Last news in Fakti

30 Октомври, 2021 10:50 1 941 12

САЩ въведоха санкции срещу Иран

  • сащ-
  • санкции-
  • иран-
  • дронове

Американски представители посочиха в изявление, че КГИР предоставя безпилотни летателни апарати на подкрепяни от Иран групировки

САЩ въведоха санкции срещу Иран - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

САЩ въведоха нов пакет санкции срещу Иран, свързани с програмата за дронове на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, която според Вашингтон заплашва регионалната стабилност. Това съобщи днес американското министерство на финансите, цитирано от Ройтерс.

Американски представители посочиха в изявление, че КГИР предоставя безпилотни летателни апарати на подкрепяни от Иран групировки, включително ливанското шиитско ислямистко движение "Хизбула" и в обхванатата от криза Етиопия. "Разпространението от Иран на безпилотни летателни апарати в целия регион заплашва регионалния мир и стабилност. Иран и неговите проксита са използвали дронове за нападения над американски сили, наши партньори и международното корабоплаване", каза американският заместник-министър на финансите Уоли Адейемо.

"Министерството ще продължи да търси отговорност от Иран за безотговорните му и насилствени действия". Обявените днес санкции са насочени срещу четирима души, включително бригаден генерал Сайед Агаджани от КГИР, за когото САЩ твърдят, че упражнява надзор над операциите с дровоне на Въздушнокосмическите сили на Иран. Санкциите са насочени също срещу две компании - "Кимиа Парт Силван" и "Одже Парваз Мадо Нафар", които според министерството осигуряват компоненти за програмата за производство на дронове и оказват друго съдействие.

Иранското външно министерство заяви днес, че новите американски санкции, наложени на военната програма за дронове на Техеран противоречат на заявения от Вашингтон стремеж за връщане към Иранската ядрена сделка от 2015 г., съобщиха държавни медии. "Налагането на новите санкции отразява пълното противоречие в поведението на Белия дом, който говори за намерението си за връщане към ядрената сделка и продължава да налага санкции", каза пред държавни медии говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    51 3 Отговор
    краварите с тяхните санкции вече станаха за смях
  • 2 Ха ха ха

    42 3 Отговор
    Кравари оставете света бе,
  • 3 Дреме им

    29 2 Отговор
    на Иран. Дали на Китай им пука от санкциите на САЩ срещу Иран? Цялата работа е заради Афганистан.
  • 4 Д. Димитров

    31 3 Отговор
    Единствения дестабилизатор на региони в целия свят е американската политика!
    Как може Иран да подбива пазара на краварите в продажбата на дронове, ама това е недопустимо! Само краварските дронове носят мир и демокрация, всички останали държави с военно промишлен комплекс предизвикват с продажбите си дестабилизация и диктатура. Толкова са смешни... До кога?
  • 5 ВЕРНО Е

    24 2 Отговор
    И КАКВО СЕ ОКАЗВА, ЧЕ САЩ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ТЕРОРИСТИ В СВЕТА. ТЕРОРИЗИРАН ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ СВЕТА!!!!! ЛАТИНОАМЕРИКАНСКИТЕ ДЪРГАВИ, АФРИКА, ЕВРОПА, БЛИЗКИЯ ИЗТОК, СИРИЯ ,ЛИБИЯ, ИРАК ,ИРАН, СЕВЕРНА КОРЕЯ И Т.Н. НЯМА ДА МИ СТИГНЕ МЯСТОТО ЗА ДА ИЗПИША ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ. ОТ ДЕСЕТИНА ГОДИНИ И ТУРЦИЯ. НАПРАВЕТЕ СИ ИЗВОДИТЕ САМИ.
  • 6 А на

    17 1 Отговор
    Титикака няма ли да наложите санкции?!На Южния полюс заради пингвините и на Северния полюс заради белите мечки,няма ли?!
  • 7 Като си седиш

    3 12 Отговор
    На село и неправиш бизнес с САЩ то найстина нищо няма да се случи. Но когато си вложил много пари милиони € в
    Бизнес който често ползва бизнес Институции в САЩ и те чака санкции като закона Магнитски бая ще си помислиш за следващите действия. Ще гледаш да не си в черния списък на САЩ.
  • 8 ааамииии

    12 2 Отговор
    Не моа да повервам!Точно пък САЩ,... НИВГЪШ !!!!...........Не са правили таквиЗ работи.

    Коментиран от #9

  • 9 веселяк

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "ааамииии":

    Мдааа, не са правили такива работи нивгъш, от миналата седмица!
  • 10 ПЕНКО

    8 1 Отговор
    КАКВО Е УЧАСТИЕТО НА ИЗРАЕЛ И МОСАД !?!?!?+!?
  • 11 ПЕНКО

    5 3 Отговор
    СУНИТИТЕ-- БРАТЛЕТА ИЗДЪРЖАНИ ОТ САЩ -"АЛ КАЙДА " И "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА " ---СРЕЩУ ШИИТИТЕ ПОДКРЕПЯНИ ОТ РУСИЯ !???!!!--- ЗАЩО РУСИЯ ПЕЧЕЛИ ---А САЩ ГУБИ ???????????
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.