Last news in Fakti

29 Ноември, 2021 19:51 2 474 36

Имунолог: Ваксините са ефективни срещу Омикрон

  • омикрон-
  • коронавирус-
  • юар-
  • ваксини-
  • имунитет-
  • нов вариант-
  • вирус-
  • салим абдул карим-
  • имунолог

Съществуващите ваксини би трябвало да са много ефективни за предотвратяване на тежко боледуване

Имунолог: Ваксините са ефективни срещу Омикрон - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съществуващите ваксини би трябвало да са много ефективни за предотвратяване на тежко боледуване и хоспитализация заради новия вариант Омикрон на COVID-19, заяви водещ южноафрикански имунолог, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Проф. Салим Абдул Карим заяви също, че е прекалено рано да се каже дали Омикрон предизвиква по-тежки клинични симптоми от предишните варианти. Той подчерта обаче, че този вариант изглежда по-заразен и е по-вероятно да зарази хора с имунитет от ваксинация или предишно боледуване. Затова се очаква да увеличи случаите в страната до 10 000 дневно преди края на седмицата при 1858 в неделя.

"Въз основа на това, което знаем, и как другите варианти, предизвикващи безпокойство, реагират на имунитета от ваксините, можем да очакваме пак да наблюдаваме висока ефективност срещу хоспитализации и тежко боледуване, както и че защитата от ваксините вероятно ще остане силна" - каза на пресконференция проф. Абдул Карим, който беше главен консултант на правителството при първата вълна от COVID-19. Предотвратяването на тежкото боледуване е основно функция на имунитета на Т-клетките, който е различен от този на антителата, блокиращи често инфекциите. Така че дори (инфекцията) да убегне на антителата, е много трудно да убегне на Т-клетките, обясни той.

Откриването на варианта в РЮА предизвика много силна реакция по света и много държави ограничиха транспортните връзки със страната, като наложиха и други ограничения. Световната здравна организация заяви днес, че вариантът предизвиква много голям риск в световен мащаб за увеличаване на заразените, макар и да са необходими допълнителни изследвания за оценка на потенциала му да убягва имунитета от ваксините и преболедуване. Южноафрикански лекари, грижили се за болни с варианта Омикрон, твърдят, че засега той изглежда предизвиква леки симптоми - суха кашлица, треска, изпотяване. Все още обаче е рано за категорични заключения, защото лекарите могат ад коментират само състоянието на свои пациенти. "Все още няма достатъчно данни" - каза проф. Абдул Карим.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йонко

    55 4 Отговор
    поредната мутация дойде вчера, те вече знаят, че химическия буламач наречен ваксина действал...
  • 2 оня с магарето

    28 4 Отговор
    колко букви има гръцката азбука коя е следващата гръцка буква?

    Коментиран от #9, #29, #32

  • 3 Хамилтон 👩🏿‍🦲

    31 4 Отговор
    Най-ефективни са антитела.
  • 4 Онзи

    55 4 Отговор
    За два дена кога разбрахте че действат ваксините ви. Тотално се оплетохте в лъжите.
  • 5 Парадокс

    33 5 Отговор
    Ваксинирайте се - умирате по- леко така.
  • 6 Майна

    43 3 Отговор
    Днес от ПОКРИВА на ГОЛЯМА ГЕРМАНСКА БОЛНИЦА СЕ ,,САМОУБИ,, ГЛАВНИЯ ЛЕКАР , КОЙТО НАПРАВИ СМЕЛО ИНТЕРВЮ!!!!! Д-р Jengdes е назначен за изпълнителен директор на най-голямата общинска болница Източна Германия през април 2021 г. е изпълнителен директор ресор единствено от 1 -ви октомври 2021 г. Той каза, че в кратък набързо записан видеоклип на " Не е вирус, това е диктатура под прикритие. ”

    Той уточни в краткото си видео (на немски с английски субтитри), че това, което се случва в Германия и по света, няма нищо общо с вирус .

    „Това е налагането на световна диктатура. Трябва да се каже. За съжаление, няма как да го заобиколим.” БОРЕТЕ СЕ, ХОРА , ЗАРАДИ СМЕЛОСТТА НА ТЕЗИ, КОИТО ПЛАЩАТ С ЖИВОТА СИ ЗАРАДИ СПАСЯВАНЕТО НА ЧОВЕШКИТЕ ЖИВОТИ
  • 7 подозрително

    28 3 Отговор
    сзо и сатанистите зад тях побързаха да обявят новия щам като причина за следващата вълна на ковид сценария!
  • 8 Рошко

    20 3 Отговор
    Най ефективни са буламачи те на медиите, голм зор и ат да ни накарат да се боцкаме всеки месец, как ли човечеството е оцеляло
  • 9 ще ги кръщават

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "оня с магарето":

    Като разните колежански братства - тита капа фи.
  • 10 ТаУмВзе

    15 2 Отговор
    Кажи кой Пусна биологичното оръжие, че не сещаме! И каква е тая вакса по 1000 пъти?
  • 11 Майна

    24 3 Отговор
    Вече е почти всеки ден футболисти („футболисти“) да се хванат за гърдите и да се срутят на игралното поле по целия свят. Честотата на тези случаи през 2021 г. е напълно безпрецедентна. Няма база за сравнение. Този блогър беше спортен репортер от години. Но това дори няма значение. Здравият разум ви казва, че спортистите колабират и/или умират редовно и необичайно през 2021 г.

