20 Октомври, 2021 16:37 2 393 14

Израел обяви план за справяне с масовите убийства сред арабската общност

  • израел-
  • араби-
  • западен бряг-
  • нафтали бенет

Арабските граждани на еврейската държава съставляват около една пета от населението - потомци на палестинци, останали на земите си по време на войната за независимост на Израел през 1948 г.

Израел обяви план за справяне с масовите убийства сред арабската общност - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В сряда правителството на Израел нареди да бъдат изпратени полицейски подкрепления в арабските общности, засегнати от безпрецедентна вълна от убийства, а критиците предупредиха, че репресиите могат да доведат до "расово профилиране".

Досега през тази година в арабските общности са убити 102 души, което предизвиква все по-голяма загриженост за нарастващото насилие сред малцинствена група, която отдавна се оплаква от системна дискриминация.

Последната жертва е 26-годишен мъж от северния град Ум ал Фам, който загина в сряда, след като колата, в която пътувал, била обстрелвана, съобщи полицията.

Часове по-късно премиерът Нафтали Бенет съобщи, че е наредил две роти на Гранична полиция да бъдат преместени в южната част на Израел, "за да се прехвърлят опитни сили в помощ на борбата с престъпността сред арабските общности".

Представяйки пред парламента шестмесечен временен план, заместник-министърът на обществената сигурност Йоав Сегаловиц заяви, че Израел се намира в "извънредна ситуация и затова използваме извънредни мерки".

Планът, одобрен от Бенет, вече е влязъл в сила, каза Сегаловиц.

Той предвижда армията да засили сигурността, за да предотврати контрабандата на оръжия от базите или през границите. Мощната агенция за вътрешна сигурност "Шин Бет" ще подкрепи усилията.

Сегаловиц заяви, че правителството възнамерява да инвестира в превенция на престъпността, социални грижи, инфраструктура, образование и строителство в арабските общности, въпреки че законодателите трябва да одобрят разходите.

Други законопроекти, които напредват в парламента, предвиждат прилагането на минимални присъди за незаконно притежание на оръжие и разширяване на правомощията на полицията да извършва обиски без съдебни заповеди.

Арабските законодатели са разделени по въпроса как да се справят с насилието.

Опозиционният депутат Сами Абу Шахадех от алианса на партиите "Съвместен списък" заяви, че е необходима по-голяма прозрачност на полицията, след като години наред тя не е успявала да предотврати убийствата.

Министърът на регионалното сътрудничество Исави Фрей от лявата партия "Мерец" заяви, че възнамерява да подкрепи правителствената програма.

"Къщата ми гори. Не мога да мисля за лукса на човешките права", каза той.

Арабските граждани на Израел съставляват около една пета от населението - потомци на палестинци, останали на земите си по време на войната за независимост на Израел през 1948 г.

Те притежават израелски паспорти и имат право да гласуват, но посочват, че са дискриминирани в жилищното настаняване, бюджетите и отношението на полицията.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    11 1 Отговор
    Не мога да мисля за лукса на човешките права! Каза моше!

    Коментиран от #11

  • 2 Кирето

    9 0 Отговор
    Тези пичове не умират ли от ковид там, че си въртят извънредни кушии?
  • 3 The Beyonder PR

    8 3 Отговор
    Е 102 убити в арабско ориенталска махала, това са третия по численост народ след хан китайците и бенгалите от индия и бангладеш, от над 400 до 800 милиона араби, а ми в България без ромите и турците сме 300 хиляди българи а колко умират от трите мандата на Бойко все още никой не е сметнал в статистиката с убийства
  • 4 Напалм Дет

    3 1 Отговор
    Имам една идея как да се справят с проблема!
  • 5 акбар

    8 4 Отговор
    Палестина е на палестинците. Придошлите там хора от цял свят, наричащи себе си евреи, трябва да се върнат там, откъдето са дошли. Само не и в България, пази Боже!

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 брейй

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "акбар":

    ти пък кой си, че да ръсиш акъл кой, къде и какво да прави

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 брейй

    2 3 Отговор
    защо ми триете коментара бре...нищо обидно не изказвам, страх ви е от истината ли...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 акбар

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "брейй":

    Прочетете стихотворенията на Иван Вазов "Жидов гроб" и "Дизраели". Има ги в Интернет. Тогава ще разберете повече. Но ти, който ми пишеш, май се чувстваш, засегнат от тези стихотворения, а!?

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Рошко

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "акбар":

    Простено да му е на неукия,Каравелов също не ги е обичал, жалко че историята се пренаписва зарди джендърската идеология
  • 14 брейй

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "акбар":

    Не, въобще не се засягам от такива като теб аХбар(мишка)и, напротив дават ми стимул! А за сведение Вазов, Алеко, Каравелов и много други са написали за нас българите подобни произведения и изказвания от които може само да ни е срам. Така, че не ревете на чужди гробища, въобще не сте от тези които можете да съдите кой прав, кой крив и каво да прави! Шалом!