Last news in Fakti

23 Февруари, 2022 17:03 4 691 62

Последното плаване на "Струма" - когато 800 евреи загиват по заповед на Сталин

  • израел-
  • евреи-
  • струма-
  • сталин

Оцеляват само четирима - един от пасажерите и трима души от екипажа

Последното плаване на "Струма" - когато 800 евреи загиват по заповед на Сталин - 1
Снимка: DW

Това е краят на "Струма" - 800 евреи поемат от Румъния за Палестина с един стар кораб. Малко по-късно той е потопен потопен по заповед на Сталин. Оцеляват само четирима души.

Драмата се разиграва на 24 февруари 1942 година край бреговете на Истанбул. Корабът "Струма" със стотици пътници на борда е потопен от руска подводница. Загиват 103 деца, 269 жени и 406 мъже - румънски и руски евреи, тръгнали за Палестина. Оцеляват само четирима - един от пасажерите и трима души от екипажа.

Тяхното пътешествие започва два месеца по-рано от Румъния. Корабът "Струма" - едно старо корито с напълно грохнал двигател, тръгва от пристанището Констанца очевидно претоварен и не след дълго аварира насред Черно море. С помощта на друг кораб "Струма" стига на буксир до Истанбул, където остава блокиран в продължение на 70 дни след отказа на британските власти в тогавашната Британска Палестина да му разрешат да продължи пътуването си. През това време пътниците на борда, на които е забранено да слизат на сушата, са подпомагани и снабдявани от представители на еврейската общност в Истанбул.

След като турските и британските власти не успяват да постигнат съгласие за това как да постъпят с бежанците, турската полиция връща повредения кораб обратно към Черно море. Пътниците на борда развяват кърпи с надписи "Спасете ни" - часове преди всички да загинат. И въпреки че детонациите се чуват ясно на брега, нито една спасителна лодка не е изпратена в помощ на бедстващите в морето.

"Ръждясалото корито не би могло да се нарече кораб"

"Ди Велт" разказва подробно историята на самия кораб - от построяването му в Нюкасъл през 1880-а година до придобиването му от българската компания "Струма АД" и последвалата продажба на кораба на Барух Конфино - ционист и очен лекар от Варна със странични занимания, от които припечелвал допълнително: прехвърлял евреи към Палестина, което тогава било опасна дейност.

Конфино обаче е имал необходимия опит: още преди да придобие "Струма", той вече на няколко пъти прехвърлял евреи с други кораби. А кандидати, готови да платят до хиляда долара за спасяването си, изобщо не липсвали, отбелязва германското издание.

Оцеляват само четирима души на борда - един пътник и трима членове на екипажа, припомня "Ди Велт". Спасилият се пасажер е 19-годишният Давид Столиар от Букурещ, който успява да се хване за отломка от потъващия кораб и престоява в леденостудените води чак до другия ден, когато е спасен от лодка на бреговата охрана. Вкаран е в затвора, но след два месеца е освободен и с позволение на британските власти успява да стигне до Палестина.

На борда на "Струма" е и неговата годеница - 20-годишната Илзе Лотрингер, която обаче загива. По-късно Столиар ще каже пред американските журналисти Дъглас Франц и Кетрин Колинс, автори на книгата "Смърт в Черно море", че корабът "Струма" изобщо не е бил пригоден за подобно плаване. "Чудехме се как това ръждясало корито с прогнил дървен корпус изобщо може да се нарече кораб", цитира думите му "Зюддойче цайтунг".

Потапянето - по заповед на Сталин

Сред оцелелите е и Израел Франк - той е един от деветима пътници на "Струма", свалени от кораба в Истанбул. Той разказва за отношението на митничарите към бежанците следното: "Крадяха ни дрехите, отнемаха ни скъпоценностите, даже и храната ни взимаха".

