Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Февруари, 2022 11:36 4 215 48

Западният печат коментира и информира за развитието на руската инвазия в Украйна

  • украйна-
  • киев-
  • нато-
  • владимир путин-
  • русия

Путин се надява, че страхът ще донесе победата въпреки храбростта на Украйна и възмущението на цивилизования свят

Западният печат коментира и информира за развитието на руската инвазия в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лондонският "Таймс" пише днес, че над 400 наемници от руската частна военна компания "Вагнер" оперират из Киев със заповед от Кремъл да ликвидират президента Володимр Зеленски и неговото правителство и да подготвят почвата за установяване на контрол над Украйна. Тази групировка, управлявана от близък до руския президент Владимир Путин, е прехвърлила преди пет седмици свои бойци от Африка, които са получи задачата да обезглавят управлението в Киев срещу щедро заплащане. Според изданието украинските власти са се сдобили с тази информация в събота сутринта, и малко след това в Киев бе наложен 36-часов полицейски час с цел прочистването на града от диверсантите. А цивилното население бе предупредено, че който наруши полицейския час, ще бъде сметнат за враг и може да бъде ликвидиран.

"Телеграф" набелязва петте ключови елемента от развитието вчера на руската инвазия в Украйна и съпътстващите я обстоятелства. Според изданието на водещо място са появилите се надежди за деескалация, след като украинският президент Володимир Зеленски се съгласи на преговори с представители на нашественика. След това е повратният момент във външната политика на Европейския съюз с решението да достави оръжия на трета страна, тоест Украйна. "Още едно табу падна", цитира "Телеграф" думите на Урсула фон дер Лайен, която обяви това решение. Трети важен факт е последицата от решението на Запада да отреже достъпа на руската централна банка до резервите ѝ - опашките пред банкоматите в Русия вчера от желаещи да теглят рубли в брой. Вестникът подчертава и смелостта на един украинец от Бердянск, документирана на видео, който с голи ръце и докато пуши цигара премества мина от шосе навътре в гората, без да чака сапьорите. Петото важно събитие от вчерашния ден, според делничното издание на "Телеграф" е първото признание на руското командване, че в тази т.нар. специална военна операция са дадени жертви в жива сила. Вероятно поради редакционния си график в публикацията не се изтъква разпореждането на президента Владимир Путин руските сили за стратегическо възпиране да бъдат поставени в "специален режим на носене на бойно дежурство", което предизвика остри реакции от страна на НАТО и САЩ.

Още новини от Украйна

"Гардиън" съобщава, че според социологическо проучване през уикенда в Украйна президентът Володимир Зеленски има одобрението на 91 на сто от анкетираните две хиляди украински граждани. Рейтингът на държавният глава сега е три пъти по-висок спрямо декември м.г. на въпроса дали украинската армия ще успее да отблъсне нашествениците към 70 на сто отговарят положително. Разбира се анкетата не обхваща населението на анексирания Крим и двете сепаратистки "народни републики" в Източна Украйна, отбелязва лондонското издание.

Беларус се готви да прати в Украйна свои войници като подкрепление на руските си съюзници, пише днес "Вашингтон пост", като се позовава на източник от администрацията на САЩ. Според източника, пожелал анонимност, дислоцирането на беларуски войници може да започне още днес. "Вече е много ясно, че Минск е удължение на Кремъл", казва той. Такова развитие вероятно ще осуети обявените преговори на между Киев и Москва на беларуско-украинската граница, коментира вестникът.

В друга публикация вашингтонският всекидневник подчертава, че с привеждането в готовност на ядрения арсенал на Русия кризата навлиза в още по-критична фаза. Заради осакатяващите икономически санкции се увеличават шансовете руският лидер да осъзнае, че оцеляването на Русия и неговото лично оцеляване са изложени на риск.

