21 Декември, 2021 18:04 1 948 35

ЕС: Зеленият сертификат е безценен инструмент за гражданите и бизнеса

  • зелен сертификат-
  • сертификат-
  • бизнес-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ес-
  • ек

Цифровият сертификат за COVID-19 е пример за успеха на ЕС

ЕС: Зеленият сертификат е безценен инструмент за гражданите и бизнеса - 1
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия прие правила, свързани с цифровия сертификат на ЕС за COVID, с които се установява задължителен срок от 9 месеца (точно 270 дни) за валидност на сертификатите за ваксинация за целите на пътуването в рамките на ЕС. Ясният и уеднаквен срок на валидност на сертификатите за ваксинация ще гарантира, че мерките за пътуване ще продължат да бъдат координирани, както призова Европейският съвет след последното си заседание от 16 декември 2021 г. Новите правила ще гарантират, че ограниченията се основават на най-добрите научни доказателства, както и на обективни критерии. Непрекъснатата координация е от съществено значение за функционирането на единния пазар и ще осигури яснота за гражданите на ЕС при упражняването на правото им на свободно движение.

Цифровият сертификат на ЕС за COVID-19 е пример за успеха на Съюза. Сертификатът продължава да улеснява безопасното пътуване на гражданите в целия Европейски съюз по време на пандемията. До момента в ЕС са издадени 807 милиона сертификата. С цифровия сертификат на ЕС за COVID бе установен световен стандарт: досега към системата са се присъединили 60 държави и територии от пет континента.

С новите правила за пътуванията в рамките на ЕС се хармонизират различните правила в отделните държави членки. Този срок на валидност е съобразен с насоките на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, според които се препоръчват бустерни дози най-късно шест месеца след приключването на първия цикъл на ваксинация. Сертификатът ще остане валиден за гратисен период от още три месеца след тези шест месеца, за да се гарантира, че националните кампании за ваксинация могат да се адаптират и че гражданите ще имат достъп до бустерни дози.

Новите правила относно срока на валидност на сертификатите за ваксинация се прилагат за целите на пътуванията. Когато въвеждат различни правила за използване на сертификатите на национално равнище, държавите членки се насърчават да ги приведат в съответствие с тези нови правила, за да се предостави сигурност за пътуващите и да се намалят смущенията.

Освен това днес Комисията адаптира и правилата за кодиране на сертификатите за ваксинация. Това е необходимо, за да се гарантира, че сертификатите за ваксинация, показващи завършване на първоначалната серия, винаги могат да бъдат разграничени от сертификатите за ваксинация, издадени след бустерна доза.

Бустерните дози се записват, както следва:

- 3/3 за бустерна доза след първоначална ваксинация с двудозова ваксина.

- 2/1 за бустерна доза след ваксинация с еднодозова ваксина или една доза от двудозова ваксина, приложена на преболедувало лице.

Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви: „Хармонизираният срок на валидност на цифровия сертификат на ЕС за COVID е необходим за безопасното свободно движение и координацията на равнището на ЕС. Силата и успехът на този безценен инструмент за гражданите и бизнеса се основават на съгласуваното му използване в целия ЕС. Това, което е необходимо сега, е да се гарантира, че кампаниите за бустерни дози протичат възможно най-бързо, че колкото се може повече граждани са защитени от допълнителна доза и че нашите сертификати ще продължат да бъдат ключов инструмент за пътуване и опазване на общественото здраве.“

Комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс посочи: „Цифровият сертификат на ЕС за COVID-19 е пример за успех. Трябва да го запазим и да се адаптираме към променящите се обстоятелства и новите знания. Едностранните мерки в държавите членки ще ни върнат обратно към фрагментацията и несигурността, които видяхме миналата пролет. Деветмесечният срок за валидност на сертификатите за ваксинация ще даде на гражданите и предприятията сигурността, от която се нуждаят при планирането на пътуванията си с увереност. Сега държавите членки са тези, които трябва да гарантират бързото въвеждане на бустерни дози, за да се защити здравето ни и да се гарантира безопасното пътуване.“

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон изтъкна: „Цифровият сертификат на ЕС за COVID-19 стана пример за успех. Като отразява най-новите научни познания за бустерните дози, сертификатът продължава да бъде основен инструмент за борба с различните вълни на пандемията. Заедно с широкомащабното производство и доставката на ваксини, сертификатът ще помогне на държавите членки да ускорят поставянето на бустерни дози, което е необходимо за опазване на общественото здраве, като същевременно се запазва свободното движение на гражданите.“

За да се улесни безопасното свободно движение по време на пандемията от COVID-19, на 14 юни 2021 г. Европейският парламент и Съветът приеха регламент относно Цифровия COVID сертификат на ЕС. При приемането на този регламент нямаше надеждни данни за това колко дълго хората ще бъдат защитени след основната ваксинационна серия срещу COVID-19. В резултат на това полетата с данни, които трябва да бъдат включени в сертификатите за ваксинация, не включват данни относно срока на валидност, за разлика от полетата с данни, включени в сертификатите за преболедуване. Досега държавите членки трябваше да определят правила за това колко време да приемат сертификатите за ваксинация в контекста на пътуванията.