Дълго време се е смятало, че "Струма" е потопен от германска подводница. Но през 1960-те години германски изследовател открива доказателства, че потапянето на кораба с еврейските бежанци е дело на съветска подводница. Тя е изпълнявала заповедта на Сталин да се отреже пътят на всякакви доставки за германските войски на Източния фронт. Тази теза се потвърждава и от официални руски документи, които са разсекретени чак след края на Съветския съюз. Те доказват, че една от най-големите катастрофи с пътнически кораби в човешката история всъщност е резултат от трагична грешка.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОЛЕЕЕЕ

    100 29 Отговор
    ФАШИСТКА ПРОПАГАНДА ОТ ФАШИСТКА ГЕРМАНСКА МЕДИЙКА КОЙ УБИВАШЕ ЕВРЕИ ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА АБЕ ВИЕ ФАШИСТИТЕ СЪВСЕМ ОБЕЗУМЯХТЕ РИТАТЕ НА УМРЯЛО ВЕЧЕ !

    Коментиран от #5, #42, #60

  • 2 Пропагандистите на сороснята

    75 26 Отговор
    САЩ финнасират Хитлер да нападне СССР немски подводници плават в Черно море да правят диверсия срещу руския флот!

    Коментиран от #17, #25, #29, #62

  • 3 Чичо Ади

    41 14 Отговор
    Верно ли? Само 800?
  • 4 /////

    72 14 Отговор
    Леле доживях Гьобелсвеле лее сълзи за евреи.
  • 5 Монгола

    64 10 Отговор

    До коментар #1 от "ОЛЕЕЕЕ":

    Не са германци, това е филиал на чичо Сам във ФРГ Черна станция за пропаганда още преди 1989г
  • 6 Само че ПОДВОДНИЦАТА

    54 10 Отговор
    Е БИЛА ИНГИЛИЗКА.ВИЖДА СЕ ОТ СЪБИТИЯТА КОЙ НЕ Е ИЗКАШ ДА ПУСНЕ КОРАБА...

    Коментиран от #12

  • 7 Вярвам ви

    40 9 Отговор
    Знам не лъжите, много. Ама вие дали си вярвате.
  • 8 Пустиняци

    48 10 Отговор
    Дойче зеле, а нещо да напишете за последната война на хитлер-капут, колко евреи са загинали, а. Пустиняци неедни.
  • 9 Иванушка

    56 13 Отговор
    "....той е потопен потопен по заповед на Сталин..." - абе Дойче, ебре Зеле къде в германско ги раждате тия простотии, май там дето слънце не огрява. Баш пък Сталин се е закахърил за някви 800 нонейм евреи, че само те му на главата. Пък я да си припомним колко ли евреи убиха Хитлер и Германия дали 800, 800 000 или
    8 000 000 ?

    Коментиран от #49

  • 10 пьешу

    47 8 Отговор
    днес тия надминават себе си - в съседна бълвоч коментират историята ни от периода на втората световна. тук - съдбата на евреите. точно те! малко чувство за срам няма да им навреди!
  • 11 Гюнтер Германеца

    53 9 Отговор
    Единстве руски евреи нама депортирани в лагерите за унищожение на нацистите! Руснаците спасяват вс евреи, а в Украине ги избиват бендерите!
  • 12 КАто. В ПОСЛЕДСТВИЕ

    32 6 Отговор

    До коментар #6 от "Само че ПОДВОДНИЦАТА":

    ИНГИЛИЗИТЕ СА ПРИНУДЕНИ ДА ОТСТЪПЯТ ПАЛЕСТИНА НА ЖУДСАТИ КОИТО СА ГИ ИЗНУДИЛИ ЧЕ ЩЕ КАЖАТ КОЙ НАИСТИНА Е ПОТОПИЛ СТРУМА...
  • 13 Абе ,

    48 11 Отговор
    Дойчета , Сталин е спасил стотици хиляди евреи от лагерите на Дойчланд ! Какви са тези малоумни заглавия ? А обвиняват руснаците за хибридна война .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Kcaniba

    35 9 Отговор
    турците и британците са ги унищожили евритата!! Също така са загинали и българските моряци, жалко за което...
  • 16 Лавренти Берия

