Last news in Fakti

20 Януари, 2022 14:52 10 121 29

Как Байдън предизвика смут и изумление

  • русия-
  • сащ-
  • нато-
  • джо байдън-
  • владимир путин

Никой от лидерите не разисква публично точния характер на възможните санкции срещу Русия, тъй като разкриването на картите би било погрешно

Как Байдън предизвика смут и изумление - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Реакцията на Запада спрямо Русия ще зависи от това дали става дума за "пълномащабна война" или "ограничено навлизане" в Украйна, излезе от думите на американския президент Байдън, които предизвикаха смут.

Американският президент Джо Байдън предизвика смут с изказванията си по повод възможното руско навлизане в Украйна. На пресконференцията си в Белия дом той като че ли обвърза санкциите, с които заплашва НАТО, с мащабите на потенциалната руска инвазия.

"Ако става дума за ограничено навлизане е едно, но ако те наистина направят това, което са в състояние да направят с всички военни части, които са струпани на границата, това ще се превърне в катастрофа за Русия", заяви американският президент.

Реакциите от Украйна не закъсняха

CNN цитира неназован украински правителствен представител с думите, че бил "шокиран от това как американският президент прави разлика между навлизане и нахлуване". Това давало на руския президент Владимир Путин "зелена светлина при желание да навлезе в Украйна". Известният сенатор от Републиканската партия Линдзи Греъм каза, че е "изумен" от изказванията на Байдън.

Говорителката на Белия дом Джен Псаки положи усилия да внесе яснота. "Президентът Байдън изтъкна ясно на руския президент: ако руските военни части преминат границата с Украйна, това ще е една нова инвазия, спрямо която САЩ и нашите съюзници ще реагират бързо, твърдо и решително", заяви Псаки.

Американският президент обаче знаел, че Русия разполага с "широк инструментариум за агресии" под прага на военните действия - например кибератаки и паравоенни тактики. Байдън подчертал, че и на този вид агресии на руснаците "ще бъде даден решителен съвместен отговор".

По отношение на санкциите яснота няма

Тъй като не е член на НАТО, Украйна не може да очаква военна помощ от Алианса при евентуално нахлуване на Русия, отбелязва агенция "Асошиейтед прес". А що се отнася до санкциите, реториката на ЕС съвпада с тази на Белия дом: Русия ще понесе огромни икономически и политически щети, ако Путин изпрати своите сили през границата с Украйна.

Никой от лидерите не разисква обаче публично точния характер на възможните санкции, тъй като разкриването на картите би било погрешно. Най-обсъжданите действия включват забрана на Русия да участва в банковата система SWIFT, която управлява световните парични потоци, и налагане на санкции на семейството на Путин, на неговото военно и политическо обкръжение и на руските банки.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    106 5 Отговор
    Само дементен кравар, може да си иска война с Русия и Китай! Просто, за да не се набутат във втора гражданска война, пак им трябва Външен враг. Тоя път не познаха филмарата.
  • 2 БОРУНА ЛОМ

    86 2 Отговор
    ЯВНО НЕ ИМ ДРЕМЕ НА КРАВАРИТЕ ЗА УРКИТЕ! БИЗНЕС ДА ИМА!

    Коментиран от #10

  • 3 Последния Софиянец

    59 2 Отговор
    Той бълнува на сън,а тия се стряскат.
  • 4 Display

    70 3 Отговор
    Колко ли пъти е пръцнал, споменавайки Русия ??????
  • 5 Сатана

    67 3 Отговор
    Жо Байдън ще да е признал Крим за Руски а Путин му е обещал място до Ленин на Червения площад.
  • 6 гадно

    67 2 Отговор
    Укрите са в паника Бай Дън даде зелена светлина за ограничено навлизане каквото и да значи това.

    Коментиран от #14

  • 7 Мухахаха

    76 3 Отговор
    Чудят се как да се измъкнат от измислената ситуация, които сами създават САЩ. Не спирам да се смея, като си спомня лудата паника и ужас на "непобедимите" рамбовци, които на летището в Кабул тичаха като полудяли и се хващаха за колесниците на всеки излитащ самолет за да се спасят...
  • 8 Режисьор

    42 2 Отговор
    Следва нова серия на американския сериал - Веселия самоубиец , комедийка някаква! Нещо като филма на Чаплин Диктатора- голям майтап.
  • 9 Феникс

    38 1 Отговор
    За сороснята ,
    Това е отговора , за какво е била срещатата на Путин и Байдън .
    Мухахах
  • 10 О КРАЙНА

    49 2 Отговор

    До коментар #2 от "БОРУНА ЛОМ":

    Ако руснаците не пипнат бизнеса на синчето-наркоман на Бай Дън, всичко ще е точно.
  • 11 ДаЗдраПерМа

    58 1 Отговор
    с две думи Русия да не праща армия и тежка техника срещу Украйна а само частни военни фирми да разчистят източна Украйна от фашисткия башибозук Азов
  • 12 мародер

    62 0 Отговор
    Боже колко е лош този Путин! Заинатил се е като магаре на мост! Целият западен свят го предизвиква да нахлуе в Окрайна а Той не и не! Няма да е на хубаво това...
  • 13 ДаЗдраПерМа

    34 0 Отговор
    украинския Президент пак се издъни, каза на народа да не се запасява със свещи и кибрит война няма да има
  • 14 mi6osp

    33 1 Отговор

    До коментар #6 от "гадно":

    Байдън видя, че въпреки всички подканвания Русия не иска да прави инвазия в Украйна Затова дребният хитрец подканва Русия да признае независимостта на Донбас, за да бъде обвинена поне за поредната анексия. Ако продължава да натиска за инвазия, рискува да разруши НатО в Европа.

