28 Март, 2022 11:16 1 835 2

Салвадор в извънредно положение

  • салвадор-
  • извънредно положение-
  • престъпност-
  • букеле-
  • президент

То е въведено, заради поредица от свързани с организираната престъпност убийства през последните дни

Салвадор в извънредно положение - 1
Снимка: Shutterstock

Конгресът на Салвадор вчера сутринта одобри поисканото от президента, Наиб Букеле, въвеждане на извънредно положение, заради поредица от свързани с организираната престъпност убийства през последните дни, предаде "Асошиейтед прес".

Четиринадесет души бяха убити в петък и 62 души - в събота - невиждан от години мащаб на насилие. За сравнение, в страната бяха отчетени общо 79 убийства през целия месец февруари. В събота, Букеле обяви в социалните медии, че е внесъл искане за въвеждане на извънредно положение и Конгресът го одобри вчера сутринта. Извънредното положение отменя действието на конституционните гаранции за свобода на събиранията, разхлабва правилата за арест и ще бъде в сила в срок до 30 дни, ако действието му не бъде продължено.

Убийствата изглежда са свързани с печално известните улични банди в страната, които на практика контролират много квартали в столицата. Националната полицейска служба съобщи, че е заловила петима лидери на бандата "МС-13", които според нея са поръчали убийствата.

В съвместни операции с въоръжените сили на Салвадор правоохранителните служби са задържали над 500 членове на криминални групировки през първия ден на извънредното положение, предаде "ТАСС", позовавайки се на съобщение в "Туитър" на националната полицейска служба. "Задържани са 40 членове на банди от общо 576... в резултат на операция, проведена вчера на територията на цялата страна. Ще продължим да воюваме срещу криминалните групировки, за да заловим още престъпници", се казва в съобщението, цитира БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДжО1984

    2 0 Отговор
    Да се има предвид, че МВФ "препоръча" Салвадор да отмени Биткойна като законно платежно средство, сътветно да се очаква поредната "революция"!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.