 Майна

    33 0 Отговор
    Разговор между две ОПИТНИ МИШКИ : ЩЕ се ваксинираш ли,?,...другата.,,Ти луд ли си, още експеримента при хората не е свършил...,,
  • 11 Съмнително

    28 0 Отговор

    До коментар #9 от "Така си и знаех":

    Изследванията показват, че спада ефективността на ваксините, но това не е голям проблем. Голям проблем ще е, ако установят, че причиняват някакви необратими и тежки късни последици.

    Коментиран от #15, #22

  • 12 САЩко

    24 0 Отговор
    Шмайзер или Файзер изберете сами?!

    Коментиран от #34

  • 13 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Вероятно е така , но само за тези които го изкарат…
  • 14 Горски

    18 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хайл":

    Разбира се в това няма спор! - Аз имах в предвид, че от самото начало на пускането на ваксината от Пфайзер имаше достатъчно въпросителни! - Както се оказа, ваксината не е тяхна, но те разпространяват. - Проблемите със транспорта и съхранението бяха потулени, като излязоха дори и с нелепите становища, че видиш ли 5-6 часа транспорт, не специализиран с минусови температури не било проблем... - Разбира се, че е проблем но това е друга тема.
    После обявиха, че за годината очаквали едни колосални печалби от "N" милиарда от ваксината и то при условие, че не са производителя и търговските права върху марката е на друга фирма. Като добавим и факта, че цената на аналогичният продукт на Модерна е с 50% по- скъп, това само по себе си говори за бъдещи проблеми с качеството и ефективността. - Сега му дойде времето да обявяват качествата или по- точно липсата на качества.

    Коментиран от #44

  • 15 Така

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Съмнително":

    Е ама хората са различни, кога по-късно кога по-рано !
  • 16 Абе

    22 0 Отговор
    Що така ми се доповръща ?

    Коментиран от #28

  • 17 UFO

    38 0 Отговор
    И понеже от преболедувалите няма далавера никой не ги бръсне за слива . Все едно не съществуват. Само от време на време се опитват да ги набутат в кошарата уж за тяхно добро. Алчни лицемери!
  • 18 гост

    39 0 Отговор
    Първо бяха 12 месеца и 97-8 % ефикасност, като се заговори плахо за трета доза,станаха 8 месеца и 92%, вече се заговори твърдо за трета доза и ......станаха 6 месеца. Колкото и да вярва човек на науката,подобни изследвания и твърдения биха разколебали всеки нормално мислещ.
  • 19 Продай България

    25 0 Отговор
    3 дози на година за да станете гадина
  • 20 Перо

    22 0 Отговор
    Ще направят КОВИД ваксината като грипната,всяка година боцкане!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Перо

    15 0 Отговор

    До коментар #11 от "Съмнително":

    Последиците се проявяват в срок до 10 г.,ако ги има!
  • 23 Днес един

    24 0 Отговор
    пресен "ваксиниран" ми се жалва,че след първата игла единия крак го боли целия и трепери сякаш ударен от ток,завижда на жена си,която се разминала с няколкодневен обрив.
  • 24 😷😷😷

    21 2 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Вече доста се говори за "частиците" въпросът е кога и други независими, ще погледнат в микроскопите ? Отиде ли си здравния Министър на Япония затова,, че открито постави и освети"частиците"? Каква им е целта само глобално следене и маркери или след серия дози, ще се формира в телата на хората нещо по-сложно? Въпроси, въпроси, които стават все по-реални и неконспиративни ?

    Коментиран от #32, #38

  • 25 От страни

    13 0 Отговор
    Ша ги ваксат всяка сутрин, след закуска. На обяд втора доза а на вечеря бустер. Да живей Биг Фарма.
  • 26 Нов Световен Ред New World Order

    13 0 Отговор
    Това ще бъде нашият „Прозиум“. Всеки ден трябва да си взимаме дозата за да сме смирени и послушни. Без страх от " ковито" ще величаем НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД.
  • 27 ФЕЙК НЮЗ

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Да, това са прочутите пико-трансформърс!
  • 28 От ковида е

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Абе":

    Ама хич да не ти пука!
  • 29 най ново

    12 0 Отговор
    проучване- от 6 месеца до 2 години ваксинираните ще развият болести на кръвта,сърцето,мозъка и др. органи,които официално няма да са свързани с ваксините! "Майтап,бе Уили!"

