Last news in Fakti

6 Октомври, 2021 08:49 1 343 8

ЕС иска да има по-голямо влияние на международната сцена

  • ес-
  • политика-
  • влияние-
  • шарл мишел-
  • афганистан-
  • сащ-
  • франция-
  • отбрана

ЕС трябва да има по-голяма самостоятелност в сферата на отбраната

Лидерите на Европейския съюз се събраха на неформална среща на върха за първи път след хаотичното изтегляне на западните военни от Афганистан и анулирането на сделка за подводници за милиарди долари между Австралия и Франция в резултат на сключен тристранен пакт между САЩ, Австралия и Великобритания, предадоха световните агенции.

Според лидерите на ЕС тези събития показват необходимостта от по-голяма самостоятелност на Европа в сферата на отбраната, отбелязва Асошиейтед прес. На вечерята си вчера в замъка Бърдо, в Словения, която е ротационен председател на ЕС, държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС бяха обсъдени също напрегнатите отношения с Китай и растящите цени на природния газ, предаде БТА.

Разговорите се съсредоточиха върху ролята на ЕС на международната сцена в светлината на геополитическите събития напоследък, включително ситуацията в Афганистан и сделката с подводниците. "Извличайки поуки от кризите в последно време, ние сме решени да укрепим силите си и да увеличим устойчивостта си, намалявайки критичните си зависимости", каза след срещата председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. За да стане по-ефективен и уверен на международната сцена, ЕС има нужда да повиши възможностите си да действа самостоятелно", заяви той.

Мишел също така се застъпи за по-голяма стратегическа самостоятелност чрез партньорство между ЕС и НАТО. "НАТО е стожер на сигурността, на който разчитаме, но същевременно виждаме, че е необходимо да можем да действаме по-самостоятелно, за да направим съюзите си по-силни", каза той. "Силните съюзници правят силни съюзи", заяви Мишел. По темата за Китай председателят на Европейския съвет каза, че съюзът ще отстоява интересите си в отношенията си с Китай, когото смята за "конкурент, партньор и системен съперник".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 френска булонка

    13 0 Отговор
    Няма как да стане ЕС е другото име на германия.
    Извън Европа обаче на никой не му пука за германия немският извън няколко васални изкуствено създадени държави като унгария чехия и полша не се използвя никъде той не е международен език тяхното влияние не се простира извън пределите на центрялна и източна Европа.
    А и за разлика от французи и други немски пинчери на Световната сцена никой няма да им позволи да си развяват коня.
  • 2 Сандо

    17 0 Отговор
    То ако ставаше само с искане ...
  • 3 MAN

    13 0 Отговор
    ЕС НЯМА БЪДЕЩЕ,НЕСЛУЧАЙНО АНГЛИЧАНИТЕ ГО НАПУСНАХА.
  • 4 Дааа

    12 0 Отговор
    ЕС едва ли ще има по голямо влияние ... Могат да имат по голямо влияние върху някоя мека китка, като Гербджипков ... Човек , който не е станал глава на семейство, тръгнал да става глава на държавата и армията!?!? Народееее!?!?
  • 5 мародер

    8 0 Отговор
    "НAТO e cтoжeр нa cигурнocттa, нa кoйтo рaзчитaмe, нo cъщeврeмeннo виждaмe, чe e нeoбхoдимo дa мoжeм дa дeйcтвaмe пo-caмocтoятeлнo, зa дa нaпрaвим cъюзитe cи пo-cилни", кaзa тoй." -- Е те там Ви е грешката! До като съществува НАТО, ЕС ще е васал на САЩ! Ако наистина искате да бъдете по самостоятелни разформировайте НАТО и на негово място изградете европейски военен съюз на държавите членки и изгонете американските окупационни армии.
  • 6 гадно

    7 0 Отговор
    Сетила се Мара да се побара ЕС със слугинажа пред чичко Сам сами се докараха до това положение..
  • 7 пешо

    6 0 Отговор
    първо да си решат проблема с общественото мнение. наясно ли са защо им викат пудели? а, а проблема с подслушването от страна на "партньора" решиха ли си?
  • 8 един от многото

    5 0 Отговор
    Като искате самостоятелност , първото и единствено условие е игнориране на "приятелите" отвъд океана! Да си събират партакешите от всички бази в Европа и повече крачето им да не стъпва тук!