Last news in Fakti

10 Януари, 2022 06:24 1 780 26

САЩ: Няма да обсъждаме европейската сигурност с Русия без европейците

  • сащ-
  • русия-
  • женева-
  • разговори-
  • нато-
  • европа-
  • сигурност

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман и заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков на Русия разговаряха в Женева преди започващите днес двустранни преговори

САЩ: Няма да обсъждаме европейската сигурност с Русия без европейците - 1

САЩ няма да обсъждат с Русия сигурността на Европа без участието на европейските си съюзници и партньори, предаде news.bg, позовавайки се на Дойче веле.

Това заяви заместник-държавният секретар Уенди Шърман на срещата си с руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, която се проведе късно снощи в Женева.

През настъпващата седмица предстои дипломатически маратон от преговори между Вашингтон и Москва, чиято цел е деескалацията на напрежението по границата между Русия и Украйна, предизвикано от струпването на повече от 100 хиляди руски военни.

Рябков оцени предварителните разговори в неделната вечер като трудни, но делови.

"Разговорът беше труден, няма как да е лесен. По принцип беше делови. Мисля, че утре /б.р. днес/ няма да губим време напразно" - коментира Рябков пред журналисти след деловата вечеря.

От своя страна говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че при разговорите снощи Уенди Шърман е подчертала, че САЩ са категорични в отстояването на "международните принципи за суверенитета, териториалната цялост и свободата на суверенните държави за избират своите съюзи". Тя е изразила тази позиция в контекста на разговорите за стремежа на Украйна към членство в НАТО.

Същевременно Шърман е потвърдила, че Съединените щати биха приветствали постигането на реален напредък в диалога с Русия по дипломатически път.

"САЩ са готови да обсъдят на срещата с Русия по стратегическата стабилност някои двустранни въпроси, но няма да говорят за сигурността в Европа без участието на самите европейци", се казва в изявлението на Държавния департамент.

Предварителните разговори между двете делегации, водени от Шърман от американска страна и Рябков от руска, продължиха два часа.

Преговорите между двете страни се разглеждат като първа стъпка към възобновяване на диалога, който беше силно затруднен от разполагането на руски войски по границата с Украйна и ултимативните искания на Москва да определя поведението на съседните страни в ущърб на суверенните им права.

Правителството на руския президент Владимир Путин представи списък с искания, с който поиска и гаранции, че НАТО няма да се разширява на изток с държави, които преди са били в състава на Съветския съюз, като Украйна или Грузия. Москва настоява също в източноевропейските страни, които са били част от бившата съветска сфера на влияние, да няма войски на САЩ и страните от Западна Европа. Кремъл предяви и претенции за разполагането на ракети в тези страни.

Въпросът за руския ултиматум, който ще бъде в основата на срещата между Джо Байдън и Владимир Путин в Женева на 10 януари, не засяга само Украйна

Претенциите на Кремъл бяха отхвърлени както от САЩ, така и от НАТО, и от Европейския съюз. Междувременно ЕС настоя да участва в разговорите между САЩ и Русия за европейската сигурност.

На въпрос на журналисти дали Русия е готова на компромис, той отговори, че "американците трябва да са готови на компромис".

Белият дом обаче отправи категоричен сигнал, че няма да има Ялта 2 и подялба на Европа на сфери на влияние.

Държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че не очаква реален напредък от преговорите с Москва.

Двустранни преговори са предвидени на 10 януари в Женева, на 12 януари предстои заседание на Съвета НАТО-Русия в Брюксел, а на 14 януари са насрочени консултации във Виена на срещата на Постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    41 9 Отговор
    Започнаха краварските номера преговорите са между големите играчи САЩ и Русия, пуделите нямат място там.

    Коментиран от #17, #18

  • 2 Алоу,Щатите

    35 7 Отговор
    Заемете с нещо по-хуманно,стига сте крали и правили мизерии по планетката Ми,Отгоре ви го казвам!
  • 3 КОТарАК

    21 4 Отговор
    ако случайно ги вкарат в НАТО , то трябва да ги вкарат и в ЕС-такава е схемата. и тогава ЕС наистина ще се разпадне
  • 4 БОЗА

    24 5 Отговор
    "Междувременно ЕС настоя да участва в разговорите между САЩ и Русия за европейската сигурност."

