Last news in Fakti

30 Декември, 2021 07:19 2 577 40

Спешно! Байдън и Путин обсъждат по телефона теми от стратегическо значение

  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • джо байдън

По информация на анонимно високопоставено лице все още няма данни за съществено изтегляне на руски войски от границата с Украйна

Спешно! Байдън и Путин обсъждат по телефона теми от стратегическо значение - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Теми от стратегическо значение в това число свързани с НАТО ще бъдат обсъдени днес по време на телефонен разговор между американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин. Разговорът е по инициатива на Путин.

Съгласието на Байдън да приеме поканата за разговора показва готовността на администрацията му да продължи поетата стратегия на прекия диалог. Смята се, че и Путин вижда полза от директната връзка.

Американската страна очаква Русия да постави въпроси, които я тревожат, и САЩ са готови да говорят по тези въпроси, съобщава пожелало анонимност официално лице от администрацията на Байдън.

В същото време Америка очаква готовност от Русия да говори по теми, които притесняват САЩ и съюзниците. Диалогът би трябвало да е на базата на реципрочността, заяви още лицето.

Вашингтон подчертава, че позицията на Америка е тясно координирана с европейските партньори.

Белият дом е готов и се надява да има дипломатическо решение, но има готовност и за налагане на санкции, подсилване на НАТО в страни от Алианса и даване на допълнителна помощ на Украйна – всичко това в случай на по-нататъшна руска инвазия, която според лицето може да доведе до дестабилизация на сигурността в Европа и да наложи промени в разпределението на силите на НАТО, особено по източния фланг.

Анонимното високопоставено лице заяви още:

„Президентът Байдън ще даде да се разбере, че има дипломатически път към деескалация на напрежението в региона ако президентът Путин се интересува от поемането му.“

По информация на анонимното високопоставено лице все още няма данни за съществено изтегляне на руски войски от границата с Украйна:

„Бихме искали, разбира се, да видим намаляване на струпването и завръщане на силите в районите, в които те нормално провеждат обучения или районите на дългосрочното си разгръщане.“

Байдън и Путин ще говорят малко преди насрочените серии от разговори в Женева, където Съединените щати ще бъдат представени от правителствени агенции като Държавния департамент, министерството на отбраната и на Съвета по вътрешна сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Янки,гоу хоум!

    57 4 Отговор
    Светът ви го повтаря от 70 години и няма да спре,докато не си тръгнете,всяко начало си има свой Край!

    Коментиран от #19, #40

  • 2 Kcaniba

    56 5 Отговор
    Аз не виждам признаци на изтегляне на америкосите от Европа!!! Обратното - засилват базите си в полша, прибалтика, румъния, а вече и у нас!!!

    Коментиран от #16, #23

  • 3 Ддддддддддддд

    56 4 Отговор
    Ма чакайте сега-нали Байдън каза че хич не го интересуват червените линии на Путин по повод стратегическата глобална сигурност-а сега говори с Путин по телефона а на 10 ти януари ще има среща ...Ква стана тя-уж беше много ербаб склеротика-а сега е включил задна...Абе въздух под налягане са си америте-въздух......
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 баба Злата

    35 2 Отговор
    аФторе - а на мен едно пиленце ми каза че си преписал / превел статията доста зле!
    Сега ти ми кажи кое е твоето "анонимно високопоставено лице" или "официално лице" ?
  • 6 Брабинеца

    35 7 Отговор
    Според мен хохлите се готвят за настъпление и руснаците търсят после шанс, да не започне война
  • 7 Референдум

    36 3 Отговор
    За натю
  • 8 Абе

    39 4 Отговор
    Как при бай Доню, никой не щеше да напада Украина, тоя се появи и проблемите веднага почнаха

    Коментиран от #28

  • 9 Клоуни

    10 4 Отговор
    Цирк
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хахълът

    19 1 Отговор
    Не иска преговор .Иска напада ,Донбас и РФ.Иска умряли.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ташунко

    20 2 Отговор
    Какво има да обсъждат Путин ще говори оня ще кима само в знак на съгласие .
  • 16 Моряка

