22 Декември, 2021 07:38 8 331 46

Бензинът в България е най-евтиният в ЕС. Така ли е наистина?

  • бензин-
  • българия-
  • цени на горивата-
  • европа-
  • цени на тока-
  • цените в българия

Цените за ток, газ и бензин напоследък нараснаха значително

Бензинът в България е най-евтиният в ЕС. Така ли е наистина? - 1
Снимка: Shutterstock

Цената на бензина надмина 1,70 евро за литър и предизвика у мнозина в Германия истински шок в дните преди Коледа. На една бензиностанция в Кьолн клиентка разказва пред репортер на общественоправната телевизия АРД, че вече купува бензин за не повече от 5 евро, а друга твърди, че обмисля дали да не продаде колата си и да пътува вече с железниците.

Къде е най-скъп бензинът?

При това горивата в Германия далеч не са най-скъпите в Европа. В Нидерландия един литър бензин струваше през ноември над две евро. Втора в тази класация е Дания. Излиза, че дори и при 1,74 евро за литър цената в Германия се оказва сравнително евтина. Най-ниската цена за бензин в рамките на ЕС обаче е в България – около 1,20 евро за литър, посочва изданието.

Ако вземем предвид разликата в доходите на отделните страни обаче, се получава доста по-различна картина. Според Института за германска икономика, най-високите чисти доходи са в Люксембург и Дания – съответно над 5600 и 4600 евро месечно след данъци. В Германия средният доход на семейство с двама възрастни и едно дете възлиза на 3519 евро. А най-ниски средни доходи имат българите – 692 евро. Така излиза, че в Германия 100 литра бензин могат да се купят с 5 процента от месечния доход, а в Дания с 4,3 процента – въпреки по-високата цена на бензина там. Най-евтин бензинът излиза на люксембургчани: за 100 литра те трябва да отделят само 2,7 на сто от месечния си доход. На другия полюс са потребителите в България, които заради ниските си доходи, купуват най-скъпия бензин: 100 литра бензин представляват 17,4 процента от средните доходи на българите.

"В Германия е сравнително изгодно"

Сходна зависимост се наблюдава и по отношение на цената на природния газ. Едно средно германско семейство дава 1,8 процента от месечния си доход за газ, приблизително толкова струва суровината също и на датчаните. По-евтина тя е за люксембургчани. Повечето останали европейци обаче плащат значително повече за газ. Как изглеждат нещата по отношение цените на тока? Германците дават средно 2,3 процента от дохода си за електричество, а в повечето останали държави токът излиза значително по-скъпо. Колкото и да се оплакват германците от високите цени на горивата, в сравнение с повечето страни в Европа, те не са чак толкова голямо финансово бреме за домакинствата в Германия.

Страхове, свързани с енергийния преход

Въпреки това много хора се опасяват, че енергията ще продължи да поскъпва – най-вече заради преминаването към възобновяеми енергийни източници. Оправдани ли са тези страхове? Александър Дусолт от мозъчния тръст Agora казва, че възобновяемите енергии отдавна вече са най-евтината форма за производство на електричество. Соларните и вятърните инсталации са значително по-изгодни от електроцентралите на таз и въглища, уверява той. Затова експертът смята, че енергийният преход ще намали цените на електроенергията в дългосрочен план. Все пак той обръща внимание на факта, че страна като Дания, която залага в голяма степен на възобновяемите енергии, в началото е трябвало да инвестира в тях милиарди евро.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И да не е най-евтиния

    94 2 Отговор
    100% е най-калпавия!
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    88 2 Отговор
    Къде е с най-ниска цена и най-евтин са ДВЕ РАЗЛИЧНИ НЕЩА ‼️‼️‼️

    Коментиран от #25

  • 3 Джамбаза

    62 3 Отговор
    Защо германците не зареждат евтин български бензин, а си продават колите?
  • 4 Дертко

    94 2 Отговор
    Не знам за бензина,но храната в магазините е много скъпа в България
  • 5 Иванчо+Марйка

    92 4 Отговор
    Най-евтин спряко кое ? Защото средната заплата в Германия е 3000 евро. Аз ако взимам 2500 и бензинът е 1.7 всичко е ОК. Но при средна заплата 1400 и при масова заплата 1000 лева в страната и бензин 2.40 е просто убийство за народа. 3000/1.7= 1764 литра. Ако разделим 1000/2.4=416 литра. Това не значи ли че горивото е 4 пъти по-скъпо от това в Германия. Айде стига простотии.