Тъй като понастоящем се въвеждат бустерни дози ваксина срещу COVID-19, напоследък все повече държави членки приеха правила за това колко дълго следва да се приемат сертификатите за ваксинация, посочващи приключването на основната ваксинационна серия. В тях се взема предвид, че защитата от заразяване с COVID-19, осигурявана от ваксините, изглежда намалява с течение на времето. Тези правила се прилагат или само за случаи на употреба в рамките на дадената държава, или също така и за използването на сертификати за ваксинация за целите на пътуванията.

Делегираният акт съответства на подхода, възприет от Комисията в нейното предложение за нова препоръка на Съвета относно координиран подход за улесняване на безопасното свободно движение по време на пандемията от COVID-19 от 25 ноември 2021 г. Сертификатите за ваксинация ще бъдат приемани от държавите членки за период от девет месеца след прилагането на последната доза от първоначалната ваксинация. За ваксини с единична доза това означава 270 дни след първата и единствена доза. За ваксини с две дози това означава 270 дни след втората доза или, в съответствие със стратегията за ваксинация на държавата членка, в която е извършена ваксинацията, първата и единствена доза след преболедуване. Съгласно тези нови правила на ЕС за пътуване в рамките на ЕС държавите членки трябва да приемат всеки сертификат за ваксинация, издаден по-малко от девет месеца от прилагането на последната доза от първоначалната ваксинация. Държавите членки не могат да предвиждат по-кратък или по-дълъг срок за приемане.

Държавите членки следва незабавно да предприемат всички необходими стъпки, за да осигурят достъп до ваксинация за онези групи от населението, чиито издадени преди това сертификати за ваксинация се доближават до края на стандартния срок на валидност. Засега няма да се прилага стандартен срок за валидност на сертификатите, издадени след прилагането на бустерни дози, като се има предвид, че периодът на защита понастоящем не е известен. Срокът на валидност няма да бъде кодиран в самия сертификат. Вместо това ще бъдат адаптирани мобилните приложения, използвани за проверка на цифровите COVID сертификати на ЕС. Ако датата на ваксинацията е по-ранна от 270 дни, в мобилното приложение, използвано за проверка, ще се посочва, че сертификатът е изтекъл. За да се осигури достатъчно време за техническото прилагане на срока на валидност и за кампаниите на държавите членки за поставяне на бустерни дози, тези нови правила следва да се прилагат от 1 февруари 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш майстора

    87 1 Отговор
    Сама кат видиш помяра който е исрал тая статия и всичко ти става ясно

    Коментиран от #34

  • 2 ха ха

    72 1 Отговор
    "ЕС: Зеленият сертификат е безценен инструмент за пре на гражданите и бизнеса".... Една дума сте пропуснали в превода...
  • 3 Сатана

    87 1 Отговор
    Евро обора е един голям цифров концлагер.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Майна

    79 1 Отговор
    Това е ДОКУМЕНТ ЗА ОТКАЗВАНЕ ОТ ВСЯКАКВИ ПРАВА!И НА КОЙ Е ТОЗИ ИЗНУДВАЩ ДОКУМЕНТ ПОТРЕБЕН??? ЧАКАМЕ ОТГОВОР!
  • 6 Абре

    73 0 Отговор
    Какво пътуване? Пътува с тест и ваксинираният и не ваксинираният.! За да влезете в която и да е държава в ЕС ти искат тест. Не ваксинирани показва тест и минава. Не ваксинирани също му се налага да покаже тест за да мине. Само със сертификата не може да мине.
  • 7 Абе

    75 0 Отговор
    Жълтите звезди също са били полезни според някои.

    Коментиран от #14

  • 8 ха ха

    78 0 Отговор
    Някой прочете ли го цялото? Аз да... Това все едно Бай Дън си говори сам от трибуната. Сами се хвалят и го наричат успех... Ужас. ЕС напомнят на късния Брежнев...

    Коментиран от #22

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кую

    62 0 Отговор
    Фашисти на лява резба. Печати на челото кога?
  • 11 Рошко

    48 0 Отговор
    За по удобно ни направете ушни марки
  • 12 ...

