Last news in Fakti

30 Ноември, 2021 09:15 2 577 22

Барбадос обяви Риана за национален герой

  • барбадос-
  • национален герой-
  • риана-
  • певица-
  • независимост-
  • великобритания-
  • остров

Риана прие почетното признание

Барбадос обяви Риана за национален герой - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Барбадос, която в полунощ стана република и се сбогува с управлението на британската кралица Елизабет Втора, обяви певицата Риана за национален герой, предадоха световните агенции. Решението бе съобщено от премиерката Мия Мотли по време на пищните тържества, с които бе обявена Барбадоската република. Риана прие почетното признание, предаде БТА.

Точно в полунощ Барбадос официално се обяви за република и вече не признава кралица Елизабет Втора за свой държавен глава. Островната държава на Карибите, известна с райските си плажове, рома си и с родената там световна звезда Риана, вече си има друг държавен глава. Това е Сандра Мейсън, която досега беше генерал губернатор на страната. Мейсън, която е на 72 години и е била съдия и прокурор, както и посланик на Барбадос във Колумбия, Венецуела, Чили и Бразилия, положи клетва като държавен глава в полунощ в столицата на Барбадос - Бриджтаун. Пищната церемония на Площада на героите бе белязана от замяната на знамето на британската кралица с флага на страната. "Народът на Барбадос трябва да формира бъдещето на страната. Народът е пазител на страната", заяви в първата си реч като президент Мейсън. На церемонията прозвуча държавния химн и отекнаха 21 топовни салюта.

Специално за церемонията в Барбадос дойде и принц Чарлз, син на Елизабет Втора и британски престолонаследник. Той предаде на местните власти най-сърдечните поздрави от майка си. "Създаването на тази република е възможност за ново начало", заяви Чарлз. "От най-мрачните дни на нашето минало и потресаващата жестокост на робството, което завинаги беляза нашата история, народът на този остров построи своя собствен път с изключителна сила на духа", добави Чарлз. Заради церемонията по обявяването на републиката комендатският час в Барбадос, наложен заради коронавирусната пандемия, временно бе отменен, за да могат барбадосците да излязат по улиците на столицата и на други населени места и да се порадват на пищната заря в края на тържествата. Барбадос обяви независимост от Обединеното кралство през 1966 г., но оттогава подобно на Австралия или Канада признаваше британската кралица за свой държавен глава. Сега след обявяването на Барбадоската република стана ясно, че страната остава член на Общността на нациите.

По време на тържествата премиерката на Барбадос Мия Мотли връчи на принц Чарлз най-престижното държавно отличие - Ордена на свободата. Но това породи полемика. Според Кристина Хиндс, професор по международни отношения в Западноиндийския университет на Барбадос, британското кралско семейство е виновно за експлоатацията на този район и не е поднесло никакви официални извинения или е платило обезщетения заради нанесените вреди. Според местни активисти британската колонизация и робството са пряко отговорни за неравностите на острова. Въпреки че физическите вериги на робството са счупени, в съзнанието на хората остават ментални вериги, заяви Фирхана Булбулия, основателка на Мюсюлманската асоциация на Барбадос.

Между 1627 и 1833 г. в Барбадос пристигат около 600 хиляди взети в робство африканци, които работят в захарните плантации, от които английските собственици правят състояния. Барбадосци припомнят освен това, че младата република има още по-спешни проблеми за разрешаване, като икономическата криза, причинена от коронавирусната пандемия, която само подчерта зависимостта на страната от туризма, особено от британския. Преди пандемията островът беше посещаван ежегодно от над 1 милион души. Сега улиците на населените места са пусти, а безработицата е достигнала близо 16 процента, което е с 9 процента повече в сравнение с предишната година, въпреки заемите, взети от правителството с цел финансиране на обществения сектор и създаване на работни места. Барбадос е с население 300 000 души. Последно на Карибите република беше обявена през 70-те години на миналия век. Тогава Доминика, Тринидад и Тобаго и Гвиана станаха републики. А последният път, когато британската кралица беше отстранена като държавен глава, беше през 1992 г., когато Мавриций, остров в Индийския океан, се обяви за република.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Granik

