Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Март, 2022 05:42 2 270 20

Борел: Единственият посредник между Русия и Украйна може да е Китай

  • сащ-
  • жозе борел-
  • марк мили-
  • украйна-
  • русия-
  • китай

Председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили изключи идеята за обособяване на зона забранена за полети в Украйна

Борел: Единственият посредник между Русия и Украйна може да е Китай - 1
Снимка: БГНЕС

Китай трябва да посредничи за бъдещи преговори за мир между Русия и Украйна, тъй като западните сили не могат да изпълнят тази роля. Т

Това съобщи върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел, предаде NOVA, позовавайки се на АФП.

Още новини от Украйна

Пекин досега се въздържа от осъждането на нападението на Москва срещу Украйна, тъй като се стреми да поддържа тесни връзки с Русия.

За първи път във вторник външният министър Уан И съобщи, че Китай „дълбоко съжалява, че е избухнал конфликт между Украйна и Русия, и обръща изключително внимание на вредите, понесени от цивилните“, съобщи държавната телевизия CCTV.

„Няма алтернатива... Трябва да е Китай, сигурен съм в това“, каза Борел в интервю за испанския всекидневник El Mundo. "Дипломацията не може да бъде само европейска или американска. Тук китайската дипломация играе роля", добави той.

Борел каза, че е "очевидно", че ЕС и Съединените щати не могат да посредничат, и изключи възраждането на така наречения Нормандски формат, четиристранна дипломатическа рамка, включваща Русия, Украйна, Франция и Германия.

Форматът е създаден през 2014 г. в опит за прекратяване на сраженията между Украйна и подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на страната.

Преговорите между Москва и Киев за търсене на начин за прекратяване на кървавия конфликт ще се възобновят в понеделник, каза украинският преговарящ Дейвид Арахамия, след като инвазията на руския президент Владимир Путин навлезе в 10-ия си ден.

Председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили посети вчера Рига. По време на визитата пред местни медии той изключи идеята за обособяване на зона забранена за полети в Украйна, защото това би означавало активно участие в боевете с руските сили, предаде Франс прес.

"Ако бъде обявена зона, забранена за полети, някой трябва да следи дали тя се спазва. Тогава трябва човек да отиде там и да се сражава активно с руските военновъздушни сили", поясни генералът пред местни медии.

"Това не е нещо, което генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, нито друг високопоставен политически ръководител от страна членка на Алианса би искал да се случи", заяви той.

"Следователно днес аз не съм в течение на нито един план за установяване на такава зона", добави генерал Мили.

Украйна иска от няколко дни обособяване на такава зона. Вчера руският президент Владимир Путин предупреди, че Русия ще смята за страна в конфликта всяка държава, която се опитва да наложи подобна зона над Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Борец за мир

    3 30 Отговор
    Правилно....

    За да има в Света траен И бъдещ мир - Китай в цял Сибир !

    Путин като Саддам !

    Русия при СССР !
  • 3 бтр

    3 20 Отговор
    Направо на Сев. Корея дда предложат да посредничи , Ким Чен Ун е по-страшен и ще уплаши Путин повече от Китай .
  • 4 Русия е права

    30 2 Отговор
    " Борел: Единственият посредник между Русия и Украйна може да е Китай. "

    А, така ли стана работата вече? Запада ще реве на Китай. А къде остана това прехвалено и толкова "силно" ОТОН ?

    Да не би войниците му да не са си лакирали още ноктите и да не са се обезкосмили ?

    Никой не може да спре руснаците, нито Китай нито, който и да било друг. Западняците и англосаксите сами си го изпросиха това жалко, че подведоха онова зеленото украинче и то им се върза на акъла, а после както винаги когато стане патакламата и си обират крушите и стоят надалече и само наблюдават случващото се и ОЛЕЛЕЕЕ резолюции, санкции и празни приказки.
    Този филм сме го гледали много пъти и сценария е един и същ само им се чудя на разни такива като тоя зеления как има още такива да им се хващат на англосаксите и да си разсипват държавите.

    Коментиран от #5

  • 5 Как не може

    1 22 Отговор

    До коментар #4 от "Русия е права":

    Китай може да спре всяка държава. Един милиард мъже на Китай и с лопати да тръгнат ще превземат и САЩ и Русия.