    Коментиран от #17

  • 15 Димитров

    26 1 Отговор
    Честито успокоение на
    Земенски!
  • 16 Активист на БКП

    27 1 Отговор
    Русия и Путин ще ви смажат !!!!
  • 17 ДаЗдраПерМа

    17 4 Отговор

    До коментар #14 от "mi6osp":

    признаването на Донбас и Луганск означава край на териториалните конфликти в Украйна което е пък достатъчно условие за влизане в НАТО.

    Коментиран от #18

  • 18 8/и

    23 0 Отговор

    До коментар #17 от "ДаЗдраПерМа":

    Абе може и да означава край на самата окрайна. И тогава нещата наистина ще си дойдат на място.
  • 19 Слипи Джо

    20 1 Отговор
    Изфирясало му е зелето в кацата на Бай Дън!
  • 20 С фашистите ...

    27 1 Отговор
    В Украйна трябва да се сложи край.Те от 10 години с амбициите за Велика Украйна подкопават живота на половин Европа.Водят гражданска война.Това се казва когато воюваш с една част от уж "народът си".
  • 21 Хем сърби

    12 0 Отговор
    Хем боли...
  • 22 Редовно

    6 0 Отговор
    палят фитила и на трета световна. Байдън обаче е водещ антифашист на Запад, но с такива като Джен П. -като пиле в кълчища....
  • 23 искат да внушат на хората по света

    17 0 Отговор
    видете ли, ама русия наистина ще нахлуе в украйна. Е ако не го направи значи бандеровците да се благодарят на ФАЩ и ес. Естествено Русия няма да нападне без причина. Но внушението е важно за слабомислещите хорица които се оставят на пропагандата на запад, че са живи благодарение на ФАЩ и васалите.Не дразнете Руския мечок и той няма да пуска ракети.
  • 24 Човек с памет

    18 1 Отговор
    Идиотщината няма край ! Един политик не излезе да каже защо ще и е на Русия да напада Украйна. Само истерии разиграват.
  • 25 Украина

    5 0 Отговор
    Яко гризна дървото. Още ли не и е ясно че отива курбан в името на демокрацията.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 същия

    8 0 Отговор
    Абе, тия малоумници ли са? Всеки ден повтарят като дебили едно и също!!!!
    Защо Русия да напада това агонизиращо нещо -украина- за да храни 40 милиона души - да им вземе земята ли - че Русия има най-голямата територия на Земята и несметни природни ресурси - защо да я завладява - за да им плаща огромните външни дългове и да се занимава с толкова агресивни, злобни и мързеливи същества...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ЦарВул

    1 0 Отговор
    А ако стане обратното-ПОКРАЙНЕНЦИ ДА НАВЛЕЗАТ В НЕЗАВИСИМИТЕ ДНР И ЛНР ТОГАВА К,ВО ШЪ СТАНЕ??ДА НЕ МИСЛИТЕ,ЧЕ РУСИЯ ЩЕ ГЛЕДА КАК ХОХЛИТЕ ИЗБИВАТ МИРНИ РУСКИ ГРАЖДАНИ РУШАТ ИЗТОЧНО ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ И НАЛАГАТ ДЖАНДЪРСТВОТО!!ХОХЛИТЕ СЕГА БОМБАРДИРАТ И НИКОЙ ОТ ЗАПАДА НЕ СЕ СТРЯСКА,А САМО ПЕЛТЕЧАТ:"АМА ВИЖТЕ ТЕ СА СТРУПАЛИ 100 ХИЛЯДИ РУСКИ ВОЙСКИ ДО ГРАНИЦАТА"!МИ ИМАТ ТОВА ПРАВО!!ТОВА Е ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ И ТЯХНО ПРАВО КЪДЕ ЩЕ РАЗПОЛАГАТ ВОЙСКИТЕ СИ!!ДА НЕ БИ ХОХЛИТЕ ДА НЕ СА РАЗПОЛОЖИЛИ ТЕХНИ ВОЙСКИ НА ГРАНИЦАТА И НЕ ОБСТРЕЛВАТ ВСЕКИ ДЕН И ЧАС!!А ОБЕЩАВАНИЕТО ЗА ПОМОЩ ОТ ЗАПАДА ЗА ХОХЛИТЕ ЕДНА ФОРМА НА КУЛТУРНО ОТКАЗВАНЕ ПЪК И В.В.ПУТИН НЕ МУ ТРЕБАТ ОЩЕ ТОЛКОЗИ МИЛОНИ ДА ГИ ХРАНИ,А НЕ КАТО КРАВАРИСТАН ДА ИМ ПРАЩА 200 МИЛОНЧЕТА НЕ В ПАРИ,А В ОРЪЖИЕ!!ДА ГО ИЗОПЛЗВАТ СРЕЩУ РУСИЯ!!Е ТОВА ТЯХНОТО СЕ КАЗВА НАХАЛСТВО:ВСЕ ЕДНО ДА БУТНЕШ БАБА СИ ПО СТЪЛБИТЕ И ДА Я ПИТАШ ЗА КЪДЕ СЕ Е РАЗБЪРЗАЛА?????2ТОЛКОЗ!!!!!!!!!!!!!