Last news in Fakti

26 Ноември, 2021 14:39 3 071 35

По-опасен от Делта: появи се нов вариант на коронавируса с необичайно много мутации

  • южна африка-
  • делта вариант-
  • коронавирус-
  • африка-
  • пандемия-
  • нов вариант-
  • мутации-
  • тревога

Тревога заради нов вариант на коронавируса, съдържащ необичайно много мутации

По-опасен от Делта: появи се нов вариант на коронавируса с необичайно много мутации - 1
Снимка: Shutterstock

Разпространението на нов, вероятно още по-опасен вариант на коронавируса в южните части на Африка предизвиква тревога по целия свят. Експерти се опасяват, че вариантът B.1.1.529, който съдържа необичайно много мутации, е не само по-заразен, но и по-лесно пробива защитата на ваксините.

Какво се знае дотук

Южноафриканският институт по заразни болести NICD съобщи за първите регистрирани 22 случая на инфекция с новия вариант на коронавируса. Потвърдени случаи на зараза с него има и в Ботсвана и Хонконг. Именно в Ботсвана на 11 ноември за първи път беше открит новият вариант на коронавируса. Южноафриканският министър на здравеопазването определи новия вариант като „будещ сериозна тревога" - и като причина за експоненциалното нарастване на инфекциите в ЮАР. В сряда броят на новозаразените надхвърли 1200 души за денонощие, след като в началото на месеца заболеваемостта се движеше около едва 100 случая на ден.

Учените смятат, че новият вариант на коронавируса съдържа поне десет мутации, а някои говорят дори за повече от 30. За сравнение: при доминиращия в момента Делта вариант говорим "само" за две, а при Бета варианта - за три мутации. Според Ричард Лесълс от института KRISP новият вариант се разпространява по-бързо от Делта и представлява по-тежко изпитание за имунната система на човека. Експерти твърдят още, че този вариант на коронавируса атакува предимно младите хора. Основният проблем при този нов вариант: заради многото мутации в спайк протеина имунните клетки не могат да се преборят с него достатъчно ефективно - и така той се изплъзва от имунния отговор на организма.

Първите мерки са вече факт

Заради разпространяващия се нов вариант германското правителство ограничи драстично полетите от и до ЮАР: от полунощ (петък срещу събота) самолетните компании ще могат да превозват от ЮАР до Германия само германски граждани, като пристигащите са длъжни да спазват 14-дневна карантина - включително и ако са напълно ваксинирани. Европейската комисия също предприема мерки срещу разпространението на новия вариант на коронавируса - ще препоръча на отделните правителства да спрат полетите от и до засегнатите южноафрикански държави, обяви в Туитър председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Израел вече обяви за „червена зона" ЮАР, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия и Есватини. Това означава, че се забранява влизането в Израел на чужди граждани, пристигащи от тези държави. А израелците, прибиращи се от въпросните страни, са длъжни да останат 14 дни в специализиран хотел за карантинирани. И Великобритания спира полетите от ЮАР, Ботсвана, Зимбабве, Есватини и Намибия. Всички пристигащи от тези държави трябва да се карантинират, а пътувалите през последните 10 дни са призовани да се тестват и изолират. Дотук във Великобритания няма потвърдени случаи на инфекции с новия вариант, но информационната агенция PA припомня по този повод, че само от ЮАР пристигат дневно по около 700 души във Великобритания, а за коледните празници се очаква броят на пътуващите да се увеличи.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румпелщилцхен

    57 1 Отговор
    Циркът се завръща с нов сезон.
  • 2 Раданч Татлъту

    42 1 Отговор
    Край,ужас....отивам да си прасна 5-6 ваксини!🙉🤡🥳👍
  • 3 Петър

    42 1 Отговор
    Добре че изчезнаха онкологичните заболявания и СПИН,ако не бяха изчезнали щеше да е лошо.
  • 4 При Вет

    31 1 Отговор
    Х хе хе!
    Хванахте ме, ама късно!
    Циркулирам си навсякъде!
    Лабораторно съм модифициран, живея спокойно в хлор, ваксините ме ъпдейтват!
  • 5 Варианта на варианта

    39 0 Отговор
    Ставате смешни б@клуци.

    Коментиран от #21

  • 6 Hoho Boho

    37 2 Отговор
    Те, ваксините и досега не действаха, а с този, нов вариант стават съвсем безмислени.

