Last news in Fakti

9 Ноември, 2021 07:33 1 970 5

САЩ: Няма опасност от война в Босна и Херцеговина

  • сащ-
  • босна и херцеговина-
  • милорад додик-
  • балкани

Парламентът на Република Сръбска реши сръбските депутати да не участват при гласуването в ключови институции на ниво Босна и Херцеговина

САЩ: Няма опасност от война в Босна и Херцеговина - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Заместник-помощникът на американския държавен секретар Габриел Ескобар и специален пратеник на американския президент за Запдните Балкани, който е на посещение в Босна и Херцеговина, заяви, че опасност от война в републиката няма.

Според него съществува вероятност сръбският член на Председателството на БиХ Милорад Додик да оттегли решението на Народното събрание на Република Сръбска относно блокирането на работата на институциите в страната.

Ескобар направи това изявление след отделни срещи с членовете на председателството.

Додик също заяви, че военните действия не са изход от ситуацията, обаче засега няма намерение да се откаже от взетите решения.

Парламентът на Република Сръбска реши сръбските депутати да не участват при гласуването в ключови институции на ниво Босна и Херцеговина.

Додик обяви изтегляне на сръбските части от националната армия, изградена с международна помощ, и възнамерява да възстанови сръбските сили.

Тези ходове бяха предприети, след като Върховният представител на международната общност в Босна и Херцеговина Кристиан Шмид наложи Закона за забрана и отричане на геноцида. Додик подчерта, че Република Сърбска има право да се защитава.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба Марта

    5 0 Отговор
    Верваме ви!
  • 2 Kcaniba

    7 0 Отговор
    Е, щом фащ го казват....
    То има ли война по света, дето да не са замесени!?!!
  • 3 Faith No More

    6 0 Отговор
    Това са поредните американски глупости ! Само да има полза и на минутата ще създадат конфликт и война там. Нищо , че ще умират хора. Точно това храни манията на САЩ да ръководят света. Нищо , че това е на хиляди километри от границата им. Писна ни да налагат тяхната си демокрация !
  • 4 Менте

    1 0 Отговор
    Няма място за спокойствие. Поредния модел се провали.
  • 5 Англо НЕ говорещ

    3 0 Отговор
    Да уточним, "Няма опасност" или още не сте решили Да предизвикате война в .....?
    Въпросът е към Англоамериканците