В заглавието на редакционна статия "Ню Йорк пост" констатира, че ядрената заплаха от Путин са "още празни приказки на главореза". Според изданието никой не трябва да възприема заповедта му да постави в повишен режим на готовност руските ядрени сили като нещо различно от поредна абсурдна психологическа манипулация, след като той седмици наред казваше, че няма да напада.

Според вестника сега Путин установява, че "орехът е по-костелив от очакваното". Той е изненадан от героичния украински народ, светя като цяло и от своя народ. Така че той се опитва да смени темата с внушението: ако те не се преклонят пред моите войски, ще им напомня, че имам атомни бомби и това ще накара декадентите западняци да се обезпокоят какво ще загубят, като ми създават проблеми. Същото важи и като предупреждение към Швеция и Финландия да не проявят интерес към влизане в НАТО. Изобщо Путин се надява, че страхът ще донесе победата въпреки храбростта на Украйна и възмущението на цивилизования свят.

"Ню Йорк пост" цитира мнението на бившия съветник по националната сигурност към Белия дом Хърбърт Р. Макмастър относно дилемата на Путин: "Той знае, че Русия, руските военни не изглеждат много добре в момента. Той не изглежда много могъщ. И това ще застраши неговата способност да запази властта".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    49 18 Отговор
    Спряха руските медии , и коментират едностранно ! Тия , на кое ли място са , по свобода на словото ?!

    Коментиран от #23, #36, #47

  • 2 пламен

    19 24 Отговор
    от днес е спряна продажбата на валута
    това преведено значи че се изземват спестяванията на руските граждани

    Коментиран от #45

  • 3 съюза на артистите

    15 13 Отговор
    "Гардиън" съобщава, че според социологическо проучване през уикенда в Украйна президентът Володимир Зеленски има одобрението на 91 на сто от анкетираните две хиляди украински граждани.
  • 4 Владимир Путлер

    23 31 Отговор
    "Главорез" е извънредно точно определение за това изчадие адово.

    Коментиран от #16

  • 5 Хаха

    19 26 Отговор
    Путин праща какви ли не,ония брадатите на Кадиров сега и беларусците,но нещо не му се получава

    Коментиран от #17

  • 6 Пропаганда

    45 11 Отговор
    Залети сме само с едностранчива пропаганда и обработка, а истината е някъде там!
  • 7 Куката

    24 7 Отговор
    Тея ако някой им вярва,акъл няма.
  • 8 даката

    17 8 Отговор
    за да се задейства ядрена атака трябва да се мине през 7 нива, всичките имат семейства и на никой не му се умира.
    така че най вероятно ще светнат психото

    Коментиран от #12

  • 9 Някой

    30 5 Отговор
    Ако президент на Америка беше Тръмп това нямаше да се случи, затова сложиха на негово място това чучело дето не е със всичкия си....

    Коментиран от #25

  • 10 гост

    17 8 Отговор
    Руснаците имат една приказка: Искахме да стане както трябва, но пак стана както винаги!
  • 11 Kymco

    26 3 Отговор
    А източния печат?Или там не е демократично да четем?

    Коментиран от #42

  • 12 Щерев

    13 13 Отговор

    До коментар #8 от "даката":

    едва ли тия около путин ще жертват семействата и дворците си за плешивеца.
    по скоро ще стане обратното
  • 13 Човек

    22 8 Отговор
    Цялата работа идва от демократите в Америка
  • 14 Амиии

    24 13 Отговор
    В Киев вилнеят бандюги, а руснаците ги прочистват. Въздушното пространство над цяла Украйна се владее от руснаците.
    Украйна Федерация! А нас в Европа ни чака глад!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Кажи сега

    16 8 Отговор

    До коментар #5 от "Хаха":

    Срещу терористичните групировки в Украйна какви да изпрати?

