15 Февруари, 2022 16:17 1 880 35

НАТО изрази предпазлив оптимизъм

  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • оптимизъм

Има знаци от Москва, че дипломацията трябва да продължи

НАТО изрази предпазлив оптимизъм - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Има знаци от Москва, че дипломацията трябва да продължи. Това дава пространство за предпазлив оптимизъм, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция по повод предстоящото тази седмица заседание на министрите на отбраната на страните от пакта в Брюксел.

Още не сме видели успокояване на обстановката на място. Русия струпа военни сили във и около Украйна до невиждани размери от края на Студената война. Всичко е на място за нова атака, добави той. Москва трябва да спре да се подготвя за война и да се насочи към постигане на политическо решение. Всяка следваща агресия срещу Украйна ще има висока цена и това е мнението на всички съюзници, допълни Столтенберг.

Оставаме готови за разговори с Русия, на 26 януари поканих руската страна за поредица от срещи в Съвета НАТО-Русия. Няма да отстъпим от основните принципи - всяка страна има право да избира своя път. Никога няма да има първа и втора класа страни в НАТО, всички сме съюзници, заяви генералният секретар. Руското министерство на отбраната обяви по-рано днес, че някои войскови части в руски военни окръзи, намиращи се в съседство с Украйна, се връщат в поделенията си след края на учения. Този ход може да намали напрежението между Русия и Запада, след като струпването на руски войски до украинските граници породи опасения от възможно нахлуване


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дън

    15 4 Отговор
    Утре в 6 часа сутринта Путин напада Украйна.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 незнайко

    19 3 Отговор
    Ще омекнат още . Путин им го каза в прав текст ! Още едно навлизане във водите на Русия и ще бъдат анихилирани !!!
  • 4 Бай Манчо

    22 2 Отговор
    Този 5едофил да спре да повтаря едно и също като папагал - защо въобще го пускат да плямпа несвързано едно и също всеки път .
  • 5 другарят

    22 3 Отговор
    Има знаци, че склерозата Байдън е обещал във вчерашният телефонен разговор, че ще изпълнят исканията на Русия!
  • 6 Бай Онзи

    17 3 Отговор
    Точно така ! нато трябва много да внимават да не настъпят ...мотиката ..
  • 7 mi6osp

    17 4 Отговор
    Даже много предпазлив оптимизъм.
    Ако кажат, че са принудили Путин да отстъпи и той само остане на същите позиции, съвсем ще станат за смях.

    Напразно се надяват.
    Путин ще постигне спиране провокацията с агресията на Украйна срещу Донбас.
    А по късно и другите си искания.
  • 8 Орел

    24 3 Отговор
    И са го снимали пред елитен натовски МиГ 21! Можеше румънците да направят от дърво един Раптор за пред Столти, да се понатегнат малко.
  • 9 Машала

    18 5 Отговор
    Голямата простотич на САЩ и Запада! Само пропаганда за балъци! Не съм политик, и никога не съм мислил, че Русия ще напада Украйна! Истерия на Империятя на Злото, която се чуди как да се пребори за хегемония над Русия и Китай. Някой вярва ли в нещо друго? Ако вярва, значи е откачил, като Байдънчо и Джонсънчо!
  • 10 Ха-ха-ха

    6 24 Отговор
    Русофилите наистина ли не разбирате какво се случи? Какво стана с ултиматумите на Русия към НАТО да се спре разширяването и Нато "да си събира парцалите и да се изнесе на позициите от 1997 година? Какво стана с ултиматума оръжията дадени през последният месец на Украйна да се изтеглят? Знам, че ви е по конфортно да представите случилото се да огромна победа на Русия и гениалния Путин но това няма нищо общо с реалностите!

    Коментиран от #24, #32

  • 11 Иванушка

    8 9 Отговор
    Русия трябва да удари Полша и после Украйна.
    С пановете и хохлите трябва да се свърши веднъж завинаги.
  • 12 Запада не вярва на Москва

    7 20 Отговор
    Руснаците са коварни и майстори в шантажа и изнудването с азиатска хитрост, заблуда и лъжата, а действията им с оттеглянето на руските войски са си част от асиметрично хибридната им война и провокациите им и нападенията им могат да дойдат точно тогава, когато най малко може да се очакват....!!!

