Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 05:43 1 903 9

Борел: Испания и Португалия могат да съхраняват втечнения газ за ЕС

  • жозе борел-
  • втечнен газ-
  • испания-
  • португалия

Иберийският полуостров е енергиен остров, смята Върховният представител по външната политика и сигурността на Европейския съюз

Борел: Испания и Португалия могат да съхраняват втечнения газ за ЕС - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният представител по външната политика и сигурността на Европейския съюз Жозеп Борел смята, че повечето запаси на общността от втечнен природен газ могат да се съхраняват в Испания и Португалия, предаде БНР.

В блога си той определя Иберийския полуостров като енергиен остров, тъй като в момента той има по-голям капацитет за приемане на газа от останалите европейски страни. В тази насока Борел отправя призив за инвестиране в отношенията с потенциални доставчици на горивото като част от "нашия интерес в развитието на по-стратегически връзки".

Заедно с еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон Жозеп Борел замина за Вашингтон, където двамата ще участват в заседанието на Енергийния съвет "САЩ-ЕС".

Съединените щати са главният доставчик на втечнен природен газ за Европа.

Паралелно ЕС води разговори с Норвегия, Катар, Азербайджан, Алжир и други страни за разширяване на доставките на този вид гориво.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 /////

    36 3 Отговор
    Хехе "САЩ са главния доставчик на втечнен газ за Европа" това изречение обяснява всичко случващото се с истерията за Украйна. Както винаги хората ще платят масрафа за да им пробутват в пъти по-скъпия втечнен газ.
  • 2 долу ЕС

    22 4 Отговор
    българия може да съхранява само боклука за 1000г напред
  • 3 ХАН КРУМ

    34 6 Отговор
    и каква ще му е цената? къде се набихме при тези мухлювци? пак изтеглихме късата клечка? бегане му е майката – от ес и от нато! произвеждаш ток по 50 евро, продаваш си го на 500 евро. не подписваш дългосрочни договори– газ копуваш умножено по 5,ликвидират мариците, белене го нямаш, отказват те от южен поток– той минават през турция и за нас среден пръст– ей умориха се да го смачкат тоя народ!!! ама той жилав и глупав–оцелява, въпреки крадци и предатели!
  • 4 долу ЕС

    16 3 Отговор
    значи измислиха как Португалия да стане директен вносител и продвач за ес на газ, измислиха и за германия, а от всички България единствена граничи с Русия, но не внася!
  • 5 хлъц

    13 4 Отговор
    Този и дедо БайДън, могат заедно да си пият антисклеротичните хапчета. Могат и да си ги менкат. Иберийския газопровод, може да пренася 7 млд. кубически метра газ. Цифрата е просто смешна. Ако не е 10 пъти повече, не си струва да го строиш. Те за туй проекта беше отхвърлен.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Испания, Франция

    3 1 Отговор
    и Португалия основно купуват газ от Алжир!!! Не са зависими от Русия както е Германия например и там цената е мниго по - висока! Испания например е 82%газифицирана, докато Германия е 64%

    Коментиран от #8

  • 8 mi6osp

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Испания, Франция":

    Поради изчерпване на находищата, Алжир намалява износа на газ. От 01.02.2022 Алжир спря газопровода , по който подаваше газ за Испания и Португалия. Изглежда Борел е забелязал, че там вече имат свободни мощности за съхранение на скъп газ.😛
  • 9 Watchdog

    3 1 Отговор
    Повече от сигурно е, че щом европейската комисия се захване да разрешава някакъв проблем, решението ще е скъпо, сложно за прилагане, непрозрачно, непазарно и съвършено дисфункционално. Най вече обаче ще е скъпо.
    Газът ще стане толкова скъп и толкова регулиран, че в бъдеще ще загуби всякакво практическо значение като източник на енергия. ЕС е вредна организация от феодален тип.