Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 16:09 983 2

Полският министър на правосъдието не отговаря на европейското право

  • ес-
  • право-
  • полша

Това обяви Европейският съд

Полският министър на правосъдието не отговаря на европейското право - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Правомощията на полския министър на правосъдието са несъвместими с европейското право. Това обяви Европейският съд, съобщи Фигаро.

Полският министър на правосъдието изпълнява и ролята на главен прокурор. Предоставено му е правомощие да командирова съдии в по-висши наказателни съдилища по неразкрити критерии.

Може да прекрати това командироване без реални причини. Съдиите не получават гаранции за своята независимост, каквито трябва да има за всеки съдия в правова държава.

Това е предизвикателство за съдебната независимост. Това обявиха от съда в Люксембург.

Има и реален риск от съдийско пристрастие. Опозицията смята, че с тази практика може да се назначават удобни съдии.

ЕС наблюдава внимателно решенията в Полша.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тези в

    4 0 Отговор
    люксембург за какви се имат бе?! Евро кочината над държавите ли е и налага терор? А къде остана европа на свободните нации? От вън да налагат идиотските си закони как да жевееш у дома си?! Това си е жив содом и гомор в едно.Джендовете съвсем изнагляха. Колкото по - бързо се махнем от това сороспийско сборище, толкова по - добре.
  • 2 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Наличието на ЕС не означава съществуването на Европейско право,защото преди това е имало и Римско право. С разтурянето на ЕС няма да има Европейско право,но полско, немско, френско сигурно ще има.