Last news in Fakti

22 Октомври, 2021 18:37 3 959 18

Как се борави с оръжие на снимачната площадка

  • алек болдуин-
  • филм-
  • реквизит-
  • оръжия

Когато се случи най-лошото и някой умре на снимачната площадка, ефектът от случилото се е разтърсващ за индустрията и живота на засегнатите

Как се борави с оръжие на снимачната площадка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

При ужасяващ инцидент загина операторката Халина Хътчинс, а режисьорът Джоуел Соуса беше ранен, след като актьорът и продуцент Алек Болдуин стреля с реквизит по време на снимки в Ню Мексико. Говорител на Болдуин каза за "Асошиейтед прес", че трагедията е станала при стрелба с халосни патрони. Той доброволно е отишъл при детективите от полицията и е дал първи показания.

Родена в Украйна и израснала в съветска арктическа военна база, 42-годишната Хътчинс беше завършила журналистика в Киев, киноизкуство в Лос Анджелис и бе обявена през 2019 г. от списание American Cinematographer за изгряваща звезда.

Кристъфър Гист и Сара Мейбъри, които преподават в австралийски университети и са участвали в снимки на филми, разказват накратко за изданието The Conversation как се борави на снимачната площадка с оръжие.

Един от основните въпроси е защо все още се използват огнестрелни оръжия, след като има усъвършенствани специални ефекти, имитиращи достатъчно убедително стрелба и дори отката в ръката на използващите ги? Зависи каква е сцената и колко е важна за историята. За да се постигне естествена реакция - на тялото или на лицето, се налага акторът да бъде поставен в реална ситуация, пише "Дневник".

Когато се снима филм с оръжия, има много възможности за избор: всеки реквизит трябва да е подходящ за героя и подходящ за сцената. Има и избор дали ще използвате копия на оръжия, истински оръжия или смес от двата вида. Но най-важното е, че всеки на снимачната площадка трябва да знае как да борави с оръжия.

Пистолет без боеприпаси - т.е. пистолет без нито един куршум или халосни патрони - не е опасен. Но дори и така, на снимачната площадка винаги има оръжейник, служител по безопасността и координатор на каскадите: поне трима души, които винаги държат под око оръжията по време на снимки.

Когато се случи най-лошото и някой умре на снимачната площадка, ефектът от случилото се е разтърсващ за индустрията и живота на засегнатите. Две големи истории през 80-те години на миналия век по-специално промениха начина, по който се подхожда към безопасността на труда на снимачната площадка. През 1982 г. трима актьори - включително две деца - бяха убити на снимачната площадка на "Зоната на здрача", когато експлозии от специални ефекти причиниха катастрофа на хеликоптер. Смъртта им ще отеква във филмовите среди. През 1984 г. актьорът Джон-Ерик Хексъмс постави пистолет, пълен с халосни патрони, до главата си и, шегувайки се за забавянето на снимките, натисна спусъка. Ударната сила беше достатъчна, за да го нарани смъртоносно.

Вместо куршум обикновено се използват хартия, пластмаса, филц или памук - тази вата гарантира, че ще получите определено ниво на пламък от пистолета. Но тази вата е нещо, което може да причини много наранявания: само защото пистолетът използва халосни патрони, не означава, че не е опасен.

През 1993 г. при такъв инцидент загина на 28 години Брандън Лий, синът на Брус Лий. На снимките на "Гарванът" срещу него бе използван реквизит, с който преди това е било стреляно и никой не е проверил, че в цевта е заседнала част от гилзата. При изстрела тази част бе изхвърлена и причини смъртоносно нараняване.

За всички елементи на заснемането на филм авторите трябва да седнат и да обмислят всички възможни сценарии, как да се избегнат опасните и да имат план за всякакви рискове. Служителят по безопасността ще работи рамо до рамо с режисьора и първия помощник-режисор. Докато проучва местата, служителят по безопасността взима предвид елементи като пътна безопасност, как снимачният екип ще бъде осветен през нощта и стабилно ли е снабдяването с електричество.

Когато се снима на обществена земя, като паркове например, се прави оценка на риска, включваща уточняване къде ще паркират хората, къде ще бъдат разположени санитарните възли, къде ще бъде оборудването и дори потенциални проблеми като падане на клон от дърво. Дори актьор, който носи чаша горещо кафе на екрана, ще бъде взет под внимание при мерките за безопасност.

При снимки тази година добавихме и медицинска сестра на снимачната площадка, както и служител специално заради COVID, за да следим здравето на всички. Когато е насрочена сцена, служителят по безопасността проверява всичко - от състоянието на подложките за безопасност на земята до специалния гел, скрит в костюмите.

Понякога има огнестрелни оръжия - истински или копия на оръжия, като истинските оръжия струват по-скъпо за наемане, отколкото копията. Всеки момент, когато се използват оръжия на снимачната площадка, трябва да се подхожда към тях с най -голямо уважение. Безопасността е от първостепенно значение, всички протоколи около употребата му трябва да са добре установени. Към всичко, което се намира близо до пистолет, се прилага допълнителна предпазливост.