    Има само едно нещо, различно за 2021 г. от всички години преди това. Разбира се, това е инжектирането на иРНК и вирусен вектор ДНК, наложено на човечеството както от правителствата, така и от социалната принуда, и подхранвано от масовите медии. Но не се притеснявайте да очаквате така наречените масови журналисти или държавни органи да държат някой отговорен.
  • 12 ЕВРО НЮЗ

    19 3 Отговор
    😂😂😂 На всички Ковидари къде ви баламосват с О О О микрон покажете Куротрон ☝☝☝☝☝☝
  • 13 Амнезия

    12 3 Отговор
    Би трябвало...И тоя подгрява вчерашния
    обяд.Арабелките от Африка ,какво са
    учили и къде.Какво откритие имат?
    Видял е чехълче под микроскоп и хоп,
    член кореспондент.
  • 14 Варненец

    24 3 Отговор
    Каква изненада, те още не знаят дали го има, но вече знаят, че препаратите били ефективни. Ефективни са, колкото и при предните щамове на една 3Д картинка, която никой не е видял на живо. Но пък рекламата не трябва да спира. Мисля, до към 30-тата игла ще можете да понесете, после ще видим.

    Коментиран от #27

  • 15 Майна

    22 3 Отговор
    -кратно увеличение на внезапните и необясними сърдечни смъртни случаи при играчите на ФИФА през 2021 г. Всъщност от декември 183 професионални спортисти и треньори внезапно са се сринали, 108 са мъртви.

    Изглежда, че бюрократите вече използват Omicron Variant, за да прикрият бързото нарастване на внезапните и необясними сърдечни смъртни случаи при ваксинираните; точно както направиха с Delta Variant.

    Някои спортисти започнаха публично да поставят под въпрос масовия разказ относно тези внезапни сърдечни събития сред ваксинираните.
  • 16 AMERICAN

    5 4 Отговор
    Срещу Омакарон е ефективно сиренето. Става американска закуска Mac n Cheese ◉‿◉
  • 17 Майна

    20 3 Отговор
    Има РАЗТЪРСТВАЩИ ВИДЕА .., КАЧЕНИ ОТ БЛИЗКИ НА ИЗНУДЕНИТЕ ДА ВЗЕМАТ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИТЕ ОТРОВИ.., както едно, което ме накара да се разплача за момиче , което искало да продължи да спортува, но затова е трябвало да се ИНЖЕКТИРА...Видео: 13-годишно канадско момиче взе ваксината Covid-19. „Опитайте се да не плачете, сърцето й спря и сега тя е в критично състояние“

    Коментиран от #26

  • 18 Варненец

    22 3 Отговор
    Накратко за проваксърите:
    -Изяш си мухоморката!
    -Няма!
    -Изяш си мухоморката, бе!
    -Няма, ве!
    -Антигъбар, такъв!
    Кой знае защо, този така приятен виц(май не съвсем виц), е изтрит от всички сайтове. :)

    Коментиран от #21

  • 19 парцуца

    22 2 Отговор
    Кат са толкова ефективни защо са си заврели от страх гавитевгъзъ и затварят цели държави 1100% ваксани.
  • 20 Госあ

    19 2 Отговор
    То PCRa не хваща спайка на новия мутант ( както не веднъж съм писал, с qPCRa е мултиплексен и се следят няколко последователности едновременно ), а тоя смешник ми говори как ментетата на ваксини били мега ефективни. Ако има ваксина, която все пак да има някаква ефективност, то това са деактивираните такива.
  • 21 ТаУмВзе

    20 1 Отговор

    До коментар #18 от "Варненец":

    Говорят си 2 плъха. Единият пита, Ти ще се ваксаш ли? Не ще изчакам опитите върху хора.
  • 22 ти да видиш

    12 1 Отговор
    Аз съм на 11 години и искам да питам имунонезнамквотоси е там.Срещу Торбалан и Баба Яга помага ли че не мога да заспя нощем от притеснения.Очаквам да ми отговорите квотоидастетам и предварително благодаря.
  • 23 То и за делтата

