Last news in Fakti

14 Февруари, 2022 20:45 6 039 14

24 пъти голи женски гърди: как една реклама на "Адидас" разбуни духовете

  • адидас-
  • реклама

Рекламите все по-често се противопоставят на наложените идеали за красота, които често са нереалистични или имат дискриминиращ характер

24 пъти голи женски гърди: как една реклама на "Адидас" разбуни духовете - 1
Снимка: DW

24 снимки на голи женски гърди - така изглежда новата рекламна кампания на "Адидас" за спортни сутиени. Неуместна провокация или съвсем в реда на нещата? Тук обобщаваме реакциите.

Женските гърди, които германският концерн "Адидас" показва в своята нова рекламна кампания за спортни сутиени, са съвсем нормални. Защо изобщо го казваме ли? Защото и в днешните времена, когато все повече се залага на различността, идеал за рекламните кампании си остава силиконовото съвършенство. В своя акаунт в Инстаграм "Адидас" показва само горната част на телата на 24 жени: с различен цвят на кожата, с различна големина и форма на гърдите, без силикон.

Как реагират потребителите?

Много потребителки в Туитър реагират положително: "Харесвам тази кампания и се радвам, че има сутиен, който стои добре и е удобен". Така прагматично гледат на нещата и други дами: "Наистина ли всички жени са шокирани от това? Аз не. Трудно ми е да си намеря удобен спортен сутиен. Щом те ми предлагат такъв, ще си купя".

Концернът "Адидас" е известен по цял свят с маратонките, които произвежда. Междувременно е сред най-видимите германски марки в Туитър, а откакто на 9 февруари стартира кампанията за новите спортни сутиени, коментарите в социалните мрежи не секват. "Разбирам го, но граничи с порнография. Снимки на жени със сутиени вероятно щяха да са по-уместни", пише един потребител.

На друго мнение е тази юзърка: "Много от реакциите на рекламата на "Адидас" са странни. Ако гърдите бъдат показани по несексуален начин, хората направо превъртат. Питам се защо. Пораснете и продължете да се развивате". Този потребител пък проявява чувство за хумор: "Объркан съм. Да не би тези сутиени, които продавате, да са невидими?".

Има и рекламен филм, в който моделите носят сутиени. В него участва и популярната британска манекенка Ели Голдстейн, която е със синдром на Даун. Това не ѝ пречи да е звезда на модните подиуми и да рекламира популярни марки като "Гучи".

Междувременно рекламите все по-често се противопоставят на наложените идеали за красота, които често са нереалистични или имат дискриминиращ характер. Примери могат да се открият в кампании на "Dove" или "Nikе". "Dove" лансира кампания с 32 жени между 11 и 71 години от 15 различни държави, а "Nike" пусна на пазара специални бански костюми, предназначени за мюсюлманки.

"Адидас" представя кадрите от кампанията в Инстаграм в ретуширана версия - за да може рекламата да върви и в САЩ, без да нарушава тамошните правила за приличие. Но на сайта на фотографката Софи Ебра колажът може да се види в оригинал.

Платформи като Инстаграм имат ясни регламенти какво е позволено и какво не. В повечето случаи, с изключение на произведенията на изкуството, голотата е нежелана. Женски гърди могат да бъдат показвани само в определен контекст - например при кърмене или раждане.

Ефектът е налице

"Адидас" вече е свалил от акаунта си в Туитър голямата снимка, която се разпространява и като плакат. Сега там на публиката се показва видео с жени, носещи спортни сутиени. Някои допускат, че намеренията са били точно такива - да се постигне бърз рекламен ефект, преди да е наложена цензура или да се излее лавина от недоволство. Резултатът е налице: в Инстаграм снимката събра само за ден 70 000 харесвания.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Толкос

    9 2 Отговор
    Много политически, икономически, мафиотски и военни новини има от бг и света ама вече няма кой да чете и коментира ...то мозъците не.побират огромните откраднати суми от Бг!
  • 2 И къде.....

    32 0 Отговор
    ...да видим прословутите 24 чифта Голи женски гърди или по нашенски Цици ? ))
  • 3 Пръц

    6 1 Отговор
    DW,а топкодържатели за мъжете ще измислят ли?Много ми се клатат.
  • 4 БОЛШЕВИК

    7 2 Отговор
    Капиталистическият запад си е, една порнография! Друго си е, око да види и ръка да пипне!
  • 5 БОЛШЕВИК

    3 1 Отговор
    Капиталистическият запад си е, една порнография! Друго си е, око да види и ръка да пипне!
  • 6 Алфa Вълкът

    22 1 Отговор
    Без видео защо публикувате статията бе малоумници? Аз как да анализирам тази реклама без да съм я видял и да си изградя мнение?
  • 7 Ай бегай

    3 1 Отговор
    сега с цицорници че ни занимават
  • 8 Aлфа Bълкът

    2 0 Отговор
    НЕ ВИ ТРЯБВА МОМЧЕТА, ЩЕ ПОВРЪЩАТЕ!
    ТРАВЕСТИТИ, ОЛИГОФРЕНИ, ДЕБИЛИ, ДЕБЕЛИ, НА ТАКИВА БЯХА ГЪРДИТЕ!
    ТОВА НЕ БЯХА ГЪРДИ, А ТОРБИ С ПЯСЪК!
    ПРЕДСТАВЕТЕ СИ, ЧЕ В БАЛОН СЛОЖИТЕ ЕДНА МИСТРИЯ ПЯСЪК, ЕЙ ТАКИВА БЯХА ГЪРДИТЕ!
  • 9 ценител

    3 0 Отговор
    къде са тия голи гърди че не ги виждам?
  • 10 Китаец в БГ

    2 0 Отговор
    Аз обича много ци-ци...
  • 11 АБВ

    2 0 Отговор
    Еееее голяма работа като чели са показали вагини
  • 12 Роско и Пасито

    0 0 Отговор
    А подобна рекламата за бандажи, кога ли ще пуснат?
  • 13 Мхм

    2 1 Отговор
    Ако искаш кобила вземи си германка
  • 14 БгТопИдиот

    1 0 Отговор
    Къде са снимките ?????