Last news in Fakti

21 Декември, 2021 18:33 5 217 53

Дори и лекари лъжат за COVID-19: кой сее измислици във Фейсбук

  • конспиративни теории-
  • лъжи-
  • лекари-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • фейсбук-
  • социални мрежи

В социалните мрежи гъмжи от лъжи за коронавируса

Дори и лекари лъжат за COVID-19: кой сее измислици във Фейсбук - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

През последните месеци масово плъзнаха фалшиви информации за пандемията от коронавирус. И то не само из съмнителните канали на платформата Телеграм. Един пример: пред обществената германска телевизия SWR кабаретистката Лиза Фиц заяви, че в ЕС имало над 5 000 души, починали след ваксиниране срещу COVID-19. Подобни лъжливи твърдения се разпространяват постоянно, например от руския държавен канал RT DE. Злоупотребява се с информации за съмнителни странични ефекти, които се представят като доказателство за опасния характер на ваксините. По този начин умишлено се насаждат съмнения и несигурност у хората. Централна роля в разпространението на такива фалшиви информации играят мрежи, в които нерядко участват дори лекари.

Международна мрежа

Такава мрежа е например „World Doctors Alliance“ (WDA) – сдружение на лекари от различни държави, сред които САЩ, Великобритания, Ирландия и Германия. Въпросното сдружение е било поставено под наблюдение от Института за стратегически диалог (ИСД) – организация със седалище в Лондон и Берлин, която редовно публикува задълбочени анализи по темата за дезинформациите.

Последният им анализ показва как членове на WDA са се превърнали в супер разпространители на дезинформация, какъв огромен отзвук във Фейсбук са получили техните фалшиви твърдения и как Фейсбук не е успял да ограничи тяхното разпространение. През първите 6 месеца на 2021 година популярността на съобщенията от WDA във Фейсбук се е повишила значително. Ако в началото на пандемията въпросната мрежа е имала 3456 последователи във Фейсбук, към средата на 2021 година броят им е нараснал до над 460 000 души – увеличение от над 13 хиляди процента.

Умишлено разпалване на страхове

Според Института за стратегически диалог, възходът на WDA се дължи до голяма степен на две известни фигури, членуващи във въпросната група: това са Долорес Кейхил, бивша преподавателка в University College, Дъблин, както и бившият американски сенатор от Минесота д-р Скот Дженсън. Противно на всички научни данни по въпроса, Кейхил твърдеше например, че ваксинациите предизвиквали смъртоносна цитокинова буря в организма. Както и това, че предпазните маски и изискването за спазване на дистанция били напълно ненужни, тъй като COVID-19 можел да се лекува „с храни, витамини и хидроксихлорохин“.

Към групата медици, членуващи в организацията, е и доктор Мохамад Адил, който твърди, че COVID-19 е глобална измама на един елит, който искал да контролира света. Именно Адил е администратор на Фейсбук-групата на WDA, която актуално наброява 1600 членове. Сред германците от "World Doctors Alliance" има и бивш депутат от дяснопопулистката партия „Алтернатива за Германия“, който многократно се е появявал по митинги на тъй наречените инакомислещи (Querdenker). Критични гласове дори го наричат „последовател на Йозеф Менгеле“.

Сериозни пропуски

Анализаторите от ИСД са установили сериозни пропуски в програмата на Фейсбук за проверка на фактите – особено по отношение на съдържанията, които не са на английски език. От проверените 50 най-четени публикации на "World Doctors Alliance" само 13% от английските текстове, съдържащи неверни твърдения, са имали предупреждение за наличие на съмнителни факти. При другите езици делът им е бил още по-малък: 8% от тези на немски език, 5% – на испански, и само 2 процента от публикациите на арабски. На базата на това от ИСД правят извода, че „в повечето от случаите“ Фейсбук се проваля в усилията си да маркира като неверни фалшивите информации. Затова се налага допълнително да се подложи на проверка програмата на Фейсбук за контрол на фактите, гласи една от препоръките.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    95 23 Отговор
    Аз общувам с много хора и в заведенията ми и на площада.Всички ваксинирани които познавам са или умрели или с разбито здраве.А умрял от Ковид не знам.

