Last news in Fakti

28 Януари, 2022 18:09 1 005 24

САЩ подобряват международния си имидж

  • сащ-
  • имидж-
  • проучване

ЕС е най-добре приеман

САЩ подобряват международния си имидж - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Международните политики на Русия и Китай се приемат като по-скоро дестабилизиращи за света и в това отношение глобалните нагласи не са се променили в сравнение с последните няколко години. Регистриран е сериозен ръст в позитивните нагласи към САЩ и най-голямата суперсила все повече се доближава до позитивната част на скалата, сочи проучване на "Галъп", съобщи NOVA.

ЕС остава единствената от четирите големи световни сили, която се приема традиционно позитивно в тази класация и дори допълнително подобрява своя резултат в сравнение с миналата година.

Изследването е проведено от Световната асоциация „Галъп интернешънъл“ в края на 2021 г. Изследването покрива 45 държави по света и повече от 42 000 пълнолетни граждани, представляващи около 2/3 от световното население.

Подобрението на глобалния образ на САЩ, в сравнение с предходни изследвания, най-вероятно е поради смяната в Белия дом.

Известен ръст на позитивните оценки се регистрира в някои европейски страни и в Латинска Америка. Оценките на самите американци за държавата им се подобряват и, макар че все още са по-скоро негативни, отбелязват най-високия резултат през последните години.

В глобален мащаб (и очаквано) САЩ са възприемани в най-негативна светлина в Русия и Западна Азия.

Обратно, мнозинството от хората в Индия и Африка виждат по-скоро стабилизиращ на ефект международните политики на Америка. Хората в Русия и в Европейския съюз изглеждат най-несигурни по тази тема.

Глобалният нетен резултат за САЩ – дялове на отговори „стабилизира“ минус дялове на отговори „дестабилизира“ – сега е -2. Преди три години беше -28.

Имиджът на Русия се запазва трайно негативен през последните години, макар че преди няколко години беше по-негативен. Една трета от участниците в глобалното изследване сега казват, че международните политики на Русия са стабилизиращи за света. Близо половината от анкетираните обаче смятат, че политиките на Русия дестабилизират. Една четвърт не може да формира мнение. Така глобалната нетна стойност за Русия е -17.

Международните политики на Русия изглежда са приемани в най-голяма степен за дестабилизиращи от хората в Австралия, САЩ, Европа, ЕС.

Респондентите в Индия от друга страна смятат, че политиките на Русия са по-скоро стабилизиращи – дори в по-голяма степен от самите руснаци. Руските международни политики са положително оценени и в Африка. Там обаче, както и в САЩ, Русия и Латинска Америка, хората са в същото време и по-разколебани, тъй като дяловете на колебание се равняват на около една трета от всички отговор.

Международните политики на Европейския съюз все още са приемани като по-скоро стабилизиращи в световен мащаб. ЕС все още остава единствената от четирите глобални сили, която е в позитивната част на скалата. Положителните оценки по отношение на ролята на Съюза в международните отношение са по-скоро константни в последните годишни изследвания на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“, макар и да са наблюдавани някои вариации. От друга страна възможността на ЕС да повлияе на световната политика значително всъщност не е толкова сигурна.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знаеме ги ние

    26 1 Отговор
    Ще подаряват дрогица на народите които провалиха?
  • 2 Вихър

    25 0 Отговор
    Защо ли 🤔 Европа е най стария континент колкото е стара най старата професия проституцията
  • 3 Смърт за сращ

    29 1 Отговор
    Как да си изчистят имиджа като убиха милиони деца.червеното килимче е с такъв цвят от кръвта на невинните убити.
  • 4 Хероин мустафа

    24 1 Отговор
    Ще свалят цената на хероина на световният пазар.
  • 5 Чудесно

    28 0 Отговор
    Да започнат с незабавно изнасяне от териториите на Ирак и Сирия, където бойци на ИДИЛ действат под американска закрила.
  • 6 Сатана

    24 0 Отговор
    Абе,Росене,какви глупости плещиш на килограм.В новинарските емисии по цял свят се повтарят няколко новини на ден до втръсване докато накрая човек повярва и му се набие в мозъка пропагандата.Ти си същия но на много ниско ниво,опитваш се да убедиш някого в нещо ,което твоите господари са ти казали да публикуваш,ако си реален човек а не Бот.Мани,не ме занимавай с измислени анализи и внушения.Баш па ЕС и Юнайтед Стейд?Аз да не живея на Луната и да вярвам в извънземни.
  • 7 Пешкири

    16 0 Отговор
    В Европейският съюз и в частност в Европа нямат нищо освен нищо. В България наистина няма нищо защото са кухи и и празни дори и мечти нямат. Само го(а)вна които не искат да се развиват
  • 8 КРА

    27 1 Отговор
    САЩ и Великобритания никога не могат да подобрят имиджа си, защото за всеки разумен човек е ясно, че те са най-гнусната и подла измет живееща на планетата Земя.
  • 9 Точен