    Коментиран от #12, #40

  • 6 Абсурдистан

    48 1 Отговор
    Докато овчите главички се дърляха на политическа основа, цените около тях пораснаха неимоверно. За тях остана охлаждането на супата. Толкова сляп народ няма !
  • 7 емигрант

    61 4 Отговор
    Стига сте правили глупави сравнения , може да е най евтин но според стандарта на живот и заплати е най скъп в цяла Европа . Когато ни изравнят по заплати с Германия , Италия или Франция тогава правете сравнения къде е най евтин бензина.

    Коментиран от #11, #28

  • 8 Иванчо

    45 2 Отговор
    А нещо за заплатите?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кински

    50 1 Отговор
    С пенсия 300 лева колко литра гориво ? Много евтино в България ей . А с цените на мобилните оператори .картел ли няма .в един ден два оператора заявиха нови цени . Голям синхрон ,май е много странно. Къде е КЗП.
  • 11 ДаЗдраПерМа

    20 2 Отговор

    До коментар #7 от "емигрант":

    това със заплатите няма да стане иначе откъде ще намерим толкова народ да ни мие чиниите, да ни гледа старците и т.н.
  • 12 гадно

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "Иванчо+Марйка":

    Прочети статията, а не само заглавието всичко което си написал го пише в статията
  • 13 Закс

    27 3 Отговор
    Цените на заплатите са най-ниски в европейският съюз !!!
  • 14 Някой

    24 2 Отговор
    Хайде сега да погледнем и какви са средните доходи на населението в Холандия и Германия, да ги сравним с българските такива, и после да си направим извода, къде бензинът е най-достъпен.
    Отделно от това, цената на горивата се надува изкуствено от акцизи и данъци. И това е по волята на скъпият ни ЕС. Скъп, не защото ни е мил, а защото ни кара да плащаме повече.

    Коментиран от #17

  • 15 коко

    27 0 Отговор
    освен че е скъп и е най-скапан бенза на тая територия за експерименти
  • 16 червен

    25 0 Отговор
    Евтин бензин и мизерни заплати и пенсии.
  • 17 Пффффф

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "Някой":

    Ти чете ли изобщо статията или просто реши да драснеш нещо? Точно това е направено. Ама четете не само заглавията.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Скорпи

    16 2 Отговор
    Браво,най накрая едно нормално сравнение а не само бла,бла...най евтиният ток и горива...
  • 20 не знам как е

    14 1 Отговор
    ама мойта заплата стига точно за 225л.
  • 21 Търю

    19 1 Отговор
    В съседна Турция дизел е от 1,30 до 1,50лв.Цените на бензин са сходни.
  • 22 Какъв бензин у европана

    8 1 Отговор
    Нали сите там са на електрички
  • 23 Behemoth

    4 1 Отговор
    Някой да пусне химна ...вече станах прав!
  • 24 Нищо не разбиращ

    14 2 Отговор
    Само не разбирам как при заплати около 800лв.при 2.40за литър ,100литра са 17%,нещо не мога да разбера.
  • 25 kkk

    12 8 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й‼":

    Освен това както винаги се премълчава най-важното- цената на бензина ПРЕДИ АКЦИЗ и ДДС. "Съвсем случайно" ако се гледат продажните цени на рафинериите преди облагането с данъци се оказва, че нашите горива ако не са най-скъпи са поне в Топ 3 докато акцизите ни от край време са заковани на минималните нива за ЕС...

    И в същото време от поне 15г. Лукойл работят НА ЗАГУБА и реално са единствената рафинерия в света която дълги години няма печалба- да ги ожали човек...

