Last news in Fakti

9 Януари, 2022 18:40 4 163 64

Как кризата в Казахстан отложи войната в Украйна

  • казахстан-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • алмати-
  • нато

Операция на два фронта? Надали.

Как кризата в Казахстан отложи войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Масовите протести в Казахстан за кратко засенчиха най-важния за последните седмици геополитически въпрос в Европа: има ли опасност от война между Русия и Украйна?

Тази тема съвсем скоро отново ще излезе на дневен ред, но за момента кризата в голямата централноазиатска държава, съседна на Русия, намали нейната взривоопасност. Събитията в Казахстан направиха евентуална руска военна операция на украинска територия много по-малко вероятна. За това има две причини. Първо - евентуална руска военна интервенция може да доведе до вътрешнополитически размирици както в самата Русия, така и в Казахстан. И второ - Кремъл в момента е прекалено зает с кризата в Казахстан.

Могат ли събитията от Минск и Алмати да застигнат и Москва?

Абсолютно неочакваният бунт на казахстанското население, придружен от тежки сблъсъци и многобройни жертви, няма как да не е впечатлил силно и Москва. Все пак досега Казахстан бе смятан за надеждно управлявана и стабилна държава. Същото дълго време се предполагаше и за Беларус - докато и там не избухна революцията от 2020-а, потушена от властите с много кървави репресии. Събитията в тези две постсъветски държави със сравнимо авторитарни управленчески структури водят на мисълта, че Кремъл на всяка цена ще иска да предотврати сходно развитие и в самата Русия.

Мащабна военна операция на Кремъл срещу Украйна с неясни цели и множество жертви сред руските войници би могла да даде тласък за подобни масови безредия и в Русия. Особено ако анонсираните при подобно развитие още по-обширни санкции на САЩ и ЕС предизвикат допълнително повишаване на цените и дефицит на стоки. На фона на задаващата се тежка вълна от инфекции с Омикрон и силно претовареното руско здравеопазване този сценарий придобива още по-заплашителни очертания.

Кремъл не може да пренебрегва вътрешнополитическите рискове

С други думи: масовата проява на гняв от страна на отчаяното население в Казахстан показа, че Кремъл би трябвало да обръща внимание предимно на вътрешнополитическите рискове в собствената си страна, вместо да се опитва да плаши САЩ и НАТО с потенциални военни операции. Досега в Кремъл изглежда отчитаха предимно външнополитическите и външноикономически аспекти на подобни действия. С оглед на кризата в Казахстан обаче в Москва несъмнено ще се засилят съмненията в поддръжката на собственото население, а това по всяка вероятност ще намали желанието за реални военни действия срещу Украйна.

Казахстан има нужда от цялото внимание на Русия

Кремъл сега е принуден да се занимава предимно с Казахстан, защото тази държава беше една от малкото реални руски съюзници, както в постсъветското пространство, така и на международната сцена. Страната се намира в преломен момент, а Москва ще е принудена да инвестира огромна част от своите внимание, усилия и време, за да успее да повлияе на този труден и необозрим политически процес.

Особено сега, когато по молба на казахстанския президент Токаев Русия изпрати и собствени войски в съседната държава - без да е ясно колко дълго ще останат те там и колко тежки ще са последиците. Това е коренен обрат в развитието на събитията, който само допреди няколко дни нямаше как да бъде предвиден.

Операция на два фронта? Надали.

Ако в тази ситуация Кремъл реши да се посвети на илюзорната представа, че може да "си върне Украйна", той рискува да загуби завинаги Казахстан. Освен това би се наложило да води операция на два фронта. Логично е да се предположи, че прагматизмът и чувството за политическо самосъхранение на руското държавно ръководство ще се окажат достатъчни, за да избегнат подобно развитие. Това обаче не означава, че Русия ще престане да размахва плашилото на голяма война срещу Украйна. В крайна сметка в Кремъл искат да си извоюват максимално силни изходни позиции за предстоящите преговори със Запада.

Автор: Андрей Гурков


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    74 12 Отговор
    Ако зависи от Русия няма да има никаква война.

    Коментиран от #11

  • 2 Майна

    66 6 Отговор
    Първо, Русия и Казахстан имат най-голямата непрекъсната сухопътна граница на планетата Земя. Ако Казахстан се дестабилизира, значителна част от 19-те милиона жители на страната може да се превърнат в бежанци, преминаващи през границата. Русия не желае да позволи това да се случи .

    Второ, приблизително една четвърт от населението на Казахстан са етнически руснаци . Казахските националисти са предимно мюсюлмани, които негодят срещу православно-християнското руско малцинство. Русия смята, че гражданската война би довела до нетривиален риск от антируско етническо прочистване .