    Коментиран от #41

  • 18 Иванушка

    9 11 Отговор
    "...да ликвидират президента Володимр Зеленски..." - само това е решението за този Престъпник. Но трябваше да го ликвидират преди години тихо и мирно с Новичок.
  • 19 🤣😂🤣😂

    12 9 Отговор
    Тези вагнеровците нали ядоха бой в Сирия сега и в Украйна ли искат да ги ступат
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Centyrion

    18 14 Отговор
    Това са пълни глупости.Зеленски не е в Киев,той е в бункер в Карпатите,много близо до Полша.Бункера е строен от СССР за резервен щаб на Варшавския Договор.Ако искаха до сега да са го убили.Русия не иска да убива,или се стреми да има минимални жертви,и за това имат толкова убити.Все пак те на са Американци,а и трябва да продължат да живеят след конфликта заедно.Ако исках да убиват за един ден няма да остане камък върху камък.

    Коментиран от #32

  • 22 GnG

    17 4 Отговор
    През 2014 г. в Полша и в Прибалтийските държави, за сметка на САЩ се подготвяха отряди, които чрез въоръжен противоконституционен преврат, взеха властта в Украйна !

    Тогава имаше също много жертви и терор, които никой в "демодратичния" ЕС не отчете !

    Коментиран от #48

  • 23 копейката

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Нищо не си пропуснал. От три дни повтарят едни и същи записи на плейлист, а владетелят не е излизал в пряко обръщение вече трети ден.
  • 24 Куката

    12 2 Отговор
    Абе що не напишете че зеленски освобождава военопрестъпници от затворите,за да се бият срещу русия,в замяна на свободата им?
  • 25 Gucci x Balenciaga

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Някой":

    Ами те затова го махна иначе беше пич Дядо Дончо това е планирано с години Тръмп загуби много време тези дни разбрах защо провокираха изборите в САЩ .Виж на какво е подложен целият свят в момента, всяка минута е от значение

    Коментиран от #27, #37

  • 26 Чебурашка

    13 4 Отговор
    Добре дошли в света на компартията Европейски съюз. Свобода на словото, демокрация???... в Канада , преди седмица наоравиха закон и приравниха протестиращите против ковид тираджии =терористи. Спиране на всичките им банкови сметки. Това когато е -20 градуса в Канада. Канадците масово тръгнаха да вадят всичко от банките. Нарича се Bank Run. Правителството клекна и след 2 дена отмени закона който приравняваше протестиращите на терористи.
  • 27 Някой

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Gucci x Balenciaga":

    Да той беше бизнесмен човека, дори Путин го харесваше!

    Коментиран от #35

  • 28 Дивото зове

    5 9 Отговор
    Русия е потънала до колене. Въпросът е дали ще глътка вода или тиня. Плешивата Матрьошка я пиши бегал.
  • 29 Аз съм Донбас

    9 1 Отговор
    Свободният свят на гей парадите и на третополовите индивиди Ха ха свободен свят смях във залата .
  • 30 Някой

    10 3 Отговор
    Когато САЩ атакуват друга държава това е "Миротворство", когато го прави Русия това е "агресия"
  • 31 ей укра“i“нски пшлеt@

    10 0 Отговор
    изпратете най накрая видео с ру?ски–те труп@ve
  • 32 Аз съм Донбас

    9 3 Отговор

    До коментар #21 от "Centyrion":

    Аа те затова ли го чакат вече два дни да се появи на преговорите абе шутът си шут . той козината си не мени все фашист и нацист си остава . каквото и да го правиш .

    Коментиран от #39

  • 33 Чип

    10 1 Отговор
    Методите на западната пропаганда все повече напомнят на тези на третия райх. Това е много груба грешка, която срива доверието в западните медии, за което вече има много признаци.По този начин те се превръщат от меди в част от политическия противник, а това ще донесе определени може би неочаквани последици за тях. За сега загубиха много доверие и сериозни пазарни сегменти.
  • 34 Чебурашка

    8 1 Отговор
    Северо- атлантически ценности: забраняваме руската телевизия навсякъде. Правим Ddos хакерски атаки по руските новинарски сайтове които са на английски.
    Свобода на словото? Хахаха англо саксонски мишки...Сега вече точно няма да имат думата в световните дела. Застреляха се в главата. Крайно време беше!
  • 35 Komapak

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "Някой":

    Лесно е да станеш бизнесмен когато наследиш от баща си 88млн долара😀😀😀
  • 36 Пешо

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Не на войната!
    Оставка на правителството на Петков.!
    Не на военните помощи и наливане на масло в огъня!
    Искаме неутралитет!