    26 1 Отговор
    така приказвахте. В първите дни "ваксините са абсолютно ефективни и срещу него, как може да се съмнявате". После "хехехе, ама то малко им е понамаляла защитата, ама все пак пазят". После "ами... тоо... те не пазят от заразяване, ама споко, пазят от тежко изкарване." И накрая "абе то през месец си трябва бустер, че иначе все едно нищо".
  • 24 Професоре

    24 1 Отговор
    Абе вие не можете да кажете колко са ефективни ваксините за стария вариант, ама вече знаете, че са много ефективни за новия... Май дрънкате и лъжете на поразия.
  • 25 ОМИКРОН

    5 5 Отговор
    ЧНГ🔒🔒🔒🔒🔒🔒🔒 2022година😷
  • 26 ОМИКРОН

    0 10 Отговор

    До коментар #17 от "Майна":

    И НА МЕН МИ СЕ ПЛАЧЕ,НО ДЪЛГ ПРЕДИ ВСИЧКО....ЩЕ ПОСЕТИМ ВСИЧКИ НЕПОСЛУШКОВЦИ ДРУГАРЮ ЕРИХ ХОНЕКЕР
  • 27 Абе

    16 1 Отговор

    До коментар #14 от "Варненец":

    Няма 30-та игла батко, най-много до 7-8-ма всичко ще е приключило.......тестовите маймуни дето са участвали в генералната репетиция на представлението, което сега ни пробутват са издържали някъде между 4 и 8 игли и са измряли всичките.......някой дори са се гътнали след първите дози, но повечето са изкарали поне до 4-та игла.......това ги чака и тия дето се ваксат сега с бустерните дози през 6 месеца - така че догодина и през 2023 трябва да очакваме масово измиране на ваксинирани с по няколко игли.......разбира се ОНИЯ ще го припишат на някакъв нов щам на вируса, който ще пуснат в "правилния" момент.......освен това графеновия оксид дето го има във "ваксините" и много чувствителен към високочестотни излъчвания.......а изобилието от вредни наночастици също не е случайно........например по сигнал, който ОНИЯ пуснат от сателит към мобилните мрежи 5джи може да се получи контролирана реакция на тези буламачи дето циркулират в кръвта на ваксинираните и за чието голямо количество е нужно това редовно ваксане през 6 месеца.......и воала, изведнъж просто падат и толкоз! БОГ да пази България и истинските българи и да накаже продажните родоотстъпници! Само с Божията Помощ ще успеем да се преборим срещу това зло и да оцелеем! АМИН.
  • 28 Ами ...

    14 1 Отговор
    Видяхме колко са ефективни. 😀
  • 29 Ами ...

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "оня с магарето":

    Пи. 😀
  • 30 Никога

    15 2 Отговор
    Няма да се ваксинирам
  • 31 Костова

    14 2 Отговор
    Че защо, ако ваксините са ефективни срещу Омикрон, в Израел, където ваксинираните са 100 процента, обмислят да наложат извънредно положение? Нещо така взеха да сглобяват статиите,без въобще да мислят.
  • 32 БАЙ Х@Й‼

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "оня с магарето":

    Последната е Омега, ама те ще пуснат и Омега+ ‼️
  • 33 GRAVITY

    9 0 Отговор
    Супер , значи вече си имаме нов сериал от безкрайната сага на КОВИДИЗЪМА
    Ваксинки също си имаме всякакви , при това работещи ( ама в чия полза !? ) ...
    За бустерите ясно - те са бонус на ваксинките водещи по пътя към безсмъртието ( или са още един пирон в ковчега на мъртвеца !? )...
    Само за маските нищо не казаха .. този път ще работят ли , или да си ги носиме както преди -като украшение към облеклото .
    Понеже тези нищо не казаха , ще се наложи да питаме някой от нашите ,,специалисти,, да ни разяснят на Нас простосмъртните .
    Да питаме , да питаме , кой трябва да питаме !? ... Ааа,аха сетих се !
    Къде е КУНЧЕВ ?
  • 34 Nikolai

    7 0 Отговор
    Като са ефективни да си постави и петта доза!
  • 35 Естимунитет

    8 0 Отговор
    24 са буквите в гр.азбука, но може да има има и комбинации от по две и повече букви. Важното е да не се поддаваме на натиска от средствата за масова дезинформация. Поради ниския процент боцнати в България (по-нисък доход от продадени боцкания), фармацията насили пионките да постановят да се правят 2 пъти седмично тестове на децата искащи да ходят на училище - друг начин за финансови приходи.
  • 36 геноцид

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Съществуващите ваксини " би трябвало " да са много ефективни за предотвратяване на тежко боледуване Подзаглавието само по себе си говори за компетентното мнение и квалификация на доктора " шамана на селото " !!!