3 Януари, 2022 14:29 3 808 17

Един път повече, един език по-малко

  • език-
  • оон-
  • юнеско

Експертите съветват да се изготвят учебни планове за часове на два езика, да се стимулира изучаването на езиците на коренното население и да се насърчава използването на регионалните езици и наречия

Един път повече, един език по-малко - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

До края на този век над хиляда езика могат да изчезнат, алармират изследователи. А половината от общо около седемте хиляди езика на света се смятат за застрашени. Една от причините - строителството на нови пътища.

В света има около седем хиляди признати езика. Но много от тях скоро могат да изчезнат. Актуално австралийско изследване стига до извода, че около половината от съществуващите езици в света са застрашени, а 1500 от тях могат да измрат до края на този век.

"Ако не се противодейства, до 40 години броят на застрашените от изчезване езици може да се утрои. Всеки месец може да губим по един език", твърдят авторите на изследването. Те посочват и причините за това, като сред тях например е строителството на нови пътища.

Затова експертите съветват да се изготвят учебни планове за часове на два езика, да се стимулира изучаването на езиците на коренното население и да се насърчава използването на регионалните езици и наречия. Изследването на Австралийския национален университет (ANU) е публикувано в специализираното онлайн списание "Nature Ecology and Evolution".

Доминантните езици "убиват" малките

Изследователите са открили и неочаквани връзки и причини за тази опасност. Сред тях е например добре развитата пътна инфраструктура. "Установихме, че колкото повече пътища има, толкова по-висок е рискът дадени езици да изчезнат", казва Линдъл Бромхем, която е сред от авторите на проучването. Обяснението е просто: пътните връзки между селските и градските региони, както и между населените места, помагат за това доминантните езици по места да "убиват" по-малките езици.

Контактите с други локални езици - обратно на разпространеното схващане - не застрашават езиците. И наистина езиците, които влизат в контакт с други езици на коренното население, са по-малко застрашени, твърдят авторите на изследването. То съдържа и изводи относно съхраняването на застрашените езици на коренните жители на Австралия. Както посочва в тази връзка съавторката на проучването Фелисити Микингс, цитирана от агенция ДПА, от някогашните 250 езика на коренното население днес са останали едва 40, от които на днешните деца едва ли ще бъдат предадени, а по този начин и съхранени, повече от 10-12.

"Всеки език е брилянтен"

"Ако един език се изгуби, или "заспи", както се казва за езиците, на които вече не се говори, губим съответната част от нашето културно разнообразие", подчертава Бромхем. Всеки език сам за себе си е брилянтен, допълва тя.

Много от езиците, които вероятно ще бъдат изгубени през този век, все още биха могли да се използват активно, твърди експертката. "Това означава, че все още имаме възможност да инвестираме в отделни общности с цел съживяването на коренните езици и съхраняването им за бъдещите поколения", допълва тя с поглед към започчналото десетилетие, посветено на коренните езици под егидата на ЮНЕСКО от 2022-а до 2032-а година. С него от Обединените нации искат да дадат своя принос за съхраняването на езиковото разнообразие по света и за разширяване на правата на представителите на езиковите малцинства.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Порно

    10 3 Отговор
    Да не сте станали порно сайт?
  • 2 ТаУмВзе

    10 2 Отговор
    Дреме ти на харвадския, защото това са маке диалекти!
  • 3 Пръцко

    12 6 Отговор
    Пълни глупости - колкото по-малко езици, толкова по-добре ще се разбират хората. Да не забравяме легендите за Вавилон!
  • 4 Джок Съдбата

    4 17 Отговор
    Тези приличат на фенове на Копейкин и анти-ваксъри :O

    Коментиран от #7, #9

  • 5 тъжно но факт

    11 0 Отговор
    Езици изчезват, но пък никнат бразилски дупета и всички други придобивки на глобализацията.
  • 6 Стефан Петров

    21 1 Отговор
    Английският език като най-доминантен е убиец на много езици. Това се осъзнава от все по-вече хора. Изследвания в Италия и Пакистан наскоро потвърдиха това. В Италия дори тяхната граматика се приближава до английския. В нашия език глупаво се прокарват доста англицизми, имащи не един и два български аналога. Във Франция приеха закон за националния език, в една средноазиатска държава / не се сещам коя/ в конституцията е записано,че президента им няма право да говори на друг език, освен националния.Руският външен министър води пресконференциите си и др. изяви само на руски език и.т.н.
    Българският език е също сред застрашените за изчезване- да не си правим илюзии в тази насока.

    Коментиран от #17

  • 7 така е

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Джок Съдбата":

    За феновете на американските тецове и соросоидните ваксини, всичко непознато изглежда като заплаха в ограничения им мозък.
  • 8 файчо

    3 4 Отговор
    Тези,на снимката скоро ще се разкарват и около нашите граници. А като ги намерят граничните ни власти,ще ги настанят в центровете за бежанци и след 3 месеца хрантутене,ще им издадат български лични карти и те така ще си увеличим населението.
  • 9 Aйша

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Джок Съдбата":

    У зората на димокрация имах възможност да опитам канибалская -любов.
    Скъпо не оправдаващо или само една поза за много пари и много страх!
  • 10 До на дс

    2 0 Отговор
    Водка Калашников купена от Русия, на етикета KALASNIKOV - без кирилски дублаж. Ужас! Щом и рашките поддават.
  • 11 Докхг

    3 1 Отговор
    Всеки език е съвършен - да бе! Има австралийски езици без бройна система, само едно и много!
  • 12 Ио дъх

    2 0 Отговор
    Английски е доминант, но индийският английски до колко е английски?
  • 13 С тези

    2 0 Отговор
    магистрали, колко ли куктура заличи еднокнижника : )
  • 14 ССССС

    3 0 Отговор
    Има все още хора живеещи като примитивни общества. Капиталистите искат и техните земи и там ще строят фабрики. А тези хора ще бъдат роби на системата и ще плащат данъци или ще работят в новостроените фабрики за 1 долар на ден.
  • 15 масура на чурата

    2 0 Отговор
    о баня о кеф
  • 16 милиционер

    2 0 Отговор
    а, северномакедонскиот ке го баде ли !?
  • 17 Ерец

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Стефан Петров":

    Г-н Петров а задавали ли сте си въпроса защо именно английският език е доминиращ ? Колониалното наследство ? Индустриалната революция започнала през 18 век във Великобритания , и в последствие налагането на английския език като стандартен език на техниката ? Несъмнено поне половината които пишат тук са предпочели да овладеят английския пред други езици на базата на , което са се образовали , работят с английски , информират се от англоговорящи медии и т.н.