    5 1 Отговор
    А Пепи Барбадоската какво стана с това героично момче ?
  • 3 Kcaniba

    14 4 Отговор
    денизка това добра новина или е лоша,че не ми стана ясно... сега като вещаеш за Русия - там всичко пределноп е ясно! Путин, гулаг, мизерия и изостанолост, сталин и смътр от война! Тук обаче, йъдето райена е национален герой, а църните и събратя с британски паспорти работят в Ландъна и го смятам за престижно, въпреки че са ги третирали кралицата и великата британска демокрация, не като гулаг дори, а като пчелички и бълхи..
  • 4 рептилите

    20 5 Отговор
    Дано след време не ги сполети и тях СДС-Чумата,както сполетя нас преди четвърт век.
  • 5 Фин

    18 1 Отговор
    Риана нали официално стана милиардер и може да помогне на бедните барбадосци.
  • 6 цербер

    7 0 Отговор
    Барбейдос обяви Риана за национална героиня.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Скорпи

    4 1 Отговор
    Монархии..Кралства...отживели неща.Били са актуални преди много,много години...На ред е Английската кралица...тоз Шотландски боец...
  • 9 плевен

    16 1 Отговор
    Вижте им националните герои, и ще разберете що за държва са. Имали са късмета да са част от родината на техническата революция, а сега ще седят по палмите и ще чакат британските туристи. Впрочем и самите англичани всячески се стремят да принизят значението, което е имала за тях римската цивилизация. След Рим, са започнали Тъмните им векове.
    Да разчиташ на туризма, означава че в труден момент, не разполагаш с нищо.
  • 10 оня

    10 0 Отговор
    Оставете хората да се порадват, както ние при зараждането на СДС:))
  • 11 МОН Дю

    4 1 Отговор
    Това е булката на Петър Илиев - полигота. Спечелил е сърцето и в двубой с Шнорхела - премиер на Слави!
  • 12 Хаджи Генчо

    5 1 Отговор
    Да си официално зависим е по- добре отколкото да си задкулисно зависим. Пак ще са колония, но вече да се оправят сами.
  • 13 незнайко

    4 1 Отговор
    Боже каква наглост от страна на ПРИНЦ ЧАРЛЗ !!! Толкова години колония а той поздрави от МАЙКА СИ !!! НАГЛИ АНГЛИЧАНИ !!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Рошко

    7 0 Отговор
    А бг кога ще стане независимо

    Коментиран от #19

  • 16 ТЪЙ ТЪЙ

    5 1 Отговор
    Тя от Барбадос ли била?
    Веднага си представих как около огъня по полунощ танцуват двайсетина Риани за вожда на племето. И о чудо - той е бял и е от Балканите :)
  • 17 Барба Ганьос

    4 1 Отговор
    Ако се самообявим за част от Британската общност, дали ще има келепир. А то, разните му султани, шваби, янки и ушанки, давно не пускат гювеч.
  • 18 Единствената свястна статия на Денис

    2 1 Отговор
    Най-после нещо различно от ковиТ, факсини,русофобия и прослава на джендър соросоидите. Браво!
  • 19 незнайко

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Рошко":

    БЪЛГАРИЯ ще стане независима отново, когато руснаците решат да ни спасят ама НАДАЛИ !!! Нали искаме да сме с КАПИТАЛИСТИТЕ,техните стоки са по ДЖИДЖАНИ !!!
  • 20 туркомрaЗ

    1 0 Отговор
    ако съ рудиш джамбазъгей то и тъка ши си умреш - прозст кът джагал...

    Коментиран от #21

  • 21 туркомрaЗ

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "туркомрaЗ":

    Ку мъ истриат - зна4и съм праф...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.