Last news in Fakti

28 Декември, 2021 11:15 8 157 23

В кои страни се пие най-много алкохол

  • алкохол-
  • вино-
  • австралия-
  • бира-
  • пандемия-
  • консумация на алкохол-
  • алкохолизъм

Австралийците злоупотребяват с алкохола 27 пъти в годината, т.е. средно два пъти месечно

В кои страни се пие най-много алкохол - 1
Снимка: Shutterstock

Алкохолът в малки дози е съвсем приемлив, но както в редица други случаи склонността към прекомерна употреба е вредна. Когато от една чашка стават четири или пет, постепенно се стига до проблем. Но в коя държава това се случва най-често? Проучването Global Drug Survey 2021 се занимава именно с тази тема, то се прави периодично от 2012 година насам от една независима изследователска организация в Лондон. И дава и през тази година ясни отговори на въпроса коя нация консумира най-големи количества алкохол и къде хората се напиват най-често.

Авторите на проучването предупреждават, че то не може да се смята за представително, тъй като участниците не са били подбирани, а са участвали на доброволен принцип. Но пък сред анкетираните 32 000 души от 22 държави има и мъже (62 процента), и жени (34 на сто), както и интерсексуални, не-бинарни и транссексуални - 3,5 процента. Има и представителство на различните възрастови групи - възрастта на над 60 процента от участниците е до 34 години и само 19 процента са на 45 или по-възрастни.

Най-често се пие в Австралия

Австралийците злоупотребяват с алкохола 27 пъти в годината, т.е. средно два пъти месечно. А това е двойно повече от средностатистическата злоупотреба със спиртни напитки - по 14,6 пъти годишно или малко повече от веднъж месечно. За злоупотребата изследователите са използвали и точна дефиниция - това са случаите, в които физическите и ментални способности на човека са толкова силно повлияни, че се стига до нарушения на равновесието и артикулацията, както и до поведение, което е съвсем различно от обичайното.

Непосредствено след Австралия се класират две северноевропейски страни: Дания и Финландия с по 23,8 злоупотреби с алкохол през 2020 година. Съседната на Австралия държава Нова Зеландия пък е на другия полюс - тя е на предпоследно място в класацията с 10,3 злоупотреби с алкохола годишно. На последно място е Мексико с 8,9 напивания. Сравнително скромни са и „постиженията“ на Германия -10,6 злоупотреби годишно, което е доста под средното и подрежда Федералната република на една и съща позиция с Румъния. Български граждани не са били анкетирани.

А къде пият умерено?

Участниците в допитването са предоставили данни и за обичайната си консумация на алкохол, при която не се стига до крайности. В този план нещата изглеждат по-различно. Ако австралийците например консумират алкохол средно 106 дни в годината, новозеландците ги надминават със 120 дни. Така те заемат второ място, а на първо са французите - те си пийват алкохолни напитки в над 130 дни от годината. Германия изостава и в това отношение, но с малко. Ако средно безалкохолните дни са 264 в годината, за Германия те са 265. А САЩ се класират след Германия - през 2020 година американците са пили алкохол в 83 дни от годината.

Как влияе пандемията?

Резултатите в Global Drug Survey 2021 естествено са повлияни от пандемията, която участниците лаконично описват с думите „стресова“, „предизвикателна“ и „ужасна“. Шест процента съжаляват, че заради страха или стреса са прекалявали с алкохола. Но като цяло малцина споделят такъв вид съжаления. А четири процента от анкетираните казват, че поради наложените заради коронавируса рестрикции отдавна не са пили никакъв алкохол.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А в България

    36 2 Отговор
    не близваме алкохол.
  • 2 СПР

    25 0 Отговор
    Някъде по нашите ширини човекът се е научил да прави и пие алкохолни напитки, но все още не можем да обясним на останалите хора, как се пият тези питиета.
  • 3 Komapak

    22 10 Отговор
    Във Франция пият вино, но не се отрязват като например в Полша и Русия. Тия няма кой да ги бие. В интерес на истината трезвеник руснак съм виждал, но не и поляк. 😀 Интересно и България я няма в статистиката. И ние сме големи спиртисти😜

    Коментиран от #7

  • 4 Пучо Капучо

    18 5 Отговор
    Глупости...най-много джаркат във Финландия, Русия, САЩ и Англия. Озитата са аматьорчета в сравнение с тия нации.
  • 5 Кой как

    32 0 Отговор
    Като отвързано куче от синджир пият скандинавците,ама пусто га им падне сгода за евтин алкохол щото в държавите им алкохолът нарочно е безумно скъп та да не пукнат от препиване. Фините са му намерили цаката - всеки уикенд се изсипват с фериботи в Петербург да се напият до насита. На поляците лошото им е това,че като пийнат и изпадат в шизофренно състояние. Руснаците пият по набързо,спят на масата и като се събудят продължават. Ние пием бавно,бавно но за сметка на това поемаме много.