    Коментиран от #7, #13, #19, #23, #25, #29

  • 2 ханс

    126 9 Отговор
    По-големи лъжци и боклуци от Немско зеле и тефтер сорат няма
  • 3 велко

    112 9 Отговор
    Само лато видя заглавието и знам че е от DW-поредната мозъчна пръдня.
  • 4 Варненец

    87 13 Отговор
    Хобита, като цяло си е измислен, някакъв грип. Ау, починали еди колко си, ами те и от грип тип А почиваха, но нямаше мисирско облъчване и световна пЛандемия. Да не говорим за Омакарона, това пък е по-леко и от настинка. Панденията е в медиите, другаде я няма. Останалото е фашизъм.
  • 5 Гошо

    57 5 Отговор
    "кой сее измислици във Фейсбук"
    Това феисбук нещо като съвременно Свето Писание ли е
  • 6 МАРА

    64 8 Отговор
    СВЕТОВНА ИЗМАМА НА ПОЛИТИЦИТЕ,АКТИВЕН ГРИП.НЯМА ТЕЛЕВИЗИЯ, НЯМА КОРОНА. ОПИТИ ВЪРХУ ХОРА
  • 7 Ковидаров

    47 11 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ами то досега да бяха умрели 1.5 милиона българи .все едно в София да бяха останали 100 хиляди антиваксъри .комедия

    Коментиран от #21

  • 8 00014

    57 11 Отговор
    Когато прочетете статия от Дойчето вижте откъде изгрява слънцето. Ако въобще имате търпение да я прочетете. За Последния софиянец --- аз също не съм чул за мой познат починал от ковид.

    Коментиран от #32

  • 9 Гестапо ТВ медия груп

    61 7 Отговор
    Верно си е лъжете толкова много, че сте си изкупили всички медии та да няма пропуск лъжата.
  • 10 Gost

    65 6 Отговор
    Д-р Менгеле се проявява днес в ролята на различни правителствени медии, между които е и ДВ!
  • 11 Раданч Татлъту

    54 5 Отговор
    Само Дойче веле казва истината!Лекарите са мошенници,мдаа.☠💉🤡🥳👍
  • 12 Гената

    62 5 Отговор
    Колкото и невероятно да звучи се намират хора, които имат МОРАЛ!
  • 13 Азазел

    24 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Абе по-рано да бяхте казали, че първа точка от вашата борба е за иглата, а не с Корупцията.
    Ама няма значение, какво значи малко спестена истина пред избирателите.
  • 14 Surko

    33 5 Отговор
    ДОЙЧЕТО ЗЕЛЕ КАКТО ВИНАГИ НА АМБРАЗУРАТА.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ

    43 7 Отговор
    ГРУПА ПОДВЛАСТНИ НА БОГ МАМОН СА ИЗМИСЛИЛИ И ПОДДЪРЖАТ КОВИД ПЕЧЕЛИВШ БИЗНЕС. ДА, КОВИД ИМА! НО ИМА СЪЩО ГРИП! ИМА РАК, ИНФАРКТ, ИНСУЛТ И МИЛИОН ОЩЕ СТРАШНИ И ОПАСНИ БОЛЕСТИ! НЕ НАПРАЗНО СЪЩАТА ТАЗИ ГРУПА НЕ ПОЗВОЛИ ЛЕКАРСТВО ЗА РАК ДА БЪДЕ ПУСНАТО НА ПАЗАРА... ЗАЩОТО НЯМА ДА ИМА РАК-БИЗНЕС! МАСКИТЕ СА ВРЕДНИ, НОО МНОГО ХОРА ЗАБОГАТЯХА ОТ ТЯХ! А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО МЕНГЕЛЕ, ТОЙ Е В БЪЛГАРИЯ И СЕ КАЗВА МУТРАФЧИЙСКИ д-р СМЪРТ!!!
  • 17 Благодарен

    57 7 Отговор
    Благодарим ви Факти.
    Най-после една полезна информация, за тези които не са чували за World Doctors Alliance. Сега вече повече хора ще могат да видят и другата гледна точка от специалисти, които не са се продали на Мамона.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Кочо

    54 4 Отговор
    В мракобесни времена е така! Пропагандата се кичи, че е истина, а истината се опитват да я изкарат лъжа! Всеки има глава на раменете и трябва сам да избере дали при пропагандата или при истината!
  • 21 Запознат

    37 13 Отговор

    До коментар #7 от "Ковидаров":

    Рано ви е още. Повечето за съжаление ще починат до 5 години, а оцелелите увредени до края на живота си (не особено дълъг). Но всеки, който има разум и свободна воля сам да решава за себе си и своето семейство.

