Last news in Fakti

18 Януари, 2022 15:11 3 358 15

Коя е Роберта Мецола?

  • роберта мецола-
  • ес-
  • еп-
  • председател на еп-
  • малта-
  • европейски съюз-
  • давид сасоли

Искам хората да си възвърнат вярата и ентусиазма за нашия проект, каза тя

Коя е Роберта Мецола? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Роберта Мецола беше избрана на първия тур на гласуване, където от трима кандидати, в тайно гласуване от дистанция, получи абсолютно мнозинство - 458 гласа от 690 подадени гласове. В началото на работния ден Косма Злотовски (ЕКР, Полша) оттегли кандидатурата си, с което броят на кандидатите намаля до трима. Председателят Мецола ще ръководи Парламента през втората половина на настоящия законодателен мандат, до съставянето на нов Парламент след европейските избори през 2024 г.

Коя е Роберта Мецола?

Роберта Мецола е родена в Малта през 1979 г. и е член на ЕП от 2013 г. Тя e най-младият евродепутат заемал поста на председател на Европейския парламент. Роберта Мецола стана първи заместник-председател на ЕП през ноември 2020 г. Изпълнява длъжността председател на Парламента, след като председателят Давид Сасоли почина на 11 януари. Тя е третата жена-председател на Европейския парламент след Симон Вейл (1979-1982 г.) и Никол Фонтен (1999-2002 г.).

В обръщение към Парламента веднага след гласуването, г-жа Мецола заяви: "Първото нещо, което бих искала да направя като председател, е да се замисля за наследството на Давид Сасоли: той беше борец, бореше се за Европа и за нас, за този Парламент. [...] Като председател ще отдам почит на Давид Сасоли, като винаги отстоявам Европа, нашите общи ценности - демокрация, достойнство, справедливост, солидарност, равенство, върховенство на закона и основни права".

"Искам хората да си възвърнат вярата и ентусиазма за нашия проект. [...] Скъпи европейци, през следващите години хората в цяла Европа ще очакват от нашата институция лидерство и насока, докато други ще продължат да подлагат на изпитание границите на нашите демократични ценности и европейски принципи. Трябва да дадем отпор на антиевропейския наратив, който се налага толкова лесно и бързо. Дезинформацията, допълнително засилена по време на пандемията, подхранва цинизма и евтините решения на национализма, авторитаризма, протекционизма и изолационизма", добави тя.

Председателят Мецола подчерта, че "Европа е точно обратното. Тя означава да се застъпваме един за друг, да сближим нашите народи. Тя означава всички ние да защитаваме онези принципи на майките и бащите основатели, които ни изведоха от пепелищата на войната и холокоста към мира, надеждата и просперитета. Преди 22 години Никол Фонтейн беше избрана 20 години след Симон Вейл. Няма да минат още две десетилетия, докато следващата жена заеме този пост“, каза тя.

Председателят разполага с широк набор от изпълнителни и представителни правомощия, посочени в чл. 22 от Правилника за дейността на Европейския парламент. Наред с посочените в него задължения, председателя притежава "всички правомощия, необходими за ръководене на дейността на Парламента и за осигуряване на нейното правилно протичане". Ключов пример за това са решенията, които осигуриха нормалното функциониране на Парламента след началото на пандемията от COVID-19.

Чл. 14 от Договора за Европейския съюз гласи, че Парламентът избира своя председател измежду членовете си. От първите европейски избори (с всеобщо избирателно право) през 1979 г. насам всеки председател е изпълнявал функциите си за период от две години и половина, с възможност за подновяване. Това означава, че обикновено за всеки законодателен мандат има двама председатели. От създаването на Парламента през 1952 г. досега е имало 31 председатели, като 17 от тях са били на този пост след 1979 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    26 1 Отговор
    Адвокатът на Тиквата в ЕС
  • 2 Късно е за вярва в ЕС

    29 1 Отговор
    Много лъжи. Много престъпници.
  • 3 ТаУмВзе

    25 1 Отговор
    Послушен добитък на хранилката, как коя е. Дийй кончееее!
  • 4 Ценител

    3 17 Отговор
    Много стилна дама е!

    Коментиран от #5

  • 5 Последния Софиянец

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ценител":

    Само от Тиквата взе милиони да го защитава.Може да си позволи.
  • 6 ПСР

    29 1 Отговор
    Уикипедията за Г-жа Мецола,мога и сам да си я прочета.
    ЕП отива в ръцете на ЕНП и това е достатъчно,за да ми се доповр-ща.
    ЕНП,Партията,която 12 години ръкопляскаше на безобразията борисови/ГЕПП-ЕНП България.
    Която го криеше и подкрепяше срещу многократните 6 килограма/2 милиона евро в копюри от 200,скатани в дипломатическа поща/.ЕНП на Меркел,Юнкерс,Туск,Манфред Вебер....редица др.Честито,Г-жо Мецола от Малта!

    Коментиран от #11

  • 7 Стамбул

    10 1 Отговор
    ✔Тя означава всички ние да защитаваме онези принципи на МАЙКИТЕ И БАЩИТЕ основатели, които ни изведоха от пепелищата на войната и холокоста към мира, надеждата и просперитета.✔
    😜Първо официално изказване и гаф - политически некоректно и обидно за част от транс гражданите, вместо безобидното РОДИТЕЛ1 И РОДИТЕЛ2 основатели на ЕС. Ах, Роберта, а може би безобидното Ах, РОБЕРТ!😜
  • 8 Въпрос с повишена трудност

    15 1 Отговор
    Така ли изглеждат джендърите от мъжки пол?
  • 9 наблюдател

    17 0 Отговор
    "Коя е Роберта Мецола?" не я знам коя е тая калинка (на такива постове други не назначават). има вид на боксьор, втора тежка категория.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бисмарк

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "ПСР":

    Под Ефропа разбирам Германия

    Коментиран от #13

  • 12 ФЕЙК

    9 1 Отговор
    Как коя е Роберта Мецола? Не виждате ли! Това е малтийската Николина Ангелкова!
  • 13 ПСР

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бисмарк":

    И аз.
    Четвъртият Райх.Това,което не постигнаха с две световни войни,го направиха с икономика,индустрия и финаси.
    Следва-диктат.
  • 14 БГ0000

    1 0 Отговор
    Щом е там е продажна,леко д.ендър,а в сурата,както казват шопите,кон!!!
  • 15 анонимо

    0 0 Отговор
    от шуробаджанаците на ес , мъжът и финаландски депутат в ес , тя никаква от малта я избраха за предсадетел то и от нея нищо не зависи