С оръжието със заготовка не трябва да е стреляно преди това, всички от екипа трябва да са информирани многократно за мерките за безопасност. Полицията винаги е уведомена, както и всички съседи на снимачната площадка.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    13 4 Отговор
    На 42 год. да те обявят за изгряваща звезда е доро чувство за хумор.Алек Балдуин просто му е писнало от некадърници и е изпразнил няколко пълнителя с халосни патрони.

    Коментиран от #17

  • 2 Komapak

    5 0 Отговор
    По принцип са прави, но киноиндустрията, както и целия ни живот се срина след ковид пандемията. Изобщо да се учудя ако екипа е бил оряьан и не е имало отговарящ за безопссността. За всички които четат да ви кажа че Нетфликс се отказайа от проект в Швейцария и съответно и моят договор пропадна. Говорим за компания сжедин милиард абонати и месечни такси около 10 Евро. Това са 10 млрд месечно!!!
  • 3 ЗАТОВА СНИМАЙТЕ ЕРОТИЧНИ ФИЛМИ

    14 0 Отговор
    ЗА ВЪЗРАСТНИ👏ТАМ НАЙ МНОГО НЯКОЙ ДА РОДИ СЛЕД СНИМКИТЕ,ТОВА АКО ПРЕЗЕРВАТИВИТЕ СА БИЛИ ХАЛОСНИ😀
  • 4 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    16 2 Отговор
    "че в цевта е заседнала част от гилзата" -
    Това нещо няма как да се случи,
    защото гилзата НЕ ВЛИЗА в цевта...

    Коментиран от #8

  • 5 село

    15 1 Отговор
    Чета биографията на убитата операторка, и ми става тъжно. Завършила журналистика, киноизкуство, изгряваща звезда, а стигнала единствено до мястото зад камера. Де го онзи, дето от време на време се цепи, че всички искали да живеят в Америка?
  • 6 мисира

    12 0 Отговор
    "Когато се случи най-лошото и някой умре на снимачната площадка, ефектът от случилото се е разтърсващ за индустрията и живота на засегнатите." На двата феса с картечниците не изглежда да са много разтърсени от случилото се.
  • 7 следа

    12 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Родена в Украйна и израснала в съветска арктическа военна база"......У К Р А Й Н А....Ето я връзката. Сега американските полицаи-каубои пак ще обвинят Путин.
  • 8 карамфила

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    Влиза ,влиза и то точно в цевта влиза,в цевта на Колт,Браунинг,Зиг Зауер,НK и на дебелия боико в цевта на Gлока му влиза.Гилза не влиза в цевта на барабанлия пистолет.
  • 9 Факти

    2 0 Отговор
    тези двамата на снимката едва ли някой може да ги учи да стрелят!
  • 10 Съобразяващ

    8 0 Отговор
    Истинските мъже, отбили българската военна служба, знаем колко неприятно е да стрелят срещу тебе с автомат АК47 с даже с хлостни патрони, когато насочиш щика към колегата, играещ ролята на враг.

    Същото е изпитвал и той.

    Днешните младежи полу-пед..р@аси нищо не знаят, освен да цъкат на мобилните телефони и да одобряват ... вие се сещате кои.

    Коментиран от #12

  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 0 Отговор
    Специалисти. При бойните патрони,гилзата отдолу са маркирани с червено..При халосните със зелено,при газовите с жълто....Как боен патрон попада вместо халосен и оръжейникът не го открива преди да даде оръжието???Може само,ако бойния е маркиран със зелено маскиран ,като Халосен патрон....Това е направено тенденциозно!За да бъде убита операторката.

    Коментиран от #13

  • 12 ДедоВи

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Съобразяващ":

    А защо полу?
  • 13 Пърдю

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Не е сигурно, може да е маркиран грешно от производителя.

    Коментиран от #14

  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пърдю":

    Много малко вероятно.Имат троен Контрол!
  • 15 жалко

    1 4 Отговор
    дори в Америка понякога се случват инциденти с трагичен край, какво да кажем за другите...? Ако това не беше в Америка, щях да кажа, че тия са долни дебили, мизерници, простаци, нечовеци...сега само ще замълча.
  • 16 какъв умник

    3 0 Отговор
    е бил тоя, дето си опрял пистолет с халосни патрони до слепоочието!? Изгряваща или изгряла звезда? Там нали не пият одеколон?
  • 17 В е л и к и я

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана":

    Всичко ми е ясно още отдавна , заревали са му двамата че им бави заплатите/щото той е и продуцентът/ той им е рекъл Кви заплати искате бе некадърници и е извадил собствения си пистолет с който се снима отделно от реквизита и в пристъп на гняв и донякъде и повлиян от ролята си ни дърт каубой ги е изпозастрелял , след това уплашен вече до уши им обещал на всички от екипа даже и на простреляния жив по няколко милиона да лъжат и да измислят това което казват сега преди да дойде полицията .
  • 18 кравар

    0 1 Отговор
    Това се нарича да постигнеш краварската мечта . Да те застрелят публично е достойна смърт и мечтата на всеки емигрант заминал за кравария да става милионер.