    Коментиран от #10

  • 7 Христо

    23 2 Отговор
    Вие ли сте болни мозъци или ние дето ви четем? Вече влизам в новините не за да науча нещо ново, а за да се ядосвам на рекламите на ковид и ваксини.
  • 8 КОВИД 19 ХАХАХА

    26 1 Отговор
    ТРЕВОГА ЦИРКЪТ СВЪРШИ НИКОЙ НЕ НИ ВЯРВА ВЕЧЕ ХАХАХАХАХАХХАХ

    Коментиран от #22

  • 9 Грульо

    24 2 Отговор
    То щото делтата не проби защитата на ваксините, че даже и пробладава там дето има ваксини, явно вироса харесва ваксинирани нации, защото го почитат, а заобикаля мизерните със слаба ваксинация. :D
  • 10 за всяка вълна

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Hoho Boho":

    си има ваксини
  • 11 NikNay

    17 1 Отговор
    DW паника страх ужас психоза ... И утре като някой ваксиниран го тръшне короната ще е от Южноафриканския щам..
  • 12 КОВИД БИЛ ГЕЙ

    12 3 Отговор
    БИЛГЕЙ ДНЕС Е МНОГО ЩАСТЛИВ !!! ЗАЩО???? ЗАЩОТО ЩE УДAРИ ЯКO ВAКCИНИРAНИТE A ЩE CA ЖИВИ ПРEБOЛEДУВAЛИТE C ECТECТВEН ИМУНИТEТ!!!! МAНГЪРA ВИ ГO КAЗA И ДРУГИ УЧEНИ КOИТO ЗAГЛУШAВA ВИ ГO КAЗAХA ,С ТИЯ ПСЕВДО ВАКСИНИ СЕ СЪЗДАВАТ НОВИ И НОВИ ВАРИАНТИ НА КОВИДА. ДОКАЗАНО Е . ТЪРСЯТ ДА СЪЗДАДАТ СУПЕР ВИРУСА И ДА ВИ УНИЩОЖАТ. КАКВО СЪДЪРЖАТ ПСЕВДОВАКСИНИТЕ Е СТРОГО СЕКРЕТНО. ОТРОВИ И САМО ОТРОВИ КОИТО НЕ ВИ ПАЗЯТ ОТ ВИРУСА. ПРИМЕР КОРИТАРОВ И КУНЧЕВ. КЪДЕ Е ДOЦ. КУНЧЕВ???? НАБОЦКАНИЯ КУНЧЕВ КАРА 2 МЕСЕЦА ТЕЖЪК КОВИД НА ИНХАЛАЦИИ!!!!

    Коментиран от #33

  • 13 ФъксоSTOP

    11 1 Отговор
    Щом не го ловят фъкцините, да го кръстим ковид 21 и да почва всичко отначало. Дъ Грейт ресет на фъкцинацията.
  • 14 НЕ НЯМА

    9 1 Отговор
    Ооо даааа разбира се вервамеее. Освен Делта идва Сигма, Гама, Тера и така до края на света. Дупчи се народеее за всичките му мутации, че да не останат вакЦини и да им изтече срока на годност.
  • 15 Азазел

    16 0 Отговор
    Знаем, знаем. Че може ли всеки следващ, да не е много по-опасен. Иначе кой ще ви обърне внимание. То стана като тъпо риалити шоу.
  • 16 яко ни лъжат

    7 1 Отговор
    ДА ИЗПУКАТ ВСИЧКИ ДОЙЧЕ ЗЕЛКИ НАБОДЕНИ ОТ НОВИЯ ЩАМ- БИЛГЕЙ!!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Съвсем официално

    14 0 Отговор
    В ранната сутрин днес беше бубликувяно, че в Африка има най- малко заразени и разбира се най-малко ваксинирани!!! Как така са се справили?!! Иии изведнъж в океаните новини....Най Опасният вариант на Ковид идва от Африка...
    НИЕ ДА НЕ СМЕ МАЛОУМНИ...СТАЧКИ В ЦЯЛА ЕВРОПА.! ГОРКАТА АФРИКА.НАМЕРИХА И ЦАКАТА.
  • 19 Boxer EZ 30

    5 0 Отговор
    Вълшебните думички, които се изтъркват и се подменят периодично: "говорещ с котки", "буржоа", "болшевик", "капиталист/комунист" , "терорист", "неваксиниран", "недоваксиниран n-1 бр. пъти" = враг на народа!
  • 20 Ти си

