6 Януари, 2022 16:39 4 087 20

Фалшива тревога? Опасен ли е новият вариант на коронавирус?

  • омикрон-
  • фалшива тревога-
  • опасен-
  • коорнавирус-
  • пандемия-
  • франция-
  • делта-
  • мутация-
  • сзо

От няколко дни медиите алармират за нов вариант на коронавируса, открит във Франция

Фалшива тревога? Опасен ли е новият вариант на коронавирус? - 1
Снимка: Shutterstock

Новините за новия вариант на вируса, обозначен като B.1.640.2, се позовават на изследвания на френския медик и инфекционист Дидие Раул. В родината си Франция той е силно оспорвана личност, включително и поради това, че беше лекувал пациенти с COVID-19 с помощта на медикамента срещу малария хидроксихлорохин, който беше пропагандиран известно време и от бившия американски президент Доналд Тръмп.

Съмнителна слава

Въпросният медикамент обаче е доказано безполезен срещу COVID-19. Поради това Раул беше официално санкциониран с мъмрене от Френската лекарска камара в началото на декември 2021 - това е последното най-строго дисциплинарно наказание преди временната или постоянна забрана за упражняване на лекарската професия.

Съобщението на Дидие Раул за „новия“ вирусен вариант освен това е предварителна публикация (Preprint), която не е била подлагана на експертна оценка от други учени. Раул е обвиняван и за това, че в основания от него Институт за инфекциозни болести към университетската клиника в Марсилия (IHU Méditerranée Infection) е нарушавал правилата за провеждане на клинични изследвания - и то точно във връзка с COVID-19. Срещу лекаря в момента разследва и прокуратурата на Марсилия, а той е бил принуден да напусне директорския пост в института. Дали неговото проучване за новия вирусен вариант, в което участват и други изследователи, отговаря на научните стандарти, предстои тепърва да бъде изяснено.

Отсега обаче се знае, че Дидие Раул се ползва с огромна популярност в средите на онези хора във Франция, които отричат коронавируса. Славата му не избледня дори и тогава, когато се разбра, че много от прогнозите му излязоха неверни. Така например той обявяваше, че пандемията ще приключи много бързо, както и това, че няма смисъл човек да се ваксинира срещу коронавируса, защото заболяването не било смъртоносно. Вместо това д-р Раул обвиняваше фармацевтичната промишленост в машинации и предупреждаваше за някакви неизвестни странични ефекти от ваксините.

Въпросният „нов“ вирусен вариант, за който алармира д-р Дидие Раул, всъщност изобщо не е нов. Още през ноември Световната здравна организация (СЗО) обяви групата, към която спада тази мутация, за „наблюдавана“. Това обаче е най-ниската степен в класификацията на СЗО. По-опасните варианти на вируса се определят като „заслужаващи интерес“ и „будещи тревога“. Всеки вирусен вариант, който от „наблюдаван“ не се изкачи в споменатите по-опасни категории, по-късно се изличава от списъка на СЗО за мутациите под наблюдение.

"Не си заслужава да се тревожим"

Германският вирусолог Йорг Тим заяви в отговор на запитване от страна на обществено-правната германска медия АРД, че мутацията B.1.640.2 не е успяла да се наложи над Делта варианта във Франция, което се счита като „силен индикатор“ за това, че тя не е по-опасна. Според Тим, никой не очаква, че въпросният вирусен вариант може да предизвика сериозни проблеми. Вирусологът Том Пийкок от Imperial College в Лондон, който е сред водещите изследователи на вирусните мутации в света, написа в Туитър, че въпросният нов вариант „в момента не притежава никакъв потенциал, който да поражда тревога“. Според него, не си заслужава изобщо да се тревожим от този вариант на коронавируса.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спокойно

    40 3 Отговор
    Ще излезе друг ! Иначе тия с ваксините фалират!

    Коментиран от #7

  • 2 Грульо

    36 1 Отговор
    Не е, ама Омикрона много лабав и трябва друг да помага за паниката. :D
  • 3 СЗО

    43 1 Отговор
    Никой не може да открива вирус или мутация на вирус, които не са одобрени от СЗО!
    Ясно ли е!