    Трето, космодрумът Байконур в Казахстан беше сърцето на съветската космическа програма . Русия все още го използва като основно съоръжение за изстрелване в космоса. Космодрумът Восточный в Далечния изток на Русия ще намали тази зависимост, но тя все още не е завършена.

    Коментиран от #5, #9

  • 3 Офйоуйог

    14 53 Отговор
    Истината още по! Московите са зинали към целия свят: ЦАР, Никарагуа, Венецуела, Сирия ... Мирия.
  • 4 Майна

    47 6 Отговор
    Четвърто, Русия провежда своите изпитания на противобалистични ракети на полигона Сари-Шаган в Казахстан. Тук се развива непрекъснатото развитие на системата за ПРО С-550, една от основите на националната сигурност на Русия.

    Пето, руският ядрено-горивен цикъл е тясно свързан с Казахстан . Подкрепените от Русия операции за добив на уран са активни в страната. Уранът от Казахстан се обогатява в Новоуральск, Русия и след това се връща в Казахстан за използване в китайските ядрени горива.
  • 5 Браво

    28 5 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Добре казано 👍🏻
  • 6 ББ ГС

    55 7 Отговор
    Само като видях че е от Дойчевото зеле без чета направо коментар :Да ви пи пи пи ....

    Коментиран от #8

  • 7 Майна

    35 9 Отговор
    Какво е "хибридна война"? От руска гледна точка това е двустранен подход към смяната на режима . Първо, подкрепяните от Запада НПО насърчават големи протести срещу действащо правителство. Второ, въоръжени провокатори използват протестите като прикритие за организиране на кинетични атаки.

    Москва смята, че тази книга е била успешно използвана в Украйна за свалянето на правителството на Русия през 2014 г. И смята, че Западът неуспешно се е опитал да използва същата стратегия, за да свали съюзниците на Русия в Сирия и Беларус. Спорно е дали Западът има някъде близо до силата да предизвика революции, за които Русия се бори. И все пак Америка играе в руската параноя, като финансира неправителствени организации на "гражданското общество" в чужбина .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 А това

    18 9 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    ... че вдигнаха газа и от там започна всичко не е никакъв фактор!!!

    Коментиран от #31, #35, #64

  • 10 БАЙ КУРТИ

    50 8 Отговор
    DW зеле . Първо прочетете си историята , изгубихте 2 войни и пак продължавате да давате акъл как се воюва .А че чупещите полуоски се опитаха да забият нож в гърба на ПУТИН преди 12.01 не ги огря .Това не е ЛИБИЯ, СИРИЯ и........
  • 11 Няма да има

    12 29 Отговор

    До коментар #1 от "Иво":

    Русия вече анексира Крим, каква война няма да има? Путин е разположил стотици хиляди войски на украинската граница.
  • 12 Майна

    35 5 Отговор
    Преговорите между НАТО и Русия за разрешаване на кризата в Украйна трябваше да започнат следващата седмица. И все пак в навечерието им започна революцията срещу правителството на Казахстан. Русия възприема това като акт на "хибридна война". ЗНАЙТЕ,ЧЕ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ ТОРЕЛИРАТ ПОЛИТИКАТА НА САЩ И НАТО....,НАПРОТИВ!!!
  • 13 Ама откъде

    44 6 Отговор
    Ви хрумна че Русия се канела да напада Украйна. По-скоро беше обратното. Тези които водеха тази пропаганда едва ли и са ми вярваха на себе си да не говорим за обикновените граждани никой не е вярвал в подобна хипотеза
  • 14 ЧЕПА

    19 3 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Ти прочете ли заглавието на темата . Веднага си пий хапчета .Много ти личи .
  • 15 Те ако

    7 11 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Борисов Гешев и Доган бяха комунисти цената на газта щеше да бъде символична
  • 16 Само споко

    31 6 Отговор
    "Гьобелс велле" с поредната манипулативна статия!
  • 17 mi6osp

    41 8 Отговор
    На Русия не ѝ трябва война Трябва ѝ мир. Проблемът на САЩ /НатО е, че днес, ако Русия иска мир, ще им го наложи. САЩ пробваха да разширят зоната на неустойчивост около Русия с оставените в Афганистан оръжия - не стана, пробваха Майдан в Беларус, получиха шамар, сега с Майдан в Казахстан, пак не става, следва Молдова и Приднестровието,и там ще ги бият през ръчичките. Защо не става? Ами слаби са, а Русия ползва силата си без колебание.
  • 18 ЯКО НИ ЛЪЖАТ НЕМСКИТЕ ЗЕЛСКИ.

