Last news in Fakti

6 Януари, 2022 05:39 2 432 31

Токаев поиска помощ от Русия заради безредиците в Казахстан

  • казахстан-
  • безредици-
  • токаев-
  • русия-
  • оон-
  • сащ-
  • ес

Белият дом и ООН призоваха местните власти за "сдържаност"

Токаев поиска помощ от Русия заради безредиците в Казахстан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Казахстан е отправил искане за помощ към оглавяваната от Русия Организация на договора за колективна сигурност за справяне с безредиците в страната, предаде БНР.

Бурните протести в Казахстан бяха предизвикани от високите цени на горивата и тока, като протестиращи атакуваха правителствени сгради, както и летището в най-големия град Алмати. В телевизионно изявление, излъчено късно снощи, държавният глава Касим-Жомарт Токаев обяви, че се e обърнал към организацията, в която членуват също Русия, Беларус, Армения, Киргизстан и Таджикистан, защото страната му е пострадала от атаки на терористични банди, обучени в чужбина. "Алмати беше нападнат, унищожен, вандализиран, жителите му станаха жертва на атаки на терористи и бандити. Наш дълг е да предприемем всички възможни действия за защита на държавата", подчерта Токаев.

По-рано президентът обяви извънредно положение и заяви, че ще има категорично справяне с безредиците, както и че не възнамерява да напуска страната.

Правоохранителните органи на Казахстан са започнали антитерористична операция в Алмати, обяви комендантството в най-големия казахстански град и уточни, че акцията цели установяване на реда. Активната фаза на операцията ще започне в 6 часа сутринта местно време. Властите призовават гражданите да запазят спокойствие, както и подчертават, че екстремисти нанасят щети на бизнеса и опитват да засегнат целостта на държавата.

В същото време Европейският съюз настоя за въздържане от действия, които биха могли да доведат до допълнителна ескалация на насилието. Белият дом и ООН също призоваха казахстанските власти за "сдържаност".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тъп

    19 2 Отговор
    Танковете, че на народа му писна
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ти виж само кои членуват в организацията

    13 55 Отговор
    Уж отделни държави, а какво се оказва. Президента проруски, купуват суровини само от Русия. обвързаи са с всякакви договори с Русия и се оказва, че тези същите президенти поставени от путин, когато си поискат могат да ползват руската армия, дори срещу народа си. Еми честито на печелившите. Нямат късмет хората родени там.

    Коментиран от #6, #7, #11, #22, #30

  • 6 Цеко

    62 8 Отговор

    До коментар #5 от "Ти виж само кои членуват в организацията":

    А ти какво искаш - като нас тук - уж независими, а правителство и т.н. наредено и командвано от Вашингтон...???

    Коментиран от #29

  • 7 Отечествен Фронт

    25 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ти виж само кои членуват в организацията":

    Мамоо ти пък да видиш ние къде членуваме и сме само а завиждаме .Като види човек във кои организации членува България само ще плюе и ще бяга колкото му държат краката А снощи във Ютуб намерих едни много важни неща сайтът се казва статистика и там е дадена статистика за най бедните държави във света най богатите такива ,за държавите със най много дългове и със най много запаси на природни ресурси .Има и статистика за държавите със най много златни и сребърни запаси във света и на диаманти и така нататък Има и други статистики за най богатите футболни отбори и футболисти , за най бедните държави във света и във много други свери на живота като държавите със най много военни бази ,със най много танкове и самолети .И България я има във тези статистики ама да ти кажа все във негативен план особено за стандарта на живот и по БВП по броя на населението и по броя на раждаемост ,за запасите ни на злато и природни ресурси няма да ти говоря .Провери ги сам Аз лично си запазих над двадесет клипа които са много интересни кат статистика .
  • 8 James 🇺🇸

    8 41 Отговор
    Момента в който хората се опълчат срещу тормоза и високите цени, веднага се появяват тираните да ги поробят. Русия е една тиранията държава

    Коментиран от #10

  • 9 жик так

    37 3 Отговор
    Е как няма да призовават за сдържаност от кроворника и пуделите от ес , след като екстремистите са техни хора .Те и в Украйна призоваваха за същото.
  • 10 123

    42 0 Отговор

    До коментар #8 от "James 🇺🇸":

    В капитолия бяха бандити а тук борци за свобода?
  • 11 млад соросоид

    28 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ти виж само кои членуват в организацията":

    Еее..... нали приди няколко дена твърдяхте че Казахстан се отделил от Русия и станал много проспериращ ? Че западните фирми се натискали да инвестират там . Вижда се в какво са инвестирали.
  • 12 Някой