    24 1 Отговор
    ФАЩ се опитват да компенсират позора си в Афганистан с медийни манипулации. То Тръмп ежеседмично оповестява провалите на старчока Байдън и демократите, особено в икономиката. Младите са невежи над 90 %, като авторът на "статията".
  • 10 фен на сидеров

    20 1 Отговор
    какъв имидж, бе братко, с тоя пръдлив президент !?
  • 11 майтап Уили

    21 1 Отговор
    При толкова провали скалата на Калъп отчита: колкото по-зле толкова по-добре. Освен скалата усмивка предизвиква и методиката на Калъп: "Изследването покрива 45 държави по света и повече от 42 000 пълнолетни граждани, представляващи около 2/3 от световното население." , а може би - и цялото население, знае ли човек.
  • 12 kkk

    16 1 Отговор
    Поредната помия, на поредния гнусен роб на вкисналото дойче зеле.... Групичката драскачи, записвайте си внимателно:

    Скоро, МНОГО СКОРО господарите ви ще се изпарят (може и съвсем буквално да се случи) и тогава ГНУСНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ като вас ще висите като коледна украса по уличните лампи. С темповете с които баш господарят ви оcuра положението ви остава твърде кратък живот. И не, публично покаяние и извинение НЕ СТИГАТ- ПРЕДАТЕЛИТЕ ги бecят и това е положението...

    Коментиран от #24

  • 13 такива ми ти работи

    19 1 Отговор
    САМО за една година:

    - 27,000 граждани на САЩ се самоубиват.

    - 26,000 умират от домашни злополуки.

    - 23,000 стават жертви на убийци.

    - 85,000 се осакатяват и раняват от огнестрелни оръжия.

    - 38,000 от тях умират.

    - 13,000,000 стават жертви на престъпления, включително нападения, изнасилвания, въоръжен грабеж, кражби с взлом и др.

    - 135,000 деца ходят на училище с пистолети.

    - 5,500,000 хора са арестуваните за година (без да се броят предизвикалите пътни катастрофи).

    - 125,000 умират преждевременно от алкохолизъм.
  • 14 Африканец

    14 1 Отговор
    "Международните политики на Русия и Китай се приемат като по-скоро дестабилизиращи за света ..... Респондентите в Индия от друга страна смятат, че политиките на Русия са по-скоро стабилизиращи – дори в по-голяма степен от самите руснаци. Руските международни политики са положително оценени и в Африка."

    До кога с малоумна пропаганда бе соросоидчета - Значи Китай, Русия, Индия и Африка и част от Латинска Америка определят "че политиките на Русия са по-скоро стабилизиращи" обаче видиш ли "граждани, представляващи около 2/3 от световното население" показали "Подобрението на глобалния образ на САЩ".

    Ами вие сте изброили 4/5 от световното население които харесват Русия ама видиш ли 2/3 харесвали САЩ

    По тъпа пропаганда не бях чувал.

    Коментиран от #18

  • 15 mi6osp

    6 0 Отговор
    Повишаването на имиджа на САЩ се дължи единствено на това, че след Обама , САЩ не са посмели да обявят война или да нахлуят в суверенни държави по света ( натовските не са държави).
  • 16 Това

    5 1 Отговор
    виц ли е ??
  • 17 koko

    6 0 Отговор
    росенчо изкара ли за бучка сирене от американците полъжлива статия не бях чел кои са разрушителите на света които унищожиха Ирак, Либия,Сирия, Сърбия, Виетнам, Корея и ядреният удар по Япония
  • 18 Толупоффф

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Африканец":

    Ти явно не знаеш нищо от най-новата математика. Сега и тя е либерална и 2+2 не е чети тава е тоталитарно, а 42 000 човека при почти 8 милиарда 2/3 от населението на земята си направо демократично.
  • 19 Механик

    5 0 Отговор
    Отиват си в небитието! Агонията е в началото си, но тя е неотменима.
    Ние много загубихме и много страдахме 80-те и 90-те години. Сигурно и още ще страдаме, но ЗАПАДА .....той УМИРА и вече вони.
  • 20 един от многото

    4 0 Отговор
    Какво ли не правят пропагандата и простотията!
  • 21 ивелин

    6 0 Отговор
    Тоя малоумник когато пише тези редове дали вярва на това което казва? Тая престъпна сган това "Световно зло" е втората империя след Татаромонголската империя която след себи оставя само пепел. " Знaeтe ли кoлкo пъти Китaй e вoювaл oт 1979 г. дoceгa? Никoлкo. A ниe cмe пocтoяннo във вoйнa“, кaзвa Джими Кaртър, цитирaн oт "Нюзуийк". Тoй дoпълвa, чe CAЩ ca ce рaдвaли eдвa нa 16 гoдини мирeн живoт в cвoятa 242-гoдишнa иcтoрия, кoeтo прeвръщa cтрaнaтa в „нaй-вoeннoлюбивaтa нaция в иcтoриятa нa cвeтa.“
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Грух

    0 0 Отговор
    От тоя росин е по гнус само оная слуз джимбазив.
  • 24 Грух

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "kkk":

    Браво ! Споделям изцяло !