    Коментиран от #26

  • 13 Димитров

    9 2 Отговор
    За да се решат нещата по дипломатичен начин са необходими отстъпки от двете страни!
    Дали обаче
    Н
    А
    Т
    О ще направи такава?
    Не,няма,но ще обвинява!
  • 14 отан

    11 3 Отговор
    тоя отново не е в час ,тепърва Русия ще ви покаже какво ви чака
  • 15 скучно

    6 1 Отговор
    тея сами си измислят проблеми,сами си ги коментират...
  • 16 DDR

    3 15 Отговор
    Колкото и да ревнува Путин и да се опитва да спира времето и развитието на Украйна , ще си остане като диктатор от миналото на любимия си авторитарен СССР, защото Украйна ако продължи по своя избран път и запази посоката си на сътрудничество със запада, след 10 години разликата между Русия и Украйна, ще бъде като днес между Северна и Южна Корея...!!!

    Коментиран от #21, #35

  • 17 Марков

    10 1 Отговор
    Някой спомня ли си кой беше шеф на НАТО преди сегашния? А преди него? Сегашният Столтенберг си осигури сериозна банкерска служба след вярна служба в НАТО. Всичко е бизнес за някои. Ние още нищо не знаем. Вече денонощие Америка мълчи, а ние по форумите гадаем и се надскачаме. Когато Русия е военен фаворит, а противната страна се ежи и натиска, нещо не е на ред. Упованието за общественото мнение, изолации, ембарго и други измишльотини не важи в рекламирания от запада обем, понеже всички действия се връщат обратно. Нека измине още седмица, нещата за нас ще станат по ясни. Важното е, че напрежението спада.
  • 18 някой си

    7 2 Отговор
    Сготвиха Украйна
  • 19 хан Омуртаг

    7 0 Отговор
    Като играчка в леген с вода се люшкате от едната крайност в другата и става комично. То сценарий след сценарий версия след версия заключение след заключение изявление след изявление. Трябва траен МИР и обмислени отстъпки, а не инат и тропане с крак.
  • 20 Хан Тервел

    5 1 Отговор
    Има една поговорка, която гласи: "Къде го чукаш, къде се пука"!! ..............
    Русия изпрати в Сирия изтребители МиГ-31К с АРК "Кинжал" и далечни бомбардировачи Ту-22М3
    А кво става
  • 21 Амиии

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "DDR":

    Ние сме в сътруднипество със Запада над 10 години и виждаме каква е разликата! Украйна от 2014 година е в сътрудничество със Запада и средната работна заплата в Украйна от (изразено в долари) 600 долара преди 2014г падна на 100 долара през 2021 г. + яко заборчляване.

    Коментиран от #29

  • 22 Интересно съвпадение -

    8 0 Отговор
    Русия обяви предварително КОГА ЩЕ ИЗТЕГЛИ ВОЙСКИТЕ СИ. И го направи в съответствие с обявените срокове. Изглежда са успели да подхлъзнат разузнаването на САЩ, което е "разбрало", че на 15 и 16.02. ще има придвижване на руски войскови части. И са си направили извода, че това придвижване ще е атака срещу Украйна. Извод - или разузнаването им не е на ниво, или контраразузнаването на руснаците работи перфектно - Съдейки по резултатите , а тези резултати включват и изявление на американския президент /"Русия ще нападне Украйна на 16.февруари"/ с невярно съдържание - извод - или Байдън е бил СЪЗНАТЕЛНО заблуден, или е говорил това, което руснаците са му подхвърлили. Виждам, че и британската министърка говори същото... И тези се изживяват като "господари на света"...
  • 23 Грую

    3 1 Отговор
    Тук гледам голямо джафкане между русофили и американофили! Абе вие що не си вземете парцалите и да се пръждосате от тук, едните на изток, а другите на запад?!? И да ни оставите истинските българи да живеем в БГ, както ние искаме!

