Last news in Fakti

19 Март, 2022 20:45 1 133 7

Прищина няма да възпрепятства гласуването на сърбите от Косово на изборите в Сърбия

  • косово-
  • сърбия-
  • избори-
  • албин курти

САЩ, Великобритания и Европейският съюз вече излязоха със съвместно изявление с призив правителството да позволи на сърбите в Косово да упражнят правото си на глас на избори и в изборни процедури

Прищина няма да възпрепятства гласуването на сърбите от Косово на изборите в Сърбия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Косовските власти няма да възпрепятстват гласуването на президентските и парламентарните избори в Сърбия на сърбите, живеещи в Косово, съобщава агенция ТАСС, позовавайки се на изказване на премиера на Косово Албин Курти.

Изборите в Сърбия ще се състоят на 3 април.

По думите на Курти косовските власти искат „да уважат конституцията“ и не искат да възпрепятстват гражданите на Косово в упражняването на изборните им права“.

Косово не разреши на нейната територия на 16 януари да проведе референдум за промени в Сърбия. Доводът на Курти беше, че Косово е „суверенна държава“ и е невъзможно на нейна територия да се проведе референдум на друга страна.

В отговор на решението на Прищина САЩ, Великобритания и Европейският съюз излязоха със съвместно изявление с призив правителството да позволи на сърбите в Косово да упражнят правото си на глас на избори и в изборни процедури.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако не е

    5 1 Отговор
    бондстил ще ви отприщят както си трбе.
  • 2 Всичко това

    5 3 Отговор
    е Сръбско...косово, босна, херцеговина,Сръбска крайна , словения..може и Словакия ..хи хи .. македония , хърватия ,черна гора...ако съм забравил ,добавяйте

    Коментиран от #3

  • 3 Петър

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Всичко това":

    Малко от Хърватска си забравил.
  • 4 Велика Албания

    4 7 Отговор
    България е с Албания,много албанци за загивали за България
  • 5 Слава на Америкааа

    1 1 Отговор
    Никоя друга така хуманитарно не е изгарала невинни хора във Видтнам … слава на главорезите …
  • 6 Аз да питам

    2 0 Отговор
    Хамерика когато изгаряше мирнижители във села и градове с напалм във Виетнам… защо никой нищо не каза …. Ами толкова горди бяха от жестокости че даже филми си направиха…
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.