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Вкарват ам. военнослужещи по късна доба,да не дразнят народа.Премиера и Президента мълчат като дупета.Костадинов воюва със зелените сертификати.Херо Мустафата си прави с нашите дупедавци кото си иска.А тя иска много-да воюва с Русия до последния източно европеец.
  • 17 барчо

    19 2 Отговор
    Когато една медия повтаря лъжа и я разпространява сред своите читатели не я оправдава. Какво значи до границите??? Руската армия се намира по поделения на разстояние над 400 км от границата с Украйна. Мислех, че да се намираш в близост или непосредствена близост в подобни случаи е от порядъка от няколко метра до километър два, а не на 400 километра. Същата заблуда продължава и с Крим. А разговори между двамата президенти и да има и да няма, вече ще гледаме действителни руски действия. Демек, филма започва, само дето края няма да е добър за нас във всички случаи. Ние ще сме мъртвите рибки попаднали в мрежата с голямата риба.

    Коментиран от #24

  • 18 нещо си се объркал

    16 3 Отговор

    До коментар #14 от "Москва":

    не Путин ще клекне а на него ще клекнат,иначе ще гризнат дръвцето

    Коментиран от #36

  • 19 барчо

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Янки,гоу хоум!":

    Бай Дончо беше самосиндикален и непослушко. По тази причина и не му дадоха да спечели втори мандат, което е типично за почти всеки преживял американски президент да го има. За съжаление там върхушката свикна над 30 години да нямат опозиция в лицето на Русия и се олежаха. Лошото е, че вече и политиците и станаха нагли, не искат да се вслушват какво и се говори и не ги интересуват последствията от действията и, защото нямаха такива цели десетилетия. Допуснаха дипломати, държавници да се държат като бандити и открито да обиждат, заплашват в ефир който и каквото си поискат. Да обвиняват открито цели държави в недоказани престъпления, като прескачат съд и закон. Да прилагат наказания на държави и държавни лица без съд и присъда от съответния международен орган. Да не се съобразяват с решения или мнения на създадените от самите тях международни регулаторни институции. Е. Сега нещата се надяваме да приемат нормален характер и войните да спрат в камиларските държави и да се успокоят проблемите ни с бежанците. Надяваме се, но дали нещата не са стигнали до точката на невъзврата???
  • 20 ужас

    16 0 Отговор
    Разговорът е по инициатива на Байдан. Путин е изпратил своите предложения в писмен вид и няма нужда от разговори. Ултиматомът тече.
  • 21 до автора

    16 0 Отговор
    Разговора на Русия със САЩ е за стратегическата стабилност, не е за украйна, литва и естония. Знаеш ли какво е стратегическа стабилност. Ако продължиш по този начин да съчиняваш новини, олекваш много. Инициативата за разговора е на Байдън. В последните 7 години Путин не е звънял първи на никой западен лидер. Тези неща би трябвало да ги знаеш.
  • 22 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    12 1 Отговор
    Бай иска да опази газопроводите на синчето!
  • 23 Ами ...

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Какви са тези "америкоси" и къде живеят?

    Коментиран от #25

  • 24 Ами ...

    3 7 Отговор

    До коментар #17 от "барчо":

    200 км. Не 400 км.

    Коментиран от #26

  • 25 444

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ами ...":

    В Пиндостан!
  • 26 400

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "Ами ...":

    посланик в Украйна каза ,че са на 400км!!!

    Коментиран от #34

  • 27 az #Контрапропаганда

    13 1 Отговор
    Стъпка по стъпка пред очите ни залязва Pax Americana! 2022г. ще удивително весела година и най-много от всички ще се смеят Путин и руснаците! Ще бъде повторение на 1989г., но ролите ще бъдат разменени! :)))
  • 28 Щото

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Абе":

    синчето му трябва да лапа!Ще го прави милиардер,обаче удари на камък щото газа е на Вова, а той не дава без пари!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 az #Контрапропаганда

    11 2 Отговор
    В момента Мария Захарова, обясни в общи линии, че ЕС е бита карта и Брюксел не трябва да очаква от Москва да го приема за равнопоставен... :)))