    Коментиран от #35

  • 30 Наркос

    12 1 Отговор
    Ние го знаем това още преди "новото проучване". Много се радвам, че пропуснах имитиращ продукт и съм дал точно 10 лв за маски на чингитайците !
  • 31 XXL

    12 1 Отговор
    Какъв провал и загуба за Пфайзер! Трябваше да намалява след 6 часа, за да се налага да ни дупчат по 3 пъти на ден, че да се наядат на пари.
  • 32 Вирусолог

    9 3 Отговор

    До коментар #24 от "😷😷😷":

    Абе никой не се интересува от теб че да слага някакви "частици". Трябваш им жив но разболяващ се от поредния щам за да се боцкаш. Ако може през 3 месеца ще е най-добре. Става въпрос за едни пари и то много пари - ако те уморят от къде ще вземат парите.

    Даже не ги интересува "ваксината" им дали предпазва от вируса - важното е да те убедят че предпазва и ти да се боцкаш а те да си прибират парите.

    Хайде спрете се с тези "частици" или другата глупост "графенов оксид" - графена е тип подреждане на въглеродните атоми а оксида му е обикновен въглероден двуокис.

    Разберете че никой не се интересува от вас - интересуват се главно от парите ви.
  • 33 Рошко

    12 0 Отговор
    Много умен вирус, с навигация даже избягвал и заобикаля ваксините

    Коментиран от #37

  • 34 НАТО ВЕЦ

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "САЩко":

    Което и да избереш, все мреш.
  • 35 по старо

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "най ново":

    прoучвaнe- oт 1 мeceц дo 22 гoдини заразените с ковид щe рaзвият бoлecти нa кръвтa,cърцeтo,мoзъкa и др. oргaни,кoитo oфициaлнo нямa дa ca cвързaни c ковид! "Мaйтaп,бe Уили!"
  • 36 Майно ле, майно ле, пълно е с глупаци

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Лелееее, и ся ко праим, майна ?! Ти знаеш ли, майна, ко има у кренвиршите, дет ги лапаш всеки ден; знаеш ли, майна, ко има в колата, която може да разяде бръснарско ножче за 48 часа ? Всеки ден, майна, лапаш и пиеш всякакви неща, в които не знаеш какви скапани лай...тралала...на има, а разпространяваш фейк и конспиративни глупости за ваксините.
  • 37 Хм ...

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Рошко":

    и заразява неваксинираните? ...
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Матей

    7 0 Отговор
    половин година,и после?Нови вакси,ще им направят ваксърски книжки с отметки за всяка следваща ДОЗА. М-да,това се превръща във вид сериозна зависимост,многовекторна,който веднъж се е пуснал по пързалката ,няма спиране.Някои почнаха да ги каращисват ,и сега не знаят на кой идол да се молят.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 А честито

    10 0 Отговор
    и така докато станете на таралежи :-)
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ясно стана

    5 1 Отговор
    че "ваксините" не са такива,ще стане ясно скоро,че "коронавируса" е медиен грип и всичко приключва.
  • 44 Хайл

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Горски":

    Аз за това написах накрая ФАРМАЦЕВТИЧНА МАФИЯ
  • 45 Да ти писне

    1 2 Отговор
    Псевдонаучни глупости. Първо защитата от заразяванесе определя не само от ваксината но и от това дали спазваш дистанция. През лятото разпуснаха мерки, всички решиха че като си ваксиниран може да си развяваш байрака и го удариха през просото. Съответно броя заразени нарастна и това не доказва че защитата на ваксината е "намаляла".

    Второ защитата от хоспитализация и смърт си остава 90%. След като нямат доказателства че е намаляла след 6 месеца, то няма смисъл да правят такива "заключения". Медиците не се научиха как се прави изследване ...
  • 46 Пак неразбрали

    2 1 Отговор
    Изследвали са ваксинирани хора в продължение на 6 месеца. ЗАЩИТАТА ОТ ХОСПИТАЛИЗАЦИЯ И СМЪРТ ОСТАВА НАД 93% през 6те месеца на изследването. Това трябва да се подчертае в статийката, ама толкова си могат журналистите в България.
  • 47 бачо Илия

    1 0 Отговор
    Какво става в Китай? Вече никой не пише нищо за Китай. Как стана така, че там откъдето тръгна заразата имат най малко заразени.