Last news in Fakti

9 Октомври, 2021 16:50 2 184 5

Почина първият президент на Иран

  • иран-
  • президент-
  • почина-
  • техеран-
  • аболхасан банисадр

Той избяга от Техеран, след като беше отстранен от поста си

Почина първият президент на Иран - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Аболхасан Банисадр, първият президент на Иран след ислямската революция в страната през 1979 г., почина днес на 88 години. Той избяга от Техеран, след като беше отстранен от поста си, защото беше предизвикателство за нарастващата власт на духовниците, които налагаха теократично управление в страната, съобщи AP.

Банисадр се открояваше сред облечените в черно шиитски духовници заради костюмите си в западен стил и френското си образование. Той беше доверил вярата си, че ще стане първият президент на Иран, на френския философ Жан-Пол Сартр 15 години преди това да се случи. Тези различия послужиха само за да го изолират, докато националистки настроеният Банисадр се опитваше да въведе икономика в социалистически стил в Иран, основана на дълбоката му шиитска вяра, предадена му от неговия баща духовник.

Банисадр така и не успя да укрепи властта си в правителството, на което на пръв поглед беше начело, заради събития изцяло извън неговия контрол, като кризата със заложниците в посолството на САЩ и инвазията на Иран от Ирак, които добавиха още смут към и без това смутните времена след революцията. Истинската власт остана в изцяло в ръцете на върховния лидер аятолах Рухола Хомейни, с когото Банисадр работеше по време на изгнанието си във Франция и когото последва обратно в Техеран по време на революцията. Но Хомейни захвърли Банисадр настрана след само 16 месеца на власт и го принуди да избяга обратно в Париж, където той остана десетки години.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Hellraiser

    6 1 Отговор
    Rip. Интелигентен и може би свестен човек, жалко такива като него не са могли да се наложат след революцията, а връх взимат ултрарелигиозните и консервативни духовници ..
  • 2 Шах Мат

    1 0 Отговор
    88вичко се оксидира и трябва анриоксиданти
  • 3 Анонимен

    4 0 Отговор
    Революцията изяжда своите деца. Класически пример.
  • 4 Иран - това е Персия

    0 1 Отговор
    Персия - това е Омар Хайям.Слава..
  • 5 Коко Н

    0 0 Отговор
    Това е Красимир Иванджийски от "Строго секретно".