Last news in Fakti

9 Януари, 2022 07:29 3 801 24

Назарбаев не е избягал, руски части контролират ключови обекти в Казахстан

  • казахстан-
  • назарбаев-
  • токаев-
  • русия-
  • загинали-
  • ранени

Бившият президент прехвърли поста на председател на Съвета за сигурност на сегашния държавен глава Касим-Жомарт Токаев

Назарбаев не е избягал, руски части контролират ключови обекти в Казахстан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев реши да прехвърли поста на председател на Съвета за сигурност на сегашния държавен глава Касим-Жомарт Токаев, предаде news.bg, позовавайки се на съобщение на прессекретарят на Назарбаев Айдос Укибай.

Той уточни, че Назарбаев е в столицата Нур-Султан и оказва подкрепа на наследника на поста си Токаев. Имаше неофициални информации, че бившият президент се намира в чужбина.

"Ситуацията обаче беше много трудна и затова самият Назарбаев реши да прехвърли поста на председател на Съвета за сигурност на президента, тъй като беше наясно, че бунтовете и терорът изискват бърза, твърда и безкомпромисна реакция от страна на ръководството на страната", каза Укибай.

Той отбеляза, че Назарбаев и Токаев "винаги са били" от една и съща страна на барикадите, "защитавайки своя народ, страна и бъдещето на нацията". "И в тези трудни за всички нас дни те отново демонстрираха монолитната държавна власт", ​​каза прессекретарят на Назарбаев.

Шестнайсет представители на силите за сигурност са били убити при размириците в Казахстан, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на министерството на вътрешните работи.

Над 1300 са ранените полицаи, военни и служители от Националната гвардия.

Над 5100 души са задържани за участие в безредици. Полицията е задържала около 300 човека при опит да напуснат Казахстан, съобщи още вътрешното министерство. Вчера държавната телевизия съобщи за общо над 40 жертви.

Общият размер на щетите на търговските вериги в Казахстан в резултат на безредиците и грабежите възлиза на повече от 92,3 милиарда тенге. Това съобщават местни медии, позовавайки се на Националната предприемаческа камара.

При текущите обменни курсове тази сума е приблизително 212 милиона долара.

Според ръководителя на Министерството на вътрешните работи на Казахстан Ерлан Тургумбаев, в Казахстан са били разграбени над 100 търговски и банкови обекта, като предварителните щети се оценяват на над 87 милиарда тенге.

От пресслужбата на Агенцията за защита и развитие на конкуренцията отбелязаха, че до стабилизиране на ситуацията в републиката борсовата търговия ще бъде преустановена.

"Като се има предвид въвеждането на извънредно положение в страната и временното регулиране на цените на някои борсови стоки, борсовият комитет препоръча да се преустанови борсовата търговия", се казва в съобщение на Агенцията.

По-рано търговските мрежи на Казахстан оцениха щетите на 57 милиона долара.

Подразделения от руския мироопазващ контингент са започнали да изпълняват поставените задачи по защита на жизненоважни обекти в Казахстан, съобщиха от руското министерство на отбраната.

В него се отбелязва, че създадената от руското министерство на отбраната авиогрупа от повече от 70 самолета Ил-76 и пет самолета Ан-124 придвижва денонощно части от руския контингент на мироопазващите сили в Казахстан.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 КОТарАК

    39 6 Отговор
    ,, Все нормализовалось почти с понедельника все будет функционировать в обычном режиме, ну а зачинщиков уже отлавливают спецподразделения по зачистке мородеров и засланных козачков работаю четко, простой народ полиция не трогает,, - чавт от разговора ми с с познат казах
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    45 13 Отговор
    СЛАВА РУСИЯ

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Смешници

    64 6 Отговор
    Този че е за затвора и отнемане на заграбеното от него,е.Но не виждам и причина да бяга,от кой да бяга? От платените и подготвени мюсюлмански радикали които действат по заповед на САЩ и Англия? Ако това се беше случило в големите " демокрации" направо щяха да ги стрелят с автомати,танкове и каквото им хрумне и нямаше да са жертвите десетки,щяха да са хиляди,но сега реват и цяла сутрин от радиото ми надуха главата с една и съща новина как застреляли 11 годишно дете.Бог да го прости детето и да не дава Господ такава трагедия в ничие семейство,но то не е убито от полицаи а от платените убийци(изроди) които отрязаха главите и на 3 полицаи и войници.Това е демокрацията която сеят от краварника по цял свят.