    38 5 Отговор
    НЕМСКИ ЗЕЛКИ, ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ,ЧЕ ЩЕ ИМА ВОЙНА В ОКРАИНА????? МНОГО ЛЪЖЛИВИ ГАДЧЕТА. РУСИЯ НЯМА НАМЕРЕНИЕ ДА НАПАДА ОКРАИНА!!! ЯКО НИ ЛЪЖАТ НЕМСКИТЕ ЗЕЛКИ!!!
  • 19 888

    35 6 Отговор
    Кой ги пише тези глупави анализи ?
    Казахстан под ръковоството на Назърбаев бе прозападен суровинен придатък, 85 % от суровините се изнасят от
    западни компании. Личното богатсво на клана Назърбаеви е над 40 млрд. долара.
    Нешата се променят тотално. С или без санкции за Украйна в рамките на няколко години нешата се променят.
    Нямам информация за урановите мини /12 % от световните запаси /, но нещата ше се разпределят в полза на Русия, Китай и новия казахски клан.
    С една дума, събитията в Казахстан / война на два фронта ???/не влияят на това, което ще се случи или няма да се случи в Украйна.
  • 20 Значи

    32 6 Отговор
    /точно според предвижданията/ - "всичко знаещите и прогнозиращи" западняци намериха повод да се измъкнат от батака, в който сами се набутаха с опита си да обвинят Русия в агресорски намерения - "Тя няма да напада Украйна /б.м. не че някога го е искала и е смятала да го върши,де.../, защото отишла в Казахстан... Ама те в Казахстан са не повече от 1000 /хиляда/ войници - дали тази бройка би намалила боеспособността на руската армия? Ама мантрата "руският агресор срещу Украйна се изтърка.../ За толкова ли ограничени ни мислите бе, дойчевелевци?
  • 21 има лечебни заведения

    12 4 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    за твоя случай.Побързай
  • 22 ха ха

    9 28 Отговор
    Абе, Андрей, ами порови малко в нета. Репортери от москва пишат, че там телевизиите предават 24/7 за Казахстан. На всичкото отгоре беше по тяхната Коледа... Темата е страшна за русите и националната им сигурност. Просто Путя преигра и му отвориха втори фронт... Недолюбвам руския империализъм, но този път ми стана жал за руснаците. Деду Шори им скрои грозен номер...

    Коментиран от #33

  • 23 big

    25 6 Отговор
    Война с Украйна може да има само в един случай: тотално нападение срещу ЛДНР и евентуално Русия! В случай, че кукловодите им са планирали такива действия, могат да твърдят за такова нападение! Ситуацията в Казахстан по никакъв начин не може да им бъде спирачка, ако решат да се разправят с Украйна! Но нали е Дойче веле, трябва да пишат глупости!

    Коментиран от #30

  • 24 Путин

    17 5 Отговор
    На Западния фронт всичко е спокойно.
  • 25 Строго Секретно

    11 16 Отговор
    Въоръжените бунтовници близо 2000 на бр. предварително една седмица преди бунта в Казахистан се настанили в страната . Масово използвали социалната медия за манипулация . Задържани са много вагнеровци които преди това са били в Сирия ,Украйна и Либия .

    Коментиран от #32, #42

  • 26 Сър Пичук

    16 29 Отговор
    Днешна Русия ми напомня СССР през последните години на Студената война. Много говорене, много заплахи и накрая се спъхна от самосебе си за няколко месеца.
    Една сериозна война се решава от резервите, които не са особено големи в Русия. Така, че може да имаш хиперзвукови ракети, но важното е колко са. И колко можеш да издържиш на ответни удари. По-добре да не се стига до там.
    Тезата за разширяването на НАТО в Украйна е фалшива, защото още преди анекса на Крим украинският Парламент прие решение да не кандидатства за влизане в НАТО.
    Ако искат да успокоят Украйна, руснаците трябва да спрат враждебните действия срещу тази държава, да върнат Крим и да спазват договора за ядрено разоръжаване на Украйна, според който те трябва да са гарант за целостта и независимостта на тази държава. Което автоматично изключва нападения, анекси и всякакви други вражески действия, каквито в момента имаме.