    29 6 Отговор
    САЩ и UK имат тясно сътрудничество с,, Третия Райх" Франция и Англия подарявстж1938 Судетска областбв Чехословакия на Хитлер и вс оръжие там защото на територията на Судетска област са вс чехословашки заводи и складове с оръжие. Англия, Франция, САЩ въоръжават допълнително Германия да нападне СССР!
  • 17 Пешо от блока

    13 35 Отговор

    До коментар #2 от "Пропагандистите на сороснята":

    Не си чел достатъчно! Най-голямия спонсор на Хитлер е бил другаря Сталин. И то до 22.06.1941 г., когато минава последният товарен влак и тогава немците атакуват.В училището за тролове на нищо ли не ви учат?

    Коментиран от #34

  • 18 отбелязва германското издание

    23 8 Отговор
    че главната причина за таза трагедия са техните германски дядовци и баби избили обявили изтребление на 6 милиона евреи и милиони руснаци, поляци, сърби ...
    и се опитват да внушат че само руснаците са виновни, то и затова поляците не мразят германците за геноцида им
  • 19 българин

    13 29 Отговор
    Щом реват троловете на путлер статията е точна.
  • 20 Мемфис

    9 22 Отговор
    Сталин се е отличавал от хитлер само по вида на мустаците! Путин доказа, че и без мустаци може да правиш достойни за похвала от кумирите ти зверства.

    Коментиран от #32, #37

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 DW-пропаганден машинен

    26 8 Отговор
    DW, лицемери нагли я кажете вие, колко милиона избихте брутално, оставете го Сталин!
  • 23 Некой си

    36 5 Отговор
    Няколко издайнически момента в статията.
    Евреинът Барух купува изгнилото корито за жълти стотинки, за да превози 800 свои сънародници до Палестина.
    За услугата евреинът Барух цака сънародниците си с ОСЕМСТОТИН ХИЛЯДИ ДОЛАРА!!!
    По днешен курс - СЕДЕМНАДЕСЕТ МИЛИОНА ДОЛАРА!!!
    Великобритания отказва на евреите да продължат към Палестина и ги връща обратно към Румъния с ПРОГНИЛОТО КОРИТО Струма.
    Дойчевеле няма ли да пообвини поне малко Барух и британската администрация за тази гавра с нещастието на стотици евреи?

    Коментиран от #33

  • 24 Българин

    29 7 Отговор
    На международния трибунал Нюрнберг след ВСВ САЩ искат засекретяването на досиетата на хиляди нациски военнопрестъпници с което усоетяват тяхното осъждане. Причината да не се разприказват и да излязат връзките на американските капиталисти с нациска Германия!

    Коментиран от #45

  • 25 Основи на комунизма

    9 9 Отговор

    До коментар #2 от "Пропагандистите на сороснята":

    Я кажи , шаситата на катюшите какви са били ...

    Коментиран от #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Чърчил и Хитлер

    11 2 Отговор
    Чърчил и Хитлер много обичат евреите, но не можаха да ги спасят...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 мдаааа

    9 17 Отговор

    До коментар #2 от "Пропагандистите на сороснята":

    Тая 80 годишна руска пропаганда ви е изпила мозАците ...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 плевен

    24 4 Отговор
    Февруари 1942 година в Крим се води война на живот и смърт. Част от войските са румънски. Между Румъния и Турция циркулират нелегални кораби превозващи волфрам. Той е основата за производството на волфрамов карбит от който се произвеждат сърцевината на подкалибрените снаряди с които може да се унищожи и най- тежкия танк. Били са най- модерният писък на технологиите. По- късно в Югославия САЩ използваха същите боеприпаси, но замениха волфрама с нискообогатен уран. Та кой ще тръгне да проверява какво има на бордаи най- вече как ще проверява под носа на немските съюзници и симпатизанти? Сталин бил наредил!!
    Тогава Турция е била на крачка да повтори простотията на София и да се присъедини към Хитлер.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Сатана