    Коментиран от #16

  • 7 Kazakhstan

    7 2 Отговор
    За мене, за мене, за мене забравииииее.....
  • 8 Реално

    55 7 Отговор
    Щом братушките са там-тия главорези гризват дървото...А Назарбаев няма защо да бяга-да бягат соросоидните подлоги.Защото самите казахи започнаха да ги връзват и предават на властите като подбудители на кървав преврат...
  • 9 Пеци

    17 63 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Слава на феодализма.Вечните султани в Средна Азия, преди това първи секретари на КПСС.Да смениш името на столицата Астана с Нур Султан.....Същото и в Русия, Белорусия .Няма да се учуда в Русия някой град да смени името си с Путинбург....Пожелавам на всички български русороби да мигрират в Сибир безплатно разсават ушанки и ватенки

    Коментиран от #12

  • 10 А бе

    62 3 Отговор
    Като бият негрите в щатите е демокрация.
    Като пердашат арабите във Франция е демокрация.
    Но...в другите страни не е демократично.
    Няма държава в света,в която някой да тръгне да чупи,граби, убива и властта да си трае.НЯМА.
    Дай Боже да се оправят по бързо нещата в тази прекрасна страна.

    Коментиран от #22

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 JEFF

    13 44 Отговор
    Там където Русия упражнява контрол , неизбежно конфликтите се задълбочават в дългосрочен план.
  • 14 Марков

    20 4 Отговор
    Грозно е да сложиш името си на столицата. И да си изградиш паметник преживе. И всички финансови натрупвания от Назарбаев ако са верни, трябва да се реже до дъно.
  • 15 В КАЗАСТАН МАЙ НЯМА БОЛНИ

    17 1 Отговор
    И умиргащи отМОДРРНИ болести за ТВА СА БУНТУВАТ....
  • 16 Амиииии

    9 32 Отговор

    До коментар #6 от "Смешници":

    Дай пример за Западна държава изкарала танкове и въоръжена армия срещу палещи протестанти. Къде се е случвало това, трупове по пътищата, стрелба по цивилни с деца. Явно знаеш подробности, благодаря.

    Коментиран от #17, #20

  • 17 Ето къде

    29 4 Отговор

    До коментар #16 от "Амиииии":

    Във Франция, Холандия, в САЩ (Капитолия) у Австрия.... още искаш ли?

    Коментиран от #19

  • 18 Винету

    7 20 Отговор
    И тези, щом са приятели с братушките ще заприличат скоро на Венецуела. Язък им за богатствата, що не вземат пример от ОАЕ, Кувейт, СА..
  • 19 Пеци

    8 22 Отговор

    До коментар #17 от "Ето къде":

    Къде има трупоне????Къде има паметници приживе на политици???Къде държави се управляват от един човек над 39 год.,Къде сменят име на столица с име на диктатораКъде, къде ,къде????? Знаеш ли къде в част от постсъветското пространство.Аман от русороби
  • 20 Дай ти пример

    28 1 Отговор

    До коментар #16 от "Амиииии":

    Кажи ти къде "мирнопротестиращи" граждани въпръжени с огнестрелно оръжие нападат и стрелят срещу полицейски участъци и казарми, стрелят срещу служители на реда, убиват ги и ги ОБЕЗГЛАВЯВАТ?!
    Според теб сигурно армията и полицията трябва да излязат срещу "мирнопротестиращите" с плакати с молба да спазват правилата за улично движение?!
  • 21 въйй.....

    17 1 Отговор
    Вовата изпратил 80 самолета и на Запад се на.с.р.а.х.а !
  • 22 Има има

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "А бе":

    В българия може всичко Но до сега При борисов Вече не може има демокрация
  • 23 Венцислав

    0 7 Отговор
    Руски тролове и КОТараци услужливо оправдават масовите убийства на граждани, макар и мюсюлмани...
    Правоверните руснаци имат право на всякакви изстъпления...

    Коментиран от #24

  • 24 Ихааа

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Венцислав":

    Много умно тролче си.
    Впечатлих се как в един пост хем успя да изплачеш за правата и демокрацията, хем успя да насееш религиозно противопоставяне и вражда.

    ПС. Но само си въобразяваш, че си успял.