Last news in Fakti

31 Януари, 2022 09:55 2 354 9

Парагвай вече не е рай за неваксинираните германци

  • парагвай-
  • коронавирус-
  • неваксинирани-
  • германия-
  • германци-
  • ваксини-
  • пандемия

Бягайки надалеч от строгите правила в пандемията, стотици германци се изнесоха в Парагвай

Парагвай вече не е рай за неваксинираните германци - 1
Снимка: Shutterstock

"Дядо и баба също трябваше да дойдат с нас, макар че не искаха", казва Кевин Нойгум от Северен Рейн-Вестфалия. Той, брат му, родителите им, както и бабата и дядото са пристигнали в Парагвай преди четири седмици. "Напуснахме работа в Германия, а сега искаме да ставаме фермери", казва изпълнен с оптимизъм 25-годишният Кевин, макар никой от семейството да няма никакъв опит в тази сфера. Наистина ли в Парагвай пристигат толкова много германци, които бягат от ваксините? И защо? На този въпрос Кевин отговаря с подчертана предпазливост: "Ние се информираме добре, четем много по въпроса и след това ще решим дали да се ваксинираме или не".

На германците Парагвай им харесва

Парагвай е предпочитано място за германските изселници - и то не само от началото на пандемията. Градчето Хоенау е било основано от германци през 1900-та година. Първите преселници пристигнали навремето от Бразилия. Парагвай им предложил редица благоприятни възможности - голяма, слабо населена страна с много плодородна почва и ниски цени. След Втората световна война там пристигат и нацисти. "Д-р Смърт" - както е бил наричан прословутият лекар от Аушвиц Йозеф Менгеле, също е бил сред тях. В продължение на няколко години той е живял именно в Хоенау. През 1970-те години на това място се заселват и редица германски пенсионери, предимно по икономически причини, защото в Парагвай няма подоходен данък. През 2021-а броят на имигрантите в страната почти се е удвоил спрямо предходната година.

Повече свобода и по-малко стрес

"Всички идват заради ваксинирането", казва Георг Валдлайтнер, когото всички наричат Чики. Той е в Парагвай от над 25 години, държи баварски ресторант и е против ваксинирането и предпазните маски. Въпреки това не гледа с добро око на новопристигащите. "Всички те нямат представа какво ги очаква тук и повечето от тях ще се върнат по-бързо обратно в Германия, отколкото си мислят." Вечерта, на рождения ден на един приятел на Чики, става ясно колко голяма е германската колония в Парагвай и какво е отношението на повечето германци към ограничителните мерки. Рожденикът Манфред Поп, който също живее от години в Парагвай, ни кани с думите: "Ще е пълно с хора - чакаме 100 души, от които никой не е ваксиниран, нито пък ще носи маска".

Това за маските се оказва вярно. Но опитът да разберем дали всички наистина са неваксинирани, потъва в море от ругатни и закани. Няколко минути по-късно домакинът кара репортера да напусне тържеството. Само една млада двойка, пристигнала преди четири седмици, разказва открито за надеждите си да започне нов живот в Парагвай. "Тук няма такъв стрес като в Германия - там в момента е пълна бъркотия. Един приятел ни убеди да дойдем, а коронавирусът само ускори решението ни", споделя Йоана Фабер.

Да не си ваксиниран не е безопасно

През януари кметът на Хоенау Енрике Хан изрази в интервю за един парагвайски вестник тревогата си от пристигащите неваксинирани германци. След това обаче бе засипан с омраза в социалните мрежи. "Ние, парагвайците, смятаме за наш граждански дълг да се ваксинираме", казва Ноеми Яра, дясна ръка на кмета и директорка на туристическата служба. "Само чрез ваксинацията ще можем да си върнем онези свободи, с които сме свикнали. Бих препоръчала и на чужденците да се ваксинират, защото особено тук, в нашия регион, системата на здравеопазването не е особено добра. А и ваксинираните се обслужват с предимство в болниците." Яра потвърждава, че в последните месеци в областта са се заселили много повече германци , отколкото в предишните години - само в Хоенау били пристигнали над 1000 германски граждани. Яра се пита защо властите са ги пуснали без да поискат от тях сертификат, че са ваксинирани.

Правилата вече са други

Но ето, че се случи точно това. От 12-и януари в Парагвай влезе в сила нов закон, според който пристигащите от други страни, които нямат постоянно право на престой, трябва да са най-малко два пъти ваксинирани срещу коронавирус. Новината шокира мнозина, които не желаят да се ваксинират, а вече са натоварили покъщнината си в контейнери за транспорт през океана. Неимунизираните пък, които вече са пристигнали в Парагвай, няма да могат да излязат и да влязат отново през границата, освен ако не се ваксинират.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ето...

    50 1 Отговор
    Пак пропаганда за ваксиниране.
    Но разберете, на финала сте свашите ваксини.
    Урсуна трепери от страх къде ще ги навре тези милиарди от ваксини, дето е поръчала от Пфайзер.
  • 4 Ковидарите

    42 0 Отговор
    Коеидарите са купили продажните местни властии затварят "рая" ! Гадно, а ковидарчетата от DW бързат да злорадстват, НО проверете дали е истина, все пак информацията е от лъжците Дойче Зеле!

    Коментиран от #7

  • 5 Псевдоним

    34 2 Отговор
    Въпросът в задачката е кой е бутнал тлъстия рушвет на парагвайското правителство.

    Коментиран от #8

  • 6 Гнойче Жмеле

    3 0 Отговор
    Истината и само истината ъъъъъъ наистина! 😁
  • 7 Хайл

    18 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ковидарите":

    На която "статия" видиш автор-дойче зеле,спокойно може да я подминеш с чиста СЪВЕСТ
  • 8 Хайл

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Псевдоним":

    А дали има нещо вярно в написаната "статия"
  • 9 гост

    5 0 Отговор
    "Само чрез ваксинацията ще можем да си върнем онези свободи, с които сме свикнали." Ей те тука е заровено кучето.