    Не искам и в нато но не са ме питали

    33 г. Демокрация и кое е по-добрe от предните 45г. слугинаж?! Морала, здравето, образованието, индустрията? Кое?
    Инфраструктурата? демогрсфията?! Кое.

    Коментиран от #43

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Механик

    10 4 Отговор
    Значи, когато частната РУСКА компания "Вагнер" воюва срещу бандеровците, това е срам, а когато УКРАИНСКИТЕ НАЕМНИЦИ, забележете, от Френския, Чуждестранен легион, идват с пълно бойно снаряжение, забележете, дадено им от ФРАНЦИЯ, това е повод за гордост
  • 39 Centyrion

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Аз съм Донбас":

    Предполагам ,че той няма да бъде в преговорната група.Вчера това коментираха пи Руската телевизия,че го знаят къде е,и с една ракета всичко може да преключи,но те не искат да го убиват.
  • 40 Братя

    6 7 Отговор
    Един ден ще посетя независимата, демократична Украйна и ще науча вашата история. Искам да ви стисна за ръка и да ви поздравя за вашата решимост, вашето достойнство, умение и дързост. Каквото и да се случи сега, вие вече сте спечелили сърцата ни, завинаги
  • 41 Квито и да прати,

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Кажи сега":

    хората си защитават държавата,дома,семейството.Спецназа как го виждаш?Украйна не е Африка.А тий белоруси кво дърво ги чака да гриснат.Руснаците-как да е,По Заповед водят война.Мюслулманите на кадира се не видят къде са.Ама тия от беларус май с голямо ожесточение ще им режат зелките.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ШАРАНА

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Пешо":

    Демокрацията, разбира се.
    Даваш една торба пари за да завършиш Харвард, а си по-прост и от обиктовен школник с техникум от онези 45г.
    Да искаш оставката на човек, който мисли преди да каже нещо - безценно!
    Това, което каза Янев в Панорама за дипломацията след войната, а никой не го разбра, бе че винаги сме били на грешната страна, което ни е струвало скъпо... Барабар Петко(в) с мъжете... Него няма кой да му вдигне телефонът и да му нареди.
    Та в този ред на мисли, привеждането на ядрените оръжия в готовност, доколкото разбрах, беше заради риториката която се използва...
    Дали има нещо общо с "Бензиностанция с ракети"? Питам само, че ми е интересно, защо като са ракети, ние затворихме небето си за самолети?
    Харвардска логика май???
  • 44 Павел пенев

    6 2 Отговор
    Този пасквил е чиста Гьобелсова пропаганда. Руския президент е главорез, а американските президенти, които водят стотици войни по целия свят са демократи? Браво на вас гнусни същества.

    Коментиран от #46

  • 45 Дилъчето

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "пламен":

    Прави се заради големите флуктоации нагоре-надолу, така че хората да не губят действайки емоционално заради уплаха. Като върне рублата още малко, връщайки се на нивата от преди няколко дни и ще отворят продажбата на валута. Това го правят превантивно в цял свят в случай на конфликти. Нищо ново под слънцето.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 wag

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Малко пред Германия и България. Противниците на Путин поне могат да го критикуват. В Г-я 1% вероятност да видиш статия критикуваща управляващите.Всичко върви по мед и масло.
    Чист комунизъм и пропаганда.
  • 48 мммда

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "GnG":

    Нали са тяхни хора...