    60 0 Отговор
    Толкова полезен, че цяла Европа пламна в протести..
  • 13 Евроатлантик

    57 0 Отговор
    ЕК се ръководи от сатанисти! Всичко което казват е лъжа, вредно и пагубно! България трябва спешно да напусне ЕС и НАТО!
  • 14 Хаджи Генчо

    45 1 Отговор

    До коментар #7 от "Абе":

    Те, жълтите звезди ако си бяха свършили работата сега нямаше да се случва това. Това сега е организирано от наследниците на тези със звездите.
  • 15 Аман

    32 0 Отговор
    от тия ЗЕЛЕНИЩА !!!
  • 16 Читател

    47 0 Отговор
    ЩОМ ЗЕЛЕНИЯТ СЕРТИФИКАТ СПОМАГА ЗА СВОБОДНОТО ПРЕДВИЖВАНЕ,ЗАЩО НА ВЛИЗАНЕ ВЪВ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ИСКАТ ОТРИЦАТЕЛЕН ТЕСТ?ВАШАТА САТАНИНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ НАРЕЧЕНА ЕВРОПЕЙСКИ "СЪЮЗ" ЩЕ ИМА ПЕЧАЛЕН КРАЙ!
  • 17 не вдявам

    35 0 Отговор
    Инструмент за какво?
    ЧОявек с този сертификат може да изпозарази хиляди европейци. Какъв е смисълът да го разнасяме?
    На мен ми прилича на бета версия на нещо наистина важно.
    Някаква суха тренировка е това. Щото за ковида не помага хич.
  • 18 Blackthorn

    24 0 Отговор
    Разпад за ЕС!!!
  • 19 Пипи Чорапчето

    24 0 Отговор
    Препоръка: навийте си ЗС на фунийка и си го пъхнете в тъмното местенце;)
    Така ще си гарантирате защита от хакване на ЗС;)
    На посегателствата гледайте като бонус;)
  • 20 no name no face no number

    19 0 Отговор
    Мисля , че в ЕС трябва да се появят зелените човечета като в Крим иначе оправия йок

    Коментиран от #33

  • 21 Джамбазов = Дойче веле

    18 0 Отговор
    1 към 1,баце!

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Зелен сегрегат

    31 0 Отговор
    Зеленият сегрегат е срам за общество, което тръби, че е хуманно и демократично! ЕС долни са лицемери!
  • 24 DW-пропаганден машинен

    15 0 Отговор

    До коментар #21 от "Джамбазов = Дойче веле":

    DW си плаща ина квота по 10 пропагандни статии на ден във факти и когато го надвишават пускат под профили с "имена", като денис менис и пр.!
  • 25 ха ха

    30 0 Отговор
    Приветче от сайта на японския министър председател: "Ваксините никога няма да бъдат слагани без съгласието на получателя. Апелираме към обществеността никога да не налага принудителна ваксинация на работното място или на околните и по никакъв начин да не дискриминира тези, които не са получили ваксина." -край на цитата. Кире????? Послание с подобен смисъл има и на сайта на министерството на здравеопазването, труда и социалните грижи. Едно министерство! Четворната коалиция????? Обединена Европа е пленена от Давос. Не я искаме такава. Съпротивлявайте се!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Западняк

    13 0 Отговор
    Зеления сертификат не става и за тоалетна хартия.Във всяка държава в ЕС можеш да ходиш където искаш,въпреки забраните за хора без сертификат.Ако бъдете санкциониран,просто трябва да минете през съда и да ги осъдите,защото никой не може да ви забрани свободното придвижване,освен при частна собственост.Няма значение дали имате сертификат или не,вече се изисква ПСР тест за пътуване.В болница също влизате без сертификат,защото ако нещо ви се случи,семейстъвото ви ще спечели милиони след съдебен процес.Единствената цел на зеления сертификат е да ви принудят да се ваксинирате,което ваксиниране в момента е напълно излишно,защото ваксината не ви предпазва от нищо.Влизам във всички магазини,които са забранени за неваксинирани и ако имам проблем или платя глоба,ще ги дам под съд.Всяка държава от ЕС трябва да си промени конституцията ако иска да легализира белия фашизъм,но досега това не е наоправено а решения на парламент или министри,които са противоконституционни не минават в съда.

    Коментиран от #29

  • 29 Костова

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "Западняк":

    Създават специална комисия към СЗО, която автоматично ще анулира всички конституции. Естествено само заради нашето здраве и безопасност 🙂. Както е тръгнало всички държави ще подпишат.
  • 30 Ell

    2 0 Отговор
    Не мога да повярвам каква простотия е това...
  • 31 tate

    1 0 Отговор
    Браво ХВАЛА НА ТАКъВИ ДЕМОКРАСТИ после ще ни сложат халка на носовете и хранилкикато на говеда и прасета !! Чудно нещо се прави, питам се докога ще търпим глупостите им ????
  • 32 American 🇺🇸

    1 0 Отговор
    Не, ЕС е провал!!! ЕС има доста етнически проблеми с цялата тая нелегална миграция, щото вие не ги спряхте, ама ние ги спряхме на границата с Мексико! После еврото се крепи само на заплахи. Англия излезе, не че е голяма загуба, ама и Полша иска да излиза от ЕС. Европа се движи и отоплява на газ, природен газ, пропан газ, и разбрах сега имало проблеми с газовите доставки от Русия и цените били много скъпи. Само са само част от проблемите. Ковид серта е последния пирон в ковчега
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.