Last news in Fakti

25 Октомври, 2021 14:31 1 155 14

Грипът при животните: защо е опасен и за хората

  • свински грип-
  • коронавирус-
  • грип-
  • животни-
  • свине-
  • птичи грип

Птиците и свинете, които се заразяват с грипни вируси, могат да ги предадат и на хората

Грипът при животните: защо е опасен и за хората - 1
Снимка: Shutterstock

През пролетта Институтът „Роберт Кох“ информира СЗО, че в германската провинция Мекленбург-Предна Померания 17-годишно момче се е заразили с грипния вирус А (H1N1), който се среща при свинете. Момчето наистина било имало допир до свине – респективно е било възможно да се зарази от животните. Болестта преминала леко, а други хора не се заразили.

Вирус от свинарника?

В този случай за щастие вирусът не е успял да се разпространи, отбелязва ветеринарният лекар Тим Хардер. Той е специалист по заболяванията, които биха могли да бъдат предадени на хората от животните – т.нар. зоонози. „Но именно така бихме могли да си представим възникването на една пандемия“, казва Хардер, който е убеден, че в бъдеще ще има и други пандемии. „Ние обаче не знаем откъде може да дойде и кога ще ни връхлети следващата вълна“, добавя той.

Заради съмнения за инфекция с коронавирус 17-годишното момче от Северна Германия незабавно е било изолирано и изследвано. Така при него е бил установен свинският грип. Но какво ако свиневъд се зарази и си остане вкъщи на легло със симптоми на грип, вместо да потърси лекарска помощ? Ще бъде ли тогава навреме открит причинителят на инфекцията, както в случая от Мекленбург Предна Померания? Германското министерство на здравеопазването посочва, че лекарите незабавно трябва да информират властите, когато имат съмнения за зараза с животински грип. Но същевременно потвърждава, че животновъдите и ветеринарните лекари не са длъжни да се подлагат на преглед при наличието на грипни симптоми.

Както посочва Тим Хардер, свинете могат да се заразят както с вируси от хората, така и с вируси от птици или от диви птици. Тези вируси могат след това да се смесят в генетичния материал на свинете и така да се образува опасен коктейл, който може да породи и нови опасни пандемични вируси. Реалната опасност, произлизаща от подобен вирусен коктейл, се прояви по време на грипната пандемия през 2009-а година. Тогава т.нар. свински грип бе предизвикан от вирус, съдържащ гени на вируси, които се срещат при хората, свинете и птиците. Тръгнал от свинете, този грип се разпространи и от човек на човека.

Опасностите, идващи от птиците

Хората биха могли да се заразят не само от свинете, а и от птиците. Институтът „Роберт Кох“ е на мнението, че грипните вируси, които се срещат при птиците, представляват дори по-голяма опасност за тежко заболяване и за възникването на пандемия, отколкото тези при свинете. Птичият грип междувременно е сериозен проблем в Германия. "Миналата зима станахме свидетели на най-голямата вълна дотук в Германия", припомня Урсула Гердес, ветеринарна лекарка от Долна Саксония. Тогава заради птичия грип бяха избити над два милиона животни. А преди няколко дни беше съобщено и за първи случай на птичи грип през тази есен – при патица в провинция Шлезвиг-Холщайн. Вирусът може да стигне до оборите чрез хората, чрез селскостопанските машини или чрез сламата, която се използва за настилка, посочва Хардер. Той не изключва вероятността вирусите да бъдат пренесени и от вятъра. Пуйките, например, се отглеждат в птицеферми, които не са затворени отвън със стени. А това улеснява проникването на грипните вируси.

Какво трябва да се направи?

За намаляване на опасността от птичи грип Министерството на земеделието в провинция Долна Саксония препоръчва помещенията, в които се отглеждат пуйки, да са затворени, както птицефермите за пилета. А от Института „Роберт Кох“ напомнят, че заразяването на пуйки, гъски и кокошки е и въпрос, свързан с човешкото здраве. Затова препоръката към всички хора, които имат контакти с птици, е да се ваксинират срещу грип. Ветеринарният лекар Хардер припомня, че миналата година е имало няколко случаи на предаване на птичия вирус на хора, без обаче да се стигне до заболяване или смъртни случаи. Но има и други вируси на птичия грип, които се срещат в Азия и в Северна Африка, и които могат да бъдат наистина много опасни, предупреждава той.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 3 Отговор
    Опасни са само прасетата. Ние отдавна открихме, че само песовете и прасетата ядат от метални съдове и после полудяват. Затова и не ядем прасета и песове, за разлика от Ганчо.

    Коментиран от #3, #5

  • 2 айсиктиров

    6 0 Отговор
    грип,ковид,въшки,трипер,рак,сепсис,или с една дума-вредно е да се живее!
  • 3 Само допълвам

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Котките и канарчетата обаче ги хапвате .
  • 4 Псевдоним

    5 0 Отговор
    Тези плашила с болестите не са нова работа. Луда крава, птичи грип, антракс, ебола и какво ли още не. Успяха обаче едва когато събраха достатъчно количество безкритична маса хора, която не е в състояние да проведе собствено изследване по даден проблем.
  • 5 хе хе хе

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    глупосри аз ям само свинско спомняш ли си какво стана 90-те в Англия и Лудата крава.Да му мислят злетяците неядящи свинско.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 7777

    6 0 Отговор
    КАКВА ДРАМА, КАКЪВ СЪСПЕНС, ДАМИ И ГОСПОДА! КРАСКИТЕ СЕ СГЪСТЯВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ! ОТВСЯКЪДЕ НИ ДЕБНАТ ПОЛУДЕЛИ КРАВИ, ПРАСЕТА С ГРИП, НЕВАКСИНИРАНИ КОКОШКИ, ОШИПЯСАЛИ ГОВЕДА! ВСИЧКИ БОЛЕСТИ СЕ СТРУПВАТ НА ГЛАВАТА НА ОПЪРНИЧАВОТО БГ НАСЕЛЕНИЕ!
  • 8 XXL

    4 0 Отговор
    Не стига това, ами след 3 дни ще има пълнолуние. Ваксинирайте се! Какво чакате, пълнолунието да ви свари неваксинирани ли?
  • 9 Съобразяващ

    4 0 Отговор
    Защо не се прави изследване за вероятно зааразаване от Ковид на хора в БГ от домашни кучета и котки. Това не е изключено и затова има има толкова заболели в БГ.
  • 10 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    0 0 Отговор
    Прасенцето Бейб колко тъжно гледа на снимката прасчо,като малки са много хубавички,Джордж Клуни беше първият с домашен любимец прасенце.И за хапване много хубави шунка,пържолки,кебап най хубавото месо и заешкото другото е лъжа .Кравите и биковете не стават трева няма аромат на месо ако не му сложиш много подправки или друсат лук и сосове на хамбургера да добие вкус на месо става .Агнешкото вуни ужасно и много лой трябва да се яде с запушен нос,само добри готвачи го правят малко по добро за хапване с не много силна вуня .
  • 11 ха ха ха

    2 0 Отговор
    СтреснаХ СА!

    Чакам си ваксата с изплезен език 🤪
  • 12 пълни глупости

    4 0 Отговор
    Грипната вакса и ковида директно ви довършват 😁
  • 13 пълни глупости

    4 0 Отговор
    Помните ли, че ваксинираха безплатно пенсионерите преди ковида да се появи... ей затова ги ваксинираха - за да патаксат!
  • 14 охооо

    5 0 Отговор
    СЗО е най големият вирус, по- точни си е чумата на 20 век. Такъв вирус се лекува само с олово от упор.