    Коментиран от #5

  • 4 КРА

    29 1 Отговор
    Ало, недоразуменията от DW, вие ли ще давате оценка на един от всепризнатите световни инфекционисти с изключителни постижения в професията си. Вие сте алчни и жалки манипулатори.
  • 5 СЗО

    30 1 Отговор

    До коментар #3 от "СЗО":

    Само нашите вируси са истински вируси!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 COVID

    24 2 Отговор

    До коментар #1 от "Спокойно":

    ТОВА Е БЪДЕЩЕТО !!!
    ЩАМ СЛЕД ЩАМ, ИГЛА СЛЕД ИГЛА И ЗОБНИЦАТА НА УСТАТА !!! И
    НАЧЕ ФАРМАФАШИСТИТЕ И ЛАБОРАТОРИИТЕ ФАЛИРАТ !!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 DW-пропаганден машинен

    21 0 Отговор
    DW фалшивата медия, фалшива тревога!
  • 10 9882

    14 0 Отговор
    През 2021 стана известно, че направените изследвания на СЗО относно хидроксихлорохина са били в тясна връзка с БМГФ (бил и мелинда гейтс фондация). Направени са с умишлено завишени дози над допустимите известни като смъртоносни. Давани са по 2400 мг през първия ден и по 800 мг/ден след това. Известната смъртоносна доза ХХХ е 2000 мг/ден!!!! Убити са над 10000 участници във въпросните изследвания на Солидарити и Рикавъри в УК и Бразилия.
    Дозата на ХХХ е 400 мг/ден, заедно с цинк. Д-р Зеленко и екипът му беше излекувал над 6000 човека по тази схема само до октомври 2021. Тръмп е най-видния му пациент излекуван за 2-3 дни. После последва атаката срещу ХХХ, който 65 години се продава дори без рецепта срещу малария, артрит и лупус.
  • 11 1111

    8 0 Отговор
    DW вие в райха можете да си биете течности ежемесечно. Мен изобщо не ми дреме за вас. На вас защо ви дреме, че съм по-свободен от богатиъе ариици със скотски манталитет?
  • 12 МБабе

    10 0 Отговор
    абе те вече взеха да се застъпват бе! направо с прогнозата за времето да казват и новите вируси за седмицата, да могаг пората да си планират бустерите
  • 13 Бочко

    18 0 Отговор
    Всичко е пълен цирк... В края на 2019 г. когато вирусът уж тръгна от Китай(лабораторията на Пфайзер) му трябваха около 4-5 месеца разпространение до първите локдауни, когато хората все още пътуваха свободно, нямаше рестрикции, нямаше маски, нямаше вакцини... Сега при всички рестрикции, маски, вакцини новия Мегатрон плъзна из целия свят за 1 месец. Световната мафиотска организация и прилежащите им кукли на конци и средства за масова манипулация се компрометират сами всеки ден.
  • 14 ГАНЮ

    6 0 Отговор
    икономическата война срещу китай освен опит за рестрикции
    продължи и с корона вируса
    ако светвате
    совите не са това което са
    източника е някъде от юг
  • 15 Госあ

    12 0 Отговор
    Всъщност, когато се прилага наука, хидроксихлороквин доказано работи. Използваха го масово за лечение в Южна Корея, където смъртността от вируса е 40 пъти по ниска, отколкото в Германия. Сега лекуват с Нафамостат мезилат и Ивермектин, както и с антитела. Смъртността продължава да бъде 40 пъти по ниска отколкото в Германия. Това което е доказана лъжа е ефективността на експерименталните препарати за ваксиниране и мошениците трябва да понесат наказателна отговорност.

    Коментиран от #16

  • 16 Госあ

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Пардон, разпространението е 40х по ниско, смъртността - 3х

    Коментиран от #17

  • 17 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Така де, 40х ниска смъртност на глава от населението 😅 случва се, като пиша с лявата ръка тук, а с дасната където трябва
  • 18 Тути фрути

    6 0 Отговор
    Споко бре радвайте се на маските щото скоро ще пуснат противогазовете за задължителни, нал са по скъпи да увеличат печалбите трилионите явно са им малко. Вай циркът е тотален и пълен със салта Маргарита.
  • 19 абе

    7 0 Отговор
    Ко стана с новия вирус? Омикрон+Инфлуенца= Освиенциум
  • 20 Киро пора

    4 0 Отговор
    4 прасета 2 телета много суджук пастарма вино 600 литра 400 литра ракия корона имам на главата цар Киро пора