    Коментиран от #6

  • 6 Русия е права

    21 2 Отговор

    До коментар #5 от "Как не може":

    Май си доста малък, за да разчиташ на числеността на армията на Китай. За твое сведение още през петдесетте години Китай навлезе на руска територия с 1 милион армия. Руснаците ги предупредиха да се върнат, но те не ги послушаха, защото точно като теб разчитаха на своето числено преимущество и сгрешиха както и ти.
    Знаеш ли, че този 1 милион китайски войници изчезнаха безследно повтарям безследно и до днес никой не знае, какво е станало с тях? Намериха само разтопени копчета тук таме от тях, а от войниците им ни вест ни кост. От тогава Китай повече не е тръгвал срещу Русия, а защо оставям на теб ти сам да си направиш изводите.
  • 7 Госあ

    19 2 Отговор
    Китай ли даваше напразни обещания и насъскваше Украйна да започне война срещу Русия бе бореле ? М ? Иначе, би могло да го направи, за да се види още по добре разликата между благородни и простолюдие.
  • 8 mi6osp

    16 2 Отговор
    Преговорите между Русия и Украйна приключват . Ще бъдат възобновени при капитулацията на Украйна.
    Китай се занимава с Тайван и няма да урежда преговори в Европа.

    Коментиран от #9

  • 9 Госあ

    4 12 Отговор

    До коментар #8 от "mi6osp":

    Китай няма чак такива проблеми с Тайван, на каквито се надявате. В Тайван живеят чисти китайци и досега са се разбирали. Простите болшевики освен това ги няма и Китай има какво да предложи на Тайван и без да ги избиват.

    Коментиран от #10, #15

  • 10 дедо Герчо

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    ПРОСТИТЕ БОЛШЕВИКИ УПРАВЛЯВАТ СРАЩ И ЕС,В МОМЕНТА...ХЪХЪХЪ...НАЦИОНАЛИЗИРАТ,ПАРИ,ЯХТИ,ИМОТИ...КРАДЪТ,С ЕДНА ДУМА...
  • 11 БПФ

    9 1 Отговор
    Не западните сили. Арогантни пpocтаци като тебе не могат. Лавров е професионален дипломат, това е учил, има огромен опит. То по професия си математик, тоест дипломат любител !!!
  • 12 Гого

    11 0 Отговор
    Е нормално. Вие налагате санкции и пращате оръжие на Украйна пък после да посредничите за преговори няма кой да ви обърне внимание, няма как да стане
  • 13 Мили приятели

    9 0 Отговор
    вероятно сте чували израза "От тоя и чеп за зеле не става".
    Ако някой не знае каква е етимологията на този израз иили не знае какво значи, моял да погледне гусина на снимката и ще му стане ясно.
  • 14 Тоя

    10 0 Отговор
    Изкуфял дядка при последното си посещение в Русия, Лавров го направи смешен. До толкова смешен, че като се върна, тия дето са го избрали му искаха оставката, но явно са проявили съжаление. Има я срещата в тубата, просто гледайте какво представлява "висшата"дипломация на ЕС, това е нивото на всичките им представители. Просто Лавров си играеше като котка с мишка, каквато действително е Борел
  • 15 Малей, колко си

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    прозорлив и мъдър! Как не са те взели за стратег и съветник при деменциалния дядо? В Тайван живеели китайци? А в Малорусия, сега Украйна не живеят руснаци? Недей стъпва на трамвайните релси, да не те удари тока.

    Коментиран от #18

  • 16 хХх

    8 0 Отговор
    Варел сънува.
    .
    Вчера Ли Къцян покани учтиво Тайван да се присъедини към Китай
  • 17 Васил

    3 2 Отговор
    На Китай не му дреме за Руснаците освен да им вземе парите. А за тях сега ще е благодат ще доставят дефицитни стоки на десеторни цени.
  • 18 Госあ

    0 6 Отговор

    До коментар #15 от "Малей, колко си":

    Ко ? Не, не живеят руснаци в Украйна. Имат съвсем различен бит, култура и език. А ако руснаците ги мислят за такива, още по зле за тях и зверствата, които правят в Украйна.
  • 19 Жулиен Гаков

    2 0 Отговор
    За разлика от Украина, Полша няма да бъде щадена. Там и бебетата са русофоби и затова първата атомна бомба ще е за тях и ще бъдат ИЗЧЕГЪРТАНИ за винаги !! Там няма да влезе и един руски войник , камо ли да загине!
  • 20 Оправяйте си

    1 0 Отговор
    Кашата дето я забъркахте сами, за щастие не може да заповядвате на Китай, както изначално го правите в рамките на евросъюза