Last news in Fakti

15 Октомври, 2021 21:21 1 957 23

Кристалина Георгиева: Световната икономика върви към възстановяване!

  • международен валутен фонд-
  • икономика-
  • пандемия-
  • кристалина георгиева

Наблюдава се известна загуба на инерция в САЩ и в Китай, въпреки впечатляващото възстановяване

Кристалина Георгиева: Световната икономика върви към възстановяване! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Световната икономика върви бавно по пътя към възстановяване, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Тя участва в семинар,част от Годишните срещи между фонда и Световната банка, със заглавие „Дебат за глобалната икономика”.

„Понижението на ръста на световната икономика за тази година е действително малко и трябва да отбележим, че сме на път към възстановяване - каза Георгиева. - Но тази констатация не изчерпва случващото се. Възстановяването е силно затруднено. Всъщност неотдавна го оприличих на ходене с камъни в обувките. Днес има повече несигурност, отколкото преди няколко месеца”.

„Наблюдава се известна загуба на инерция в САЩ и в Китай, въпреки впечатляващото възстановяване. И най-важното, в момента три проблема се очертават по-ясно, отколкото в предишната прогноза. Първо, разминаването, за което предупредихме, става все по-устойчиво. Второ, инфлацията. Въпреки че я смятаме за преходно явление, тя създава много тревоги и приковава вниманието на политиците. И трето е повишаването на нивата на дълг, което е разбираемо, тъй като трябваше да подкрепим домакинствата и предприятията, докато икономиката беше в застой, като все повече се доближаваме до момента, в който този дълг трябва да започне да се обслужва“, обобщи управляващият директор на МВФ.

„Това, което казваме, е, че условие за това е да ваксинираме света и се придвижим до безопасно място, въпреки че има остатъчен COVID. Тази ситуация няма да задържа цели сектори и икономики, ще бъде преходна, но трябва да бъде наблюдавана. В доклада, който току-що публикувахме, съветът ни е „Бъдете бдителни”, заяви Георгиева.

„Защо отправяме това предупреждение? Защото може да се сблъскаме с ново явление. И ние търсим термина, с който да го обозначим. Въпросът е дали растежът е изправен пред ново явление — дали това е „инфлация на растежа“, тъй като някои страни и сектори бележат бърз ръст, но други изостават, прекъсвайки веригите за доставки и създавайки натиск върху цените. Дали това се дължи на обстоятелството, че сме генерирали толкова много спестявания в момента, в който икономиката беше в застой? Във всеки случай нашето послание за развитите икономики е, че е много вероятно до средата на следващата година да видим отстъпление на инфлацията, но отново при условие че се борим по-решително с пандемията“, добави тя.

„По-важният въпрос обаче е как да съхраним единството на държавите членки на Фонда. Днес, по време на срещата на Комитета на МВФ, членовете бяха категорично обединени, фокусирани върху тези огромните предизвикателства, с които се борим. Непосредствени предизвикателства и такива, които са по-далеч на хоризонта, но са също толкова значими. Това, което е фантастично за МВФ, са 190 членове — големи и малки, богати и бедни страни — успяхме да изградим култура на ангажираност, която наистина се фокусира върху проблемите. Тонът в залата, трезвостта, с която обсъждахме неотложните въпроси на днешния и утрешния ден. Много простото заключение, че днес политиците са изправени пред най-сложните непосредствени и дългосрочни предизвикателства и пред най-трудните компромиси и трябва да работят заедно — трябва да се учат един от друг. В противен случай всички ние ще се окажем в по-лошо положение“, каза г-жа Георгиева.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    25 26 Отговор
    Оххх Сталинке ,успокои ма!💋💋💋👍
  • 2 Мъ-ша

    24 25 Отговор
    Нагла!
  • 3 не лъжа

    23 26 Отговор
    След цару и боко ,на теб най-вЕрвам !!!
  • 4 Пенсионерка

    20 25 Отговор
    алчен бабушкендер, връщай се на село да си гледаш градината .
  • 5 ТаУмВзе

    20 25 Отговор
    Гулаг ма!
  • 6 Всичко

    20 27 Отговор
    ще се подреди щом изчезнат хазарско -юдейските и илюминатски организации като:
    МВФ,СБ,СЗО,ООН,Римския Клуб,Тристранната комисия,Института за външни отнощения и пр и пр.
  • 7 Kcaniba

    12 21 Отговор
    а кр георгиева в зандана, барабар с над половин евродепутата и йощ толкоз амерски сенатора. Ако Цезар бе жив, и законите му!!!!
  • 8 Ще припадна

    15 21 Отговор
    Тая яко се е надрусала! Съвсем е изперкала!
  • 9 розово

    10 21 Отговор
    Възстановяването на световната икономика сложи начало на галопиращото обезценяване на българското левче.
  • 10 туристка

    10 0 Отговор
    А, дано!
  • 11 боко фен

    17 23 Отговор
    Достойна последователка на Боко,на черното вика бяло.
  • 12 За световната икономика не знам

    9 25 Отговор
    но Руската и Китайската са ОК.Напоследък особено Руската..

    Коментиран от #16

  • 13 фАНТОМасс

    8 18 Отговор
    А Сталинка върви към личностно пропадане !
  • 14 истината

    7 13 Отговор
    Бизнес Чичолина.
  • 15 Перник

    12 21 Отговор
    Кристалинке, колко гушна да пуснеш тая партенка?
  • 16 офталмолог

    17 5 Отговор

    До коментар #12 от "За световната икономика не знам":

    И ти имаш красиви очи,особено лявото.
  • 17 Майна

    9 18 Отговор
    Представям се как се е защитила -че ще лъже още по-ентуазирано, хахаха...
  • 18 АТАКА

    9 19 Отговор
    Световната икономика се възтановява защото всъщност тя е само от развитите държави и империи, другите васални държави нищо непроизвеждат освен да изнасят дървесина ресурси и роби за да потръгне така наречената световна икономика
  • 19 Некой си

    15 24 Отговор
    Светът е изправен пред тотален финансово икономически колапс какъвто не е виждан и документиран откакто се водят хроники,записки,летописи и прочие. Играта ви с COViD 19 е пред своя край,защото вече всичко е сринато и унищожено а това което наблюдаваме е инерцията на парите която приключва до месеци. Раздадените средства измежду богатите за да си напазаруват останалата част от света която не притежават ще им изиграе такава лоша шега,че ще се принудите да наложите фашизма преждевременно,което ще доведе до всемирен бунт и революция ,ама вие и за него сте помислили нали. Ей сатанисти света го управлявате чрез страх,бедност,заплахи,несигурност,конфликти и прочие,вие дори не сте хуманоиди ,що за изчадия изскочили най дълбоко от недрата на ада сте вие.
  • 20 29017

    13 22 Отговор
    Сталинке няма ли още някоя лъжа да измислиш, то вие с Боко Тиквата и Монката Дянков това го можете най добре, кражба далавери и рекет отдава ви се спор няма! Срам и позор си и ако имаше грам мозък щеше да се скриеш, но не би отворила си една уста!!!!!
  • 21 Просветен илюминат

    11 20 Отговор
    Скоро като излезе народа навън ще разберете как се възстановява световната икономика.
  • 22 Тази

    1 15 Отговор
    почна всеки ден да се изказва във факти.бг. Културна ангажираност, значи според Кристалина Георгиева на страните в борбата им срещу Ковид. 🙂. И инфлацията щяла да отстъпи, ако всички се ваксинираме. Ние, стадото, а не те, богоизбраните.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.