    24 5 Отговор

    До коментар #23 от "Некой си":

    Д-р Йозеф Гьобелс е казал по повод репортажите на DW :
    " За нас не е важна истината,а резултатите"

    Коментиран от #35

  • 34 Говорят ли

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "Пешо от блока":

    ти гласовете, говорят ли ти?
  • 35 Некой си

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Сатана":

    Пусто инженерство, все за думите се хващам.
    Не успявам да вникна в цялостната картина.
  • 36 Сталин

    8 3 Отговор
    Е пич !
  • 37 Сталин

    16 7 Отговор

    До коментар #20 от "Мемфис":

    е най-великият лидер в историята на човечеството. Няма нищо общо с Хитлер.

    Коментиран от #50

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Error

    15 5 Отговор
    Тръгнали за Палестина пък искали да стигнат в днешен Израел. Пита се, обаче, колко хиляди плавателни търговски и пътнически съда потопиха германските подводници в атлантическия океан ?!
  • 40 Анонимник

    19 3 Отговор
    Каква изненада, статия на Дойче Зеле усложливо минава транзит как Англетата принуждават Турците да изведат корабът (който е бил в плачевно състояние) извън техните териториални води и да го изоставят с "След като турските и британските власти не успяват да постигнат съгласие за това как да постъпят с бежанците"...
    Мда, някак си не е удобно как въпреки молбите на техния собствен посланик тези хора да стигнат до Палестина, Англетата правят необходимото това да не стане.....
    Ама да си ревем после, как някои хора подменят историята.
  • 41 Да не забравите

    19 4 Отговор
    Че е нямало и Освиенцим, Дахау Руснаците не са участвали във втората световна война. Хитлер е бил художник и нарисувал “”гълъба на мира”. Не е било фашизъм а комунизъм. Първия човек в космоса е американец а не Гагарин. Че американците откриват Европа. Що не ви …. Мачата
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Дойче веле

    19 3 Отговор
    Те са бягали от вашите деди и бащи. От "правото" дадено им от ВАШИЯ фюрер че са освободени от всичко човешко в себе си, от ВАШЕТО на ГЕРМАНИЯ изискване да са със жълти звезди.

    И т.н.

    ФАКТИ. Махнете веднага това про нацистко недоразумение. Не Ви прави чест, че сте стигнали дотук.

    Точно тези, горили еврейте и славяните с милиони , сега ще плачат.
  • 44 BOBO

    16 4 Отговор
    А СПРЕТЕ СЕ ВЕЧЕ РАЗБРАХМЕ ЧЕ СТЕ ЗАПАДНИ ПОДЛОГИ
  • 45 Не американските капиталисти,

    17 5 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    а психясалите банкери, ционисти, собственици на федералния резерв. Те финансират Хитлер. ФЕД е частна банка, печатаща доларите и продаваща ги на правителството на САЩ. Същата банкерска клика прибира немските учени и ги използва за създаването на атомната бомба.

    Коментиран от #57

  • 46 Историк

    17 6 Отговор
    Потапянето - по заповед на Сталин =уникалната западна демагогия пак в действие! Сталин никога не е издавал заповед да се потопи този кораб с евреи. Корабът е объркан за транспортен - да фатална грешка!. За смъртта на хората най-виновни са британските бездушни колонизатори. Как пък "велето" на им хрумна да кажат някоя "истина" за тях.

    Коментиран от #48

  • 47 пешо

    15 2 Отговор
    дойче зеле , ако не е русия да пишете глупости от глад сте умряли
  • 48 русия враг на България

    4 14 Отговор

    До коментар #46 от "Историк":

    Наглост долна комунистическа и безочлива !
  • 49 Display

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Иванушка":

    То медии и всичко вече е завзето от евреите, защо мислиш пропаганда за всичко, най вече носещо пари и война(която също носи пари)........Хитлер и Сталин са били прави за 90% от това, което са правили........
  • 50 стоян

    3 9 Отговор

    До коментар #37 от "Сталин":

    До 37 ком -сбъркал си другарю -сталин е най големия сатрап избил и уморил от глад около 20 милиона от собствения си народ от които около 6 милиона са само украинците
  • 51 А какво

    2 4 Отговор
    да се каже от най-голямото зверство в историята на корабокрушенията. Когато руснаците торпилират кораба "Вилхелм Густлов" в балтийско море през януари 1945 г., превозвал бежанци от източна Прусия. Загиват 9000 души. Пет пъти повече от "Титаник". Жени, деца, старци... Но за "Титаник има песни, книги, филми... А за най-голямата морска трагедия - нищо.