    Само това е достатъчно,за да се изясни ситуацията-в Европа сащисаните се ОПИТВАТ да поставят условия на рашките без дори да участват представители на Европа..."демокрация",а... ;-Х
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Скакауец

    25 6 Отговор
    А европейската страна за какво ще я ползват? За пълнеж ли? Щото до този very moment хиляди пъти са показвали, че не им пука за мнението на европейците...Европа я имат като адния си двор и правят каквото си искат, следвайки само и единствено своя собствен интерес...Просто лицемери...
  • 7 дядото

    24 2 Отговор
    суверенните държави с право на избор на съюзник.но тежко на онези,които не изберат тях за съюзник
  • 8 Сесесере

    8 33 Отговор
    Русофилнята пак почна да вие! Ватниците с техните смешни условия, както винаги пак ще изпаднат в изолация, този път с огромни последствия за обикновения руснак по света, жалко!

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Раша

    17 3 Отговор
    Да изчетат конско на преговорите-това е "дипломатичен" начин за американците.Нищо няма да бъде постигнато и за двете страни.
  • 11 Стига бе

    7 36 Отговор
    Целия бял свят се е изправл срещу една държава която анексира чужда територия и е готова да продължи.И има тука хора който я защитават.Потресен съм от безочието им.

    Коментиран от #12

  • 12 Целият бял

    23 5 Отговор

    До коментар #11 от "Стига бе":

    свят са САЩ и есни пудели. Нека ри припомня че целият бял свят окупира Ирак и стояха там 20 фодини. Афганистан също. Либия също някои от белия свят я разрушиха.

    Коментиран от #14

  • 13 Янки гол холм

    20 5 Отговор
    Обирайте си крушите от Европа импералисти алчни!
  • 14 Стига бе

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "Целият бял":

    Говориш глупости
  • 15 az #Контрапропаганда

    2 2 Отговор
    На практика САЩ вече го правят! :)))

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Вовка Палячо

    6 14 Отговор

    До коментар #1 от "гадно":

    пПосия какъв голям играч е с БВП 1,6 ?
    САЩ ако им отвъртят един шамар 16 пъти ще им се увие сопола около врата .

    Коментиран от #19

  • 18 Нико

    4 15 Отговор

    До коментар #1 от "гадно":

    Какви играчи са тия смешници руски бе. Добре, че закрепиха някоя ядрена бомба. Някаква ретро държавица, неразвита, копаща каквото има в земята. Нито нещо се развиват, ното нищо. Имат 2 града на кръст и яко мизерия навсякъде. Като им свършат горивцата Монголия ще изглежда като Швейцария за тях
  • 19 хаахах

    2 9 Отговор

    До коментар #17 от "Вовка Палячо":

    Да. Верно е. Добре го каза
  • 20 МалкоЛогика

    6 1 Отговор
    Това не са разгвори за европейската сигурност. На тези ще се обсъжда иска ли САЩ да има толкова сигурност колкото Руската Федерация, с вражески ракетни установки на 5 минути полет разстояние до столицата си. САЩ да не се отвличат с тъпи номера, часовникът цъка.

    Коментиран от #21

  • 21 Xxx

    1 6 Отговор

    До коментар #20 от "МалкоЛогика":

    Не ,не искат това . Русия иска колонии в Европа за да си продава неконкурентните боклуци на безбожни цени ,както и суровините и енергоносителите.

    Но без кръчмар я правиха тая сметка
  • 22 BRIT PIRAT REALIST 🇬🇧

    6 0 Отговор
    Гледам ги тия тъпи смотани американци ,и си викам добре че се махнах от България и отидох да живея в Кипър🇨🇾 на топло и спокойно място в състава на британската общност 🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧съм тя включва 53 държави по цял свят та мисълта ми е че тия тъпанари американци скарани с света и мразени от всички тръгнали да си крепят розовия долар с измислени пандемий против цял свят и войни с първата ядрена сила Русия 💪🇷🇺 ,и си викам тия говеда отвъд океана отдавна трябваше да са се прибрали в добрата стара Майка Англия 🇯🇪🇯🇪

    Коментиран от #24

  • 23 Павел пенев

    2 1 Отговор
    Обсъждайте тогава световната сигурност бе кравари.
  • 24 Ерец

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "BRIT PIRAT REALIST 🇬🇧":

    Абе едно е да гледаш , друго е да видиш . А както изглежда не си видял какво се договориха САЩ и Австралия . Еми Австралия ще закупи от “ тия тъпи смотани “ американци 75 танка М1А2 Abrams и друга бронетехника на стойност 3,5 милиарда долара съгласувано още миналата година . Освен това до 2024 г. е договорено Австралия да закупи от Америка бронетехника и оръжие за сумата 30-40 милиарда долара .Да те попитам първо защо Австралия не купува от ВБ , като една от страните в британската общност , и за какво са и танкове като няма сухопътни граници ? Или е възможен десант от трета страна !?
  • 25 Нищо чудно,

    0 0 Отговор
    искат си мажоретките.
  • 26 сноу

    1 1 Отговор
    Краварина разбира само от дърво ,а амерките само от голям черен с брадавици