    Коментиран от #43, #50

  • 22 Румен

    40 10 Отговор
    Истината казват хората. А вие що толкова пишете за ваксиниране? Кой ви плаща?Всеки сам преценява за ваксината, обаче овцете много.Щом ще си биете ваксина , то недейте чака пенсия. Това се прави във всяка държава, защото не желаят да плащат повече пенсията на хората.
  • 23 НЕ СИ ПРАВ СОФИЯНЕЦО

    38 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ИМА ПОЧИНАЛИ ОТ КОВИД С ОГНЕСТРЕЛНА РАНА! ИМА ПОЧИНАЛИ ОТ КОВИД СЪС СМАЗАНА ГЛАВА ОТ КАМИОН....В БЪЛГАРИЯ ИМА !!!
  • 24 Нборко

    28 8 Отговор
    В дойче зеле гъмжи от лъжи че коронката я има!Само че никой не я е виждал как изглежда!Вече става несериозно да публикувате статии от д.веле,децата вече знаят че всичко е лъжа!
  • 25 mi6osp

    12 20 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Добре че не познаваш 1 200 000 000 ваксининирани китайци, че щеше да умиришеш планетата на мърша.
  • 26 Tchikita

    24 4 Отговор
    Всеки има глава на раменете си и има право да избира на кого да вярва. Хора които мислят фейсбук,тик ток ,инстаграм за нещо интелигентно техен проблем .Проблема е че и медията яко ни друса с лъжи
  • 27 ъхъ

    36 11 Отговор
    Верно че бройката е лъжа. Починалите ваксинирани са милиони защото те умират тихо в съня си от тромби в мозъка и никой не съобщава за това понеже фама мафията е пуснала пипала на всякъде сред политици, меди, правосъдие, бизнеси.
  • 28 Един Човек

    27 6 Отговор
    Започнах да чета, чак гнусно ми стана ! Викам си я да видя автора на статията ,и като видях дойчевеле си викам,стига ми толкова ! Гнусна пропаганда !
  • 29 Tchikita

    11 15 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Чудя се да ти се смея ли да плача ли,ти самият вярваш ли си в това което си писал питам за една приятелка
  • 30 Доктор

    24 8 Отговор
    Само не разбрах каква е връзката между "World Doctors Alliance" и руския канал RT - дойчовците пак са събрали всякаква соросоидна пропаганда в една статия и не пропускат да оплюят Русия.
  • 31 Hoho Boho

    26 5 Отговор
    Обаче не е лъжа, че набоцканите въвеждат локдауни..
  • 32 УНА

    10 25 Отговор

    До коментар #8 от "00014":

    ЛЪЖЕШ,НЕЩАСТНИК,МОИ БЛИЗКИ ПОЧИНАХА ТОЧНО НЕ БЯХА СЕ ИМУНИЗИРА,НЕ ВЯРВАХА В ВИРУСА ,А НГЪРЧЕТО,ЦЯЛ СВЯТ СЕ ПОБЪРКВА,А ТИ ПРОДЪЛЖАВАШ ДА СЕ ГЪНЕШ

    Коментиран от #42

  • 33 Гнойче Шнеле, като ги пишете тия

    23 9 Отговор
    манипулации и пропаганди, сложете си имената под статията и поставете снимката си, щом твърдите нещо, за да може да бъде проверено! Иначе просто бръщолевите някакви фантаснагории плод на увредените ви промити мозъци! Може и ода да напишете за полезността и безопасността на факсините, но я първо дайте листовката с точните съставки на препаратите, както и публикувайте информация за създателите на експерименталните бъркочи! Също така, за да разобличите "конспиративните теории" Публикувайте договорите на фармафията с ЕС, за да лъснат голит€ з@дници на рептилите като немска каска по обяд в пясъците на пустинята! И кажете истината за информираното съгласие,ако изобщо знаете какво означава "ИСТИНА" 😎
  • 34 big

    21 11 Отговор
    Дойче веле е сред най-големите медийни платформи за лъжа, фалшификация и дезинформация! Нивото на истинска информация е на много ниско ниво. Нима всички тези масови протести са организирани от Русия и нейните медийни платформи?
  • 35 asd

    13 4 Отговор
    Фейсшит - сборище на доказано слабоумна пасмина! Същото се отнася и за Шиттър!

    Коментиран от #40

  • 36 ДаАмаДругПът

    25 6 Отговор
    Дезинформацията е точно от сегашните медии,които бълват лъжи.Къде е списъкът и статистиката на болните от вируса които са ваксинирани с няколко ваксини....няма я.Къде е статистиката от починалите от вируса,които са били ваксинирани...няма я.Къде е статистиката за починалите от самата ваксина....няма я.Къде е статистиката от болните от вирус деца,които искате да ваксинирате....няма я.Е кой не иска да я представи или допусне до всеки,който иска да знае.Хората искат да прочетат и за двете страни на проблема,но когато се представя само едната а другата се трие в световвен мащаб е цензура,пропаганда и манипулация базирана на приказки,но не и на истински факти.Защо не публикувате изказването на създателя на мРНК технологията,какво казва за ваксините,или това не е важно.....Въпросите са много а отговорите се трият в световен мащаб,
  • 37 хфарма

    7 4 Отговор
    версии на вируса произвеждаме всякакви и ваксини също...
  • 38 Омрял пациент

    21 3 Отговор
    Дойче веле обвинява други в разпространение на фалшиви новини, хе хе хе. Нашата пропаганда е по-добра от вашата пропаганда.
  • 39 Варненец

