Last news in Fakti

2 Декември, 2021 18:49 1 708 20

Русия и САЩ са готови за диалог по кризата с Украйна

  • сергей лавров-
  • антъни блинкън-
  • русия-
  • сащ-
  • украйна-
  • нато

Сергей Лавров отново се оплака от приближаването на инфраструктурата на НАТО до границите на Руската федерация

Русия и САЩ са готови за диалог по кризата с Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

И Русия и Съединените щати обявиха готовност за диалог по кризата с Украйна. Първите дипломати на двете страни Сергей Лавров и Антъни Блинкън разговаряха в кулоарите на срещата на министрите на външните работи на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Русия е готова за диалог със Съединените щати по кризата в Украйна. Много е важно двете страни да не забравят колко са важни позициите им за световната стабилност и сигурност, включително в Евро-атлантическия регион. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в началото на преговорите в Стокхолм.

"Заинтересовани сме от обединяване на усилията за разрешаване на украинската криза. Нашите американски колеги неведнъж са казвали, че искат да помогнат, без да разрушават нормандския формат, като възстановят отделен канал за диалог, който съществуваше при предишната администрация".

Лавров обаче се оплака от приближаването на инфраструктурата на НАТО до границите на Русия.

"В Румъния и Полша има противоракетни системи, които могат да се използват и за удари, а скоро на европейска територия може да се появят американски ракети със среден обсег. Кошмарният сценарий на военната конфротация се завръща", каза още руският първи дипломат.

От своя страна американският държавен секретар Антъни Блинкън призова Русия да смекчи тона и действията си спрямо Украйна и да използва дипломация.

"За тангото за нужни двама. Ако руските ни приятели са готови да приложат на практика ангажиментите си по Минското споразумение, нашите украински приятели също, то ние напълно ще ги подкрепим и това е най-добрият начин да избегнем възраждане на кризата в Украйна."

Москва обаче е заплашена от сериозни последствия, ако продължи конфронтацията с Киев, подчерта също Блинкън и добави, че ако се налага Съединените щати ще подкрепят Киев заедно със съюзниците си от НАТО.

Форумът се провежда на фона на напрежението между Запада и Русия около разполагането на руски войски по границите на Украйна, както и на мигрантската криза с Беларус.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами ...

    20 3 Отговор
    Русия си прави каквото си реши на руска територия. НАТО на натовска. 😀

    Коментиран от #10

  • 2 ТаУмВзе

    19 1 Отговор
    За краварите, милост няма да има! А Китай?
  • 3 Ракетчик

    14 1 Отговор
    Другия път Блинки може да се пробва събеседва с някоя руска ракета!
  • 4 Отдел " Убииства"

    33 2 Отговор
    Наистина ли вярвате, че Русия се оплаква? Русия говори, Москва казва, Русия припомня казаното, но нито Русия се оплаква, нито Москва вярва на сълзи и западноджендърски обещания и уверения.
  • 5 Callahan

    17 1 Отговор
    Зеленски одеве говореше пред украиснкия парламент и буквално каза: "В момента имаме най-силната армия в СВЕТА, ако искате да си вземем обратно Донбас - давайте". От Кремъл го попитаха какво имат предид под "давайте".

    Коментиран от #11

  • 6 Пучо Капучо

    6 0 Отговор
    Ма шчо диалог, бре? Немате ли си бомбички? Меткайте там и да се свършва...край с пандемията, край с ваксините.
  • 7 Риженката

    11 0 Отговор
    Ще сакционират само в случай ако руското торнадо не ги отвее и тех!
  • 8 барчо

    13 1 Отговор
    Какво общо имат руснаците с Донбас и Логанск, че да преговарят, не е ясно. Двамата държавници пак си разменят лично любезности, но резултати няма да има. Всичко ще си продължи по старому. Доблестните украински снайперисти ще убиват и осакатяват мирни донбасци и ще обвиняват затова други.
  • 9 thiiink

    12 0 Отговор
    "Зa тaнгoтo зa нужни двaмa. Aкo руcкитe ни приятeли ca гoтoви дa прилoжaт нa прaктикa aнгaжимeнтитe cи пo Минcкoтo cпoрaзумeниe, нaшитe укрaинcки приятeли cъщo, тo ниe нaпълнo щe ги пoдкрeпим и тoвa e нaй-дoбрият нaчин дa избeгнeм възрaждaнe нa кризaтa в Укрaйнa."