    ПС: Тези дето ревете за цените спрямо доходите- това да шофирате автомобил НЕ Е ваше конституционно заложено право и още по-малко пък задължение. Скъп ви е бензина- ползвайте автобуси. Не искате автобус- изкарвайте повече пари. Шефът не ще да ви плаща повече- сменете шефа. Професията ви е ниско платена- почвайте обучение за по-хубава професия.

    Обаче вас ви мързи и предпочитате да ревете колко сте го закъсали, нали...
  • 26 Милен

    10 1 Отговор
    И на фона на всичко това европейските юнаци планират няколко пъти покачване на акциза на lpg и cng ?! Каква е тази борба с вредните емисии като убивате най-екологичните горива, бе идиоти!!! Производството на един електромобил генерира в пъти повече вреди от един газифициран автомобил за целия му жизнен период!!! Но не, според европейските лицемери не може да караш хем екологично, хем евтино!
    Съжалявам , но положението много започва да ми намирисва на Съветски съюз. Тогава беше така - прави се нещо и никой не спори по въпроса, щото няма как!
  • 27 Гандалф

    2 0 Отговор
    Защо някои от чежбина трябва да ни го каже това...което се вижда и от космоса..иначе като почнаш нашите родни експерти да ти разправят как в нас е най евтиния живот...чак да ти е кеф да им забиеш по един шамар...
  • 28 kkk

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "емигрант":

    Ей ти оферта:

    Видимо се оправяш с компютрите поне колкото да ровиш у фейса, ще ти намеря все някаква работа. Ще ти плащам и 7000лв. бруто заплата и после почваме да смятаме разходите.
    У швабско данъците и осигуровките са много по-високи от нашите и след като си платиш дължимото у БГ ще ти удържа разликата до немските данъци и осигуровки.
    Горивото ще си го плащаш по техните цени (винетката е от мен- там няма такова нещо), месечна карта на автобуса- около €60, "синята зона" у Берлин е €3/час, кутия цигари- от €6 нагоре, наливна бира у долнопробно заведение- поне €3 (колко е водката не щеш да знаеш), наем за 1-стаен апартамент (не стая с още 5-ма, а САМОСТОЯТЕЛНО жилище)- минимум €600 далеч извън центъра и с много късмет да намериш толкова евтин, режийни (ток, вода, парно) са според сезона ама да ги кажем €200 средно, домашен нет (и то несравнимо по-смотан по скорост и качество спрямо този в БГ) е около €25-30, елементарно мъжко подстригване- от €30 нагоре, дрехи/обувки- същите марки и модели и тук и там са на кантар като цени, ама там почти ги няма евтините боклуци които се продават тук и едни прости маратонки почват от €60-70, храната е на кантар само ако ядеш не същите, а 3 пъти по-големи боклуци отколкото в БГ- грубо казано поне €400 ти трябват за що-годе приемливо хранене ...

    И накрая като удариш чертата тамошната заплата от €4000 ти дава покупателна способност колкото тук с 1800-2000лв. заплата- странно как става тоя номер, а?

    Коментиран от #39

  • 29 Криво ляво

    4 2 Отговор
    За бензина верно е така.Ама я ги питайте "западняците" по колко процента от дохода им се падат за разхода "покрив над главата" дали квартира или ипотека се в тая!Капитализмът така е измислен,че болшинството работещи след необходимите разходи за живот да бъдат занулени без вариант за спестяване!Сервитьор в Лондон или в София се тая!Дори в София по-добре!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Полша е вече за 6 без ДДС горива и др ст

    2 1 Отговор
    Дано някой от новите и стари управляващи чете
    Защо никой не каже че в Полша за 6 месеца се валят цените като от паднат ддд и акциз на горивата и ДДС на стоките от първа необходимост. Това е глътка въздух !!!