    Коментиран от #34, #39

  • 27 А така,

    25 4 Отговор
    Сега дойче зеле да напише и как преди една година гърмяха при щурма на Капитолия невъоръжени демонстранти .
  • 28 Чоки

    20 5 Отговор
    Вставай страна огромная!
  • 29 шамана

    23 2 Отговор
    А в краварника няма ли Омикрон и претоварване на здравната система ? Или ония под мостовете ги ровите на място.
  • 30 mi6osp

    14 3 Отговор

    До коментар #23 от "big":

    Шансовете Украйна да нападне с големи сили Донбас да практически нулеви, защото на километри зад границата Русия държи стохилядна модерно въоръжена войска, която за броени часове безапелационно ще защити 1 000 000 руски граждани в Донбас. Украйна ще пробва тактика да завзема сграда по сграда, за да опъва нервите на Русия. И ще бъде наказана първият път със загуба на рота-две, следващите пъти с повече, докато се откаже.
  • 31 Хе,хе...!

    20 4 Отговор

    До коментар #9 от "А това":

    Това с вдигането цената на газа от 24 на 48 стотинки,бе само предтекст...!!!
  • 32 още по секретно

    25 7 Отговор

    До коментар #25 от "Строго Секретно":

    Задържаните не са Вагнеровци , а ислямски джихадисти и наемници обучавани в украйна.
  • 33 mi6osp

    22 4 Отговор

    До коментар #22 от "ха ха":

    Раничко се радваш. В рамките на двайсетина дни от днес, руските специални части ще затворят този втори фронт и обезоръжените участници в него ще чака съд в затворите.
  • 34 Фалконети

    22 6 Отговор

    До коментар #26 от "Сър Пичук":

    И какво стана рошльо. Русия за 20 години стана по страшна от Ссср ? Почна да ви поставя ултиматуми - а ? Да те открехна че ултиматуми поставя тоя който си е опекъл работите . Сега като плюете Русия я плюете по гърба , защото вече е преди вас.

    Коментиран от #45

  • 35 Гошо

    19 4 Отговор

    До коментар #9 от "А това":

    В България вдигнаха въглищата от 360 лв/т на 820 лв/т - и никой не тръгна да скача ! Къде е фактора тука ? Всичко е една инсценировка.
  • 36 Ох, дойче кенеФ

    14 4 Отговор
    Дрън дрън, че пляс.......
  • 37 !!!?

    6 11 Отговор
    Путиновият Гулаг и неговите жертви !!!?

  • 38 ДаЗдраПерМа

    11 6 Отговор
    Путин ще отиде в Китай на церемонията по откриване на Олимпийските игри и укрите ще нападнат Донбас. Следва бързо връщане в Москва свикване на Думата за разрешение за използване на войските извън Русия и принуждаване към мир Киев. Западът ще каже че украинската армия има право да се разхожда където си иска по територията на Украйна а Донбас е Украйна и ще оценят действията на Путин като агресия.
  • 39 mi6osp

    24 7 Отговор

    До коментар #26 от "Сър Пичук":

    Разликата между Русия и СССР е много съществена: Русия гони собствените интереси, докато СССР опитваше да подпомага пролетарската революция в целия свят. Икономиката на СССР не издържа натоварването. Русия не повтаря грешката, затова няма как да рухне, докато живее в мир. А ако някой тръгне на война с нея, краят есе знае. Приликата на САЩ с онзи СССР обаче става все по очевидна.

    Коментиран от #44

  • 40 Дън Бай

    17 5 Отговор
    Дойче зеле яко са напушени. Пълни глупости.
  • 41 Kcaniba

    22 7 Отговор
    Русия е в състояние да опуца талибаните в Казахстан, бандерите в Окраина и фащ - където и да са!!! Едновременно.
  • 42 ЧЕП НОРИС

    15 5 Отговор

    До коментар #25 от "Строго Секретно":

    Вангеровци няма , но ако им наредят веднага тръгват / всички са бивши спецназ . Ако сравняваш джихадистите които режеха глави със военни професионалисти , си много зле със мозъка . Погледни ю туб /то вече повечето ги изтриха целувките между крава/ джихадисти .
  • 43 Зелето.....