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "бобо":

    Интересно име, клоун ли си?НБе за друго питам, но само клоун , ще им се върже на клоунадата.
  • 40 ПСР

    7 0 Отговор

    До коментар #35 от "asd":

    +++.
    Половин година изкарах във фасебукето и се самоизтрих.
    Фейк,хейт,мазньоч.Няма смисъл.
  • 41 Германия

    24 2 Отговор
    Пенсионер съм.Ваксинирах се със Пфайзер средата на миналата година.Бях здрав и прав,способен да кърти само с поглед паважа.Започна с бърза умора и задъхване.Качих и килограми,зашото движението ме задъхваше.С всеки изминал ден ставаше по зле.Стигнах до там,че за 100 метра движение ми трябваха 4 почивки.Отидох на преглед на белите дробове при специалист.Направиха ми пълно изследване и ренген,на който се вижда,че дробовет са ок но сърцето е два пъти по голямо.Лекарят направо извика бърза помощ и не ме пусна да си ходя,за да не носи отговорност.Закараха ме в най голямата регионална болница и докато чаках ПСР теста да излезе,всички които докарваха не бяха с проблем от ковид а с проблем на сърцето.Както и да е .В следствие на ваксината, сърдечния ми мускул работи само на 10% и не може да захранва тялото с кислород.Свалиха ми кръвното с медикаменти и от 140/88 го направиха на 90/60,за да не натоварвам сърцето.С новото кръвно само ми се спи и ми се вие свят.В момента единственото решение за мен е да се вкара стимулатор на батерия в сърцето,Дали ще доживея до тогава не знам но проклинам тези,които карат насилствено хората да се ваксинират с доказана отрова.
  • 42 Варненец

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "УНА":

    Имаш ли идея, каква неграмотна п.ростотия си и.закал?
  • 43 политолог

    1 5 Отговор

    До коментар #21 от "Запознат":

    при теб е по-кофти = ще умреш от тъпотия и социализъм

    Коментиран от #45

  • 44 Една

    15 1 Отговор
    Развих Хашимото от Модерна, след 2 дози. Имах тежки сърдечни бодежи, но за щастие нямам миокардит. Лекарят каза, че не съм единственият случай. Съжашявам и съобщавам, всеки да преценя - имам познати, на които нищо им няма.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 дедо

    9 0 Отговор
    ама мноо се извинявам (стар и глупав съм) ама може ли линк към таз организацийка, че ми излизат едни неща, които нямат нищо общо с медицината :) интересно ми беше да прегледам новината и от другата страна :). Мож да съм глупав, ма все още любопитен,
  • 47 Оня

    4 1 Отговор
    А вие кви лъжци стеее
  • 48 Тишо

    14 1 Отговор
    Преди година(27.11.2020) се заразихме с Ковид цялото семейство(доказан сПСР).При мен -16 дена с температура над 38,загуба на вкус и обоняние,двустранна пневмония.При жената и детето -загуба на вкус и обоняние и мускулни болки за 2-3дена.За около 2 месеца имах умора,пулс 110,високо кръвно.Постепенно нещата се нормализираха.Направихме тест за анти тела-имахме.На 19.11.2021 -отново заразени.В рамките 5 дни-хрема,отпадналост и главоболие.Толкова.По добра защита от естествения имунитет няма.Факт.Защо да се ваксипирам аз и семейството?
  • 49 Костова

    10 0 Отговор
    Неуважаеми, смешни пропагандатори от Дойче Веле, стараете се, но не можете да затворите устата на доктори, епидемолози и дори номинирани за Нобелова награда учени. Уви, хората от цял свят почват да мислят със собствените си глави.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Историята

    7 0 Отговор
    "...На базата на това от ИСД правят извода, че „в повечето от случаите“ Фейсбук се проваля в усилията си да маркира като неверни фалшивите информации. Затова се налага допълнително да се подложи на проверка програмата на Фейсбук за контрол на фактите, гласи една от препоръките..." - Ама кой доказва, че фактите са фалшиви, не е ясно! Института за стратегически диалог (ИСД) – организация със седалище в Лондон и Берлин, която редовно публикува задълбочени анализи по темата за дезинформациите, ОТ КОГО СЕ ФИНАНСИРА?
  • 52 Историята

    2 0 Отговор
    От Уикипедия, свободната енциклопедия - Институт за стратегически диалог (ISD) е базиран в Лондон мозъчен тръст, занимаващ се с екстремизъм. Основателят му е Саша Хавличек.
  • 53 Историята

    3 0 Отговор
    екстремѝзъм
    Значение на думата екстремизъм
    м., само ед. Придържане към крайни прояви и възгледи (обикн. в политиката