    Коментиран от #25, #27

  • 24 А ти откъде знаеш

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ха-ха-ха":

    какво стана? Нито НАТО се разшири, нито ВСИЧКИ натовски държави застават на страната на САЩ. И това ако е "победа на Нато..." Впрочем - как би нарекъл опровергаването на Байдън, че " Русия ще нападне Украйна на 16.02." - при положение, че Русия изтегля войските си точно в срока и по начина, които тя беше определила и заявила предварително?
  • 25 Та , викам си,

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Грую":

    я да напишем и имената на "истинските българи" - Сиди, Джамбазки, Каракачанов... българин до българина...
  • 26 оня

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Запада не вярва на Москва":

    Не знам някой да напада очаквано, но всичко неочаквано си е коварно. Питай сащисаните. Майстори са:))
  • 27 оня

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Грую":

    Някой да те е питал как искаш да живееш? Натресоха ни НАТО, после ЕУ.
  • 28 Тото 1 и Тото 2

    4 0 Отговор
    Та какво казваха от НаТО и САЩ ? Че утре Русия ще нападне ли ? И в колко часа по-точно ! За да внимаваме и в готовност ! Само питам , без капчица ирони или сарказъм !
  • 29 DDR

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "Амиии":

    "Ние сме в сътруднипество със Запада над 10 години и виждаме каква е разликата!"

    Ами ако си слепец и не виждаш за последните 10 години каква е разликата от преди 20 години и че заплатите и пенсиите станаха двойни, а по пътищата не можеш да се разминеш от нови и скъпи западни коли та искат вече да забраняват на народа колите от времето на соца и да се вози в по стари от 10 годишни коли, а за тази година само за 2 месеца цените на всичко се увеличиха и скоро ще станат двойни, това си е твой проблем и никой не може да ти помогне....

    Коментиран от #34

  • 30 mi6osp

    2 0 Отговор
    В Русия задвижиха признаването на Донецка и Луганска републики. Това се налага, защото Украйна не изпълнява подписаните от нея Мински споразумения , и няма начин да я уговорят да го направи. Така единственият начин да бъде прекратена гражданската война в Донецк Европа е признаване на двете републики и сключване на съюз за взаимопомощ с Русия. Двете републики ще бъдат признати в границите на областите по картата, които включват и Мариупол, Краматорск и още доста населени пунктове. Т.е ускорява се процесът на разпадането на Украйна .
  • 31 ттт

    3 0 Отговор
    Ааа, не! Обещали сте, че утре 16-ти февруари Русия ще нападне Украйна! Ако до 7:00 часа източно европейско време (00:00 нюйоркско) на 17-ти войната не е започнала, ще мисля за вас като за най-големите лъжци!
  • 32 АМИ ТЕ КАк ЩЕ РАЗБЕРАТ

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ха-ха-ха":

    КАТО НА раменете си имат НЕ глави а 💩 руско☝

    Коментиран от #33

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Знаеш ли, същото умение

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "DDR":

    да виждаш само това, което искаш, е елемент от пропагандното клише "Всичко в Западна Европа е много добре, а всичко в САЩ - още повече". Все пак - хайде да помислим - през 1989 Народна република България е сред първите 30 по жизнен стандарт в света - сега не е; преди "демокрацията" във всяко село имаше медицински специалист - сега дори в големи градове е проблемно постъпването ти в болница дори по спешност; транспорт имаше до всяко населено място - сега много хора имат коли но не всички; неграмотните бяха под 0,5% -сега са доста повече; ровещи по контейнерите за боклук и бездомници нямаше - сега има доста , цените по време на соца се увеличаваха не с днешните темпове и не с днешните измерения /например - имаше период, в който от 2,20 на месец за парно започнах да плащам 2,8о за апартамент от 55 квадрата в София... И в заключение - колко души и какъв процент от населението в САЩ нес живее на социални помощи и купони?
  • 35 Избран път?

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "DDR":

    Я поразпитай жертвите на "майдана" дали участваха в този избор. Или пък се обърни към сина на Байдън кой има интерес от случилото се...Впрочем - продължават да ни убеждават и нас, че сме избрали да бъдем част от НАТО. А някой да ни е питал? Лигльото Паси и бракоразводното адвокатче се сложиха на западния си господар ,водени от идиосинкразия за историческа значимост - това беше изборът.