    12 0 Отговор
    Според материал на DW половин Африка трябва да е измряла - нищо че голяма част от населението не знае какво е това корона а и не е чувала за такова нещо камо ли и да са се разболели .
  • 21 NikNay

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Варианта на варианта":

    Не колега не са смешни - ЖАЛКИ са в опитите да ни правят на идиоти ....
  • 22 лудост е

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "КОВИД 19 ХАХАХА":

    да подценяваш елита и то всички в момента са на едно мнение по въпроса, да не стане играчка плачка че в тая дезинформация не знаеш кои и кога ще теглят късата клечка
  • 23 МалкоЛогика

    7 0 Отговор
    Добре дошли в края на света. Можете само да го отложите малко за себе си, но идва и ще е в мъки.
  • 24 ха ха ха

    3 0 Отговор
    мотирам ....усещав че вече на подобни новини ме свива стомаха от смях....от луната се вижда алчността на фармацефтичните компании
  • 25 Милен Стоев

    8 0 Отговор
    Ваксините са бизнес. "Развитото западно общество" не допуска Китай и Русия с техни ваксини до този бизнес. Така е било и с петрола и "петролодоларите" през 70- те години на 20 век. Вирусът все по "случайно" мутира и ваксинация ще е необходима ежемесечно. Зареждаш си автомобила с гориво и се ваксинираш ежемесечно. "Новата нормалност" е, че не е сигурно дали ще си жив след прекарана нова мутация?

    Коментиран от #29, #35

  • 26 Кога ще

    6 0 Отговор
    ръсите с него? Дайте графика на полетите. Да знам да прибирам прането. Най-добре е да изтегля един голям кредит, че длъжниците задължително ги лекуват. Иначе кой ще им го плаща.
  • 27 БББ

    5 0 Отговор
    Ваксините от задължителни ще станат насилствени.
    Ще се появят автомати като тези за кафе, които ще ваксинират на улицата. Боц и ти пуска бележка с валидност 20 дни а който има здравна карта с чип ще му отразява в него. Милиционерите ще проверяват на места определени като пропусквателни пунктове.
  • 28 юареца

    1 0 Отговор
    Напръскаха със спрей един и го пуснаха в тълпата.
  • 29 KoKi4a

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Милен Стоев":

    Какво предлагаш?

    Коментиран от #31

  • 30 Айманаси

    0 0 Отговор
    ОМРЕТЕ ОД СОЛ
  • 31 Милен Стоев

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "KoKi4a":

    Няма решение. Целият свят участва в тази "случайна" война срещу вирус възникнал от прилеп. Виновни са китайците, че са ги яли 5000 години и сега са се заразили. Няма неутрални държави, всички са във войната и са заразени. Решението е всеки да сложи каска/ваксина и да се пази от куршуми/вируси. Дано раняването/заразяването да не е смъртоносно. Живее се до, следващото раняване?
  • 32 COVID

    6 0 Отговор
    ТОВА Е БЪДЕЩЕТО !!! ЩАМ СЛЕД ЩАМ, ИГЛА СЛЕД ИГЛА И ЗОБНИЦА НА УСТАТА !!!
  • 33 БАБА ГИЦКА

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "КОВИД БИЛ ГЕЙ":

    МАЛЕ С ТИЯ НОВИ РАЗРАБОТКИ НА БИЛИГЕЙ ,ВЕКЕ НЯМА АПЧЕТА В АПТЕКИТЕ. ДНЕСКА ВСИЧКО СЕ Е ИЗЧЕРПАЛО ОТ УПЛАШЕНИ ВАКСЪРИ КАТО ДОЦ. КУНЧЕВ. 2 МЕСЕЦА ТЕЖКО БОЛЕН СЛЕД ТРЕТА БУСТЕРНА, ПАДНА БОЛЕН ОТ КОВИД.
  • 34 Скитник

    2 0 Отговор
    И ще излизат нови по страшни мутации, и на края Ковид ще изчезне изведнъж, като с магия когато се вакса 90% от световното население. това им е целта, маркиране на стадодо и да бъдат послушни добичета
  • 35 Kремена

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Милен Стоев":

    Това си е биологична война. Целта на тия щамове, които бълват е да отслабят имунната система до фатален край,затова ни рекетират с тези недоказани разтвори един след друг. Докога? Защо никой не търси отговорност от създателите на вируса. Защо тези лаборатории не се гръмнат за благото на цялото човечество.