    Коментиран от #32

  • 32 kkk

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Полша е вече за 6 без ДДС горива и др ст":

    Това да махнеш ДДС и акциз на горивото и основните стоки НЕ Е помощ, а буквално е САМОУБИЙСТВО за икономиката. Да те открехна- всяка държава се издържа ОСНОВНО от акцизи и ДДС и когато днес отрежеш 40% от ежедневните приходи след 6 месеца или си умрял, или ще теглиш МИЛИАРДИ заеми за да не умреш...
  • 33 Бог

    3 2 Отговор
    Пр@ститутки Гнусни Не смейте да сравнявате 3000 евро преди Данаците и Ненормално ниските цени на Храна В човешките Държави със НеоНациските подходи на Мафията на Доган и Борисов !!!
  • 34 Бог

    4 1 Отговор
    Мафията на Доган и Бойко да не смее да говори за Стандарт !!!
  • 35 Продълж@в@ме подмян@та

    2 0 Отговор
    Световните богаташи искат на гърба на народа да направят някой друг милиард преди празниците това е истината🤔
  • 36 Д-р Косев

    0 9 Отговор
    С 1000-1500 лв чист доход няма никаква логика да ползвате автомобил. За гащниците има градски транпосрт. С такива доходи не можете да поддържате автомобила в прилично състояние дори горивото да ви е без пари. Само едни свестни гуми са 600-700 лв., а на година трябват два комплекта и да се сменят на две години. То и германците с техните 3500 евро не семейство скоро нема да са за автомобили. Личните автмобилите са лукс, който трябва да могат да си позволят само най-умните и заможните (лекари, инженери, мениджъри).

    Коментиран от #37, #45

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Им бе цилус

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "kkk":

    Малко си раздул разходите, но си прав за някои неща. В Италия например не е точно така. Ако наистина плащаш 7000 БРУТО, готов съм да започна веднага работа на 6000 във вашата фирма. Водач на челен товарач съм. /фадрома/.Здраве и късмет.
  • 40 шт штшпф

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Иванчо+Марйка":

    най често получавана заплата в бг е минимална недей говори само за софия
  • 41 ЦарВул

    0 0 Отговор
    СПРЯМО НАШИТЕ ЗАПЛАТИ И ДОХОДИ-ДА!НАЙ СКЪП Е!НО СПРЯМО ДОХОДИТЕ И ЗАПЛАТИТЕ В ЗАПАДА Е НАЙ ЕВТИН!!НО,АКО ПИТАТЕ МЕН НАЙ ЕВТИН Е В ТУРЦИЯ И ТО СЕГА!!КАКТО И ВСИЧКО ОСТАНАЛО!!!Пример:С 400 ТУРСКИ ЛИРИ СИ ПЪЛНИШ РЕЗЕРВОАРА ОТ 60 ЛИТРА С ДИЗЕЛ!!Т,ВА Е ДА СИ ПОЛИТИКИ ДА ИМАШ СОБСТВЕНО ДОСТОЙНСТВО,А НЕ ПОДЛОГА!ТОЛКОЗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 42 Проверявайте първо

    2 0 Отговор
    Към 22.12.21 11:59 часа бензина в Германия (Кьолн) 1,50€ - 1,55€ за литър, стига манипулации , че ставате смешни!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ммм

    0 0 Отговор
    Тука някои хора си мислят, че като взимат малко трябва да им продават евтино, е как да стане? Тука ти пускат евтино, ама и качеството ниско и като цяло такъв ни е пазара, но няма как да се уравнят такива глобални стоки като бензина по приходите.
  • 45 Доктора

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Д-р Косев":

    Докторе, гледай си пациентите и си пий патрончетата. Не прави генерални изводи. И лекарите бяхте гашници до преди 5 години. Като почнаха да ви наливат пари за всяко нещо и като взехте по една лизингова Киа да не сте хванали Господа за шлифера? Стегни се малко. 2 гуми 15-ки среден клас са 200 лв. Тоя сезон ще вземеш две, другия още 2. Едно фиатче на газ за 3-4 к и си ти.
  • 46 КАТО НЯМАТ ЩАФЬОРИ И БЕНЗИН

    0 0 Отговор
    ДА СИ КУПЯТ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ КАМИОНИ БЕЗ ЩАФИОР - ТА И ТОКА ДА СПРЕ !