    13 3 Отговор
    И техните бълнувания.....не подлежи на внимание.
  • 44 Сър Пичук

    6 13 Отговор

    До коментар #39 от "mi6osp":

    Щом намираш прилики между САЩ и СССР е ясно, че си нямаш и идея от политика и за какво става въпрос.
  • 45 Сър Пичук

    8 21 Отговор

    До коментар #34 от "Фалконети":

    Нямаш си представа какво беше СССР от ония години, с Варшавския договор и "непотопяемия самолетоносач" Куба, където имаше съветски ракети, винаги насочени към Вашингтон. Днешна Русия има някои модерни оръжия, но въпросът е КОЛКО? Защото няколко хиперзвукови ракети не могат да решат една война. И защото на всеки, поне малко разбиращ, му е ясно, че една съвременна световна война няма да има победител. А един локален конфликт, дори да не е особено голям, ще бъде фатален за слабата руска икономика. Да припомня, че войната в Афганистан стопи силите на СССР, а сега те са ангажирани в Сирия, Африка, Украйна, Казахстан и още някои места, а икономиката им крета. Когато петрола беше евтин си кротуваха, а сега като скочиха малко цените и веднага станаха много ербап. Само да ти подскажа, че около Русия има много държави, които няма да пропуснат момента да си откъснат парче от нея. И то доста апетитно. Някои държави вътре в РФ също ще се "поразмърдат". А Русия не може да воюва на много фронтове. Путин блъфира и играе "вабанк" и това може да му струва много скъпо. Историята е пълна с разбити "непобедими" армии.

    Коментиран от #47

  • 46 Ася

    11 5 Отговор
    Украинците да гледат , ако искат същото което става в Казахстан ще им се види игра , а за тях ад !!!
  • 47 Фалконети

    7 1 Отговор

    До коментар #45 от "Сър Пичук":

    А силите на краварите в Афганистан ? От как стъпиха там , външния им дълг скочи четири пъти .

    Коментиран от #48

  • 48 Сър Пичук

    3 9 Отговор

    До коментар #47 от "Фалконети":

    Ако Русия нападне Украйна едва ли ще има съюзници, докато срещу нея ще са много държави.
    Относно външният дълг:
    - Русия - 13% от БВП
    - Швейцария - 271% от БВП
    - Люксембург - 3443% от БВП
    Не е важно колкото ти е дълга, а за какво са използвани парите и можеш ли да си го плащаш. Ама това е малко сложно за някои да го разберат.

    Коментиран от #49

  • 49 Бисмарк

    9 2 Отговор

    До коментар #48 от "Сър Пичук":

    Швейцария може ли да се противопостави на Русия ? За Люксембург няма да питам ! Общото и на двете държави е прането на пари.

    Коментиран от #51

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Сър Пичук

    2 9 Отговор

    До коментар #49 от "Бисмарк":

    Говорим за икономика и външен дълг, драги.
    Не всичко е оръжия и войни. Видяхме го Хитлер как свърши. Светът се обедини свещу него и малкото му сателити и го изпрати в небитието.
    СССР и Германия бяха много близки по идеология (социализъм и националсоциализъм). Германия беше разбита и се промени, но Русия е все още много близко до идеологията на СССР, а и Путин нескрито мечтае за връщането му. Та нали се сещаш за какво става въпрос...

    Коментиран от #52, #53

  • 52 смешко

    11 2 Отговор

    До коментар #51 от "Сър Пичук":

    Каква е икономиката на Люксембург ? Печатане на пощенски марки ?

    Коментиран от #57

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Руснака

    8 0 Отговор
    Стигнах до 3тия абзац - не можах да продължа да чета тая идиотщина. Какво трябва да се пуши, за да се пишат такива статии?
  • 55 Ххохълът...

    3 0 Отговор
    Нищо не се отложено ,Няма такъв филм.Трепаане до крак Имам смс.от главния
  • 56 Смех !

    4 2 Отговор
    То сигурно в Сирия нямат войски.Путин може да воюва където си иска.Украйна е на един шамар.Това да не вие България с простия Фердинанд !
  • 57 Сър Пичук

    1 1 Отговор

    До коментар #52 от "смешко":

    В Люксембург доходът на калпак е $118,503.6 за 2020.
    Икономиката им е главно финансови услуги, туризъм, производство на стомана и телекомуникации.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 DW Маниполатор!! В Украйна не се

    3 0 Отговор
    Се очакваше никаква война!! DW, всичко това бяха Тиражирани и повтаряне многократно от вак лъжи!!
  • 60 Грух

    1 0 Отговор
    Дойче веле. Лъжливи лицемерни нещастници. Но Господ гледа.
  • 61 Зелето

    0 0 Отговор
    Андрейчо, не ставаш за анализатор, много ви личи поръчката!
    Това в Казахстан се знае кой го направи , за да окажат натиск на Русия!
    Нашата поговорка, направили са си сметка без кръчмар.
    Важи в пълна сила за хамерите!
    Путин раздава картите.
    А за европа са последиците, понеже има много умни политици(марионетки)
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Факт

    0 0 Отговор
    Има ли още живи терористи в Казахстан!?
  • 64 Факт

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "А това":

    Ако е фактор то у нас да е станала революция!