    ---

    Русия не е страна по Минските съглашения. Пунктовете в тези съглашения трябва да се изпълнят от украинците и Донбас. Но укрите не им отърва.
  • 10 Отдел " Убииства"

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ами ...":

    Ма Русия изтегли 320 хил съветски войници от ГДР и позволи Германия да се обедини с едно единствено условие: НАТО да не се разширява и метър на Изток. Така се договориха и така Горбачов постъпи. Какво стана в последствие? И колкото повече през 90те Русия беше слаба, толкова повече Запада е НАТО си точеха зъбките и се самозабравиха, но, но днес Русия е вече нещо друго , неща с което светът отново трябва да се съобразява и това е добре. Нека тези САЩнисти имат противовес, че иначе светът няма добро да види.

    Коментиран от #18

  • 11 барчо

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Callahan":

    Тоя го мислех за смешен като играеше, ма се оказа, че той не играел. Бил си е смешник и в живота. Тежко и на украинците с такива ръководители. Ми като е главнокомандващ да дава заповеди, а не некви мъгляви насоки. Ще му трябва вратовръзка и на него, като на онзи, грузинчето Швили. Само че от тези сблъсъци ние ще купуваме газта дали американска или руска на 4-5 000 евраци.

    Коментиран от #13

  • 12 Антимилиционер

    8 1 Отговор
    РУСИЯ е супер сила!
  • 13 Callahan

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "барчо":

    Като си спомним само че го определяха като "президент на Мира"- хората го избраха именно по тази линия, обещаваше да спре войната в Донбас. Или по-точно избиването на цивилни от безразборната ежедневна работа на украинската артилерия. Сега същия вика пред украинската Рада - "давайте!"
  • 14 Kcaniba

    13 2 Отговор
    сащ ще пратят паляците, прибалтите, румънците и 3-те ни гумени лодки, като втора вълна пушечно месо след бандерите!!! Германците и францетата са тртата вълна, а ингилизските джендъри с америкосите и еврюхите ше ръководят!!!
  • 15 ХХХ

    10 1 Отговор
    Големи гяволи са западняците, първо прилъгват
    наивните аборигени с мъниста(лъскави коли, и
    джунджурии) после им ликвидират индустрията
    и накрая аборигените с правата на човека стават
    роби за жълти стотинки.Така прецакаха нас
    така ще прецакат и укрите само и само да стиснат
    за гушата руснаците, да ама те не се дават лесно.
  • 16 туркомрaЗ

    2 0 Отговор
    Стайкоффф!Нагазваш в територията на колегата си джамабазъгей!!!....
  • 17 Костова

    1 2 Отговор
    Русия въобще не се кани да танцува никакво танго с Украйна. Кремъл дори не иска да разговаря с украинската власт на нито едно ниво, тъй като Украйна не е суверенна държава. Затова и Кремъл решава всички въпроси, касаещи Украйна с нейния голям брат - САЩ.
  • 18 Ами ...

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Отдел " Убииства"":

    Приказки от 1001 нощ. Няма такъв договор. И не Русия, а СССР се изтегли от ГДР. СССР вече го няма РФ съществува от 25 декември 1991 г. Тази година ще навърши 30 години. Горбачов е последния президент на СССР. Първия президент на РФ се казваше Борис Елцин.

    Коментиран от #19

  • 19 Им'ааа

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ами ...":

    Нещата,ама въобще,Въобще Не са ти ясни. Приказки от Шехерезада и не знам си коя си нощ.
    "Нямало било такъв договор".
    И не да правиш вятър като евро.Полютиците ами да седнеш да научил,че РОССИЯ ,която се изтегли от ГДР това е именно бившият СССР другото е пълнеж,
    както, за пример-(агресивният пакт Н.А.Т.О това са САЩ). СССР вече го няма да, но Р.Ф съществува, й Не от 25 декември 1991 г, а от много,Много по рано. Ти Дори не знаеш, че СССР е създаден 1922 г.,Ти дори НЕ ЗНАЕШ,че Финландия е била член във СССР и излиза 1924 година под благият поглед на В. И. Ленин,който е бил студент във град Турку (старата столица на Финландия, която има малко повече от 100 годишна съвременна Държавническа история отново Благородно Дарена й от последният Руски Цар.
    Тази година се навърши 30 години. Горбачов е последния президент на СССР, и който краде бутилки червено вино от магазините в ФРГ където са е скрил като дърта проскубана мишка.
    Първия президент на Р.Ф се казвал борис елцин, Еми, ще запомним тази важна информация.
  • 20 Герги

    1 0 Отговор
    Притеснени били...ами кой плаши с хиперзвуково оръжие...като искат бившите съветски републики да членуват в НАТО,какво, да се оставят на самотек ли...