    Коментиран от #35

  • 31 По инициатива на путин

    4 10 Отговор
    Ясно си пише, че разговорът е по инициатива на путин, обаче руските тролове както винаги обръщат палачинката, защото не им харесва унижението на милиционера-таксиджия. Колкото и да изкривяват истината руските тролове факт е, че снежна Нигерия, която плаши гаргите с мултфилми на някакви хипер железа, е притеснена за сигурността си, което значи само едно - газоколонката, покрита със сняг, не е в състояние да се противопостави по никакъв начин нито на САЩ, нито на НАТО, освен да се перчи на дребни държавици и да ги заплашва, с което се надява да обърне вниманието на света към себе си. Преди 2 дни в Удмуртия се разби военен хеликоптер и в продължение на 5 часа пилотът е съобщавал по радиостанцията координатите къде да го търсят, след което умрял от измръзване (било минус 21 градуса). Намерили го след 9 часа. В спасителната операция били включени общо 107 души военни, сред които и парашутисти, 36 единици военна техника, 7 военни моторни шейни и високопроходими военни автомобили. И тези тръгнали на САЩ и НАТО да се дървят!

    Коментиран от #32

  • 32 Удмуртия

    2 5 Отговор

    До коментар #31 от "По инициатива на путин":

    Има и друго. Били са двама богатири в разбилия се безаналогов хипер звуков хеликоптер. Единият богатир се е скрил като мишка сред останките на безаналоговия хеликоптер и оцелял, но го намерили в тежко състояние заради измръзването. Въпросът е защо не е помогнал на другия богатир, който е съобщавал по радиостанцията координатите на хеликоптера, а го е оставил да умре? Иначе, при други обстоятелства, ако питаш путинските тролове, ще се надпреварват да ти обясняват как богатирите, криещи се като мишки сред разни останки, никога не изоставят своите.
  • 33 aаааа

    2 0 Отговор
    всичко е бизнес,делят си баницата просто
  • 34 Ами ...

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "400":

    Чий посланик? Твоя ли? 😀
  • 35 Ами ...

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "az #Контрапропаганда":

    Ако Мария Захаров обясни нещо за РФ, значи си върши работата. Да обяснява за други страни, просто не е нейна работа. 😀

    Коментиран от #37

  • 36 Ами ...

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "нещо си се объркал":

    И кой точно ще гризе дръвцето? 😀
  • 37 az #Контрапропаганда

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "Ами ...":

    Много си объркан! Още снощи ми направи впечатление. Предполагам, че си малък още, има време ще се научиш... Та, Захарова е говорител на Външното министерство на РФ, а то не се занимава в вътрешните работи....., в тази връзка и коментарът ти е лишен от смисъл.
  • 38 2022

    4 0 Отговор
    Не си спомням Вл. Вл. Путин първи да е звънял на когото и да е било.Винаги го търсят и то от най-високо място за да уговорят чрез Дм. Песков,среща, разговор, размяна на послания.Това ,че българските мисирки,говорят и пишат ,каквото им наредят техните началници -подлоги на тъпите сащ ,може да пропуснем.Има достойни журналисти,които пишат истината, независимо дали на корумпираните сащ и гейБрюксел ,ще се хареса.И,така Байдън настоява и то много да разговаря с Президента на Русия Вл. Вл. Путин.Какво ще говорят,ще проследим довечера.Байдън има син хулиган, престъпник, като всеки американец и иска да запази акциите си в производството на газ и петрол от Украйна.Но,тази яма ще секне.ВЛ. Вл. Путин отряза тръбите за Украйна.Ще проследим и развоя на събитията със С.Арабия и обвинението ,че арабския крал е убиец.Има ли дказателства-да ни бъдат показани ,без фотомонтажи.ОПЕК+Русия,владеят газта и петрола в световен мащаб.Интересно ще бъде ,тъпите сащ,които изразходиха безконтролно всичките си запаси,как ще договарят със страните от ОПЕК+Русия.ИЛИ ще ги купуват на високи цени-това се очертава,пред нашите очи на неспециалисти.
  • 39 Баро

    0 2 Отговор
    Ало американците няма нужда да се занимавате с руснаците защо ще харчите скъпи оръжия като гледам Сергей бондарев и другите подобни в ютуб подарявате им по една кола за 1000 2000 лв и по кофа водка Те сами ще се изтрепят по шосетата
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.