    30 0 Отговор
    Те щото щатите проявиха голяма сдържаност при бунта над Капитолия. Там имаше изпозастреляни хора. Е сега може да не им застрелят прокситата в Казахстан, да ги прегазят с танковете , като в Китай , но една дългогодишна трудова колония с превъзпитателна цел ще им се отрази добре . Другото важно е , щом запада разбутва Казахстан , значи го е сметнал за враг . И Казахстан няма да забрави това отношение , и подобно на Беларус ще застане още по-плътно до руснаците. В Казахстан имаше някакви бегли надежди да балансира и със запада , ви вече -забрави.
  • 13 Последния Софиянец

    10 6 Отговор
    Янките удариха Путин в гръб.Войната в Украйна се отлага
  • 14 3737282829

    24 1 Отговор
    Айде лепнаха и Казахстан с цветни революции.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Прозрачна работа

    3 20 Отговор
    Путин превзе властта и там..просто няма как да допусне страните около тях да се развиват защото ще стане ясно колко са некадърни в кремъл

    Коментиран от #18

  • 17 Сивата чапла

    17 2 Отговор
    Янукович избяга от Украйна, щото щяха да го убият и превратът успя. Тук обаче президентът казва, няма да напускам държавата и това е правилното решение. Щото няма начин и там да не е пдоготвен казахстанския Зеленски или каква беше оная белоруската кандидат президенша. ....... А на нас направо ни го пратиха от Харвард , ама в Харвард не са учили история на България, само историята на САЩ е в конспекта им. ......... Господ да ни пази! А просто Киро е сбъркал, трябвало е да се откаже от българското гражданство. ...........
  • 18 Сивата чапла

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Прозрачна работа":

    А аз се чудех, що ние сме толкова "развити" . Направо отде ви намират толкова т ъ п и, незнам!
  • 19 селтак

    23 0 Отговор
    Май тоа филм сме го гледали! Намирисва на крави!
  • 20 Костова

    17 0 Отговор
    Отново същата методичка както навсякъде при цветните революции. Не успяха в Белорус, сега се опитват да подпалят Казахстан.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Костова

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ти виж само кои членуват в организацията":

    В Казахстан има огромни залежи на нефт и газ. А също така страната е на второ място по залежи на уран. Сещате ли се, че Казахстан в отношение на ресурси е много привлекателен за Запада. Казахстан се обособява като република в състава на СССР. До тогава - разни племена и кланове, наред с казаците,които сега са някъде към 60 процента. Е как да не бъде свързана Казахстан с Русия, та те дължат държавността си на нея. Въпреки че се отказаха от кирилицата, руският език все още е официален език там.

    Коментиран от #31

  • 23 БПФ

    11 0 Отговор
    Обърнете внимание, ЕС, САЩ и ООН призовават за сдържаност властите, но не и превратаджиите !!!
  • 24 Казахстан

    3 2 Отговор
    Казахстан е страна богата на много редки изкопаеми метали. Не се ли полагат тези изкопаеми блага и на народа. На народа му е омръзнало да го крадат и да мизерства. Чак обявява, че ще се справя с нещата. СПРЕТЕ ДА ОГРАБВАТЕ НАРОДА!
  • 25 Това го направиха

    9 0 Отговор
    Америте с цел отвличане на вниманието на Русия от Украйна.Но за тяхно съжаление ще бъде за кратко
  • 26 П.п

    9 0 Отговор
    Втора Украйна няма да има!
  • 27 иврупеица

    2 8 Отговор
    Токаев щом от Русия е поискал помощ намирисва, ама много на руско вмешателство в тия размирици!
  • 28 Заглавието подвежда

    9 0 Отговор
    Търси помощ не от Русия а от ОДКС. Макар че такава може и да не е нужна. Протокола за справяне с подобни режисирани метежи вече е отработен. Спецчастите тихомълком ликвидират чуждите организатори и всичко утихва.
  • 29 Rado

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Цеко":

    Според твоята логика, при толкова протести срещу Бойко трябваше да докара специалните части на САЩ. А така ли? А вие ревнахте, че някой изял 2-3 палки. Я вижте как се действа в Казахтан, няма да ги търпят, два три дни протести и армията идва, та даже руската.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Приятелю, ако четеше

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Костова":

    И други новини освен руски, щеше да знаеш, че Германия оня ден затвори още три АЕЦ-а, а до 2030 ще затвори всичките си. Въпреки гаврите на Путин с газа В америка ли имат Аецове, на които им трябва уран? За бомби ли? В света има толкова ядрени бойни глави, че всяка от държавите които имат ядрено оръжие може да унищожи две земи, сама. Петрол-не Петрол има много и е лесен за пренос Газ? Да. Проблемът е, че газта им Конкурира Руската. Русия не иска конкурент с много по-ниска цена на газа Иска да е монополист и да извива ръцете на купувачите си( Европа, Турция, Китай). Сега стана ли ти ясно кой, защо и как. Докато има полувоенно положение, няма да има износ, от Москва ще диктуват колко и къде да се изнася и на каква цена. Ако въобще не спре да се изнася.