    Коментиран от #58

  • 52 Миро

    1 1 Отговор
    Тъжна история. Лека им пръст на тези хора. СССР също губи много подводници по крайбрежието на Черно море и устието на Дунав и Дойче веле може да ни разкаже от първа ръка за това.
  • 53 Газовите камери в Германия

    4 0 Отговор
    Са трагична грешка на една нежна и артистична душа.
  • 54 7466

    5 1 Отговор
    Aмерика колко чернокожи погуби и пороби!
  • 55 Иван

    5 0 Отговор
    Нали е било ръждасало корито??? Никой не го е потапял,потънало е само.
  • 56 Иван

    5 0 Отговор
    Английската варварска окупация на Палестина законна ли е била? Боклука Лиз Тръс да обясни.
  • 57 Saguaro

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "Не американските капиталисти,":

    Подкрепям на 100% .
  • 58 Ром ама кубински

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "А какво":

    Имало е също доста войници.Когато маршируваха нах остен,за жизнено пространство за сметка на подчовеците(славяни и тем подобни) проблем нямаше ,нали? Когато ги наритаха като улични кучета -проблем?Грам състрадание нямам за обитателите на това гнездо на злото,наричано Кьонихсберг.Както казва народната поговорка,каквото търсили ,това и намерили.
  • 59 А иначе сме били

    2 1 Отговор
    Само дето вкиснатото Дойче зеле напълно сазнателно забърква кашата около този кораб...., че даже и ингелизите - не ,че са цвете за мирисане,но в случая вкиснатото зеле забълква интрига. Корабът е български но тръгва от Констанца под панамски флаг. При тръгването Панама е още неутрална държава и затова евреите които наемат този кораб го наемат под панамски флаг - така ни руснаци, ни немци ги закачат докато стигат пред Босфора.След близо месец време когато пристигат пред Босфора ,Панама вече е обявила война на Германия и Остта и точно затова турците не ги пускат да слязят на брега или да преминат през Босфора - Турция е неутрална и във военно време няма как да пропусне кораб на някоя от воюващите страни .Евреите се оказват в цунг-цванг,т.е без полезен ход и затова свалят панамското знаме защото вече е знаме на воюваща държава,нооо... няма как да издигнат никакво ново знаме. И така необозначеният кораб се превръща в легитимна цел - руснаците отлично знаят,че това е български кораб,както и отлично знаят,че целият български флот - военен и търговски служи и вози товари на немците и точно затова през войната целият български флот е потопен защото той дефакто е флот воюващ на страната на немците. Ааа... иначе смеее били... неутрална държава.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Има такъв филм.

    0 0 Отговор
    Подвеждащо заглавие. Черноморският флот потапя всичко наред тъй като приятели по това време в Черно море няма.Потопени са и корабите Варна и Шипка както и ние сме потопили Щ 211 за което преди 1989 г беше забранено да се говори.
  • 62 Има такъв филм.

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пропагандистите на сороснята":

    Всъщност САЩ изграждат тежкото машиностроене на СССР химическата и нефтодобивната промишленост заедно с Германия.Това е документирано в хилядите мемоари на видни дейци от номенклатурата и художествената литература.Тоеа се случва през 30 г .По голямата част от авиационната техника е в резултат на лицензи от САЩ Германия и Франция.Във флота от Италия и Германия.Това разбира се е купено срещу злато и суровини( доста робски труд има)Така че невинни няма.