    Коментиран от #17

  • 6 Иван Грозни

    23 4 Отговор
    Водката лекува всички болести.При мен руснаците бяха най-здрави и умираха само от обезглавяване!
  • 7 Бил съм в Русия

    26 3 Отговор

    До коментар #3 от "Komapak":

    Пият колкото нас,но ги събаря "екса".Давай Ваня,да только "сразу"/ на екс/.И глътне 150 гр.наведнъж..
  • 8 Гъдьо

    25 2 Отговор
    Ние сме извън статистиката защото при нас се пие от сутрин до вечер, 7 дни в седмицата, целогодишно, по мярка и редовно. Няма да повярват, а и покрай акциза за домашната пукница и ние не даваме точно инфо. Цялата ми рода- мъжката част произвежда толкова алкохол годишно, че количеството е като за винпром. Всичко се изпива, че си и купуват на финала, а за бирата лятото да не говорим, ама то като не тече вода в чешмите- жадни ли да ходят!
  • 9 Гъзибаров

    19 2 Отговор
    МИТ е, че руснаците са най-големите пияници.
    Да не изброявам държавите на пияндурите.
    Вие ги знаете не по-зле от мен.

    Коментиран от #19, #22

  • 10 TROY

    16 1 Отговор
    Норвегия. Там даже на бебетата дават алкохол, че да не плаче във тъмното.
  • 11 един от многото

    16 0 Отговор
    Типично за статия на Дойче веле , написана наизуст! Вярно е , че има държави в които се пие от радост , в други от мъка а баш пиячите пият от сутрината! Който не вярва да отиде в някое от нашите села по време на свинските празници! Австралийците с тяхното 27 пъти в годината са си направо лаици , повечето от хората с които съм говорил по въпроса с алкохола , откровено си казват , че рядко пропускат да наквасят жабчето!
  • 12 ДаЗдраПерМа

    4 1 Отговор
    отдавна се правят такива изследвания и на глобуса си има пояс на водката, бирата, виното, има даже корелация между климатичните пояси и алкохолните но основно работят традициите и възпитанието.
  • 13 3456

    14 1 Отговор
    пълни глупости...не са анкетирани руснаци българи и сърби...тази класация е тъпня.
  • 14 Дойче Зеле

    4 0 Отговор
    Точно за австралийците си мислех и аз. А руснаците и ние не важим.
  • 15 TROY

    9 0 Отговор
    Най много се пие по корабите. По всички географски дължини и ширини.
  • 16 Сандо

    7 0 Отговор
    Както обикновено още една класация,нямаща нищо общо с действителността.Но пък сигурно е първата в духа на новото,западноцивилизационно време:в нея участват такива дегенерати,в каквито искат да ни превърнат,ако не нас,то нашите деца и внуци.
  • 17 За финландците

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кой как":

    важеше това с ферибота преди,сега не е така,защото алкохола в Русия също е доста скъп и се продава до 22.00ч.За времето прекарано в Русия никъде не видях пиян.Тези мантри за руснаците бяха преди сега вече не е така
  • 18 Христо Милков

    5 0 Отговор
    Пияна жена, весела къща
  • 19 KHPROS 🇨🇾

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гъзибаров":

    Кипърците и Копърките бият световния рекорд 🔥😉🇨🇾🦂🍺 🍷 🍺 🍷🍺🍷🍺🍷 жули муйно здраво
  • 20 фенче

    4 6 Отговор
    ние трябва да се научим да пием по малко, и да работим повече, поне докато не се качим едно 4-5 места в класациите в ЕС, и престанем да сме най бедните, Естония и Финландия пият много, но и работят много, защо в една Италия където има всичко, и вино, и грапа, хората пият малко и не налитат на алкохола
  • 21 ХА ХА ХА

    6 1 Отговор
    АБЕ ЗА ПИЕНЕТО ....НИЕ СМЕ НА ПЪРВО МЯСТО .....ЗАТОВА НЕ НИ ПРАВЯТ НИКАКВО ИЗСЛЕДВАНЕ ! ТОВА СЕ ЗНАЕ ОТДАВНА И ОТВСИЧКИ !
  • 22 По скоро

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гъзибаров":

    Е мит за руснаците. Пили са при соца иди сега и виж колко пият останали са 60 годишни пиянки младите са на кока
  • 23 БгТопИдиот

    5 0 Отговор
    От лично наблюдения в западнала европа(германия,белгия и др) и скандинавието се пие до насиране всеки петък вечер.